Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
150
Cevap
14452
Tıklama
5
Öne Çıkarma
Hacettepe (Beytepe Kampüsü) ve Bilgisayar Mühendisliği Dersleri
L
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Üst edit: Atladığım bir şey varsa ya da genel kampüs/hazırlık/bölümle ilgili sorularınızı sorabilirsiniz hoca sayısı gibi bölüm sitesinde olan şeyleri eklemedim. Ayrıca bilgiler 2023/2024 için geçerlidir ve ileride değişebilir

İlk defa geldiğimizde bilmediğimiz üst sınıflara 50 kez sorduğumuz baya bir şey vardı o yüzden yardımı dokunur diye düşünüyorum.


- - - - - - KAMPÜS - - - - - -

Beytepe Kampüsü Ankaranın güneyinde, merkezden gidince odtü ve bilkentten sonra yer alır. Toplamda çok büyük arazisi olmasına rağmen binaların %99'u merkezde toplanmıştır, doğu batı gibi ayrılmamış çevresi orman şeklinde, bu bence iyi bir şey çünkü istediğiniz her yere kısa sürede gidebilirsiniz. kampüs ana girişine giderken birkaç bina merkezi alanın yürünmeyecek kadar dışarısında , ama bölüm binası değiller, kız kyk yurdu, beyaz ev lokantası, olimpik yüzme salonu ve spor salonu, kongre salonu bulunuyor. Kongre salonunda kariyer fuarı gibi büyük etkinlikler düzenleniyor. Girişlerde öğrenci kartı kontrolü yapılır, ormanın içinden dediğim binaların yanından geçerek merkezi yere ulaşırsınız. Duraktan indiğinizde sağ tarafınızda yurtlar, öğrenci evleri ve stadyumdan oluşan manzarayla karşılaşırsınız. (Bu bölgeye ikinci bir kız kyk yurdu da bu yıl yapıldı ama genel olarak öğrenci evleri yoğunlukta) Spor bilimleri dışında bütün bölümler ise diğer tarafta kalıyor. 
Yalnız kampüs ankaranın geri kalan yerlerine göre biraz uzak, metrodan indikten sonra ring leri kullanmalısınız ki otobüslerde sabahları ve akşamları aşırı kalabalık oluyor, akşamları biraz beklemek gerekebilir maalesef, o yüzden mümkün olduğunca iş çıkışına denk gelmemeye çalışıyoruz.


NOT:
Metrodan çıkınca direkt büfenin hemen yanındaki duraktan binip okula gideceksiniz, karşıdaki durağa geçmeyin o başka yere gidiyor, ayrıca öğrenci kartlarını oryantasyon haftasında bölüm sekreterliğinden alabilirsiniz.
Oryantasyon haftasına katılım ÜNİ101 dersi olarak geçiyor ve katılmanız zorunlu, ilk 3 4 gün kampüsü, bölümünüzü tanıtıyorlar





- - - - - - BÖLÜM - - - - - -

Bölüm ilk 3 sınıf zorunlu dersler listesi: (Gömülü sistemler veya sinyal ve sistemler gibi "daha donanıma yakın" diyebileceğimiz dersler zorunlu değil, hocaların çok büyük bir kısmının data ya da ML, Computer Vision tarzı alanlarda uğraşları var. Seçmeli dersler BBM4xx şeklinde 3. ve 4. sınıfta alınabiliyor, her dönem değişiyor genelde ne açıldığı bu dönem 12 tane seçmeli vardı. (Çoğu BBM dersinin kendi Web sitesinde çok daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz)



BBM101 Introduction to Programming I

BBM102 Introduction to Programming II

BBM103 Introduction to Programming I Lab

BBM104 Introduction to Programming II Lab

BBM105 Introduction to Computer Engineering

BBM201 Data Structures

BBM202 Algorithms

BBM203 Software Laboratory I

BBM205 Discrete Mathematics

BBM231 Logic Design

BBM234 Computer Organization

BBM301 Programming Languages

BBM341 Systems Programming

BBM342 Operating Systems

BBM371 Data Management

BBM382 Software Engineering


Bunların yanında 4. Sınıfta da proje dersi, teknoloji seminerleri gibi zorunlu dersler de var.

Hangi seçmeliler var sorusuna örnek olması açısından 2024 Bahar dönemi açılan seçmeliler:


https://mini.donanimhaber.com/images/upfiles/3112023/2c6d2057-11b9-40ba-b035-23da1c34c658.jpeg



Mezunlar: Ülke içinde büyük bir bölümü HAVELSAN başta olmak üzere savunma sanayide, TÜBİTAK'ta, popüler özel şirketlerden Siemens, Trendyol, Huawei, Picus Security, Jotform, Udemy, Taleworlds gibi yerlerde; yurt dışında ise Apple, ASML, Booking.com gibi yerlerde çalışan Hacettepe bilgisayarlı bulmak mümkündür. Genel olaraksa Hollanda, Almanya, İngiltere ağırlıklı yurt dışında.

Ders Seçimi: Belki ilk defa gelenler için belki de diğer ünilerde farklı olabilir diye yazıyorum, okul açılmadan 1 hafta önce almanız gereken dersleri Hacettepe ders sisteminden (BİLSİS) almanız gerekir, dersin hocasını isteğinize göre seçebiliyorsunuz, ama o an herkes aynı anda sisteme girdiği için sistemin çökmesi ya da o şubenin tamamen dolması gibi sıkıntılarla karşılaşabiliyoruz, tam bir karmaşa yani ders seçimi. Tabi ki istediğimiz kadar ders alamıyoruz, ilk sene her dönem maksimum 30 AKTS alabilirsiniz, eğer önceden İngilizceden falan muaf olduysanız akts boşluğu açılıyor bununla da üst sınıftan ya da seçmeli az aktsli dersleri alabilirsiniz (ben MUH103 - 104 aldım)

- - - - - - 1. Sınıf Güz Dönemi - - - - - -

▪️BBM101: Introduction to Programming dersi, Python dili ile temel programlama dersleri verilir (fonksiyonlar listeler, sözlükler, bazı kütüphaneler vs), sınavları klasiktir ve çıktı bulma, kağıda kod yazma tarzı olur. 6 AKTS'lik bir ders (Hacettepe kredi yerine AKTS-ECTS kullanılır ve bütün hesaplamalar bunun üzerinden ilerler) o yüzden ortalamayı ciddi ölçüde etkiliyor ve bağlı ders olduğu için ayrıca önemli, bu ders ve bu dersin 2. Dönem muadili olan BBM102 (8 AKTS) dersi üst sınıf derslerini açan bir anahtar niteliğinde olduğu için ne yapıp edip geçmek lazım, ama zaten sınavlar aşırı zor değil, sadece anlatılan slaytlara detaylıca çalışmak ve atıyorum liste metotlarını deneye deneye akılda oturtmak gerek.
Zaten bu dersin ve 2. dönem versiyonunun toplam 14 Akts olması ortalama açısından önemi açıklıyor.

▪️BBM103: Üstteki dersin laboratuvarı ders, o haftaya kadar işlenen konularla ilgili ödevler ve assignmentlar verilir, bir dönemde 5 assignment ve yoklama niyetine alınan quizler vardır ve gittikçe puana daha fazla etki eder her assignment. Assignmentlar şu an deneyimlediğimiz kadarıyla yorucu, rahat 10-15+ saat süren ödevler olabiliyor ve genellikle 2 hafta süresi oluyor. Quizler de haftalık olarak dersin hemen ardından verilir ve çok kolay sayılmazlar üstelik belirli sayıda quiz göndermezseniz (sanırım 3 ya da 4 tane) dersten kalmış sayılırsınız. Devamsızlık dışında kalmalarda büte giriyorsunuz, büt için de fazladan 1 assignment çözüp bunun belli bir puan oranı notunuza ekleniyor, ama tatili 3 4 günlük zor assignmentlarla harcamaya değmez kesinlikle.
Lab dersi ama online olarak işleniyor, zaten çok fazla konu anlatımı olmadığı için mantıklı olsa da sınıf ortamında yardımlaşarak öğrenmenin daha iyi olacağı kanaatindeyim, dersi asistanlar veriyor. Bu konudaki 1. Sınıf derslerinden ödev verilen tek ders bu. 4 AKTS, ama bağlı ders olduğu için kalmamak gerekir.

▪️BBM105: Introduction to Computer Engineering. 4 yıl boyunca CS alanında işlenen derslerin haftalık 'özeti' şeklinde tasarlanmıştır, keyifli bir ders, insanın bölüme merak duymasını sağlıyor. İlk sınavı da ortalamaydı zorluk açısından, zaten 2 AKTS bir ders ve yoklama alınmıyor, ama tavsiye ederim katılmayı. Yine kaynak kitaplardan çalışmak yararlı olabilir çünkü ilk görünce çok fazla bilinmeyen kavram oluyor ve haftada 1 ders olduğu için genelde arka planda kalıyor.

▪️MAT123: İsminden de anlaşılabileceği üzere matematik dersi, fonksiyonlar gibi konulardan başlanıp Limit Türev İntegral... diye konular gider. İlk Sınavı aşırı zor değildi, 6 AKTS olduğu için bu derse de dikkat etmek lazım. Değişken olabilir ama haftalık 3 gün olan derslerden 1 günü soru çözüm için ayırıyoruz, bölüm binası yerine amfide tüm şubeler birleşik işleniyor bu soru çözümü ve yoklama alınmıyor, yine de tekrar niteliğinde olduğu için iyi oluyor. Calculus kitabından konu çalışıp sınavları paylaşılan ünilerin çıkmışlarına bakarsanız yüksek alır geçersiniz.

▪️FİZ137: Fizik dersi, Lisedeki mekanik konularının detaylıca işlendiği bir ders, sınavları değişkenlik gösterse de zordur, çok soru çözseniz bile konunun mantığını ve türev-integralli ispatlarını çok iyi bilmeniz gerekir. 5 AKTS

▪️TKD103: Türkçe dersi, haftada 1 online olarak işlenir, haftalık olarak slaytlardan not çıkarır son hafta da kitaba göz atarsanız zor ders değil. (Haftalık video serisi izleyip not çıkarıyoruz ama akşam olması ve yoklama alınması planları bozuyor (akşamüstü kampüste etkinlik vs varsa yarıda kalıyor gibi))

▪️BEB650: Temel Bilgi ve İletişim Teknolojileri(?) diye bir ders ama ders bile işlenmiyor, düz bilgisayarda Word Excel hakkında bilgi içeren bir ders, zaten çoğu kişi sene başında sınava girerek muaf olup geçiyor. Muaf olmazsanız haftalık etkinlik yapılıyor ve sınavı da oluyor.

▪️ING111: İngilizce dersi ama hazırlık notuyla muaf olduğum için hiçbir fikrim yok. Muafiyet sınavından belli bir notun üstünde alırsanız o notla bu dersi verip geçebiliyorsunuz.

▪️MUH103: İş sağlığı ve güvenliği dersi, aslında 2. Sınıfta görülüyor ama üstten alıyoruz genelde. Ders bir tuhaf, yani haftada 1 online hoca slayttan okuyor, dümdüz ezber, işte bir şeylerin kanun numarası, şunu bulan kişi, ilk yardım eğitim süreleri vs vs oturup ezberlemek gereken bir ders. Benim C1 gelmişti ama 1 kredi zaten A gelse de çok bir şey değişmeyecekti.

- - - - - - - BAHAR DÖNEMİ - - - - - - -

▪️BBM102: Java ile Nesne Yönelimli Programlama (OOP). İsminden anlaşılabileceğini düşünüyorum, ilk dönemle her şey aynı sadece programlama dili farklı, Python gibi kolay bir dilden geçince ilk başta afallıyor insan ama assignmentlarla birlikte alışılıyor. Yalnız dersin olayı 5 değil 6 değil tam 8 AKTS :) Yani ne yapıp ne edip bunu halletmek lazım, sınavlar klasik çıktı bulma, kod tamamlama, hata bulma gibi şeyler, neredeyse her detayı çok iyi bilmek, bilgisayarın başına oturup her ihtimali denemek lazım, yoksa kodun çıktısının istendiği sorularda küçük bir detay puan kaybına yol açabiliyor. İlk vize ortalaması 51 ve en yüksek notun 85 olması biraz durumu açıklıyor, detayları bilmek lazım bu da soru çözerek değil ancak kodlama tecrübesiyle öne çıkıyor. Dersleri ise keyifli geçiyor o konuda bir sıkıntımız yok. Ama dediğim gibi en zorlu yer sınavlardaki neredeyse hiçbir yerde örneği olmayan output soruları oluyor, yani oturup 4 5 tane class tanımlayıp şunu şöyle yaparsam ne olur hata çıkar mı vs diye tek tek denemek gerekiyor.

▪️BBM104: Üstteki dersin laboratuvar dersi, farklı bir şey yok, 2 haftalık assignment ve arada bir quiz veriliyor yapıp gönderiyoruz, biraz benlik bir şey de olabilir ama çok fazla zaman alıyor (15-20 saat) Cidden bu dönemin en yorucu dersi ama ne kadar zor o kadar öğretici, zaten bölümün olmazsa olmazlarından biri. Beğendiğim bir şeyse eskiden quizler için aynı gün içinde yapılması bekleniyordu, şimdi ise 2 gün veriyorlar, eskisine göre çok daha rahat oldu. Üstteki dersin laboratuvarı dedim ama ödevlerde kullanılan birçok şeyi (kütüphaneler vs) kendiniz öğrenmeniz gerekiyor, bu da sanırım bölümün doğasında olan bir şey.
Ödevlerimizden birisi basit atari tarzı oyun yapmaktı, diğeri de Shortest path algoritmalarına benzer bir şey ortaya koymaktı. Düşünmesi zor ama geliştiren ödevler. Sadece biraz geç açıklanıyor assignment sonuçları. Yani şu ana kadar 9 10 ödev vardı 2 gün sonra dönem bitiyor ama halen 7 8 tanesi açıklanmadı bile. Puanlandırma olayı biraz sert, tıpatıp doğru outputu vermediniz ya da ödevde istenilen kavramı kullanmadınız, sıfır notuyla karşılaşma ihtimaliniz var, bu ne kadar gerekli okuyana bırakıyorum.

▪️MAT124: Calculus 2 ağırlıklı matematik dersi, ilk dönem konularına ek olarak vektörler, parametrik denklemler, çift değişkenli fonksiyonlar, bunların limiti türevi integrali görülüyor. İlk dönem liseden kalma bilgiyle halloluyordu ama bunda mantığı biraz daha anlamak önemli, dersleri takip etmek de önemli çünkü konu kopunca toparlaması çok zor oluyor, 6 AKTS.

▪️FIZ138: Lisedeki Elektrik ve Manyetizma konularının biraz daha kompleks versiyonu, formüllerine kadar evet bunu hatırlıyorum dedirten ama her konuda formül çıkarmak için integral ve ek formül bilinmesi gereken bir ders, sık sık pratik yapmak gerekiyor. slaytlarda geçen en ufak bir şeyin sorulduğu üniversitede her konu başlığında geçen ispatları zaman ayırıp öğrenmek lazım.


▪️FIZ117: Fizik laboratuvarı dersi, yani, gruplara ayrılıp her hafta bir deney yapıp o dersin bitimine kadar rapor hazırlamanız lazım, deneyler lise konularından hallice, ama rapor hazırlama ve grafik çizmek çok detay isteyen şeyler (zaten hesap makinesi gerekiyor) ve bütün bunları 3 saatte yapmanız lazım. Final sınavında şimdiye kadar yapılan deneylerden kura ile bir deney çekilir ve - tek başına- hocaların gözü önünde deney yapılır. Grafik çizme vs konularında kritik bir hata yaparsanız çok fazla not kırılıyor.
Açıkçası bu dersi aldığıma pek memnun değilim, yani micrometer ile bir şey ölçmek ya da eğik düzlemle g hesaplamak bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak nerede işime yarayacak bilen aydınlatsın. Ve bu kadar uğraş sadece 2 AKTS için. Deneylerden keyif alan da var almayan da var, şayet bazı deneyler benim de hoşuma gitti ama bir sınıfta 110 kişi dokuzar kişilik gruplarla deney yapmak çok sıkıyor. Deneye gelinmediği gün telafi alınıyor ve sonradan o deneyi yapmak gerekiyor. Eğer 2'den fazla telafi deneyi olursa geçmiş olsun, F1.
Final sınavı ise konular hakkında bilgi sahibi olunca geçilebilir düzeyde, kurada çektiğiniz deneyin başına gidiyorsunuz önünüzde kağıt var( bazıları teorik bazıları deney kurulumu ve ona bağlı grafik gerektiren sorular). 40dk içinde soruları yapıp çıkıyorsunuz.

▪️TKD104: Türkçe dersinin 2. Dönemi, hiçbir fark yok, online video izleme. 2 AKTS. Konular lise edebiyatından tanıdık.

▪️MÜH104: Bu da aynı şekilde hoca online haftada bir ders açıp slaytlardan devam ediyor. 1 AKTS. İş yerindeki semboller, koruyucu kıyafetler, tedbirler gibi konular. Yani bilgisayar mühendisliğiyle doğrudan alakalı değil ama karşımıza çıkar illa. Sınavı da geçmesi kolay yüksek alması zor türden.


- - - - - - 2. SINIF GÜZ DÖNEMİ - - - - - -

▪️BBM201: Veri Yapıları dersi, bölümün gerek hocalarıyla gerek içeriğiyle şampiyonlar ligi 2. sınıfın ana derslerinden denilebilir, data nedirden başlayıp arraylar linked listler treeler diye gider. Algoritmalara çok girilmez çünkü bir sonraki dönem ayrı olarak işlenir bu konu. Sınavları yer yer zor olabilir. Burada kesinlikle ya zaten ben bunları kullandım deyip atlamamak lazım her şeyin sıfırdan implementasyonunu bilmeniz gerekir. İnternetten olabildiğince çıkmış bakmak lazım, farklı üniversitelerin çıkmış sayfalarını araştırıp çözmek çok yararlı oluyor. Çünkü insan gerçekten biliyorum sanıyor ama sınavda önümde sadece bir kağıt olunca detaylar atlanabiliyor, kilit nokta derslere sürekli katılın + geekforgeeks, leetcode gibi yerlerden popüler sorular için pratik yapın, zaten bu ders mülakatlar için de çok önemli.

▪️BBM203: Üstteki dersin labı, çok bahsedecek bir şey yok, 4 assignment verilir siz de evde çözer sisteme atarsınız. Güzel bir özellik ödevi geliştirme sürecinde bir siteye atıp hocaların test caselerini ve o an kaç aldığınızı görebilirsiniz. Ama ders sadece 2 AKTS, yani bölümün en önemli dersinin uygulamalı labı ve cidden çok zaman harcıyoruz, daha fazla AKTS olmasını beklerdim. Temeliniz sağlamsa (varsa değil sağlamsa) yapar geçersiniz öbür türlü biraz fazla zaman alır ve debug yapmaktan saatleriniz harcanabilir, ama gerçek hayata benzer uygulamalar yaptığımız için önemli bir ders. Normalde kağıt üstünde böyle yazınca güzel görünüyor - ki yararlı noktaları var- ama tahminimce sırf zor olsun diye gereksiz zor ve pdften anlaşılması neredeyse imkansız ödevler karşısında bu ne şimdi deyip afallayabiliyoruz, ödevi anladıktan sonra bir de test sisteminin neye göre puan verdiğini anlamak ayrı bir güç ki bunlar bir araya gelince bence dersin amacından uzaklaşıyor, yani zamanımın yarısını cidden dsa öğrenmeye harcadıysam bir o kadarı da üstte yazdığım sorunları anlamaya geçti. Yine de temel veri yapılarında kullanılan işlemleri deneyerek gördüğünüz için önem sırasında öncelik vermek doğaldır.

▪️BBM205: Discrete Math dersi. Bölüm koduyla verilir ama bildiğimiz mantık ispat yöntemleri kümeler vs diye gider. Ders görece daha rahat ama öbür derslere yüklenip bunu boş bırakmamak lazım diye düşünüyorum. Ders sitesinde geçmiş sınavların paylaşılması ders için bir artı, hocası da çok iyidir. Özellikle her konuda insanı zorlayan ispat kullanarak soru çözümler için discrete math temel kitaplarından sorular bulup çözerseniz katkı sağlar. Zaten tipik soruları İnternette her yerde çözümleriyle beraber bulabilirsiniz.

▪️BBM231: Logic Design teorik dersi. İlk başta binary sistem nedirden başlayıp mantık devreleri, basit toplama, decoder, multiplexer, sequantial circuits ve state machine gibi adımlarla devam eden bir ders. BBM105 dersine yeteri kadar zaman ayıran herkesin kolaylıkla aşina olabileceği Donanıma yakın derslerin ilki diyebiliriz, yapay zeka mühendisliği bu dersi ve labını almıyor. Mantık devreleri adı üstünde, sıfırdan "bilgisayar" yapmaya merakınız varsa eğlenceli derstir.

▪️BBM233: Logic Design Labı, burada üstte gördüğünüz konuları gerçek bir lab ortamında deneyini yaparsınız, (fonksiyon verirler doğruluk tablosuna göre bir devre kurmamızı isterler gibi). Fiziksel Board experimentların yanı sıra Verilog dilinde quiz ve assignment yapmanız da istenir. Lab öncesinde rapor yazıp göndermeniz ve lab esnasında da deneyinizi açıklamamız da gerek. Her ne kadar yazılımla çok alakalı olmasa da benim çok hoşuma giden bir ders. Bölüm saat olarak 4'e bölünüyor ve farklı zamanlarda yapıyor. Deneylerden biri rakam gösteren display yakmak gibi bir şeydi, yani ilgi çekici ve pek zorlamayan bilgisayarın ana derslerinden biri, Teoriğini bilen için eğlenceli bir ders. Teorik derste yaptığınız devreleri burada baya C'ye benzer ama biraz daha farklı derleme ve test yöntemleri içeren Verilog diliyle yazmanız istenir, bunun da kendi assignmentları vardır ama 203 kadar zorlamaz.

▪️IST299: Olasılık dersi, isminden anlaşılabileceği üzere bizim bölüm dersi değil, en başta permütasyon kombinasyon nedir diye başlar olasılıkta temel kavramlar (random variable, bayes theorem vb) verilir. Yani eh işte bir ders konular ilk 3 4 hafta baya tanıdık başlar sonrasında da yeterli zamanla öğrenilebilir, yine de anlatım açısından bölüm derslerini tercih ederim.

▪️AIT203: İnkılap tarihi dersinin ilki, her bölümde olduğu için çok bahsetmeye gerek yok. İleride sınavları için güncellerim belki.

▪️Bölüm Dışı Seçmeli: İlk kez bu dönem Nontechnical seçmeli alma hakkı açılır ve toplam 6 tane bölüm dışı seçmeli alınır, genelde kontenjanların dolması sıkıntısı meşhurdur, ben dil dersi aldım tavsiye ederim, yalnız 2 tane dil dersini aynı anda alamazsınız ve gerek de yok zaten. Onun dışında SEC kodlu genel (tarih sanat müzik el işi vs) dersleri de alabilirsiniz eğer ilgilenen varsa.


- - - - - - 2. SINIF BAHAR DÖNEMİ - - - - - -

▪️BBM202: Algoritmalar dersi, sorting algorithms, graph algorithms, greedy/dynamic programming gibi konseptleri içinde barındıran bölümün en önemli derslerinden biri, günlük hayatta sıkça kullanılan algoritmaları geliştirmeyi, zaman analizlerini yapmayı, optimum çözümü bulmayı vs öğrenirsiniz.

▪️BBM204: Üstteki dersin labı, 104 ve 203 ile aynı yapıda olduğu için artık anlatmıyorum.

▪️BBM234: Computer Organization, bir bakıma bilgisayar mimarisi dersi. Muhtemelen bölümün en sevdiğim dersi, bu dersle beraber işlemci mimarileri, bilgisayar bellek-işlemci yönetimi, micro-mimari konspetleri hakkında bilgi sahibi olursunuz, Assembly dili ile basit komutlar yazmayı öğrenirsiniz. Mimari olarak MIPS anlatılır. Önceki dönemin aksine bir lab dersi olmadığı için kod tarafında pratiği kendiniz yapmanız gerekir.

▪️ELE296: Elektrik Devreler ve Sistemler dersi, 3 bölümden oluşur, ilk bölüm bildiğimiz Elektrik devrelerini içerir ve temel olarak devrede eşdeğer direnç, volt, güç, indüktor ve kapasitör konuları işlenir, ikinci bölüm elektronik hakkında ve son bölüm de tek haftalık logic design ile ilgilidir. Ders zor deniyor, ama erken başlayıp özellikle dersin kendi kitabındaki soruları çözerseniz çok zorlayıcı bir ders değil. Genelde diğer dersler arasında arada kaynıyor, zçsok güne sıkışınca da halletmesi zor oluyor ama bunda da çözüm her zamanki gibi az ama düzenli çalışmak.
Ek olarak bu derste hesap makinesine ihtiyacınız olacak (2025 için böyle en azından). Casio 991 serisi çok öneriliyor çünkü sınavda integral, türev, karmaşık sayı-polar dönüşümü vs gibi kompleks işlemleri hızlıca çözmeniz gerekiyor.

▪️MAT254: Lineer Cebir. Dersin ismi herkese aşina gelecektir, şu ana kadar matris detetminant üzerine işlemler ve vektör uzayı konuları gördük. Bu da yine arada kaynamaya açık bir ders ama derslere düzenli katılmanız bile son haftada oluşabilecek panik durumunun önüne geçecektir.
Calculuse nasıl çalışıyorsanız buna da öyle çalışın kısaca.

▪️IST292: Geçen dönem olasılıktı, bu dönem istatistik görüyoruz, ders mod medyan standart sapma giib temellerle başlar bunlar üzerine çeşitli senaryolarda kullanılan istatistiksel yöntemleri anlatır, genel olarak rahat bir derstir, sınavı kasmaz, slayttaki formüllere birbirine girmeyecek şekilde çalışırsanız yüksek not alırsınız.

▪️AIT204: Tarih dersinin 2.si. Bu da herkeste var diye geçiyorum.

▪️Bölüm dışı seçmeli: Üstte değinildi.

Henüz o seviyede olmayabilirim ama Tavsiyem, bu bölümde yapabileceğiniz en iyi yol, özellikle bölüm derslerine sürekli katılın, sınavları son haftaya bırakmayın, Data Stractures ve OOP gibi derslerde kaynak kitapları karıştırın, sorulabilecek bütün soru tiplerini öğrenmeye çalışın, notunuzu yüksek tutmaya çalışın, hem yüksek lisans için hem de ilk stajınızda çoğu zaman ortalamaya bakarlar. 1.sınıf yazı altın fırsat, yazılımla ilgili hangi alana ilginizin olduğunu 1 yazında ve 2 sürecinde anlamaya çalışın, ufak da olsa projeler yapın (bunun için teknik kulüplere de katılabilirsiniz ama kulübü bölümün ve ortalamanın önüne koymayın). Sonuçta 2. Sınıfta CV hazırlarken koskoca sayfada sadece üniversite ve not olmamalı.


▫️Bölüm gerek etiketiyle gerek hocalarının çok iyi olmasıyla ve zorlu öğretici ödevlerle öne çıkıyor, bölümün yanı sıra üniversitenin getirdiği tanınırlıkla da network işiniz kolaylaşıyor çünkü neredeyse her zaman bir kariyer fuarı, popüler şirketlerin etkinlikleri, konuşmacılar vs oluyor. Köklü okul / bölüm olma avantajı Hocaların çalıştıkları yerlerin ve mezunların konularıyla ön plana çıkıyor.



Eleştiri olarak benim anlamadığım şey, diğer ünilerde final sonuçlarını açıklıyorlar (hatta bazıları öğrencinin kağıtlarını sisteme de yüklüyor, büyük rahatlık) bizde vizeleri öğreniyoruz, bölüm dışı derslerde ise finalden kaç aldığımızı bilmiyoruz, sadece o dönem hangi harf notu gelmiş onu öğreniyoruz, tamam da ben neden final notumu öğrenemiyorum, belki beklediğimden az geldi nasıl anlayacam? Zaten kalmış 2 gün ben hangi ara notumu öğreneceğim de itiraz yapacağım? Yani ilk yıl havuz dersleri kelimenin tam anlamıyla bitse de gitsek şeklinde gidiyor. Belki ileride bölüm dışı dersler için düzenleme gelir.

▫️Derslerin saatlerini seçemiyoruz genelde tüm şubeler aynı anda işleniyor, bazı günler 2 ders için kampüs dışından gelip gitmek yorucu oluyor ama o zamanlarda genellikle kütüphanede çalışarak ya da etkinlik vs varsa onu bekleyerek değerlendiriyoruz.

▫️Bölüm %100 İngilizce, fakat bölüm derslerinde Türkçe sorsanız da (istisnalar olabilir) sıkıntı edilmez, zaten yakın zamana kadar bölüm Türkçe eğitim veriyordu (2014)

▫️Matematikteki soru çözüm dersi dışında 'neredeyse' bütün yüzyüze dersler bölüm binamızda işleniyor. Diğer üniversitelerdeki gibi karma bölümler karma derslikler olmuyor, havuz derslerini bile herkes kendi bölüm binasında görüyor. Yani derslerde sadece CS/AI öğrencileri olur.

Ayrıca ODTÜ ve Bilkent'in aksine havuz dersleri her bölüm için ayrı hazırlanıyor. Bölümler arası not adaletsizliğini kaldırmak için 10 yıldır uygulanan bir şeymiş bu, ne kadar yararlı pek bilmiyorum, ayrıca bölüm dışı dersler için belirli bir çan sistemi de yok. Türkçe dersinden 80 aldım A1 gelsin diyemiyoruz maalesef. Zaten final notunu bile bilemiyoruz kaldı ki çan var mı yok mu onu bilelim.

▫️Yapay zeka mühendisliği ile bilgisayar mühendisliği ilk yıl %90 aynı dersleri alırlar ama mesela üstte bahsettiğim BBM105 yerine farklı bir ders alıyorlar, bu farklılıklar üst sınıflarda daha da çoğalıyor.

▫️Bölüme başlamadan önce temel programlama bilgisinin olmasının (zorunlu değil ama) gerçekten çok faydası var, öbür türlü online üzerinden ödev verilen bir derste her şeyi yeni yeni anlamak çok zor oluyor, o yüzden önceden bakmayı tavsiye ederim ama abartıp çok da kafa karıştırmaya gerek yok. Diğer dersler için de vizelere daha var deyip bakmamak çok riskli, çünkü gerçekten yetişmiyor, 2 günde bilmem kaç slayt işleniyor ve arkada kalıyor, 1 ay kala düzenli çalışmalara başlamak iyi olur.



Önemsiz bir detay olsa da binalar birazcık eski, bölümün aday sitesi de pek güncel değil, bence bir elden geçmeye ihtiyacı var buraların. Bir de programlama ödevleri nasıl olacak bilmiyorum ama daha detaylı açıklanabilirdi, neden bu notu aldık vs, çünkü çok geç açıklanıyor.

Derslikler amfide değil normal sınıflarda işleniyor, açılan şube sayısı az, dersi alan öğrenci sayısı fazla olunca da sınıfta ders dinlemek daha zorlaşıyor,fakat bu genelde bölüm dışı derslerde yaşanıyor.

▫️Kulüpler baya bir aktiflik gösteriyor (mühendislik odaklı olanlar). Teknofest yarışmalara giren takımlarımız var, Hacettepe'nin kendi programlama yarışmaları da teknik olarak gelişmek isteyenler için güzel bir test yeri. (Ödülleri de sağlam ama tabi rakipler çok güçlü. Zaten böyle kulüplere girmek için az da olsa bir konu hakkında fikriniz olması gerekiyor)
Kulüpler konusunda tavsiyem sosyallik açısından güzel, benim baya bir kişiye tanımamı sağlamıştır ama ilk başta (hazırlıkta falan) heves edip birden çok yarışmaya içeriğini tam olarak bilmeden katılmayın. Geçmiş başarılarını sorun, gerçekten ilgi alanınız mı emin olun çünkü 1 yıl boyunca onunla uğraşmanız gerekecek. Bölüm hocalarıyla proje yaparken 2 değil 200 defa düşünün çünkü eğer ağır gelirse veya bilmediğiniz bir şeyse hocaların gözünde olumsuz duruma düşebilirsiniz, ama eğer başarısanız da hem sizin, hem de bölüm için çok büyük bir başarı olur, iyi ölçün tartın karar verin, ben bu konularda çok ani karar verdiğim için ileride bunun üzerine çokça kez düşünmek zorunda kaldım.

▪️Bizim bölümde Çap (şu an) maalesef yapılamıyor, yandalda istatistik, endüstri mühendisliği gibi bölümler var.



Genel olarak zor mu dersek kolay değil, vizelere en az 3 hafta öncesinden çalışmaya başlamak lazım, ve bu sınavlar sonrasında da bu 1 hafta kendime tatil veriyorum demek bütlere göz kırpmak anlamına gelebilir :). Ama öyle gece gündüz çalış ortamı da yok. Yine de o kadar çalışıp sınavda kötü gittiğin durumlar oluyor.
2. ve 3. Dönem ise biraz daha zorluyor, hedefler bir anda düşüyor falan kendimden biliyorum, ama aynı tempoyu devam ettirip özellikle programlama derslerine gereken önemi verirseniz iyi bir ortalamayla başlangıç yapabilirsiniz.




Derslikler:
https://debi.hacettepe.edu.tr/birim/113456/derslikler

Bölüm sitesi:
https://www.cs.hacettepe.edu.tr/
< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 1 Nisan 2025; 23:37:9 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

kardeşim iyi ki bir konu açtın 20 yıldır upluyosun
Yoruma Git
Guest-D6C674A4F - geçen yıl +20
G
2 yıl
Yüzbaşı

Kanka ben bi konu açsam 5 sayfa yorum gelirdi

İşin içine polemik katmayınca kimse sallamıyor



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

0
2 yıl
Çavuş

Faydalı upppp



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

P
2 yıl
Onbaşı

Leopard senin pfp güzeldi niye değiştin haşmetli hacettepe pfp'siydi. Ben beğenmiştim 🤟



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Ben değiştiriyorum habire bir de desenli ppler güzel duruyor



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Panzer1437
L
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Upp



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

S
2 yıl
Er

TKD dersinde slaytlardan haftalık not almak kısmını okuyunca bilgisayarcıların neden sürekli fakülte birincisi olduğunu anladım. Ben konuları sınav günü öğle arasında öğrendim. Dönem bitince ben de yaparım belki.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
F
2 yıl
Onbaşı

Up verelim



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Y
2 yıl
Teğmen

Dizi ve serileri niye pc cilere ilk baştan veriyorlar la sebebi ne





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yagizo1 -- 8 Aralık 2023; 19:33:24 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Hiçbir fikrim yok ama bu dersi alan her bölüm için geçerli sanırım ee de de aynı şekil.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 8 Aralık 2023; 17:34:57 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Yagizo1
Y
2 yıl
Teğmen

Bizim bölüm dışında dizilerden giren ilk defa duyuyorum. Taylor falan gösterdiler mi


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Leopard76
L
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

O konuya daha gelmedik integraldeyiz ama konularda var taylor mclaurin vs vs diye görmüştüm



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Yagizo1
G
2 yıl
Teğmen

Bilmem kaç sayının toplamını veren kod gibi şeylerde işe yaradigi içindir
Gerçi bunun için 5 dakikada formülü öğrenmek de yeterli
Ama eğitim de ihtiyaca göre verilmiyor zaten, gereksiz bir sürü şey var 17 senede.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C06B91F1F -- 8 Aralık 2023; 20:0:9 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

L
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi






< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 9 Aralık 2023; 1:3:34 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

H
2 yıl
Teğmen

Up





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HarveyinStajyeri -- 9 Aralık 2023; 1:5:57 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
2 yıl
Yüzbaşı

Up



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

M
2 yıl
Er

Up



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >