Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
19
Cevap
4012
Tıklama
2
Öne Çıkarma
İsekai Türünün Son Yıllardaki Gelişimi
K
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Son 10 yılın en hızlı büyüyen türü ne dersek, alacağımız cevap büyük ihtimalle İsekai olur. Patlamasına 2012 yılında Sword Art Online ile başlamış olan bu tür, özellikle son yıllarda eski light novellar ve mangaların adaptasyonlarıyla hızla büyümeye devam ediyor. Ama bu tür tam olarak ne? Kendi içinde ne kadar farklılaşabiliyor?

İsekai türünün ismi Japoncada "başka dünya" anlamına gelir. İsminden de anlaşılabileceği gibi İsekai animeleri başka dünyaya giden (veya nadiren başka dünyadan gelen) kişileri konu alır. Bu türün çok eski ve klasik örnekleri olmasıyla beraber son birkaç yıla kadar pek popüler bir tür olduğu söylenemezdi. Lakin son 5-6 yıl içerisinde gittikçe artan popülerliğiyle beraber artık bir sezonda 3-4 örneği görülebilmekte.

İsekai türü 3 ana alt türe ayrılabilir. Bunlar: Başka dünyaya ışınlanmak, başka dünyaya doğmak, veya başka dünyadan bizim dünyamıza geliş şeklinde gruplanabilir. İlk tür dünyamızda yaşamakta olan insanların başka dünyaya ışınlanmasını konu alırken ikinci tür dünyamızda ölen insanların başka bir dünyada hayata yeniden başlamasını konu alır. Son tür ise ilk iki türden farklı olarak başka dünyadaki kişilerin bizim dünyamıza gelişini anlatır.

İsekai türü diğer her tür gibi çok iyi ve çok kötü animelere sahip, o yüzden her alt türden bir kaç güzel anime önerisinde bulunmak istiyorum.

Başka dünyaya ışınlanmak konulu güzel animeler:

Legend of the Shield Hero

< Resime gitmek için tıklayın >

4 Kardinal Kahramanlar Melromarc Krallığını kurtarmak için günümüz japonyasından seçilen 4 normal adamdan oluşur. Melromarc krallığı ülkeyi yıkıma sürükleyen Felaket Dalgalarıyla boğuşmaktadır. Bu dalgaları engellemek için çağrılan bu 4 kahraman kılıç,yay,mızrak ve kalkan kahramanları olarak adlandırılır. Bizim kahramanımız naofumi ise japonyadaki hayatında bir otakudur ve bir kahraman olarak çağırıldığında halkın gözünde hiçbir işe yaramaz olan kalkan kahramanı olarak yeni dünyaya gelir.



Grimgar of Fantasy and Ash

< Resime gitmek için tıklayın >

Korku, hayatta kalma isteği ve içgüdüler. İsimlerinden başka doğru düzgün hiçbir şey hatırlamadan bilinmedik bir dünyaya atılanlarların kalbinde sadece bu üç duygu var. Başka tercihleri olmayan bir grup yabancı bu yeni oyun-gibi dünyada seçebilecekleri tek paralı işe girerler, yedek asker olarak Grimgar'ın huzurunu bozan yaratıkları engellemek.



Isekai no Seikishi Monogatari

< Resime gitmek için tıklayın >

Kenshi Masaki gizemli bir grup tarafından zorla Geminar adlı dünyaya çağrılmıştır. Kenshi kendi dünyasına dönmek için Kutsal mekanoid isimli bir makineyi kullanarak Shtrayu imparatorluğunun yeni imparatoriçe ilan edilen imparatoriçesi Lashara Aasu XXVIII'i öldürmeye yardım etmeyi kabul eder.
Ordusu bu gizemli grubu durdururken Kenshi'nin yeteneğini görünce imparatoriçe Kenshi'nin canlı yakalanmasını ister, ve dünyada aşırı nadir olan erkek bir pilot olduğunu görür. Kenshi'yi öldürmeyi bir kayıp olarak gören imparatoriçe Kenshi'yi yardımcısı yapar ve beraberinde onu yeni kutsal mekanoid pilotlarının eğitildiğini kutsal diyara götürür. Ama kenshi bu akademinin arkaplanında olanlardan habersizdir.


Sword Art Online

< Resime gitmek için tıklayın >

2022 yılına kadar sanal gerçeklik teknolojisi çok büyük bir hızla gelişmiş, ve 2022 yılında beyne direkt sinyal gönderebilen Nervegear başlığına Devasa çok oyunculu rol yapma oyunu olan Sword Art Online çıkış yapmıştır.

Oyun içi ismi Kirito olan Kazuto Kirigaya, oyunun ilk kopyalarından birini eline geçirmeyi başarmıştır. Ama kendisi ve kendisiyle beraber oyuna giren 10000 kişi aslında bir tuzağa düşmüştür, oyundan çıkmalarının hiçbir imkanı yok ve oyun içerisinde ölüm gerçek dünyada da ölüm demek. Kaçmanın tek yolu ise oyunu bitirmek.



Log Horizon

< Resime gitmek için tıklayın >

Elder Tale oyununun en son güncellemesinden sonra, 30000 japon oyuncu kendilerini oyun dünyasına ışınlanmış bulur. Bu oyuncuların arasında pek de sosyal olmayan üniversite öğrencisi Shiroe de vardır. Shiroe bir anlık şaşkınlığın ardından daha önce çokça oynadığı bu oyunun yeni dünyasını keşfetmeye başlar.



Re:Zero | Re:Life in Another World From Zero

< Resime gitmek için tıklayın >

Marketten çıkarken kendini başka bir dünyada bulan Subaru Natsuki heyecanlanır, dünyaya bir kahraman olarak gönderildiğini düşünür. Kahramanlık yapmaya çalışırken bir grup haydut tarafından dövülen subaru, gümüş saçlı bir kız tarafından kurtarılır. Kızın adının Satella olduğunu öğrenen Subaru, kızın kayıp nişanını bulmak için kıza yardım etmek ister. Kızla beraber nişanı bulur bulmaz karanlığın arasındaki bir varlık görüş alanına girer. Ama sonraki anda saatler önce olduğu yerde olduğunu farkeder.



No Game No Life

< Resime gitmek için tıklayın >

[ ](Boşluk) adıyla internet oyunlarını kasıp kavuran ama dünyaya çıkmaya korkan iki kardeş Sora ve Shiro, bir gün garip bir mesaj alırlar. Bu mesajın yönlerdirdiği satranç oyununu ucu ucuna yenen iki kardeş oyunun yaratacısı oyun tanrısı Tet tarafından bir oyun dünyası olan Disboard'a atılırlar.



Overlord
< Resime gitmek için tıklayın >

Senelerini verdiği oyunun sunucusunun kapanmasına saniyeler kala oyun içi ismiyle Momonga, tahtında oturmaktadır. Kendisi ve Lonca arkadaşlarıyla oluşturduğu zindan ve onun zindan koruyucularına son kez bakan Momonga, gözlerini kapatıp oyunun sunucularının kapanmasını bekler. Ama belli bir zaman geçtikten sonra farkeder ki hala oyun dünyasının içinde, ve bir şeyler farklı. Arkadaşlarıyla yarattığı zindan koruyucularının konuşabildiğini farkeden Momonga, oyunun dünyasına benzemeyen bu yeni dünyayı keşfetmeye başlar.



Başka dünyaya doğma konulu animeler:

Saga of Tanya the Evil

< Resime gitmek için tıklayın >

Barışçıl bir hayat süren bir insan, bir gün öldürülmeye çalışılır. Ölmek üzereyken bir varlığın kendisi ile iletişime geçmesi üzerine bu kişi, yaptıklarını onaylamayan bu varlığa varlık X ismini koyar. Varlığın istediğini yapmayan adam öldükten hemen sonra başka bir dünyaya büyü gücü yüksek bir kız bebeği olarak doğar. Tanya ismini alan bu kız büyüdükçe varlık X'in onu attığı savaşla dolu huzursuz dünyada huzurunu kazanmaya çalışır.





Konosuba! Gods Blessing on This Wonderful World!

< Resime gitmek için tıklayın >

Oyun almak için gittiği marketin çıkışında yolda ezilmek üzere olan bir kız gören Kazuma, o kızı kurtarmak için kendini feda eder. Gözlerini açtığında önünde mavi saçlı bir kız vardır. Kız kendini tanrıça Aqua olarak tanıtır ve Kazuma'nın ölme şekliyle dalga geçer. Hemen ardından Kazuma'ya isterse başka bir dünyaya gidebileceğini ve yanına istediği bir silah veya objeyi alabileceğini söyler. Aqua'nın dalga geçmesine sinirlenen Kazuma Aqua'yı seçer ve diğer Tanrılar Aqua'yı Kazuma'nın yanında diğer dünyaya yollar. 2 kişilik bir parti oluşturan ikili, maceracı olur ve sonradan tanıştıkları parti üyeleri ile maceralara atılır.




Başka dünyadan bizim dünyamıza geliş konulu animeler:

Re:Creators

< Resime gitmek için tıklayın >

Souta Mizishino, ileride kendi kitabını yazmayı hayal eden bir yazardır. İlham almak için bir anime izlerken bir anlığına savaş sahnelerinin bir tanesine ışınlanır, ve geri geldiğinde animenin baş karakterinin de kendisi ile birlikte geldiğini görür. Çok geçmeden bütün dünyada benzeri şekilde anime, manga, oyunlardan karakterler ortaya çıkmaya başlar.




Başka dünyadan başka dünyaya gidiş konulu anime(ler?):

Isekai Quartet

< Resime gitmek için tıklayın >

Re:Zero, Overlord, Saga of Tanya the Evil ve Konosuba karakterleri zorla boyutlar arası bir lisede okumaya zorlanıyor.






Tabii her animeye değinecek vaktim de el gücüm de yok, ama bu animeler bana göre türlerinde öne çıkan animeler. Şu anda başyapıt diğebileceğimiz bir İsekai olduğunu düşünmesem de, bu yıl duyrulan Mushoku Tensei'den çok şey bekliyorum. Zamanınız varsa mangasını veya kitaplarını okumanızı öneririm. Bütün karakterleri ilgi ile anlatılan, baş karakterin hayatının her detayının anlatıldığı bir seri.



Z
5 yıl
Yarbay

Bir isekai animesinde aranması gereken yegane özellik ne diye soracaksanız mekaniklerin işleyişi diyebilirim

İsekai konseptinin doğasıyla ilgili.Basitçe vakayı aktarmak,psikolojik kompleksler üzerinden ekmek yemek isekai olmaksızın da yapılabilecek şeyler

Süper güç mekaniklerinin,ekonomisinin kendisine haslığıyla doğru orantılı

Yapılacak değişikliklerin sınırlarının belliliği,birçok safhaya;parametreye dayanması gibi şeyler büyük oranda metin kalitesine bağlı

Olayları öylece yaşanmaması gerekir.Ayakları yere basan dünyalar yaratılması hem karakterleri anlamlı kılacak hem de seyir zevkini arttıracaktır





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodion -- 29 Ağustos 2019; 16:24:41 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
5 yıl
Binbaşı

Grimgar of Fantasy and Ash

Bu anime kadar sıkıcı bir isekai görmedim izlemenizi önermem.



F
5 yıl
Teğmen

Güzel konu ama yeterince bilgi verilmemiş, kalanını ben tamamlayayım öyleyse.

Isekai seriler her ne kadar son 10 yılda popülerleşse de aslında kökleri 70'li yıllara kadar uzanıyor. Her ne kadar anime/manga evreninde ilk örneği 1976 yapımı Ouke no Monshou adlı shoujo yapım olsa da bu daha önce hiç isekai bir eser yazılmadığı anlamına gelmiyor, örneğin hepimizin bildiği Alice in Wonderland'da Japon kaynaklı olmasa bile teknik olarak bir isekaidir.

Her ne kadar ilk örnekleri 70'li yıllarda yapılmış olsa da kelimenin tam anlamıyla bir isekai serisinin ortaya çıkması 1983 yılına kadar uzadı. Aura Battler Dunbine kendisinden sonra çıkan serilerle bu altdalın temellerini atsa da, isekai'nin popülerleşmesi 90'lı yıllara kadar sarktı. Bu dönemde yayınlanan InuYasha, El Hazard gibi seriler günümüzde bile popülerliğinden bir şey kaybetmediler.

Bu dönemden itibaren video oyunlarında etkisiyle birlikte farklı bir çehreye bürünen isekailer, 2000'li yıllardan itibaren RPG ve MMORPG temelli animelerin yolunu açtılar. Final Fantasy, /hack gibi seriler bugünkü Sword Art Online, Log Horizon gibi isekaiye hapsolan kahramanları konu alan animelerin bir önceki jenersyonuydular.

İsekai türü yukarıda bahsedildiği gibi temel olarak üçe ayrılır: İsekaiye hapsolmak
(SAO, /hack, Log Horizon vs.), reenkarnasyon/ölüm vs. ile isekaiye düşmek (Re;zero, Konosuba, Youjo Senki vs.) gibi türlerinin yanısıra Reverse Isekai (Fate evreni, Beelzebub, Hataraku Maou-sama vb.) isekaiden dünyamıza gelen karakterleri konu alır.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi flean -- 29 Ağustos 2019; 17:27:33 >

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

K
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Kesinlikle katılıyorum.

Son zamanlarda çıkan boş isekaiların ortak yanı belli bir dünya oluşturmayışı. Karakterleri önemsemeden geçmesi.

Arifureta, Kenja na Mago, Death March, Subaru gibi son zamanlarda çıkan isekai animeler resmen isekai hypeını yemek için yapılmış

Ha ben hepsini izledim o ayrı konu


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Zodion
Z
5 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: kingocd

Kesinlikle katılıyorum.

Son zamanlarda çıkan boş isekaiların ortak yanı belli bir dünya oluşturmayışı. Karakterleri önemsemeden geçmesi.

Arifureta, Kenja na Mago, Death March, Subaru gibi son zamanlarda çıkan isekai animeler resmen isekai hypeını yemek için yapılmış

Ha ben hepsini izledim o ayrı konu
Çizimleri bile iyi değil.Arifuretanın mangasına bak bi de animesine



K
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Btoom isekai mı ki? Animeden anladığım kadarıyla bunları kaçırıyorlar sadece.
Diğerini duymadım bile.

.hack, Zero no tsukaima gibi animeleri içermememin sebebi (bu ikisinden başka bilmemem dışında) 2012den sonra yaşanan isekai patlamasından doğanları tanıtmamdı.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Tou Meijin
G
5 yıl
Yarbay

Farklı güzel bir konu olmuş Inuyasha için de Isekai denilebilir, nasıl bir anime olduğunu merak ederseniz:
https://forum.donanimhaber.com/inuyasha-2000-2004--133915998

Bu arada no game no life'ın nesini beğeniyorlar anlamıyorum.



A
5 yıl
Binbaşı

Sao sana göre çöp dostum beğeneni fazla. Sende bu çok beğenilmiş kesin kötüdür kafasında olanlardansın heralde.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Tou Meijin
K
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Siz beni bayağı yanlış anladınız galiba.

Ben SAOyu çok iyi bir anime olarak görmüyorum, ama popülerlik olarak döneminin en popüler animelerinden biri olduğu kesin. Bundan sonra sayısı hızla artmaya başladı gördüğümüz İsekai animelerinin, ki bu sezon 4-5 tane var.

Zibilyon tane demişsiniz de, onları da saydım hemen.

2010 Yılı
Kış: 0
İlkbahar:1(Angel Beats, Bakugan'ı sayarsak 2)
Yaz: 0 (Digimon ile 1)
Sonbahar: 0

2011 Yılı
Kış: 0 (Bakugan ile 1)
İlkbahar: 0
Yaz: 0
Sonbahar: 1?(Kyokaisenjou no Horizon)

2012 Yılı
Kış:0
İlkbahar: 1 (Accel World)
Yaz: 2 (Hagure Yuusha ve Sword Art Online)

Buradan sonra her yılın yazını alayım

2013 Yaz: 1(Fate Kaleid)
2014 Yaz: 2?(Sao ve Fate Kaleid ikinci sezonlar)
2015 Yaz: 3(Overlord, Monster Musume, Gate ve sayılırsa Fate Kaleid 3. sezon)
2016 Yaz: 1?(Fate Kaleid 4)
2017 Yaz: 1(Isekai Smartphone)
2018 Yaz: 3(Subaru,Isekai Maou,Master of Ragnarok ve Overlord 3)
2019 Kış: 1 (Tate no Yuusha)
2019 İlkbahar: 2 (Kenja na Mago, Isekai quartet)
2019 Yaz: 6(Arifureta, Momsekai, Isekai cheat Magi,Maou sama retry, Cop craft, Granbelm)
Yukarısı sadece yaz ayları, yıl boyunca 4 animeden fazla eder bu Isekai'a ait. 2010 ile 2011 toplamı çocuk uzantı animelerini de sayarsan 4 ediyor.

Patlama 2012den sonra gerçekleşti dememin sebebi sadece animeler de değil ki, manga alanı da aynı.




Bu mesajda bahsedilenler: @Tou Meijin
Z
5 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Ainz Ooal Gown

Sao sana göre çöp dostum beğeneni fazla. Sende bu çok beğenilmiş kesin kötüdür kafasında olanlardansın heralde.
Nacizane fikrimi söyleyeyim.Saonun her ilk bölümünü düşündükçe içim geçiyor.Ne olabilirdi ne oldu hesabı.Dandik,generic bir harem animesi bu kadar patlamayı hak etmiyordu.Demek ki neymiş herkes george martin değilmiş.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
5 yıl
Binbaşı

Hocam eskiden aşırı fazla mmorpg oynadığım için Saonun ilk 15 bölümü bana aşırı güzel gelmişti. Halada geliyor. Sonradan bozdu ama yeni sezonuyla beraber toparladığını düşünüyorum. Bu çöp diyen kesiminde mmorpg ile alakası olmayan, ''çöp diyelim de farkımız olsun'' kafasındaki kişiler olarak görüyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Zodion
Z
5 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Ainz Ooal Gown

Hocam eskiden aşırı fazla mmorpg oynadığım için Saonun ilk 15 bölümü bana aşırı güzel gelmişti. Halada geliyor. Sonradan bozdu ama yeni sezonuyla beraber toparladığını düşünüyorum. Bu çöp diyen kesiminde mmorpg ile alakası olmayan, ''çöp diyelim de farkımız olsun'' kafasındaki kişiler olarak görüyorum.
Deus ex machine sonlu mmorpg olmaz nolamaz.Daha çok how to be a lame gibi bir şey

Hem mmorpg ne ki ? Ponzi.Çoğunun doğru düzgün bir evreni,derinliği bile yok

Şahsen ben frpciyim





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodion -- 30 Ağustos 2019; 2:7:35 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
5 yıl
Binbaşı

:) ne diyebilirim ki.




Bu mesajda bahsedilenler: @Zodion
A
5 yıl
Yarbay

Tomino'nun bir tür yaratmakla ilgili bir niyeti var mıydı bilinmez ama Isekai olarak tanımlanabilecek ilk Anime sanırım Aura Battler Dunbine (1983)

Videoyu izlemek için tıklayınız

Günümüz Japonya'sındaki Sho Zama farkında bile olmadan boyutlararası bir portaldan geçti ve gözlerini açtığında kendisini hanelerin tüm diyarın hakimiyeti için birbirleriyle kıyasıya bir savaşa girdiği Byston Well dünyasındaki en güçlü hanenin sahibi olan Lord Drake Luft'un bir esiri olarak buldu. Dahası bu diyardaki tek Dünyalı kendisi değildi. Silikon Vadisi'nden gelmiş bir adam olan Shot Weapon kendi sinir sistemi olmayan fakat içine giren insanların Aura potansiyellerini açığa çıkartan biyolojik savaş zırhları olan Aura Savaşçıları'nı ortaya çıkartmış ve bu halihazırdaki güç mücadelesini daha da kızıştırmıştı. Lord Drake başta Sho'yu kendi ordusu için istiyordu fakat Sho ona ihanet edip kaçarken Texas'lı bir çiftlik sahibi iken bu dünyaya düşen kadın direniş lideri Marvel Frozen'in tarafına geçtiğinde ve Lord Drake'in kurduğu girilemez sandığı dünyayı sarsmaya başladığında bu savaş giderek çok cepheli ve kaotik bir hal almaya başlayacak ve hatta Byston Well'in sınırlarını dahi aşacaktı.

Hala bu seriden daha dramatik bir isekai serisi çıkabileceğini sanmıyorum.

Türe özel bir merakım yok ama Dot Hack ve Tenchi Muyo serileri, Hataraku Maou-sama ve Gate sevdiğim isekai Anime'leri.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Isekai dünyada her zaman var olmuş bir türdü zaten, animeden önce halk hikayelerinde, kitaplarda karşılaşmak mümkün bu türle.

Konuyu yazmak için araştırma yaparken şuna rastladım ama

quote:

The folk tale was adapted into one of the earliest anime films, Seitaro Kitayama's Urashima Taro, in 1918.

"Isekai" Wikipedia




Bu mesajda bahsedilenler: @Akuma_Blade
A
5 yıl
Yarbay

Anime'leri kastetmiştim o cümlede ama anlatım boşluğu olmuş, benim hatam.



O
5 yıl
Yarbay

Isekai no Seikishi Monogatari ve guzeldi. Kenja no mago nun mangası iyi gidiyordu fakat suan durumu ne bilmiyorum.


bence en iseaki Grimgar