Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
22
Cevap
711
Tıklama
6
Öne Çıkarma
İnternette bir devir kapanıyor mu? AI ajanları internet sitelerinin sonunu getirebilir
L
4 ay
Binbaşı
Konu Sahibi

İnternette bir devir kapanıyor mu? AI ajanları internet sitelerinin sonunu getirebilir
Şu sıralar yapay zeka alanında şahit olduğumuz atılımın önümüzdeki yıllarda yaşamın her alanında köklü değişimleri tetiklemesi bekleniyor. Üretimden ulaşıma, sağlık sektöründen fizik dünyasına kadar her alanda devrim yaratması beklenen bu teknoloji, internet dünyası için de bir çağı kapatıp yeni bir çağ açabilir. Özellikle son günlerde adlarını sıkça duymaya başladığımız AI ajanları, internet sitelerinin geleceği için varoluşsal bir tehdit olarak görülmeye başlanmış durumda.



Geçtiğimiz günlerde Çin'den çıkan Manus AI ile birlikte ilk somut örneklerini görmeye başladığımız AI ajanları, kullanıcıların talimatları doğrultusunda pek çok görevi kendi başlarına yerine getirebiliyorlar. Tıpkı bir insan gibi internet sitelerini ziyaret edip oradan bilgi toplayabiliyor ya da randevu oluşturmak, alışveriş sepeti hazırlamak gibi çeşitli işlemleri yapabiliyorlar. Şu an daha yolun başında olan bu AI ajanları gelişip yaygınlaştıkça, kullanıcıların çok daha fazla şey için onlara bel bağlayacağı düşünülüyor. İnternet sitelerinin geleceğine dair endişe de buradan çıkıyor. Çünkü AI ajanları yaygınlaştıkça, bu siteleri ziyaret eden insan sayısının hızla düşmesi bekleniyor. Bu da mevcut gelir modellerinin çöktüğü bir gelecek anlamına geliyor.



Yapay Zeka Destekli Arama Motorları, Buz Dağının Görünen Ucu



Aslında bunun ilk emarelerini yapay zeka destekli arama motorlarıyla görmeye başladık bile. Kısa süre öncesine kadar insanların bilgiye ulaşmak için arama motorları üzerinden arama yapmaları, sonra da burada listelenen internet sitelerini ziyaret etmeleri gerekiyordu. Ancak yapay zeka destekli arama motorlarının ve ChatGPT gibi chatbot'ların çıkışı, özellikle basit konulardaki aramalarda internet sitelerine girmeyi gereksiz hâle getirdi. Bugün Google aramalarının yaklaşık yüzde 60'i herhangi bir internet sitesine gitmeden sonuçlandırılıyor. Çünkü ChatGPT ya da Google üzerinden arama yaptığınızda çoğu zaman hiçbir internet sitesine girmeden aradığınız bilgiye ulaşabiliyorsunuz. AI ajanlarının ise bunu bir adım öteye taşıyacağı düşünülüyor. Çünkü gelişmiş bir AI ajanı ilginizi nelerin çektiğini öğrenip, her gün interneti tarayarak size özel bir bülten hazırlayabilir ya da duymak isteyeceğinizi düşündüğü en son haberleri düzenli olarak size özetleyebilir. Eğer bunlar içinden detayını öğrenmek istediğiniz bir içerik olursa sitesine gidip ilgili bölümleri size sesli olarak okuyabilir. Bu sırada sizin internet sitesini görmeniz bile gerekmez. Peki ama internet sitelerini hiç kimse görmüyorken bu internet siteleri nasıl ayakta kalacak?



Google'ın AOL'a Yaptığını, Şimdi Yapay Zeka Google'a Yapabilir



İnternette bir devir kapanıyor mu? AI ajanları internet sitelerinin sonunu getirebilir
Bu soru son dönemde ciddi ciddi gündeme gelmeye başlamış durumda. Çünkü analistlerin öngörüleri internet dünyası için endişe verici bir tablo ortaya koyuyor. Pazar araştırma şirketi Gartner'ın geçtiğimiz ay yayınladığı rapora göre geleneksel arama motorlarının trafik hacmi önümüzdeki iki yıl içinde yüzde 25 azalacak. 2028'e gelindiğinde ise bu düşüş yüzde 50'nin üzerine çıkmış olacak.



Son dönemde yaşanan patlamaya rağmen yapay zeka programlarını hâlâ sınırlı sayıda kişi kullanıyor. Asıl patlamanın önümüzdeki birkaç yıl içinde yaşanması bekleniyor. Çünkü Apple ve Microsoft gibi milyarlarca kullanıcısı bulunan markalar bu yapay zekaları kendi ürünlerine entegre ettikçe, yapay zekadan faydalanan kişi sayısı da hızla artacak. Sadece chatbot'lar değil, sesli asistanlar ve AI ajanları da arama motorlarının yerini alırken, Google'ın trafiği giderek azalacak. Gartner yöneticisi Alan Antin, kısa süre öncesine kadar radikal olarak değerlendirilecek bu öngörüsünü savunurken AOL'u örnek veriyor. Bir zamanlar internet kullanıcıların bir numaralı adresi olan AOL'un arama motorlarının çıkışıyla birlikte tarihe karıştığını hatırlatan Antin, "İşler değişebilir" diyor.



Ayrıca Bkz.Yeni bir Sputnik krizi mi yaşanıyor? Çin'in atılımı Amerikalıları endişelendiriyor



Analistlerin Öngörüleri İnternet Dünyası İçin Endişe Verici Bir Tablo Ortaya Koyuyor



Başta Google olmak üzere arama motorlarının geleceği hakkında oldukça karamsar bir tablo çizen Alan Antin, bu aramalara konu olan internet siteleri konusunda ise daha da karamsar konuşuyor. Antin, bu internet sitelerine giden trafikte daha da büyük bir düşüş yaşanacağına dikkat çekiyor ve sektör olarak buna hazırlanıp, bu yeni gerçekliğe adapte olmak gerekeceğini söylüyor.



İnternet sitelerinin trafiğindeki kayda değer düşüş, daha şimdiden Google ile aralarında bir çatışma yaratmış durumda. Eğitim alanında faaliyet gösteren bir şirket olan Chegg, Google'ın arama sonuçlarında yapay zekayla oluşturulmuş özetler göstererek kendilerine gelen trafiğin önünü kestiğini öne sürdü ve bu yüzden Google'a dava açtı. Abone olmayanlardan gelen trafiğin sadece ocak ayında yüzde 49 azaldığına dikkat çeken Chegg, gelirinin bir önceki yıla kıyasla yüzde 24 düştüğünü açıkladı. Birkaç ay önce News Media Alliance da aynı konu yüzünden Google'a tepki göstermiş, bu uygulamanın yayıncılar ve içerik üreticileri için yıkıcı sonuçlar doğurabileceğine vurgu yapmıştı.



Google'ın yapay zekayla oluşturulmuş özetler göstermesinin internet sitelerine giden trafiği kestiğine şüphe yok. Bu yüzden önümüzdeki dönemde içerik üreticileri ile Google arasında ciddi sorunlar ortaya çıkması, hatta Chegg gibi bazılarının bunu mahkemeye taşıması bekleniyor. Ancak Google'ın bu konuda geri adım atma şansı pek yok. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi kendisi de şu anda varoluşsal bir krizle karşı karşıya.



"AI Ajanları Gerçekten Başarılı Olursa İnternet Karanlığa Gömülür"



En başta değindiğimiz konuya dönecek olursak, arama motorlarına ve chatbot'lara yönelik bu endişe buz dağının sadece görünen kısmı. Analistler ve yatırımcılar, internet sitelerini bekleyen asıl tehlikenin AI ajanları olacağını düşünüyor. Business Insider'a konuşan yatırım analistleri Mark Shmulik ve Nikhil Devnani, AI ajanlarının internet ekonomisi üzerindeki etkisinin deprem niteliğinde olacağını belirtiyorlar. Hatta "AI ajanları gerçekten başarılı olursa internet karanlığa gömülebilir." diyorlar. Çünkü internet sitelerini ziyaret eden kişi sayısı azalıp AI ajanlarını kullananların sayısı arttıkça, reklam bütçeleri de buraya kaymaya başlayacak.



Bunun internetin sonu olup olmayacağını zaman gösterecek ama mevcut modelin sonu olması neredeyse kaçınılmaz görünüyor. Bu yüzden Gartner yöneticisinin de önerdiği gibi sektörün geç olmadan alternatifler üzerine düşünmeye başlaması ve yeni gelir modelleri geliştirmesi gerekiyor. Söz konusu AI olduğunda geleceğe dair kesin öngörülerde bulunmak neredeyse imkânsız. Ancak yatırımcılar bilgi akışının AI şirketlerinin kontrolüne geçtiği bir gelecek öngörüyorlar. Bu sayede muazzam bir güce erişecek olan AI şirketleri, bu ekosistemi besleyecek içerik üreticilerine gelirin bir bölümünü dağıttıkları bir model oluşturabilirler. Neticede bu yapay zekalar da güncel konularda bilgilere ve belki de daha önemlisi görüşlere ulaşmak için internet sitelerine ihtiyaç duyuyor olacaklar. Bu yüzden internet sitelerini ayakta tutacak ortak bir noktada buluşulması her iki taraf için de en kazançlı senaryo olabilir. Diğer yandan daha nitelikli içerikler sunan siteler, yapay zekayı uzak tutmak için içeriklerini paywall arkasına gizleyip, abonelik ücretlerini temel gelir kaynağı hâline getirmeyi de deneyebilirler ama bununla ayakta kalacak sitelerin sayısı epey düşük olacaktır.



Neticede pek çok alanda olduğu gibi internet dünyası için de belirsizlikerle dolu bir geçiş sürecine girmiş bulunmaktayız. İnternetin Mark Shmulik ve Nikhil Devnani'nin öngördüğü gibi karanlğa gömülüp gömülmediğini bekleyip göreceğiz.




Kaynak:https://www.businessinsider.com/ai-agents-internet-dark-google-openai-anthropic-2025-1
Kaynak:https://www.thewrap.com/search-engine-traffic-drop-prediction-gartner/
Kaynak:https://www.wsj.com/tech/googling-is-for-old-people-thats-a-problem-for-google-5188a6ed
Kaynak:https://nypost.com/2025/02/25/business/chegg-accuses-google-of-using-ai-to-crush-traffic-revenue-in-antitrust-lawsuit-harmful-and-unsustainable
Kaynak:https://futurism.com/ai-agents-dark-internet

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil

 Haberi Portalda Gör

Saçma sapan bilgiler veriyor. Yapay zeka. Bir de ne olursa olsun. İnsanlar yeni bilgiler geliştirecek ve yapay zeka da sürekli insanlara muhtaç kalacak. Henüz yazılmamış bir kitabı...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Esxici - 4 ay +8
bizim türkçe kaynaklı haber sitelerinden iyidir. birşey soruyorsun bu ne zaman olacak diye sayfada bana soruyor ne olacak diye
Yoruma Git
ahmet1905_47 - 4 ay +6
Haber siteleri çöplüğe döndü zaten. Gerçi onların çöplüğe dönmesi de Ai kaynaklı 😂
Yoruma Git
Esxici - 4 ay +4
E
4 ay
Yarbay

Saçma sapan bilgiler veriyor. Yapay zeka. Bir de ne olursa olsun. İnsanlar yeni bilgiler geliştirecek ve yapay zeka da sürekli insanlara muhtaç kalacak. Henüz yazılmamış bir kitabın içeriği ya da keşfedilmemiş bir şeyin bilgisini veremiyor. Analiz ve sentez özelliği gelse bile sıfırdan fikir üretme noktasında her zaman eksik kalacak. Yaratıcılık yok, sadece var olanı işleme var. Müzik yapmada, görsel ve video üretmede çağ atlayabilir, harika bir şekilde ses klonlayabilir buna bir şey demiyorum ama iş sıfırdan bir şey üretmeye gelince eli kolu bağlanıyor ve yine insanların onu eğitmesine ihtiyaç duyuyor.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
A
4 ay
Yarbay

bizim türkçe kaynaklı haber sitelerinden iyidir. birşey soruyorsun bu ne zaman olacak diye sayfada bana soruyor ne olacak diye



Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Esxici
E
4 ay
Yarbay

Haber siteleri çöplüğe döndü zaten. Gerçi onların çöplüğe dönmesi de Ai kaynaklı 😂



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @ahmet1905_47
P
4 ay
Yüzbaşı

😂



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @ahmet1905_47
S
4 ay
Yarbay

- AI , her şeyi ;

bir insandan veya bir grup insandan daha iyi yapıyor.




-
4 ay
Yüzbaşı

Bilgileri zaten internetten alıyorken nasıl getirecek? 😂



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

İ
4 ay
Binbaşı

Her teknolojinin bir nesil boyunca hayatta kalmaması işleri çok karmaşık yapıyor. Ben teknoloji dünyasına 15 yaşında adım attım o günden beri de sektörün içindeyim ama en az 5 defa tüm teknoloji sektörü baştan aşağı değişti. Şimdi 39 yaşındayım ilk değişimleri bir şekilde ayak uydurdum ama son değişimler artık yoruyor. Bizden önceki nesiller bir meslek öğreniyor ömrünün sonuna kadar o meslekte doğru dürüst bir değişiklik olmadan sadece kendi fikirlerini katarak fazlasıyla hayatını idame ettiriyordu. Teknoloji bu kadar hızlı değiştikçe sanırım artık bir meslek bir nesil boyunca yapılamayacak başladığın sektörler birkaç defa çöküp yenisine geçiş yapıp ayak uydurmaya çalışacaksın. Bu bir yandan iyi bir yandan da iyi değil gibi Çok karmaşık bir durum. Babalarımıza sen anlamazsın Baba derdik Şimdi biz de anlamaz hale geldik.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi isakoc -- 18 Mart 2025; 1:56:31 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
X
4 ay
Çavuş

Çok doğru



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @isakoc
S
4 ay
Yarbay

Şu anda öyle olduğunu düşünüyorsun.

ChatGPT nin ücretli sürümünü kullandığında nelerin farklı olduğunu göreceksin, ayrıca insan beyni nasıl çalışıyor zannediyorsun, Yeni fikirler insan beyninde nasıl üretiliyor. 
< Resime gitmek için tıklayın >
 
Ben sana söyleyim bir önceki okunan kaynaklar ve hayal gücü.
Bu iki özellik terabytler ile yapay zekada saniyeler içinde mevcut. 2030 lı yıllarda nelerin radikal olarak değiştiğini kendi gözlerinle görürsün. Bu teknolojiye küçümsemeyi bırakın, çünkü yeni bir devrin kapıları açıldı bile. Herkes kendi pozisyonunu alsın.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Esxici
B
4 ay
Yüzbaşı

Bir süredir gördüğüm birkaç farklı kaynaktan yararlanılarak yazılmış en içi dolu haber, teşekkürler.




D
4 ay
Yarbay

Chatgpt chatbot değil bir dil modelidir ama onun dışında haber güzel




E
4 ay
Yarbay

Taşı tekerleğe çeviren akıl, mızrak ve ok ucu yapan akıl ile yapay zekayı bir tutma. Yapay zeka eldeki verileri kullanıp sürekli kombinasyon türetiyor. Bilmediği bir konu hakkında kafa yoramıyor. Teknolojiyi küçümsemiyoruz, şuan için abartılıyor diyoruz. Terabaytlık bilgiyi istediği kadar işlesin, çağın gereklerine yine de ayak uyduramaz. Kainat dinamik bir yapıya ait, yapay zeka ise şuan sadece kendine öğrettiklerini kullanmakla yetiniyor. Yeni bir gezegen keşfedildiğinde birileri bunu yapay zekaya öğretmedikçe yapay zeka ne o gezegenin varlığını bilecek ne de o gezegeni bir gün keşfedebilecek.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @swat882
V
4 ay
Yarbay

Perplexity pro kullanıyorum benim için google'ı öldürdü bile. Ancak şu da var, bu tip yapay zekalar internetten 30-80 kadar kaynak bulup yorumlayarak
cevap oluşturuyor. Eğer reddit, donanımhaber vb. forum tipi siteler olmazsa yapay zekaların yorumlayacak kaynağı olmaz. Yine insanlar konuşup tartışıp çözüme ulaşmalı,
bunları internete yazmalı ki yapay zeka eğitilebilsin veya aramalarda kaynak bulsun.



V
4 ay
Yarbay

Bilgisayar başında yapılan meslekler ilk ölen meslekler olacak malesef, bunu bir yazılımcı olarak söylüyorum. Maks 10-15 senesi var sektörün. Sonra emekli olurum zaten çok umrumda olmaz.
Ölmekten kasıt sektör o kadar daralacak ki iş bulmak imkansıza yakın hale gelecek. Bu saatten sonra gidip de yazılım geliştirici olmaya çalışan kardeşlerimize üzülürüm.
Yapay zeka devrimini hafife almamak lazım, insanlığın sonraki büyük adımı bu ve çok hızlı gelişmemizi sağlayacak. Motor becerileri gerektiren işler bir tık daha sonra ölecek ancak onları kaderi de yok olmak,
robotlar hareket ve fiziksel etkileşim gerektiren meslekleri devralacak. Öte yandan işsizliğin bu denli artması ekonomik sistemin değişmesini zorunlu kılacak, insanların bir geliri olmadan ekonomi dönmez.
Benim tahminim daha kötü şeyler olmazsa evrensel gelir sistemi gibi birşey olur, emekliler nasıl sabit maaşla yaşıyor tüm vatandaşlar öyle yaşamaya başlar. İşleri de robotlar yapar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @isakoc
B
4 ay
Yüzbaşı

Bana göre yapay zekanın hayal dünyası internet



İ
4 ay
Binbaşı

Bir nevi Wall-E diyorsun yani



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Vain
V
4 ay
Yarbay

Yani olabilecek en iyi şey Wall-E gibi olması olur herhalde, daha kötü senaryolar da olabilir savaş, açlık, kıtlık vs.




Bu mesajda bahsedilenler: @isakoc
M
4 ay
Yarbay

Yapay zeka gerçekten de tüm o saçma internet sitelerindeki bilgiyi saniyeler içinde bulup getiriyor, reklam banner'ları ve çerez kabul etme eziyetlerinden de bizi kurtarıyor. Umarım haber siteleri bu rezilliği fark eder de çerez pencereleri anayasa gereği yasaklanır!




S
4 ay
Yarbay

Müthiş derecede bilgisizsin.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Esxici