Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
0
Cevap
811
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Google Trends Nedir, Nasıl Kullanılır? Anahtar Kelime Eğilimleri Araştırması
Y
3 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

SEO ve reklamlar için Anahtar kelime araştırması, insanların Google’da arama yaparken kullandıkları tekil ve çoklu sözcüklere olan eğilimlerini ortaya çıkarır. Google’ın hedeflemeye değer anahtar kelimeleri bulmak için destek sunan uygulamasının adı “Google Trends”.
Arama motorları anlamsal olarak bağlı ve alakalı olan kelimeleri anlamada çok başarılı bir hale geldi, yine de bir web sitesi veya reklam tasarlandığında, daha etkili bir hedefleme için, hangi kelimelerin kullanılacağının bilinmesi gerekir.
Anahtar kelime araçları genellikle, sözcüklerin varyasyonlarını belirler ama bölgesel farklılıkları görmezden gelebilir.
Google’ın son zamanlarda veri paylaşımında cimrileştiği söylenmeye başlansa da, şaşırtıcı derecede esnek ve ücretsiz bir araç alaç olan Google Trends, anahtar kelime araştırmalarına ışık tutabilir.
Göreceli arama hacmi verileri verir, yakın alternatifler arasında seçim yapılmasına, bölgesel tercihlerin ​​keşfedilmesine yardımcı olur.
Google Trends ilk bakışta biraz karmaşık gelebilir ama aslında oldukça basittir. Kullanırken işinize yarayabilecek bazı ipuçları:

Anahtar kelime varyasyonları
Anahtar kelime araştırma araçlarından edinilen veriler, bazen bir bölge veya ülke genelinde farklılıklar göstermeyebilir ya da bazı anahtar kelimelerin arama hacmi çok düşük, bazıları ise çok yüksek gibi görünebilir.

İyi bir anahtar kelime aracında (örn. Ahrefs), anahtar kelimelerin zorluk değerleri ve reklamlar için TBM oranları da belirtilir. Bu değerlerin, aranma hacmine ek olarak göz önünde bulundurulması gerekir.

Google Trends’de araştırma yaparken, anahtar kelimenin tüm varyasyonlarının ve farklı bölgelerdeki aranma hacimlerinin incelenmesi büyük resmi görmeyi kolaylaştırır. Bazı kelimeler, bazı bölgelerde daha çok aranır, bölgeye özel anahtar kelime tercihleri ek avantajlar getirebilir.

Eğilimler değişebilir
Globalleşme, internet kullanımının artması ve katılımın dil üzerindeki büyük etkisi kavramların sürekli değişmesine neden olmaktadır. Meslek, sektör isimleri, ürünler ve ürün özellikleri bir değişim içerisindedir. Kullanıcıların arama yaparken kullandıkları kelimeler bundan hemen etkilenir.
Belirli bir sektörle ilgili yeni kavramlardan haberdar olmak, rakiplerin eğilimlerini, Google Trends’i düzenli takip etmek ve web sitelerinin buna göre optimize edilmesi önemlidir.

Google Analytics’de çok ipucu var
Web sitenizin analitik verilerinde bazen büyük değişiklikler olur. Site yeniyse bu verilerden anlam çıkarmak daha zordur.
Google Analytics veya Arama Konsolundaki (Search Console), belirli bir anahtar kelime için açılış sayfasına gelen organik trafikle ilgili analitik verileri, Google Trends verilerinizle karşılaştırarak, genel arama eğilimlerine kıyasla sitenin durumu ayrıntılı olarak anlaşılabilir.

Yazılış farkları
Bazı anahtar kelimeler kolaylık, dilden dile değişen alfabe veya başka nedenlerden farklı biçimlerde aranabilir ve bu terimlerin aranma hacimleri değişiklik gösterebilir. Örneğin “seo uzmanı” terimini, bazı insanlar “seo uzmani” olarak aratabilir, aranma hacimleri farklıdır.
Google bu kelimelerin tamamen aynı anlama geldiğini anlayana kadar, arama sonuçlarındaki sıralama farklı olacaktır. Buna ek olarak, terimler tekil, çoğul, zamir, edat vb kısmen değiştirilerek de aranabilir. Örn. “seo uzmanı” ve “seo uzmanlığı” terimleri aynı hacme sahip görünse bile farklı arama sonuçları döndürür.

Güncel eğilimler
Günlük ve gerçek zamanlı arama eğilimlerini bulmak için Google Trends aracında tarihi günlük, haftalık, aylık ve son 1 saat gibi aralıklarda değiştirebilirsiniz. Bu türden güncel veriler sezonluk talepler ve negatif anahtar kelimeler keşfetmenize olanak sağlar.

Sonuç
Anahtar kelime araştırması yapan kişinin, hedeflenen kitlenin kendisi olmadığını anlaması, yeteri kadar zaman ayırması, sağduyulu olması ve empati kurması önemlidir.