Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
6
Cevap
3542
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Gönüllü askerlik, izin kullanımı gibi sorulara cevap
W
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Arkadaşlar askerden 2 gün önce geldim ve usta birliğimde görevimi yazıcı çavuş olarak tamamladım. Bir yazıcının bilebileceği tüm konularda yardımcı olmak için bu konuyu açıyorum. Ben aklıma geldikçe konu içerisine madde madde ekleme yapacağım. Ayrıca sizden gelen sorulara cevap vermeye çalışacağım.
Başlamadan Önce, Acemi askerliğimi Kütahya'dan sonra Hava Kuvvetleri bünyesinde 6.Nike Filo Komutanlığı'nda(Ayvacık/Çanakkale) 15.01.2021-17.01-2021 tarihleri arasında tamamladım. Vereceğim bazı bilgiler yalnızca Hava Kuvvetleri'ne özel olabilir ve diğer Kuvvetler arasında bazı farklar olabilir. Ayrıca mevzuatlar değişebilir ve virüs için alınan önlemler azaltılabilir, bu sebeple vereceğim bilgiler 20.06.2021 tarihi için günceldir.

1) İzin Kullanımı :
a) Senelik İzin;
Pandemiden dolayı yalnızca zorunlu izin kullanımlarına onay veriliyor.(Polislik subay ve astsubaylık sınavı gibi). Her askerin 6 gün senelik izini ve izine gideceği yere göre; 800km üzeri 2 gün,800km altı için 1 gün ( Sınava gidip geri döneceği için yollar gidiş dönüş olarak verilmektedir. Yani bu yüzden 2 gün yol izni olanlara 4 gün , 1 gün yol izni olanlar 2 gün verilmektedir.)
Örnek: Çanakkale'den, Malatya'ya sınav için gitmek isteyen bir asker, 4 gün yol iznini ve 6 gün senelik iznini kullanarak toplamda 10 gün izin kullanabilir. İstanbul'a izne gidecek kişi ise 2 gün yol izni ve 6 gün senelik iznini kullanarak toplam da 8 gün senelik izin kullanabilirsiniz.
Not: Senelik izninizin bölerekte kullanabilirsiniz. Mesela POMEM spor mülakatına giderken 3 gün senelik izin + yol kullandınız ve sonrasında sözlü mülakat içinde kalan 3 gününüzü kullanabilirsiniz. Ama bu sefer yol izni verilmeyecektir.
Peki bu terhisinize nasıl bir etkide bulunacak ?
Örneğin; sevk tarihi 24.12.2020 olan bir askerin terhisi 24.06.2021 dir. Ancak senelik iznini kullanmaz ise gideceği km ye göre 6+1(yol) gün ya da 6+2 gün terhis izni kullandırılarak 16.06-17.06 tarihinde çıkar ve izni boyunca asker olarak sayılır, izni bitince ise terhis olur. Ama senelik izinlerini kullanırsa, mesela 3 gün; terhis tarihinden yani 24'ünden 3 gün çıkartılır. Senelik izne çıkarken yol izni kullandığı için ayrıca yol izni eklenmez ve bu yüzden asker 21.06.2021 tarihinde terhis iznine çıkabilir.
b) Ölüm İzni;
1.dereceden yakınınızın vefatı etmesi sonucunda, ölümü raporla belgeledikten sonra 10 gün ölüm iznine çıkabilirsiniz. Ayrıca bu izin askerlik sürenizden düşecektir.
c) Doğum İzni;
Eğer askerdeyken çocuğunuz olursa yine doğum raporunuzla birlikte 10 gün doğum izni alabilirsiniz. Doğum izni, doğum raporunda yazan doğum tarihinden itibaren geçerlidir. Ayrıca doğum iznini doğum olduğu vakit kullanmazsanız daha sonrasında kullanamazsınız.
d) Sıhhi İzin;
Her askerin senelik izine ek olarak 6 gün de sıhhi izni bulunmaktadır. Bu izin ya birlik içerisinde istirahat olarak verilir ya birlik doktoru bölgede tedavi olamayacağınızı düşünüp sizi kendi doktorunuza gözükmeniz için verebilir ya da siz senelik izninizi kullanmaktayken, birliğinize dönüş gününü kapsayan 6 günlük rapor alıp birliğe faks vb. yollar ile ulaştırmanız dahilinde 6 günlük sıhhi izin alabilirsiniz. Yine bu izinde askerlik süresinden sayılacaktır.
2) Hava Değişimi :
Hava değişimini, sağlık problemi veya psikolojik problemden dolayı alabilirsiniz. Aldığınız hava değişiminin 6 günü için yol + yemek ücreti ödemesi alırsınız, sonraki günlerin ödemesi yatırılmaz. Ayrıca hava değişimi askerlik sürenize eklenecektir.
3) Gönüllü Askerlik :
6 ay askerlik süresini tamamlamış her asker birlik komutanının kabul etmesi ile ikinci 6 ay (Gönüllü) askerlik görevini yapabilir. Bunun için yalnızca 2 Adet Gönüllü askerlik istediğine dair dilekçe(Yazıcı verecektir.) ve Adli sicil kaydını ilgili birime( bizim filoda bu işlere ben bakıyordum.) vererek terhis tarihinden sonra askerliğine gönüllü olarak devam edebilir. Ancak ilk 6 ay dan kalan senelik iznini kullanmaz ise gönüllü askerliğe devretmeyecektir. Gönüllü askerlik sürecinde 6+6 senelik izin yine 6 günde sıhhi izini bulunmaktadır. Filoda 2 asker ikinci altı ayına uzattı ve rütbeleri er olduğu için 2570 TL maaş alabildiler. Söylentilere göre Onbaşı 2900 civarı, Çavuş ise 3100 civarı bir ücret almaktadır. ( Hava Kuvvetleri ve batı görevi için geçerlidir.)
4) Asker Maaşı :
Asker maaşı Erlere 151 TL , çavuşlara ise 191 TL olarak verilmektedir. Haftanın 5 günü 45 saat, ayda 180 saat üzerinden hesaplanmaktadır. ( Batı ve Hava Kuvvetleri için geçerlidir.)

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, sizin merak ettiğiniz sorular varsa memnuniyetle cevaplarım.

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil