Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
12
Cevap
2645
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Haksiz yere aracim cekildi.
C
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Arkadaslar merhabalar sizlere bugun basimdan gecen olayi ve bu olaya olan yorumunuzu ve konu hakkinda birkac bilgi edinmek istiyorum.

Bugun maslak'ta park etmek yasak tabelasinin oldugu bir bolgede 5 dakikalik duraklama islemi gerceklestirdim. Dedemi plazaya cikartmak icin aracimin dortluleri yanar vaziyette biraktim. Yaklasik 3-4 dakkka icerisinde asagi indigimde aracimin yerinde olmadigini gordum ben aracimdan ayrildiktan hemen sonra aracimi cekmis olmalilar. Neyse aracim haciosman tarafinda bir otoparka cekilmis ve toplamda 102 TL odeme yaptim.

Bu sirada aracimi ceken polis memurjnu buldum ve bolgede park etmek yasaktir tabelasi oldugunu fakat duraklamanin yasak olmadigini, duraklamanin taniminda 5 dakika bekleme siniri oldugunu anlattim fakat karsimdaki memurun kapasitesi olmadigini gordum ve kesinlikle anlatmak istedigimi kesinlikle anlayamad en sonunda hakli oldugumu dusunuyorsam caglayan adliyesinde trafik mahkemesine basvurmam gerektigini belirtti.

Simdi sizlere sorum bu trafik mahkemesine dava acmam icjn herhangi bir ucret yatirmam gerekecek mi?
Avukat tutmam gerekecek mi ?
Eger haksiz bulunursam herhangi bir masraf veya tazminat odeyecek miyim ?
5 dakikadan az bir sure once aracimin yanindan ayrildigimi ispatlamam gerekecek mi ? (Etrafta kameralar var fakat kayitlari almam icin savci talebi mahkeme karari polis karari vs isterler sanirim ve cok ugrastirici bir durum)
Sizce ne yapmam gerekiyor ?
Cevap veren herkese tesekkur ederim.

< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Siz araçta olmayınca park etmiş oluyorsunuz. Bekleme yapmış olmuyorsunuz.
Yoruma Git
ugur.k - 6 yıl +16
M
6 yıl
Binbaşı

Asliye ceza mahkemesine bir dilekçe yazıyorsunuz. Dilekçe formları internette bolca var. Ama kamera kaydı almak filan bunlar bizim hukuk sistemimizde uzun soluklu işler. Yani uzun lafın kısası attığın taş ürküttüğün kuşa değmez. :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
6 yıl
Binbaşı

sulh ceza olmasın




Bu mesajda bahsedilenler: @münzevii
-
6 yıl
Yüzbaşı

Bence o 5dk değildir.



S
6 yıl
Yarbay

Geçmiş olsun. Birde park cezası gelecek ayrıca. Ben 5 kere ödedim hele biri ara sokakta inş. bir daha olmaz.Dedim ara sokak park yasağı yok bişey yok niye çektiniz, aldığım cevap " İtfaiye aracı geçemeyibilir ondan" aracın durduğu yerin resmini gösterdim tır döner dedim "napalım itfaiye aracı getirip ölçelim mi dedi" yani sinir sitres hat safhada. Artık hiç bir yerde aracı tek bırakmayacaksın 30sn de uçuyor araç ve sonrasında duyduğun tek laf 102 lira. Milletin canı burnunda zaten ama doymuyorlar. Adamlar ceza kotasını doldurmak için yarışla gidiyorlar. Çekicinin aracı çektikten sonra bir gidişi var sanki yangından mal kaçırır gibi. Bence şikayeti sulh mahkemesine değil direk trafik vakfı başkanına iletin yabancı değil. Şaka bir yana tabela var zaten itiraz etseniz de iptal olmaz.



U
6 yıl
Binbaşı

Siz araçta olmayınca park etmiş oluyorsunuz. Bekleme yapmış olmuyorsunuz.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Y
6 yıl
Yüzbaşı

Duraklama yapıyorsanız aracın içinde durmanız gerek. Siz 3-4 dakikalığına park etmişsiniz ve dörtlülerinizi de açık bırakmışsınız.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

2
6 yıl
Çavuş

Aracın içinde veya başında değilseniz (ki değilsiniz) bu duraklama olmaz. Park etme olur.

Duraklama da 5 dk.'dan çok olamaz. Varsayalım mahkeme dedenize eşlik etmenizi yolcu indirip-bindirme şeklinde kabul etti. 5 dk.'dan uzun durmadığınızı kamera kaydı ile sizin ispat etmeniz gerekiyor. Polis vs. Müşteki beyanından, polis beyanı geçerli kabul ediliyor.

Bu sebeplerle trafik cezasının iptali söz konusu olmaz (henüz ödemediniz ama gelecek). Ama çekici ve otopark ücretinin (102 TL) iadesini alabilirsiniz (Parketme Yasaklarına Uymayan Araçlardan Hangilerinin çekilebileceği belli. Sizinki bunların dışında kalıyorsa. Resimden bunların dışında kaldığınız anlaşılıyor. Ama bunu da ispat etmeniz gerekecek. Polisin size hangi maddeden ceza yazdığı önemli ayrıca).

Karayolları Trafik Yönetmeliği Madde 119'u okuyun:
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.8182&sourceXmlSearch=&MevzuatIliski=0

Bugün haberlerde bu şekilde haksız yere çekilen araçların otopark ve çekici ücretini geri alabileceği anlatılıyordu. Dk 2:10 sizin işinize yarayan kısım. Tüketici derneklerinin de bu şekilde açıklaması var.
https://www.youtube.com/watch?v=_VeuVxiqpS4&list=PLHg3Ha3qLaRpnk4XtTraOVknJQ9z5nBUa&index=8

Bu arada trafik işaretlerini genel halk ne kadar biliyorsa polisler de ancak o kadar biliyor herhalde. "Park Etmek Yasaktır (/)" ile "Duraklama ve Park Etmek Yasaktır (X)" tabelaları arasındaki farkı bilmeyen polisler gördüm.


Peki mahkemeler ne karar veriyor. %99 RET. Şimdi buna ret vermezsek yarın 1000 kişi daha gelecek, işimiz gücümüz artmasın diyorlar herhalde.

Mahkemeyi kazanma şansınız:
Trafik cezanın tamamen kaldırılması: 1/1.000.000
Kısmı kaldırma (çekici ve otopark için): 1/2 (kamera kaydı varsa), 1/1.000.000 (kamera kaydı yoksa)

Mahkeme Sulh Ceza Hakimliği'ne açılır.
Avukata gerek yok.
Bir daha gitmenize gerek yok.
Mahkeme açmanın ücreti yok.
15 gün süreniz var.
Mahkemeyi kaybederseniz tazminatı var mı? Duruma göre.

Birkaç güne sinirinizin geçip mahkeme ile uğraşmayacağınızı düşünüyorum.



T
6 yıl
Yüzbaşı

Nurol'un önünden sürekli çekiyorlar, orası çok dar ve park etmemen veya durmaman gereken bir yer. Az ilerisi (50m) ispark zaten oraya bırakabilirdin, 15 dk ücretsiz. Mahkeme de açsan her türlü hatalısın, aracın başında olsaydın çekmezlerdi. Aracı çekenler haklı demiyorum bence 5 dk için çekilmemeli ama çekiciler orada sürekli dolaşıyor sana denk gelmiş yapacak bir şey yok bir daha park etmezsin.



D
6 yıl
Yarbay

Kadıköy'de sigara almak için motoru çalışır vaziyetteki aracından inip 20 metre uzaklıktaki büfeye giden adamın aracını bile çekmeye kalktılar...



M
6 yıl
Yüzbaşı

"PARK YASAK TABELASININ OLDUĞU YERE " diyeceklerim bu kadar...



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
6 yıl
Yüzbaşı

Ayrıca 3_4 dk olmadığına adım kadar eminim 3 4 dk içinde çekici gelecek polis araçtan inip fotograflama yapacak sonra çekici söförü aracı çekiciye yükleyecek... Falan filan...



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

C
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Oncelikle detayli sekilde cevap veren arkadaslara cok tesekkur ediyorum.



Aracin yaninda degilseniz park etmis oluyorsunuz diyen arkadaslar icin duraklamanin tanimini yaziyorum

"Duraklama

Madde 112-

Durma halleri dışında yolcu indirip bindirmek, yük yüklemek veya boşaltmak veya beklemek amacı ile araçların kısa süreler içinde durdurulması “Duraklama” dır.

Duraklama, bekleme amacı ile yapılırsa, bunun süresi en çok 5 dakikadır.

Bu sürenin geçirilmesi parketme sayılır."

Yani gordugunuz gibi duraklamada aracin yaninda olmaniz gerekiyor gibi bir ibare yok.. bunun yaninda yuk ve yolcu indirme durumu da duraklamaya giriyor.
Bh noktada cekicinin yapacagi hareket aracimin bulundugu yere 5 dakika sonra 2. Kez gelip aracim hala oradaysa cekmek olmaliyken araci ilk gordugu anda cekmis.



Eger aracim hakli bir sebepten cekilseydi boynum kildan ince ama ben haksiz yere cekildigini dusunuyorum. Mahkemeye dilekce verdim sonucu bildiririm ama umidim yok diyebilirim.



Benim sinir oldugum nokta polisin duraklama ve park etmek yasak ile sadece park etmek yasak tabelalari arasindaki farki bilmemesi



Eve ceza da geldi onu da 75 lira olarak hemen odedim 3 dakikalik duraklama bana 180 liraya mal oldu. Isin tuhafi fotografta aracin durdugu yerden max.10 adim ileride ispark tabelasi var ve oraya park edip saati 8 liradan baslayan park ucreti verseydim aracim cekilmeyecekti. Ibb her turlu aliyor alacagini





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cobra41 -- 2 Şubat 2018; 4:52:32 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.