Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
57
Cevap
1336
Tıklama
2
Öne Çıkarma
FTTH ve Yerel Alt Yapının Ortak Kullanımı Gerekliliği
B
9 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Öncelikle herkese selamlar. İnternet Servis Sağlayıcılarımızın ve birbirlerine karşı maddi, manevi agresif tutumlarının hem toplum için hem firmaların kendisine olan bu verimsizlik ve yatırım israfının çözülmesi için bu konuda dikkatinizi çekip, desteğinizi istiyorum.

Bu hayat pahalılığında, internetin öğrencisi - çalışanı herkes için bu kadar önemli olduğu bir zamanda firmaların pop noktalarına kadar en mahalle ve binalara yerleştirdikleri GPON, FTTH altyapılarını birbirlerine uygun fiyatlarla kullandırmamalarını anlayamıyorum.

Bir firma bir mahalleye kablo döşüyor, onlarca daireye FTTH götürüyor. Ben demiyorum ki bedavaya bunu başka firmalara kullandırsın fakat birbirlerine hizmet vermeyip yada uçuk fiyatlar çıkararak her firma aynı adrese kendi omurgasından tüketicinin evine kadar kablo çekip kendi binaya kendi fiber tesisatını, eve kendi fiber kablosunu getirmek zorunda olmamalı.

Arazi değerinin ve gelirin yüksek olduğu bir çok bölgede her firmanın kendi fiber altyapısı mevcut, bir binaya birden fazla fiber tesisatı, binada o fiberin dağıtıcısının olması eve kadar birden fazla kablonun gitmesi ne kadar doğru, ne kadar mantıklı?

@Muco AKK konusunu senin doğru yönetimin ve akıllıca hamlelerin sayesinde güzel bir şekilde gerçekleştirebildik, sesimizi duyurabildik. 5G konusunda da Turkcell ve Türk Telekom tarafından birlikte çalışmazsak 5G'de nominal tutarlarda yatırım ile başarıya ulaşamayız söylemleri gelmişti. Bu konuda gündem oluşturarak meclisimizin firmaların kendilerine ve birbirlerine maddi, manevi zarar ve yatırım kaynaklarının verimsizce - yanlış harcanmasının önüne geçilmesi gerekiyor.

Normalde kırsalda da BTK, operatörler baz istasyonlarını birbirlerine kullandırarak tüketicileri, vatandaşı mağdur etmemeli şeklinde bir yönetmelik vardı diye biliyorum ne yazık ki firmalar bu konuda bile birbirlerine tahammül edip, hoş görü göstermiyorlar.




Bu mesajda bahsedilenler: @Muco
X
9 ay
Yarbay

X
9 ay
Yarbay

Hocam baz istasyonu konusunda söylediklerinize sonuna kadar katılıyorum altına imza atıyorum. Bu arada şehirde yaşayın diye aslında firmaların değil devletin de bir baskısı var. Zira köylere hizmet götürmenin maliyeti ile şehire hizmet getirmenin maliyeti çok farklı diye düşünülüyor sanırım. Bilmiyorum yine de köylere hizmet yapılmıyor dersek haksızlık olur galiba zira her kaymakamlık köylere hizmet götürme birliği adı altında birçok çalışma yapıyor. Ben doğma büyüme İstanbul da olduğum için yakınen takip edemiyorum bu tarz şeyleri ama bu gibi oluşumlar olduğunu biliyorum.

Burada da detaylıca açıklanmış.
https://www.icisleri.gov.tr/illeridaresi/birlikler


Telekom un dediğiniz gibi anadoluda çok büyük bir şebekesi var. Ancak biz nufus olarak belirli bölgelere yığılıyoruz, esasen ülkemiz çok geniş ve dikey yerine yatay mimari ile çok rahatça yaşarız trafiksiz, sorunsuz, sıkıntısız.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
X
9 ay
Yarbay

İstelkom un amacı, İbb yetkisindeki caddelerin/sokakların/bulvarların vb. sürekli olarak kazılmasının önüne geçerek tek bir fiber üzerinden herkesçe kullanılması. Zaten Tt kullanmayı pek tercih etmese de, Vodafone ve Superonline aktif olarak İstelkom altyapısını kullanıyor baz istasyonları vs için. Ayrıca İstelkom tüm İbb iştiraklerinin altyapısını da yapıyor. Mesela İbb Sosyal Tesislerine giderseniz mutlaka İstelkom barkodlu wifi cihazlarını göreceksiniz.

He derseniz ki, İstelkom un eksi yanları var veya şu yönlerini eleştirelim ben buna varım. Mesela ücret politikasının yüksek olduğu söyleniyor benim buna itirazım yok üzerinde tartışabiliriz. Ancak İbb nin İstelkom daki amacı üstte de dediğim gibi sürekli kazı olaylarının son bulmasını sağlamak. Bugün Telekom bir kablo çekiyor kaldırım onarılıyor ama bir ay sonra bu kez de Vodafone kazıyor. Ertesi ay Superonline kazıyor bir bakmışsın diğer ay da Turksat kazmış. Bunun önüne geçmek istediklerini de zaten Google dan bulabiliyoruz haber kaynaklarından vesaire.

Şimdi hal böyle iken, üstte de dediğim gibi eleştirebileceğimiz kısımları elbette eleştirelim. Ancak kaldırımlar sürekli bozulmasın, kazılmasın desek bence itiraz edecek tek bir vatandaş bile çıkmaz. Ancak işin kira boyutunu elbette oturup tartışalım.

Tüm ara sokaklar ilçe belediye yetkisinde değil bu arada. İbb ye ait olan caddeler, bulvarlar olduğu gibi sokaklar da var. Bunun yetkilendirmesiyle ilgili size kaynaklar sunuyorum aşağıda.


https://www.memurlar.net/haber/314556/buyuksehir-degisikligi-yasasi-cok-sey-degistirdi.html

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5747.pdf

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.6360.pdf

Son attığım link esasen çok büyük bir referans içeriyor. Ankara için bir örnek vereyim bu hususta.
quote:

"2012 yılında 6360 sayılı Kanun ile mücavir alan sınırları genişlemiş, mücavir alan içindeki ilçe sayısı 16’dan 25’e yükselmiştir. 2013-2018 yılları arasında Ankara ili nüfusu %9 oranında artmasına..."
Alıntı kaynağı:
https://www.ego.gov.tr/sss


Bu mesaja 1 cevap geldi.
X
9 ay
Yarbay

Hocam çok güzel konulara değiniyorsunuz. Bakanlığın bu konuda yani sabit internet konusunda da çalışmaları var. Bu hususla ilgili size bir link paylaşıyorum.


https://hgm.uab.gov.tr/ulusal-genisbant-stratejisi

Burayı referans göstererek Cimer üzerinden yazabilirsiniz bahsettiğiniz konuyu.




Bu mesajda bahsedilenler: @Drak44
B
9 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Bu sektörde çalışmadığım için çalışıyormuş gibi bilirkişilik yapmak istemiyorum hocam ama Turkcell ile Türk Telekom arasında DSL dışında işbirliği, hizmet ortaklığı, veri paylaşımı gibi bir şey ne yazık ki söz konusu değil. Bizim köy çukurda kaldığı için ilçe merkezine yakın olduğu halde hiçbir gsm hattı doğru dürüst çekmezdi. Köyde Allah'tan ticaretten 30-40 yıldır alıp yürüyüp hükümete, hatta Abd hükümetine inşaat işleri yapabilecek, kendi dev otel markaları oluşturabilecek kapasitede bir aile olduğu için onlar sayesinde kimsenin normalde umursamayacağı köye birgün şükür ki üst düzey politikadan önemli isimler bu aileyi ziyarete geldiler.

Yaz dönemi insanlarda memlekette genç, yaşlı - nüfus varken millet oy versin - vermesin ufak tefek durumları - şikayetleri dile getirmişler bunlardan biri de bu telefon çekmeme sorunu. Sonra şakkanadak Turkcell geldi köyün baya yakınına baz istasyonu dikti 4G. Bir dönem okuduğumu hatırlıyorum ama 2-3 kere araştırdım geçen BTK mevzuatlarında bulamadım normalde kırsalda, kasabada vatandaşın iletişim - şebeke gibi önemli bir imkanda sorun yaşaması durumunda bir kararı vardı diye hatırlıyorum firmalar anlaşmaları olsun olmasın birbirlerine altyapılarını, teçhizatlarını en azından iletişimin - sinyalin neredeyse "0" olduğu yerlerde kullanmak zorundadırlar gibisinden.

2-3 yıldır bu konuda ne Turkcell ne Türk Telekom tarafında zerre gelişme yok. Türk Telekom'a bir iki kez ailecek yazdık doğru dürüst bir şey bile olmadı haliyle 1-2 basit mail, şikayet talebiyle. Ben ücretsiz, ortak altyapı şeyini savunmuyorum fakat Türk Telekom, Turkcell, Türk.net, Kablonet bunların bugünkü yaptıkları şeyin verimlilik ve tüketicinin - milletin yararına olmadığı gayet açık.

Bu firmaların hepsi mahalle bazlı çalışmalarda benzer kalitede - kapasitede fiber kablo kullanıyorlar, binalara benzer kalitede ekipmanlar yerleştiriyorlar, evlerede aynı şekilde benzer kalitede cihazlar teslim ediyorlar. ( Bazen kimisi Wifi 6'ı daha erken çıkartır, kimisi çıkartmaz ufak detaylar ayrı )

Türk.net diyor ki benim altyapım olan yerde gigafiber verebilirim onun dışında Telekom üzerinde sadece 100 mbps tarife verebilirim, ben mi fazla bilgisizim bu arkadaşlar mı finans, matematik, realiteden bi haber anlayamıyorum. Turkcell ile Telekom'un Türkiye Cumhuriyeti'nin otoban haritası gibi tüm ülkeyi gezen fiber omurgası var. Ahanda linkler:


https://www.superonline.net/wholesale/network-and-map


https://turktelekomint.com/network-map/
Bu iki firmaya Vodafone gibi uluslararası dev bile, Türkiye'ye yatırımı fizibil ve uzun vadede mantıklı görüp girişmedi zira bu iki devle baş edebilecek düzeyde fiber omurga alt yapısı için herhalde en az 15-20 milyar dolar para ayırması lazımdı. Telekom'un yanlış, eksik ve hatalarla dolu özelleştirme sürecinde yaptığı yatırım tutarı resmi - halka açık rakamlarda da 10 milyar dolar civarındaydı.

Turkcell'i de, Türk Telekom'u da, Kabloneti de Türk.net'i de en iyi, en düşük fiyatla hizmeti kapına kadar getirdiğimde vereceğim diyor. Agalar sizin pop noktalarınız yok mu hemde azımsanamayacak düzeyde var. O zaman bu firmalar diyecek ki sen bana şu bölgedeki ftth ekipmanından şu bölgede pop noktama uygun bir fiyat ver, bende senin ftth altyapın olmayıp benim altyapımın olan yerde pop noktasına kadar veriyi getirmek için uygun fiyat vereyim sonrasında hangi firma kendi omurgasında, hangi hızda, hangi rotada ne satıyorsa yapsın.

Bu arada üzülerek ifade etmek istiyorum ki Türk Telekom özelleştirme ve özel şirket olma sürecini baya yanlış anladı. Turkcell, FTTH yatırım hızını azalttı zira çıkıp kendileri de biz tüketicileri sinir edecek bir ifade de olsada dedi ki FTTH pazarı dolgunluğuna ulaştı bu saatten sonra yapılacak yatırım kâr ettirmez, zarar ettirir. Normalde bunu bekleyen şirketten beklersin ki adam özel şirket umrunda mı kaliteli hizmet, yüksek hız, her bireysel tüketiciye de fiber getireyim.

2008'de Turkcell'in fttb fiberi ile tanıştığım ilçede Türk Telekom'un iş bölgesi, havalaanı, avm, kurumsal iş yerleri falan fistan nedeniyle omurgasının bir çok yerden geçtiğini bildiğim altyapısının apartmanlarda yatırımı yok. Telekom, şu enflasyondan önce 1000'lik tarifelerde yüksek download ile resmiyete dökmediği yüksek upload hızları ile bizim Turkcell taahhüdünün bitiminde baya canımı çektirmişti. Gidip soruyorum internette benim mahallemde fibernet var gözüküyor kullanabilir miyim diye, ne yazık ki binanızda VDSL tesisatı olduğu için 100 mbps hıza kadar VDSL üzerinden hizmet verebilir diyorlar.

İzmir Tepecik Hastanesi tarafı, normalde kim buraya alt yapımı yatırımı yapar bölgede millet fakirlikten - yoksulluktan kırılıyor modunda bakıyorum artık çevresel, nasıl bir hesap kitap yapmışsa Turkcell'in logar tesisatlarını görüyorum

İstanbul, Esenyurt/Beylükdüzü tarafında oturan akrabam Telekom ile VDSL'de sürünüyordu dedim inş türknet veya turkcell farklı bir şey vardır bir baktım Turkcell FTTH var gözüküyor git bayiden sordur gerçekten verebiliyorlar mı diye site değil, ortalamanın altı gelire - refaha sahip bir muhitte bile Turkcell nasıl hesap kitap yapmışsa FTTH yatırımı da yapmış.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 24 Ağustos 2023; 19:30:46 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.