Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 kayıtlı üye, 4 misafir, 3 mobil kullanıcı
6879
Cevap
327465
Tıklama
29
Öne Çıkarma
Cevap: INTEL 14-13-12. Nesil İşlemciler [ANA KONU] | [PCIE5-DDR5-DDR4-LGA1700] (69. sayfa)
R
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

https://videocardz.com/newz/first-consumer-pcie-gen5-nvme-ssd-has-a-really-loud-fan


https://twitter.com/momomo_us/status/1622081740973158400?s=20&t=AMzRcZw7cFhkou5lRaJv1Q
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >




CW sonrası yeni ses dB problemimiz geliyor mu bakalım?

Tabii bunun bilindik firmalar tarafından nihai bir örnek olmadığını belirtmekte de yarar var.

PCIE5 NVMe SSD'lerin high temp meseleleriyle alakalı daha önce de konu içerisinde paylaşımlar yapmıştım.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi REDSTONE -- 5 Şubat 2023; 12:47:28 >

C
2 yıl
Yarbay

1.225v'a razıyım ben, mode 1'e aldıktan sonra manuel'i iptal edip, voltajı auto yaptım ve şu anda 1.3v veriyor işlemciye. Default hali 1.45v veriyor zaten, bu voltaj ile 5.8 GHz'e çıkabiliyor. Bazıları voltaj yüksek falan diyor, işlemciye zarar verecek olsa, Intel 6 GHz'lik 13900KS diye bir model çıkarmazdı. Şimdiye kadar degrade olmuş Intel işlemci hiç duymadım, Intel işlemciler her zaman OC kullanımında dahi dayanıklı şekilde üretilir.

Demek istediğim bios'dan manuel voltaj ayarı yapınca o değeri kullanmıyor, CPU Lite Load'u dikkate alıyor. Benim amacım sadece düşük voltaj ile kullanmak, zaten yüksek seviyede OC yapmıyorum, örneğin GPU'yu da uv ile kullanıyorum. Demek E-Core çıkabiliyor bu hızlara iyiymiş, Arrow Lake ile 5.0 GHz'i rahat görürüz artık. Bios'dan yaptığınız ayarları teker teker paylaşırmısınız hocam, aynısını ben de uygulayayım. Zahmet olmazsa bios'dan resim çekerek buraya atarsanız, aynı zamanda konu için de çok bilgilendirici olur.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 5 Şubat 2023; 21:49:40 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @oemci32
A
2 yıl
Yarbay

Düşük voltajda kullanınca işlemci kullanım yüzdesi artıyor mu?



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Cpt. Miller
C
2 yıl
Yarbay

@oemci32
Ring ratio'yu 4.8 GHz yapmakla hata etmişsiniz, işlemci ring ratio 4.8 GHz iken daha performanslı çalışmaz. Ring ratio bellek ile iletişim hızıdır ve 1:1 oranı için 3200 MHz'de kalması iyidir, çünkü 6400 MHz olan bellekler çift kanal 3200 MHz'dir.

En iyi akıcılık ve performansı P-Core 5.2 GHz ve E-Core 4.2 GHz yaparak, ring ratio'yu ise 3200 MHz'de bırakarak buldum ve bu şekilde bıraktım. P-Core 5.4 Ghz ve E-Core 4.4 GHz iken de denedim ve masaüstündeki belirgin akıcılık kayboldu. Dediğim şekilde uygulamalar daha hızlı açılıyor, forum sayfaları arasında geçiş bile daha hızlı.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 6 Şubat 2023; 9:37:9 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @oemci32
S
2 yıl
Yarbay

Ring ile alakalı kaynak var mı hocam, intel bu 13.nesilde default ring hızıda arttırdı 12. Nesile göre ama siz 12 den aşağı çekmişsiniz.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Cpt. Miller
S
2 yıl
Yarbay

Ring ratio diye bahsettiğiniz kısmı bende anlamadım o yüzden sordum, 3200 ayarladığınız kısım neresi tam olarak örneğin ring 5000 olduğunda uncore 5000 oluyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Cpt. Miller
S
2 yıl
Yarbay

Uzun uzun yazmak isterdim de artık ciddi alamıyorum forumu hemen kısaca şunu yazıp aradan çekileyim ;


Bir overclockcu adam sırası ile yaptığı o.c şu şekildedir

VRAM OC > RING OC > GPU CORE OC > CPU CORE OC

Bu yıllardır global forumlar guru lar ve birçok insan tarafından bilinir. Raptor Lake de META 13900K S F için 55-45-50,51 şeklinde mesela.

CB23 de puanı geç %0.1 LOW FPS de ring OC hayat kurtarır. Sizede tavsiyem RING i 47 yada 48 de bırakın.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi StreamRolleR -- 6 Şubat 2023; 15:40:38 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Cpt. Miller
R
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

C
2 yıl
Yarbay

Kendimi OC'cu olarak görmüyorum zaten ama istesem üst düzeyde OC da yaparım (CPU + Bellek + GPU), gerekli görmüyorum sadece, kullandığım PSU 1200W 80+ Platinum ve buna müsait. Forumda birkaç oyun test dışında, CB ve 3D Mark skoru paylaşmam dikkat edilirse. Yeni nesil işlemcilerde OC, yüksek voltaj ile daha fazla ısı ve güç tüketimi anlamına geliyor. Misal 5.2 GHz'de çalışan bir işlemci ile 5.8 GHz'de çalışan işlemcinin %'lik farkını göstersinler bana, hemen 1.45v vererek 5.8 GHz'e çekeyim.

Aslında Intel tarafında Ring Ratio hızını arttırmanın avantajları mevcut, min FPS anlamında daha iyi deneyim yaşatabilir, o konuda birşey iddia edemem. Ancak ben gördüğümü bilirim, 128 kişilik BF 2042'de oyun resmen akıyor, min FPS sorun yaşatsaydı hemen hissederdim. Sayısal ifadeler her zaman en iyisi olduğu anlamına gelmez, onu da belirtmiş olayım. 4090 kullansam, o zaman belki Ring Ratio'yu 4.8 GHz'de bırakırdım. Şu anki masaüstü akıcılığından feragat edeceğimi sanmıyorum, öneri için teşekkürler yine de.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 6 Şubat 2023; 16:47:22 >


Bu mesajda bahsedilenler: @StreamRolleR
R
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

@armax BIOS update yapmadan dahi direkt ''tak-çalıştır'' olarak çalışacağı aktarılmış. Revize modellere ihtiyaç yok denebilir ama yine de BIOS ver son sürüm olsa iyi olur.

@Felurian Gaming senaryoları özelinde (ağır multiplayer oyunlar hariç) ciddi sıkıntılar yaşamazsınız lakin render vb. birçok senaryoda sıkıntılar görülebilir.

@Abba sever ANA KONU içerisinde birçok kez paylaşımlarını sağladığım üzere PCIE5 SSD'lerin (üretildiklerinden beri) en büyük problemi high temp olarak görülüyor. Haliyle M.2 SSD'ler özelinde devasa cooler çözümleriyle karşılaşıyoruz. Bu gibi birçok etmene baktığımız zaman elbette belli bir oturma süreci olacaktır.




https://www.hwinfo.com/download
< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @armax , @Felurian , @Abba sever
O
2 yıl
Binbaşı

En son sürüm BIOS update yapıldığında DDR4 ve DDR5 ram’lerde sorun çıkabiliyor.

XMP çalışmaması gibi. Şu anda bu sorunu yaşayan biriyim 4400mhz Ram’leri XMP çalışmadığından dolayı 2666 MHz de kullanıyorum ve yeni BIOS update bekliyorum gelmeyecek gibi.

Bu yüzden anakart değiştireceğim.

Ayrıca s1lv3r ile bu konuyu bol bol konuştuk.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OssiiE -- 23 Şubat 2023; 17:55:1 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @s1Lv3r , @REDSTONE
R
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

24/48 GB D5 tek modüllerden oluşan hangi kitlerle hangi marka-model mobo'larda sıkıntı yaşıyorsunuz?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @OssiiE
O
2 yıl
Binbaşı

DDR5’e henüz geçiş yapmadım.

Gskill 2*16 32Gb 4400Mhz CL19 DDR4 ile sorun yaşıyorum.

Asus Z790a D4 kullanıyorum ve 0703’den 0812 ye geçtikten sonra XMP çalışmıyor.

BIOS update yapmadan önce XMP ile 4400Mhz’de kullanıyordum.

Baya bir araştırma yaptım ve bu sorunu yaşayan bir çok kişi var. Gerek DDR5 - DDR4 ram’ler ile.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @REDSTONE
C
2 yıl
Yarbay

Hayır normal olanı, şu anda resmi incelemeler gelmedi zaten. Tek CCD'li olduğundan, 7700X 3D için 13700K veya 13900K'ya rakip olması beklenir, zaten 7950X 3D VCache kullansa bile, oyunlar için kayda değer bir avantajı bulunmuyor.

Örneğin 5800X 3D vs 13900K karşılaştırmasında, Shadow of Tomb Raider hariç, bazı yeni nesil oyunlarda durum bu. Testlerde 13900K ile DDR5 bile kullanılmamış, örneğin A Plague Tale Requiem'ı 5800X 3D ile oynayanlar, akıcılık anlamında büyük sorunlar yaşamıştır mutlaka, 5800X'i düşünemiyorum bile.



< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 24 Şubat 2023; 18:17:57 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @REDSTONE
R
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Q3,Q4,24 civarında hatta belki de Q1,25'e sarkabilecek flagship bi' GPU için illaki zamanına göre en iyi config alınıyor olacaktır (PCIE4 x8 muhabbetinin geçeceğini sanmıyorum). Kaldı ki PCIE5 M.2 SSD lane muhabbeti de (INTEL özelinde) tamamen çözülmüş seviyeye gelecektir. Hatta kim bilir GPU'lar özelinde native PCIE5'e bile geçilebilir.

Günümüz koşullarına dönüp (anlık olarak) tekrar değerlendirdiğimiz zaman; RTX 4090 gibi flagship bi' GPU için (belli birkaç istisnai oyun dışında) %2'lik farklar ciddi manada önemsizdir.

Forumda ve internette özellikle bu konunun üstüne belli vurgular yapılıyorken yerinde ve güzel bir inceleme olmuş.




Bu mesajda bahsedilenler: @Halikarnas Şakşakçısı
R
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

T
2 yıl
Binbaşı

Amd nin nm olayını acı tecrübemden dolayı artık dikkate almıyorum isterse 1nm yapsın.7900x aldım tamam intel 13700k dan oyunda 30w az tüketiyor.Ama daha sıcak çalışıyor.Fps droplar yediriyor. 130 fps de drop felan yiyorum.Fps drop yedirdikten sonra napayım gücünü verimliliğini.Masaüstünde bile intel pc kadar akıcı çalışmıyor.Oyunda fps bakarsak daha ucuz rakibi 13700k daha iyi performans veriyor.Bu nesilde intele geçmem biraz abartı Bi hareket olur ama
14. Nesil 7 nm
15. Nesil 4nm
16.Nesik 2nm olarak mı gelecek sizce
Baz aldığım tek nm intel ve nvidia artık.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.