Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
14
Cevap
99848
Tıklama
3
Öne Çıkarma
İlk 3 kademede çalışmayan ve son kademede çalışan fan sorunu [ Çözümü]
Y
12 yıl (46481 mesaj)
Yarbay
Konu Sahibi

Arkadaşlar sorun geçen gün başladı. Aracım BORA , ilk 1 2 3 kademede fan hiç çalışmıyor ama klima çalışıyor motor devirden düşüyor komprasör sesi geliyor fakat 4 e aldığımda fan çalışıyor bu sefer de klimayı devreden çıkartıyor soğutma yapmıyor.

sigortalar kontrol edildi ve hepsi sağlam. Fan rezistörü diyorlar internette biraz araştırdım fakat bu arkadaşlarda klima soğutma yapıyormuş 4. kademede sadece Fan rezistörü değiştirince sorun çözülmüş ama bende ise 4. kademede fan çalışınca klima devre dışı kalıyor kapatıyor araç klimayı.



Güncelleme: 23 haziran ;


Arkadaşların söylemesi üzerine, internette yaptığım araştırmalar sonucu kendim giriştim değişim işine. Önce servise sordum ve her servis gibi yedek parça olmadığını hatta yedek parça satıcısının fan rezistöründen haberi bile olmadığını farkettim. Direkt motorla birlikte değiştiriyorlarmış. Fiyatını söylemedi ama netteki araştırmalarım sonucu 300 350 TL arası bişey olduğunu tahmin ediyorum.

Neyse giriştim ve söktüm torpitoyu. Gerekli testleri yaptım, önce avometre ile ölçtüm ve Termik çalışmıyordu yanmış. Sonra kısa devre yaptırdım ve fan kademeleri mis gibi çalışmaya başladı. Sanayiye gittim parçacılara sordum tek bir yerde vardı komple plastik halinde tıpkı internette satılanlar gibi onun fiyatı da 75 TL idi.

Yedek parça da çok geldi ufak bir termik yüzünden 75tl vermeye değmez dedim ve gittim elektronikçiye pinti.gif 1,5 tl ye aynısını buldum ve değiştirdim mis gibi oldu.

Evet anlatması iyi güzelde başına gelen adam nasıl çözecek bu işi. Nette yabancı kaynak dışında güzel bir anlatım bulamadığım için sonradan aklıma geldi fotoğraf çekeyim de paylaşayım dedim biri denk gelir de faydalanır Anlatım Bora araçlar içindir ama arızanın sorunu genel oluyor yedek parçaya bile para vermek yerine 1,5 liraya yanan termiği değiştirin sorun çözülüyor. Kısa devde yönteminden daha güvenli, tavsiyem parça bulabiliyorsanız kesinlikle böyle yapın. Işırı derecede ısınan bir parça çünkü ne olur ne olmaz.

Öncelikle orta konsolu sökmemiz gerekiyor yoksa torpitoyu çıkartamayız. Fan ayar düğmelerinin altında da bir vida var unutmayın onu sökmeyi. Ayrıca torpitodaki vidaları sökerken çekmeyi unutmuşum. Torptio kapağını açınca iç üst kısımda 3 adet ve alt kısımda 3 adet olmak üzere 6 tane vida sökeceksiniz. Birtaneside gizli olan var orta konsolu sökünce çıkıyor onunla birlikte torpito için 7 vida. Orta konsolda ise iki yolcu tarafı iki de sürücü tarafı olmak üzere toplam 4 adet vida olacak.

< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >

Yalıtım elyafını üste doğru kıvırın sokuşturun bir yerlere :)

< Resime gitmek için tıklayın >


Yanan ve değişmesi gereken parça bu kapağın altında ve 2 adet somun vida ile tutturulmuş. 6mm olması lazım.

< Resime gitmek için tıklayın >



İşte yanan parçamız daha doğrusu ucundaki direnç yani termik yanmış.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >


Önce bir elektronikçide 200 derecelik termik buldum sonra bir yerde de 195 olanını buldum. Orjinali ise 192 dereceye dayanıklı. Çok yüksek almayın, yoksa kısa devre yaptırmaktan bir farkı kalmaz.
< Resime gitmek için tıklayın >

Parçamızı kestik,

< Resime gitmek için tıklayın >


Alet edevatta tamam

< Resime gitmek için tıklayın >



Çıkartırsak daha iyi olur parçayı. Tabi sizin bileceğiniz iş;

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >



Gelelim önemli noktaya. Acayip bir metal kendileri. Ve nedense lehim tutmuyor. Bize vız gelir arkadaş Biraz fazladan kesin yeni parçamızı ve kenarlarını tamamen kıvırın sonra lehimleyin. Hem daha sağlam hemde lehim tutuyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Evettttt tamirat bitmiştir. Eeee temizilikte şart tabi. Sıfır parça gibi oldu nazar değmesin


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Test videomuz,

Videoyu izlemek için tıklayınız




Arıza tespitinde bana yardımcı olan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >