Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
8
Cevap
202
Tıklama
0
Öne Çıkarma
IBM ve AMD’den kuantum işlemcilerde kritik ortaklık
M
dün
Yarbay
Konu Sahibi

IBM ve AMD’den kuantum işlemcilerde kritik ortaklık
IBM ve AMD, kuantum bilgisayarlar ile yüksek performanslı AI odaklı çipleri bir araya getiren yeni nesil bilgisayar mimarileri geliştirmek için güçlerini birleştirdi. Bu hamle, üretken AI alanında geride kalan ve yeniden güç kazanmak isteyen her iki teknoloji devini önemli altyapı oyuncuları konumuna getirebilir.



Ortak çalışmanın amacı ticari olarak uygulanabilir, ölçeklenebilir ve açık kaynaklı bir kuantum bilgisayar mimarisi geliştirmek. IBM’e göre bu mimari, ilaç ve malzeme keşfi, optimizasyon ve lojistik gibi karmaşık problemleri çözmek isteyen araştırmacı ve geliştiriciler için daha erişilebilir olacak.



BM CEO’su Arvind Krishna’ya göre kuantum bilgisayarları, doğal dünyayı simüle edecek ve bilgiyi tamamen yeni bir şekilde temsil edecek. AMD CEO’su Dr. Lisa Su ise IBM ile kurdukları ortaklığı keşif ve inovasyonu hızlandıracak büyük bir fırsat olarak gördüğünü söylüyor.



Teknolojide hibrit yaklaşım



IBM ve AMD’den kuantum işlemcilerde kritik ortaklık
Kuantum-merkezli süper bilgisayarlar, kuantum bilgisayarların güçlü yüksek performanslı bilgisayarlar ve AI altyapısıyla birlikte çalıştığı bir sistemi ifade ediyor. Bu hibrit yaklaşım, farklı problem bileşenlerinin çözümü için en uygun paradigmanın kullanılmasını mümkün kılıyor. Örneğin, kuantum bilgisayarlar atom ve moleküllerin davranışını simüle ederken AI destekli klasik süper bilgisayarlar devasa veri analizlerini üstlenebilecek.



Ortaklık kapsamında AMD, kendi CPU, GPU ve FPGA’larını IBM kuantum bilgisayarlarıyla entegre edecek. Ayrıca bu entegrasyon, IBM’in bu on yılın sonunda hataya dayanıklı kuantum bilgisayarlar sunma vizyonunu ilerletmesine de katkı sağlayacak. AMD teknolojileri, gerçek zamanlı hata düzeltme yetenekleriyle hataya dayanıklı kuantum bilgisayarların geliştirilmesinde kritik bir rol oynayacak.



Ayrıca Bkz.Japonya’dan “zetta ölçekli” süper bilgisayar hamlesi: FugakuNEXT



Bu yılın ilerleyen dönemlerinde de IBM kuantum bilgisayarlarının AMD teknolojileriyle nasıl entegre çalışabileceğini gösteren bir ilk demo gerçekleştirilecek. Ayrıca Qiskit gibi açık kaynak ekosistemlerinin, kuantum-merkezli süper bilgisayarları kullanan yeni algoritmaların geliştirilmesini ve benimsenmesini hızlandırabileceği öngörülüyor.



Hatırlanacağı üzere IBM, RIKEN ile gerçekleştirdiği iş birliği kapsamında IBM Quantum System Two’yu, dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarından biri olan Fugaku’ya doğrudan bağlayarak kuantum ve klasik bilgisayarların entegrasyonuna yönelik ilk adımları geçtiğimiz aylarda atmıştı. AMD ise Frontier ve El Capitan süper bilgisayarlarını güçlendirerek, yüksek performanslı bilgisayar alanında dünya liderliğini sürdürüyor




Kaynak:https://techcrunch.com/2025/08/26/after-falling-behind-in-generative-ai-ibm-and-amd-look-to-quantum-for-an-edge/
Kaynak:https://newsroom.ibm.com/2025-08-26-ibm-and-amd-join-forces-to-build-the-future-of-computing

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil

 Haberi Portalda Gör

O
23 sa.
Yüzbaşı

Intel ayvayı yedi, Bu Quantum işinde geç kaldı dedim içimden,
Ciddi diyorum az önce baktım,
Herifler 2015'den bu zamana kadar 80 Milyon$'a yakın yatırım yapmışlar.
Tabi çok yüksek bir bütçe değil,

Yapay zekaya sordum 10 tane özellik saydı,
Intel şunlari buldu güncel olarak kullanıliyor dedi v.s v.s

Eh şimdi "Yahudi, Batsın" dedikleri şirketin tek eksik olduğu pazar Yapay Zeka. Onun dışında her şeyde bir yatırımı var.
Harbiden kıskandım bak keşke böyle bir şirketimiz olsaydı,
Bizde Aselsan ve Havelsan var, keşke daha ciddi destekleseler, Yurt dışından yatırım çekip devlet aracı olsa anlaşmalar için.
Onlarda baya ne diyeyim alt takımlı şirketler.



Bu mesaja 2 cevap geldi.
M
15 sa.
Teğmen

Intel'in de bu alanda çalışmalar yaptığı ile ilgili nadirde olsa haberler çıkıyor. Hatta bilimsel çevrelerde çalışmalar yapılması için çalışan bitmiş ürün gönderdiği söylendi.

https://www.intel.com/content/www/us/en/research/quantum-computing.html


https://www.zdnet.com/article/intel-invests-50-million-in-quantum-computing-effort/





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matematikselll -- 28 Ağustos 2025; 09:03:12 >

Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Otistikavcisi
O
14 sa.
Yüzbaşı

Bilgi ve Kaynak için teşekürler.





Bu mesajda bahsedilenler: @matematikselll
G
12 sa.
Teğmen

intele tepki gösterilmesinin sebebi yahudi olduğu için değil. Abdnin tamamı siyonistlerin elinde zaten. Siyonist yatırım kuruluşları apple, ms, intel, amd, amazon vs sadece it değil aklına gelebilecek her sektörde büyük hisse sahibi konumundalar. Batıda palaznan bir şirketsen siyonizme haraç vermeden hayatta kalamazsın, seni bitirirler.

intel inovasyon karşıtı olduğu için, müşterisini keriz yerine koyup sağmaya çalıştığı için tepki görüyor. İntel şunu yaptı bunu yaptı dediğiniz şeyler ise intel hiçbir halt yapmıyor, startup veya akademide başarılı olma ihtimali yüksek olan işlere satın alma, yatirım maskesiyle siyonist mafya olarak zorla çökmekten ibaret





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gidi -- 28 Ağustos 2025; 11:39:26 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Otistikavcisi
O
9 sa.
Yüzbaşı

Eleman 1 cümle kurduğu ve "Siyonist intel" diyerek başladığı için bende onunla dalga geçiyorum işte.
Intel sevilmeyen marka da Apple gül çicek marka mı?
15K Ipad'e 10K kılıf seçeneği koyan Apple mı?

Ben Apple severim bak ciddi diyorum ama Balon şirket,
İnsanların "Premium" algısı gelişmemiş olduğu için Tim Cock gibi eşeğin biri gelip içinden geçti pazarın.

Satın alma zaten nvidia dahil bir çok şirketin istediği şey.
Intel Nvidia'dan sonra en inovatif şirket; Intel'in tarihi inovasyondur zaten.

AMD'nin X3D ve Chiplet dışında ciddi bir inovasyonu yok,
16 Çelirdek Chiplet var birde, Bizim işimize yarayan da bu oldu.
Intel E-Core vesaire geçti ama yine intel'e yaradı bu,
Şimdi clearwater forest için vetimlilikte rakip işlemci üretmesi zor.
çünkü AMD e-core yatırımında çok geç kaldı.
e-core'da intel icadı değil, big.little uyaralamadı.

AMD intel'in hatalarını tekrarladı,
Intel AMD Chiplet'e geçtiği zaman hiç umursamadı,
Zen 2 zamanları olması lazım,
Herifler bir anda uçuşa geçti 12/16 Çekirdek.

Intel izliyip duruyordu, Sonra ne oldu imtel 8 çekirdekte kaldı, AMD 16 yaptı.
Intel 16 yapamazmıydı? Yapardı ama ne işe yarardı o 16?
Silikon verim yüzünden ayvayı yerdi.
Uzun süre Duv geliştirip Euv'a geçmediği için verim zaten ayvayı yemişti,
Birde çipi 2 kat boyuta getirmek zorunda kaldı gibi oldu.

E şimdi de AMD uyudu?
Daha geçen gün X'te okudum miku Pp'li birisi yazmıştı,
"AMD'nin Ar-Ge tesisi sayısı Intel'den yarı yarîya az (10 vs 3/4) çalışan sayısı 110K ve 30K, Bunlar neyine güceniyor da Mimaride geri kalıyor" benzeri bir şeydi.

Intel'in inovasyon konusunda 0 olduğunu düşünmek tamamen hatalı bir yaklaşım,
X3D ve Chiplet'i inovasyon sayıyorsak Intel'in inovasyon sayacağımız binlerce şeyi var,
ilk işlemciden bu zamana kadar on binlerce inovasyonu olan bir şirket bu.

Yavaşlama dönemi olarak sayılan dönem 5. Nesilden 8. Nesile kadar dönemi,
lintel'in temel amacı Laptop pazarında büyümekti,
Apple gibi müşterilere daha uygun işlemci verebilmek v.s v.s
ozamanlar inovasyon kanadı başka yere saptığı için yavaşlamasıda normal.

Intel'in nefret çekme sebebi ülkemiz için, En azından ülkemiz için satıcılar. (Tabi Gigabyte "Köklü şirket" diyen, Rampage önerip ürün iyi eleştiriler boş diyen kırmızı renkli bir youtuber de sağolsun)
Normalde AMD'den çok daha ucuz olan işlemciler bizim ülkede çok daha pahalı oluyor.
Global pazarda sevilme nedeni 10900K gibi ürünlerin 50-100$ Seviyelerine inmesi,
mesela 12900K v.s 14600k'dan ucuza bulunabiliyor.

AMD soket desteği yüzden standart fiyatan biraz ucuz oluyor v.s v.s,
Intel bu konuda avantajlı oluyor.

Global pazarda neftet çekme sebebi pr yapan youtuberlar.
Mesela Hub 1 gün önce 7600 önerdi 14600K yerine,
Adam diyor şu oyunu oynayacağım (hangi oyundu unutum) 14600K alana oyun bedava.
Oyunun maliyeti 80$ falan.
Buna rağmen 14600K mantıksız falan fiyor ::d

14600K varken 7600 öneriyor eleman, Fiyat konusunda daha pahalı ve petformansta daha geri ve çekirdek daha az.
Nereden baksak 14600K 2 gömlek üstün.

Build zaten bütçe buildi, Adamın Ddr4 belleği varda onu kullanabilir.
Herif hâla 7600 diyor.




Bu mesajda bahsedilenler: @gidi
O
9 sa.
Yüzbaşı

Bu arada komiktir ki,
Inovasyon karşıtı dediğinizde akla gelen ilk şirket AMD oluyor.

Az önce mesela, 0 yorumlu hesabımla Grok'a soru sordum,
Sorida hedefim MediaTek'ti "Inovasyon karşıtı sayılabilecek f/p şirket kimdir?" Dedim,
Cevap AMD olarak geldi, Beklemediğim yerden geldi...

Şuanda insanlar Intel'e değil, AMD'ye "Inovasyon karışıtı" diyorlar.
Bakın AMD bir Apple değil,
Apple için Tim Cock muazam bir ceo bazı konularda geride kalsada o adam apple için ömürlük,
Lisa Su AMD için asla ömürlük olmamalı, Bunadı iyice.
Mühendis olmadan mühendis şirketinde çalışıyorum gibi saçma sapan şeyler söylemeye başladı...

Intel'in en iyi inovasyon örneği, Arrow Lake.
Bu mimariyi derin inveleyen bir sürü video çıktı, 10'dan fazla video var.
Tam bir mühendislik harikası, AMD'de mühendislik harikası diyeceğim tek çip 384 thread sunucu işlrmcisi ve AMD frontier.

(Bu metini benzer kişiden aldım:)
Unutmadan AMD'nin e-core cözümü turinde falan vardı, Oda tam E-Core rakibi değil.

Forumda bir çok mesajım var zaten, Benim Intel fanboyu olmadığım anlaşılabiliyor.
Son zamanlarda işlemci övmek yerine yanlış bilinen bilgilere odaklanıyorum "Intel fanboyu" dendiği için.
Intel idealize etmiyorum veya metin yazarken tarafsız olmaya çalışıyorum.
Bana ne "MÜKEMMEL" geliyorsa ona muhteşem derim.

Bunu AMD zamanında da yaptık,
16 Çekirdek, Chiplet harika falan da dedik,
X3D mucize de dedik.




Bu mesajda bahsedilenler: @gidi
G
7 sa.
Teğmen

AMD'nin ciddi bir inovasyonu yok demişsin. Bi düzine intel sinyali atmışsin. Ecore gibi sahte inovasyonlar pratikte bir halta yaramadı. Belki farkında değilsindir, fanboyların en bariz belirtisi fanboy değilim demeleridir.
İlk Ghz cpu,
ilk 64bit cpu,
ilk çok çekirdek cpu,
İlk hyper transport teknolojisi (çekirdekler arası yüksek hız veri yolu),
İlk Apu,
İlk resmi hız aşırtma destekli cpu serisi, black editionlar
İlk chiplet tasarımlı cpu, intel 2 sene sonra çıkarabildi
İlk 3d vcache teknolojiai
İlk Pcie 3,4,5 portlarını AMD sundu
EPYClerle adam gibi server işlemcisi nasıl yapılır AMD öğretti

Çöptel bunların hepsini 2 sene geriden zar zor yetişmeye çalıştı ve AMD inovatif değil öyle mi :D İntele kalsa hala pentium 133 kullanacaktınız

Edit: bazen ben de jovel'in dh kadrolu insan npcsi olduğunu düşünüyorum. Bazı konularda çok ters rüzgar basıyor





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gidi -- 28 Ağustos 2025; 16:34:15 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
2 sa.
Teğmen

Ben de eskiden intel'e bu yüzden tepki gösteriyordum. Belki gençliğimde çok daha güzel bilgisayarlar kullanabilecekken intel yüzünden eski teknoloji ürünler kullanmak zorunda kaldım. Onun kızgınlığı ile bayağı bir süre firmanın kötü gidişini takip edip fırsat buldukça yorumlar yaparak görünürlülüğünü artırmaya çalıştım.


Bir noktadan sonra ikna oldum ki intel dersini aldı. Yeterince rezil oldu. Sadece satış ve muhasebe işlerirnde başarılı bölümlerin lafı ile gitmenin kendilerini bitirdiğini farkedip toparlanmaya gayret ediyor.

Ben firmanın dersini aldığını düşündüğüm için artık gayretlerini destekleme taraftarı olmaya karar verdim. Bundan daha da kötüye giderse bize yarardan çok zararı dokunacak.

Muhtemelen ellerinde çok yenilikçi çözümler vardı ama konfor alanında, az masrafla yüksek kâr getirecek kararların peşinde koştular. Şimdi pazarlama ve az geliştirme ile yüksek kâr bölümlerinin burnu sürtüldü bayağı. Bundan sonra ellerindeki üst düzey teknolojileri üretebilmek için kendilerini parçalıyorlar.

Yani artık en ileri teknolojileri çıkarmak zorundalar. Bunları çıkaramadan batarlarsa büyük kayıp olur.

Adamlar zaten i3, i5, i7, i9 çıkarıyordu. Ben gidip i9'lara bakmıyordum. Bir kaç seri geriden i7 ile takip ediyordum.

Yani orta performans içeren ürünlerde başarılı ürünler çıkarırlarsa benim işime geliyor.

Ben yapay zeka ve ileri excel özellikleri üzerinde çalışabilmek için windows bilgisayar almak istiyorum. Intel de bir an önce 18A çıkarırsa neler yapabileceğini görmüş olacağım.

Bir ara arm windows mu alsam dedim ama orada tam bir office sürümü olmayacağı için bazı konularda sorun yaşarım diye düşünerek umudumu intel'in çıkışına erteledim. Eğer intel başaramazsa amd seçeğeine yöneleceğim. Bakalım intel'in elinde ciddien ileri teknolojiler var mı yoksa kağıt üzerinde mi iyi görünüyor. 20026 başında durum netleşecek.

Ben 5 sene aralıklarla bilgisayar güncellemesi yapıyorum. Eğer intel iyi ürün çıkaramazsa bir 5 yıl, belkide 10 yıl bir daha bilgisayar almam diye düşünüyorum.

Benim için az ısı üretmek ve serin çalışabilmek bir ileri teknoloji belirtisi. Alacağım bilgisayarın da serin çalışması ve ısınmaması önemli tercih sebebim olacak. Aşırı ısınan sistemlerin daha hızlı yıprandığını düşünüyorum. nanometre düştükçe de otomatikman ısı da düşüyor.





Bu mesajda bahsedilenler: @gidi
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.