Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
346
Cevap
31312
Tıklama
376
Öne Çıkarma
Cevap: Fiyatlar ucucak.Damat Bakan:'Birileri ulkemizi zamaninda ithalat cennetine cevirdi' (11. sayfa)
M
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: cemsinan

Şaka maka 70’li yıllar böyleydi. Sonra rekabetin Türk fabrikatörü için de çok iyi olduğunu, halka da gayet yaradığını anladık.
Herkes 90 bin liralara 3.20d alınabilen günlere dönmek ister muhtemelen. 70’lere kimsenin dönmek isteyeceğini zannetmem. Bence hata ama tabii Silivri filan derken mektubuma burada son verir, büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden öperim.
Artık eski araçlar ateş pahası olacak ithal bazlı ne ürün varsa eskiden yüzüne bakılmaz şimdi onlarda değerinden kat kat üste çıkacak aynı kübaya döndün yani.Eski model cihazları tamir edip satmaya çalışacak çoğu kişi.

Her yer araç dolu diyen bol ama neden sor. o ortalıkta dönen araçların çoğu 2010-2014 arası satılmış modeller kura göre baya iyiydi alan aldı hatta elde varsa değiştirdi yenisini aldı bak bakayım 2016dan daha yeni model(2017,2018,2019,2020) var mı ortalıkta zor görürsün. Misal bunu söyleyip savunanlara diyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
4 yıl
Binbaşı

Çokomelli döviz bitti demiş. Demek ki birileri zamanında har vurup, harman savurmuş ...



M
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Philae

5,5 numara miyopum. kontak lenslere %30 gümrük vergisi geldi. amaç yerli üreticinin üzerindeki ithalat baskısını azaltmakmış. kontak lens üreten türk firması mı var?

gözlük almaya kalksam doğru düzgün inceltmiş bir cam 500 liradan başlıyor. devletin 3 yılda bir cama verdiği para 50 tl. ben mi istedim lan miyop olmayı?

Ameliyat olup kurtalayım desen devlet hastanelerinde sgkdan lazerle göz ameliyatı olmuyor. sanırım bin tane şartı varmış iki göz arasında çok fark olması lazımmış falan filan. özelde ameliyat 5binden başlıyor.

afedersiniz ama sokayım böyle sisteme ben mi istedim miyop olmayı kör mü gezeyim yeter lan!
Korneanın ince olmaması lazım belirlenen kıstasta değilse ömrün boyunca takarsın gözlük.

Ayrıca şu var ithal bazlı ürüne pek çok üretici başvuruyor neden mi dışardan bazı ara mamülleri ithal almak içerde üretmekten ucuz.Şimdi ne mi olacak buraya yazdım mı yazmadım mı bilmiyorum.

Dışardan a ürününü 10 liraya alıyor diyelim ara mamül bu bunu kar koyup işleyerek satıyor oluyor sana 12 lira misal

Şimdi bu ürün ara mamül dışardan temin geliyor buna vergi koydun oldu sana 13 lira e bu adam ne yapacak kar payını koyacak olacak sana 15 lira kim nasıl alsın bu küçük örnek misal.Nasıl satacak satamayınca işçi çıkaracak maliyetini kısacak.Falan filan artı buna bağlı olarak vergide artıyor.Dolaylı yönden Yaptıkları iş çok saçma yerli üretim bir anda olmaz.

İlk önce talep ve bunun için aşama kaydetmen lazım yerli birşeyi üretmek dışardan temin etmekten pahalı bunun başlıca etkeni ise içerdeki ağırlaştırılmış vergiler her şeyi mahveden insanlık dışı vergiler zaten.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: ressi1

Şuan gördüklerim piyasaya kısıtlama amacıyla getirilen vergiler, yurt dışına döviz akşını engellemek için yapılan hareketler bunlar; dikkat ederseniz son bir aydır sürekli her gün yeni bir vergi geliyor, gümrüklerde kırmızı hat uygulamaları vs hatta aliexpressten aldığımız 5-10$ lık oyuncağa bile vergi getirilmesi buna dahil edilebilir. Bunun bir ileri seviyesi sermaye kontrolüdür, yani yurt dışına döviz çıkaramazsın veya kısıtlamalarla çıkarırsın.

Aslında kırmızı hat uygulaması harici diğerleri genelde vatandaşı vuracak hareketler, biz bir şey almak isteyeceğiz ve 1xfiyat+1xvergi bindiği için çok pahalı olacak. Sanayici için bir gün uygulamaya kalktılar ama hemen geri kaldırıldı böyle bir hareket yapılırsa Türkiye'de sanayi üretimi durur çünkü ekonomimiz ihracatının %60'ını ithal ederek yapmakta. Kırmızı hatta bir örnekte 200$ altı beyanlı cep telefonlarına denetim uygulanmasıdır.

Demek istediğim hükümet şuan doğru yönde adımlar atacağına sürekli aksi yönde ilerliyor ve atacak kurşunumuz kalmadı. Son ana kadarda dış kaynak kurşunu kullanacaklarını sanmıyorum(swap anlaşmaları dış kaynaktır ama geçici çözümlerdir).
https://www.reuters.com/article/turkey-economy-reserves/update-1-turkey-burning-through-reserves-much-faster-than-in-2019-bankers-idUSL8N2CH59R

Şu habere bakın mesela 32milyar$ para harcamışız ne için? Doları 7 altında tutabilmek için, doları daha ne kadar böyle tutabiliriz. Swapla,sermaye kontrolleriyle bu iş olmaz. En başta İş bankası üstünden elini çekeceksiniz, samimiyetinizi gösterin sonra adalet, politik ve eğitim gibi alanlarda reformları başlatın ve güven verin insanlara. Güven olmadan kuruş para gelmez, 20010'larda ülkeye 15-20milyar$ sıcak para giriyordu ya şuan ? 1-2milyar$ o da Katar kardeşim sıkıştım at bir sakal şu merkez bankası rezervlerimi şişireyim.

Böyle çok uzun süre daha yürütülemez teker patlamıştı genede gidiyorduk ama bu covidle beraber teker koptu artık.

Alıntıları Göster
Baştaki daha geçen ülke dışına döviz kaçıran vatan hainidir dedi.Tabi bunu demek için en başta kendi ve yandaşlarını kontrol etmiştir yani çoktan çıkmıştır çıkan sonra bu kelamı etmiştir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: M3lank0lik

Baştaki daha geçen ülke dışına döviz kaçıran vatan hainidir dedi.Tabi bunu demek için en başta kendi ve yandaşlarını kontrol etmiştir yani çoktan çıkmıştır çıkan sonra bu kelamı etmiştir.

Alıntıları Göster
Geçen sene bir tanıdık mühendis işten çıkarıldı, mega projelerimizden birinde çalışıyordu. Şirkete paranı Türkiye'ye getir demişler onlarda hisseleri satıp Türkiye'den çekilmeye karar vermişler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
4 yıl
Yarbay

Yine de ithal ürün alırım, işe yaramaz para babaları zengin olacağına para devlete gitsin. En azından kaliteli mal kullanırım.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

R
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Ryan Oreily

Kısaca sermaye kontrolünü dolaylı bir şekilde yapıyorlar. Bu yeterli gelmeyecek. Daha büyük tedbirlerle karşı karşıya kalma ihtimalimiz çok yüksek. Görünen köy klavuz istemez. Bu noktadan sonra ancak swap işlemleri ile ateş düşürülür fakat yeterli üretim olmadığı için ülkeye dolar girmiyor. Türk Lirasına bırakın yabancıları, kendi vatandaşı bile güvenmiyor. Kimse swap'a yaklaşmak istemiyor. Kaldıki swap anca bugünü kurtarır. Öyle şaaaakk 10milyar dolar bozmakla kimse çil yavrusu gibi dağılmaz. Asıl şimdi para babaları Türkiye'ye yapacakları vurkaçlarla bir balığın avına vurup geri çekilmesi gibi adeta parçalayacaklar. Ülkede kimse yatırım yapmaya güven duymuyorken, yabancı insanlar asla güven duymaz. Anca böyle vurkaç yaparak dağılmış ekonomiden kendilerine çıkar sağlarlar. Büyük paraları olan hiçbir insan şuan elinde TL tutmuyordur. Türk Lirasına güven gün geçtikçe azalmakta. Buna en büyük etken ise başkanlık sistemi ile yetkileri artırılan tek adam ve kontrolündeki hesabı sorulamayan fonlardır. Bazı insanlar bunları görmek istemeyebilir ama öyle çıkıpta haziran mayısdan daha iyi olacak, şahlanıyoruz elhamdülillah demekle anca yerel seçmeni kandırırsın. Onlar da zaten hiçbir şey anlamadığı için desteklemeye devam eder. Türk insanının bırakın finansal okur yazarlığını normal okur yazarlığı anca idare eder seviyededir. O sebeple ne olursa olsun destek devam edecektir. Desteğini kesen insanlar malum parti sayesinde para kazanan insanlar olabilir. Çünkü artık para kazanamayacaklar. O sebeple bir yerlerden para bulunup bu insanlar beslenmek isteniyor. İstanbul ile bu kadar uğraşmaları da bu sebeple. Çünkü Türkiye'nin gelirinin pek çoğu İstanbul ile sağlanmaktadır. Bu vakte kadar o vakıf senin şu medya kuruluşu benim kafalarına göre takıldılar. Hiç kimse hesap soramadı, o kadar çok hesap sorulamayan para var ki... E avrupalı, amerikalı mal değil bunları görüyor ve Türkiye'den uzak duruyor. Bu saatten sonra kimseyi ülkeye yatırım yapmaya çekemezsin. Hal böyle olunca ülkeye dolar nerden girecek? Giremeyecek işte, yerli üretim namına ne kaldı da biz bize yeteceğiz? Bunun sonucu ne olacak peki? Takip ettiğimiz teknolojiden yediğimiz ürünlerin kalitesine kadar (ki zaten aşırı kalitesiz yediklerimiz) kalitesi düşecek ve dünyayı takip edemeyeceğiz. Örneği olan ülkeler var ve bu ülkelerdeki en büyük problem hesabı sorulamayan paralar. Hem süper ekonomi yapacağız diyorlar hem de halen tam gaz örtülü ödeneklere, hesabı sorulamayan fonlara devam ediyorlar. IMF' e gidememe sebebi de tam olarak budur. Parayı kendileri kontrol edeceği için IMF para verirse 1lirayı bile hesabı sorulmadan harcatmaz.
Bu da malum partinin beslediği yandaşların işine gelmez. Ülke zamanla rayına girecek olsa bile kimse 1liralık işten 5lira kazanamaz. E böyle olunca malum partiye olan destek azalır. Fakir tayfaya hiç girmiyorum, onlar zaten ayrı bir alemdeler. Onların karısını kızını elinden alsan helal olsun der geçerler.
Çok güzel bir mesaj olmuş, hocam işin özü siyasilerin toplumların aynası oluşuna çıkıyor. Kendilerine bir burjuva yarattılar, bunların hali vakti yerinde yedi göbeğe yetecek cukkayıda topladılar ama fakir tayfa dediğiniz kesim böyle değil, her gün birilerini suçlu ilan ederek onlara karşı bıçak biliyorlar tamamen kör olmuş durumdalar aksi yönde hiçbir habere inanmıyorlar sanki Orwell'ın "çiftdüşün" ünü yaşıyorlar.

Bu gidişle sonumuz hiç hayırlı durmuyor, kutuplaşmış toplum yapısı ülkeyi ekonomik-siyasi bir kaosa doğru sürüklüyor ve bunu durduracak hiçbir şey yapamıyoruz


Bu mesaja 1 cevap geldi.
W
4 yıl
Yüzbaşı

Demokratik sol parti hükümetini ülkeyi ithalat cennetine çevirdiği için kınıyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: ressi1

Geçen sene bir tanıdık mühendis işten çıkarıldı, mega projelerimizden birinde çalışıyordu. Şirkete paranı Türkiye'ye getir demişler onlarda hisseleri satıp Türkiye'den çekilmeye karar vermişler.

Alıntıları Göster
Yerli olman yetmez ayrıyetten yandaş olman lazım yani komisyon vereceksin birilerine haraç gibi.



M
4 yıl
Yarbay

Tam olarak tepedeki ve zümresinin zihniyeti bu onlardan olmayan vatan haini terörist.Lafa gelince aynı geideyiz.Borç bedel ödemeye gelince onlar bunlar şunlar.

https://twitter.com/mehmetkis55/status/1263343441116872705?s=19

https://twitter.com/mehmetkis55/status/1263343441116872705?s=19





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M3lank0lik -- 21 Mayıs 2020; 14:46:18 >

C
4 yıl
Binbaşı

Sayın bakan bunu hakikaten memleketi düşündüğü için değil, cari açığı kapatmaya çalışırken ve yurt dışına döviz kaçışını engellemeye çalışırken sizin gibi saf düşünceli arkadaşlarımızın inanacağı bir kılıf olarak söylüyor. Sizde doğal olarak yiyorsunuz.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @k1mbu
P
4 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: M3lank0lik

Korneanın ince olmaması lazım belirlenen kıstasta değilse ömrün boyunca takarsın gözlük.

Ayrıca şu var ithal bazlı ürüne pek çok üretici başvuruyor neden mi dışardan bazı ara mamülleri ithal almak içerde üretmekten ucuz.Şimdi ne mi olacak buraya yazdım mı yazmadım mı bilmiyorum.

Dışardan a ürününü 10 liraya alıyor diyelim ara mamül bu bunu kar koyup işleyerek satıyor oluyor sana 12 lira misal

Şimdi bu ürün ara mamül dışardan temin geliyor buna vergi koydun oldu sana 13 lira e bu adam ne yapacak kar payını koyacak olacak sana 15 lira kim nasıl alsın bu küçük örnek misal.Nasıl satacak satamayınca işçi çıkaracak maliyetini kısacak.Falan filan artı buna bağlı olarak vergide artıyor.Dolaylı yönden Yaptıkları iş çok saçma yerli üretim bir anda olmaz.

İlk önce talep ve bunun için aşama kaydetmen lazım yerli birşeyi üretmek dışardan temin etmekten pahalı bunun başlıca etkeni ise içerdeki ağırlaştırılmış vergiler her şeyi mahveden insanlık dışı vergiler zaten.

Alıntıları Göster
onu biliyorum göz yapım uygun ama sgk karşılamıyor devlet hastanesinde olsam bile ameliyatı onu söylüyorum. özel 5bin verirsem yapacak. ee benim ameliyatımı karşılamayacaksan ben niye her ay sgk primi ödüyorum. alma prim ben gider olurum özelde ameliyatımı.

hammaddeye dahi vergi koyuyor. adam hammaddeyi dışarıdan almak zorunda senin ülkende yoksa bırak alsın 10 liraya hammadde alsın 20 liraya geri satsın dışarıya senin zararın ne!?

vallahi ne yapmaya çalıştıklarını ben çözemedim sanki kasıtlı olarak batırmaya çalışıyorlar bizi.



N
4 yıl
Yarbay

Sanki babam çevirdi ülkeyi ithalat cennetine, tam tersi kendi babasıyla birlikte içine ettiler memleketin...Sayelerinde temel gıda hammaddelerini ithal ediyoruz rezilliğe bak. Pişmiş kelle gibi konuşuyor bir de çıkıp ekrana...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ntquartex -- 21 Mayıs 2020; 14:51:14 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

-
4 yıl
Binbaşı

Yerlisi vardı da almadık mı ? Öyle işlemcisi, anakartı ithal edip dışına yerli etiketi yapıştırmak ile yürümüyor belli ki.



C
4 yıl
Yarbay

Yurtdışında gençler part time çalışıp bile eski model golf, corsa filan çok rahat alabiliyor. Bizde ise part time ile açlık sınırında kalırlar herhalde.

Valla ben bu kadar muhteşem topraklarda bu hallere düşmenin gayet inanılmaz olduğunu düşünüyorum. Hiç bir şey yapmasan insanlar daha mutlu olur.

Araç satış rakamları olarak zaten o iyi denen dönemlerde bile dünyada pek de iyi değildik.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Hendrik Johannes Cruijff
X
4 yıl
Yüzbaşı

Ek vergiler için öne sürülen Kovid-19 bahanesinden sonra bu söylemleri kullanacaklar sanırım. Böyle dedikten sonra ne de olsa destekçileri "yürü bee" diyecekler.



E
4 yıl
Yüzbaşı

Bu dizi zamanında çok itici gelmişti. Bu mu la amerika demiştim(medya Amerika imajım yıkılmıştı).. ama. Şimdi aklıma geldi dizi de aslında fena değilmişti diye düşündüm şimdi. Ailecek keşti bunlar. Adı neydi biri söylesin lütfen.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Berlin93
S
4 yıl
Yüzbaşı

Paramız var ki harcıyoruz..

Adamların seçmen kitlesi o kadar elit ki, paha biçilemez..

Aynı sorunu muhalefet dile getirirse konu dıj güçler, vs.. bağlanıyor

Aynı sorun hükümet dile getirirse.. Ouu ne iyi düşündüler de bizi düşündüler.



E
4 yıl
Yarbay

her şeyin içine ettiler. yeter artık bıktık yaw bıktık.



H
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: x2yk

Vallahi hiç kusura bakma ve beni de anla, vatandaş olarak kimse akıllı görmesin kendini biz diyorduk biz biliyorduk deyip durmasın kimse, sanırsam sen Ecevit ciydik biz diyenlerdendin diye okuyordum senin yazılarını ha işte madem çok biliyorduk o dönemdekiler neden akp diye bir şey var oldu ben bunu bilirim bunu derim, bu ülkenin kalitesi de insanı da ortada, aç tavuk kendini buğday ambarında sanır gibi yaşıyor o yüzden de çok biliyor olarak görüyor ama fayda etmiyor, bu yüzden sonuca bakarak herkes konuşur, akp bin elinde fırsat vardı bunu da sonuna kadar kullandı ve bitti para kalmadı diyelim şimdi çözemezse DSP nin ANAP in DYP nin yaşadıklarını kendileri yaşar. Bu kadar basittir bu denklem herkes çok bilir bana icraate geldi mi buyur yap dersin kimse taşın altına elini koymaz o yüzden Atatürk ten sonra bu ülke belini kaldıramadı, hiçbir lider Atatürk hariç hiçbiri birbirinden üstün değil öyle olsa idi 20 yıl değil 50 yıl halk onları seçerdi ve Türk milleti kısa günün karı şekilde yaşar büyük planlar yapmaz 50 100 yıllık planlar yapmaz bugün ülken 100 yıllık Cumhuriyet bile zor ayakta durur hale gelmiş ülkende her kesim ağzına geleni yazar söyler hale gelmiş etrafında komşuların iç savaşlar yaşıyor, artı terör olmuş her ülke etrafındakiler sen bana hükümet de bana bunları eleştirsen ne olacak geçmişin süper miydi süperdi de neden millet onları hala secmiyordu. O yüzden birbirimizi hiç kandırmayalım, hepimizin kalitesi ortada biz Türkler olarak kafayı kullanmazsak ve öyle AÖF mezunu lisans mezunu yaparak biz ilerledik diye kendimizi üstün görmeye devam edersek olduğumuz yer de sayar dururuz 1940 lardan beri saydığımız gibi. Benim bildiğim bu gördüğümde bu.
Öncelikle ifade etmem lazım. Ben birşeyci değilim. Düşünüyorum abi ben. Birşeyci olmam gerekmiyor. Ecevitçi de değilim. Ecevit hakkında bir kamyon olumlu, bir kamyon da olumsuz şey yazabilirim. Sizin (halkın genelinin) probleminiz ekonomiyi bir süreç olarak görmemenizdir. Dediğin de çok doğru. Türk milleti anlık yaşıyor. 2 gün sonrasını göremiyor ki 20 yıl sonrasına plan yapsın. 2 gün sonrası için yaşarsan, 20 yıl sonra ambarda mısır olacak mı, olmayacak mı bilemezsin. Bu tavırdan vazgeçmeniz gerekiyor.

Ekonomi modelleri yapay modeller değildir. Doğal olarak oluşan ağlarla örülü devasa bir örümcek ağı gibidir. Bir günde oluşmaz. Delikleri, zayıf noktaları bir günde oluşmaz. Ancak oluştukça erken davranılırsa önlemi alınabilir. Erken davranılmazsa geçmiş olsundur. Acısını 10 yıl sonra, 20 yıl sonra çekersin.

Örneği objektifliği bozmamak adına Türkiye dışından verelim:

ABD Mortgage krizi. Yıl 2007. Krizin dünyayı sarması da 2008 yılına gelir. Başkan o sırada Bush. Bitim kadar sevmem. Babasını da sevmezdim. Krizin müsebbibi Bush mu? Tabii ki değil! Mortgage krizini çok kısa özetlemek gerekirse, ABD'de insanlar ev kredisi alıyor. Karşılığında aldıkları evler ipotekli ve borçalarını tıkır tıkır ödüyorlar. O yüzden bu krediler "garanti para" gibi gözükmekte. Bankalar bu kredileri garanti göstererek ikincil (türev) işlemler yapıyorlar. Krediyi başkasına satmak gibi, garanti gösterip kredi almak gibi. Ama bir yandan da evlerin değeri hızla artıyor. Kredi kullanıcıları evlerini yeniden değerlemeye sokuyor, ikinci kredileri falan alıyorlar. Evlerin değeri de bir çeşit emlak balonundan artıyor. Ancak tüketicinin bu ikinci krediyi ödeme gücü limitte. Ekonomi gaz kaçırsa tüketicinin bir kısmı krediyi ödeyemeyecek durumda. Buna rağmen kredi değerlendirme kuruluşları bu kredileri güvenilir notu veriyor. Türev piyasada krediler bir değer gibi el değiştiriyor veya teminat gösteriliyor. Emlak balonu söndükçe, aslında bunun o kadar da güvenilir olmadığı ortaya çıkmaya başlıyor. Yapı bozuluyor. Ekonomi zora düşüyor. Zaten kredisini ödemekte zorlanan tüketici de krediyi ödeyemeyince sistem çöküyor. Mortgage krizi bu. Suçlusu Bush mu? Değil. Clinton mu? O da değil. Ronald Reagan ile baba Bush arasında bir yerde başlıyor bu mortgage işi. O zamanda bu iş doğru ele alınıp, doğru koşullar altında bir kurallar silsilesine bağlansa idi, başı boş bırakılmasa idi, 2007 Mortgage krizi yaşanmazdı.

Şimdi, bu krizin suçlusu kim? Obama değil. O kriz boyunca ülkeyi yöneten adam. Oğul Bush da değil. Ama kabak onun başına patladı.

Ekonomi böyle bir şey. Bir günde kurulmaz, bir günde yıkılmaz. Doğal bir süreçtir. Oluruna bırakırsan oluşan yeni piyasalar başıboş hareketlerle örümcek ağında delikler açılarak büyümeye devam etmeye sebep olur. Büyüdükçe ağ ağırlaşır. O delikler de büyümeye başlar. Ancak artık müdehale için çok geçtir. Müdehale etsen büyüklüğü keseceksin. Etmezsen de bir noktada çökecek. O noktada "zaten çökecek, müdehale etmeyelim, aynı kapıya çıkar" dersin. Ve bir gün çöker.

-----------------------------

İşte Ecevit'in başına da aynen bu geldi. Türkiye'de bankacılık sistemi başıbozuktu. Çünkü düzenleyici mevzuat işe yaramazdı. Denetleme kuruluşu da işlevsiz kalıyordu. Çarpık büyümüş bir yapıya müdehale edemiyorsun. Yıkıp yeniden kurabilirsin. Aynı kapıya çıkar. Veya yıkılmasını beklersin. Yıkılınca tekrar kurarsın. Deprem gibi biraz. Bozuk bozuk binaların var. Yıkıp yenisini yapabilirsin. Çok büyük uğraş, para gerekir. Veya bırakırsın. Deprem olur. O binaları yıkar. Yenisini yaparsın. Olan kime olur? Göçük altında kalana olur.

3 yıllık kısacık bir iktidarı sakız gibi uzattınız da uzattınız. Ecevit'in bir aksiyon adamı olduğu kesin. Lafım yok. Benim gözümde zerre demokrat değildir; ama iyi devlet adamıdır. Hükümet çöktü. Meclis onayı ile AZINLIK HÜKÜMETİ KURDU. Seçime kadar ülkeyi üç ay yönetti. O üç ayda Öcalan'ı paketletti. Sizinkiler iki eli ile bir direği dikemiyor. Adam azınlık hükümeti iken Öcalan'ı paket edip getirtti. Neyse, iktidara geldiğinde zaten kriz beklentisi vardı. Bankaların yapıları da son derece bozuktu. Ecevit'in yatıp kalkıp dua etmeniz gereken, çok kafa yorduğu bir konu vardı. Hacettepe Ekonomi Profesörlerinden bir amcanın teorisi. Dünyada denenmemiş bir teoriydi. Bu teoriye göre, enflasyonun büyük bir kısmını halkın enflasyon beklentisinin belirlediği şeklinde bir teori. Şöyle ki: Enflasyon bekliyorsun. O yüzden birikimini dövize aktarıyorsun. Herkes böyle tavır aldığı için enflasyon oluşuyor. Teori bu. "İnsanların beklentisi kırılabilirse, enflasyon da düşer." Bu teori İLK DEFA Türkiye'de test edilmiştir. BAŞARILI OLMUŞTUR. Enflasyonun en büyük sebebinin enflasyon beklentisi olduğu teorisinin ayaklı kanıtı Türkiye olmuştur. Türkiye, hiper enflasyon sarmalından bu teoriyi deneyecek ortamı, yasal düzenlemeleri oluşturarak çıkıştır.

Merkez bankası gelecek 6 ayın kurunu 6 ay önceden beyan eder. Kur da gerçekten beyandaki gibi gider. Bu stratejiyi 1 yıl uygulayan hükümet başarı elde etti. Ertesi yıl enflasyon %14'e düşmüştü. Nereden? %70'lerden. Ancak bunu yaptığın ortamda para kıtlığı var. Merkez bankanda döviz rezervi düşük. Bankalarının da bir ayağı çukurda, sermaye yapıları da bozuk. Bir bankanın tahvil konusunda yanlış pozisyon alması ile başladı her şey. Açığa düştü. Çeviremedi. İflas etti. O bankanın ters işlemindeki banka bu sefer tutuştu. Zaten durumu kötü. Küt. O da iflas. Zincirleme reaksiyon başladı. 2001 krizi budur. Suçlusu kim? Ecevit mi? Bankaların bozuk yapısı 15-16 yıllık, ucu Özal'a bağlanan bir mesele. İllaha suçlu arayacaksan, "2001 krizinin suçlusu Özal'dır" diyebilirsin.

Neyse, Ecevit iyi devlet adamı. Dediğimin arkasındayım. Bu konularda işinin en uzman adamını Türkiye'ye getirdi: Kemal Derviş. Kemal Derviş'in ilk icraatı BDDK'yı yapılandırmak oldu. Gerekli yasalar jet hızı ile çıkarıldı. Ak Parti'nin en parlak 10 yılındaki ekonomi modeli Kemal Derviş'in kurduğu ekonomi modelidir. Doğru insanı bulup getirme konusunda becerikli olan adam da Ecevit'tir. Sizinkiler Derviş'in politikalarını 10 yıl boyunca zerre geri adım atmadan uygulamaya devam etti. Bu sayede altın yılları yaşadınız.

Ak Parti'nin hatası şu: Neden tüketim pompaladın? Neden TL'yi değerli tuttun? Benim 13-14 yıl önceki yorumlarımı okuyun. "TL hakkından fazla değerli" konulu. BEN AYNI ŞEYİ SÖYLÜYORDUM 13-14 YIL ÖNCE. DEDİKLERİM BİR BİR TUTTU. Daha neyi tartışıyon benle? Bilgiçlik etmiyorum. Yanlışlar yapıldıktan sonra geriye dönük yorumlamak kolay demeyin. Ben bunu zaten yıllar önce yorumlamışım. Bu forumda hiç yoksa 10-15 yazım vardır 10-12 yıl öncesine ait.

----------------------

Sana da kısa not: günlük yaşar, günlük plan yaparsan sonun komşuların gibi olur. SEN TÜRKİYE İSEN, TÜRKİYE GÜÇLÜ İSE, 50 YIL SONRA PLAN YAPMAK ZORUNDASIN! Artık bunu anlama zamanınız geldi. YAPAMAZSANIZ BİRİLERİ ER YA DA GEÇ ÖLÜR. AÇIK VE NET.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 21 Mayıs 2020; 16:11:43 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.