Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
39
Cevap
807
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Cevap: Felsefe ile Bilim tam olarak nerede ayrılır? (2. sayfa)
S
8 yıl
Binbaşı

Bu isimler tam ne dedi bilmiyorum ama felsefenin doğa bilimlerinin cevaplayabileceği sorularla uğraşması üzerine yorum yapmış olabilirler, aksi halde felsefeyi tümüyle
gereksiz bulmak cahilce bir tutumdur.




Bu mesajda bahsedilenler: @Mualla Lahuti Efendi
M
8 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Ayıpsın




Bu mesajda bahsedilenler: @Prof.Celal Şengör
M
8 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: TURKISH POWER

Birleşmiyorlar ki ayrılsınlar.

Bilim -> madde ile ilgilenir
Felsefe -> maddenin "ötesiyle" ilgilenir, ki maddenin ötesi kavramını pek çok insan kabul etmemektedir, ayrıca görecelidir, herkes için aynı sonucu veren bir kavram değildir.

Dolayısıyla bilim, his ve duyu organlarıyla hissedilmiş ve beyne aktarılan madde üzerinde çalışır. Ve sonuç verir. Zira hissedilir.

Felsefe ise, varlığı somut delillere dayanmayan, ne olduğu net olarak tanımlanamayan "şey" lerle ilgilenir. Buna kabaca "madde dışı, madde ötesi" diyoruz. Haliyle sonuçlarda coğu zaman akıldan yoksun ve saçma oluyor, güzel kelime ve akıl oyunlarıyla süslenmiş bir zırvadan ibaret oluyor.

Bilim ise, ileride yanlışlanabilir olmasına rağmen, yani bu ihtimali herdaim bünyesinde barındırıyor olmasına rağmen, o an ve öncesi için, "somut delil ve veriler" yardımıyla, doğru sonuç verir. En azından o an için işe yarar. Felsefede işe böyle bi şeyden bahsetmek mümkün değildir.

Bu noktadan yola çıkarak, ateistlerin felsefe ile ilgilenmelerini herzaman abesle iştigal bulmuşumdur. Zira kendileri madde ötesini kabul etmemekle birlikte, madde ötesi bir uğraşı alanı olan felsefeyle ilgileniyorlar. Ya maddeyi tanımıyorlar, yada ateizmi anlamını bilmiyorlar, yada felsefenin ilgi alanına hakim değiller. Ülke şartlarını da göz önünde bulundurursak eğer, muhtemelen hiçbirini tam anlamıyla bilmemekteler.



ööööfffff

edit: yazmayı unutmuşum, blok





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mutatio -- 23 Aralık 2017; 0:41:0 >

M
8 yıl
Çavuş

Söylenmesi gerekenler söylenmiş gerçide,
Bilim kısıtlıdır insanın bilgisiyle sınırlıdır.
Felsefe metafizikle ilgilenir birazda nedeni sorar ki asıl güzel olan budur, dünya neden var, herşey neden yaratılmış filan, beyni zorlar yakar:)



S
8 yıl
Binbaşı

Ahmet Arslan'ın felsefenin dünyayı değiştirmek gibi bir görevi yoktur sözünü tv de Celal Şengör'le beraber çıktıkları programda duymuştum. Sanıyorum Marksizme yönelikti, Marks'ın filozofların dünyayı değiştirmesi gerektiğine yönelik sözüne yani. Benzer düşünceyi bilim adamları içinde söylemişlerdi .
Marks haklıdır demiyorum ama burada Ahmet Arslan'a katılmıyorum . Marks filozofları sokağa çağırıyor , Ahmet Arslan'da evde oturun diyerek başka bir görev yüklüyor. Uygarlığı kimin eline teslim edelim , Donald Trump'ın eline mi? :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Mualla Lahuti Efendi
L
8 yıl
Yarbay

Bugün felsefenin itibarını kaybettiği doğru. Ancak aynı şey bilim için de geçerlidir. Yeniçağ Avrupasında felsefe bir çok açıdan yerini bilime bırakmıştı. Sanayi devriminin çıkardığı gelişmelerle, daha 20. Yya geçmeden bilim de yerini teknik e bıraktı. Teknolojiye yani. Üretime. Bugün bilim diye düşünülen şey, bilim adamlarının meşgul olduğu şey, vizyon açısından büyük bir oranda pratik yaşama ve endüstriye yöneliktir. Geçmişte bilim diye tanımlanan alan ise teorik bir alan olup insan merakını gidermek, bir evren ve dünya tasavvuru oluşturmak gibi amaçlar içeriyordu. Bugün bir evren tasavvurumuz var mı mesela? Üzerinde ittifak edilmiş net bir model yok.
Bilim yine o teorik karakterini hala taşıyor bir yerlerde bir şekilde. Ama genele bakarsak bugün hem felsefe hem bilim ölüdür. Bu durumdan memnun olup olmamak ayrı bir mesele tabii. Bunların ölmesi iyi oldu demiyorum elbette.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

G
8 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: savarog


Ahmet Arslan'ın felsefenin dünyayı değiştirmek gibi bir görevi yoktur sözünü tv de Celal Şengör'le beraber çıktıkları programda duymuştum. Sanıyorum Marksizme yönelikti, Marks'ın filozofların dünyayı değiştirmesi gerektiğine yönelik sözüne yani. Benzer düşünceyi bilim adamları içinde söylemişlerdi .
Marks haklıdır demiyorum ama burada Ahmet Arslan'a katılmıyorum . Marks filozofları sokağa çağırıyor , Ahmet Arslan'da evde oturun diyerek başka bir görev yüklüyor. Uygarlığı kimin eline teslim edelim , Donald Trump'ın eline mi? :)


Uygarlık akıllı adamların eline teslim edilmelidir fakat onların felsefik görüşlerine değil. Çünkü herkesin anlayışı bir değil. Marx'ın, Engels'in söylediklerini yahut Nietzsche'nin, Heidegger'in vesaire söylediklerini başucu yapıp katliam devletleri kuranlar var. Ki bu adamlar gerizekalı falan da değil, baya kafası çalışan adamlar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
8 yıl
Binbaşı

Uygarlığı akıllı adamlara teslim edelim demedim, akıllı adamların hiç bir şey yapmadan izlemesi gerekir söylemine karşı çıktım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Mualla Lahuti Efendi
G
8 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: savarog

Uygarlığı akıllı adamlara teslim edelim demedim, akıllı adamların hiç bir şey yapmadan izlemesi gerekir söylemine karşı çıktım.

Ters bir şey söylemiyoruz esasen. Ahmet Arslan'ın da dediğiniz gibi bir şey demek istediğini zannetmiyorum. Öyle düşünse Aristotelesçi bir yönetim biçimini savunmazdı herhalde


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
8 yıl
Binbaşı

G
8 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: savarog

Diyor gibi,
videoda 3:01:00 dan itibaren.
https://www.youtube.com/watch?v=TAIOSG0HfbE


Bence burada filozofluk görevlerinden bahsediyor; ben kişisel olarak yönetimde etken olmasınlar, evde otursunlar gibi bir mesaj algılayamadım.



G
8 yıl
Yüzbaşı





Bu mesajda bahsedilenler: @Jeopol
G
8 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Jeopol

Felsefe bilimin atesini yakan kibrittir. Ates yandiginda kibrite gerek kalmaz.

Ya o ateş, yıldırım gibi tamamen doğal sebeplerden ötürü çıkıyorsa.

< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
8 yıl
Yüzbaşı

yaa yeter




Bu mesajda bahsedilenler: @Mualla Lahuti Efendi
G
8 yıl
Teğmen

Felsefe beşeri bilimleri çok etkilemiyor mu zaten? Yani felsefesiz beşeri bilim düşünülebilir mi? Bu alanlarda eser veren önemli insanların çoğunu bugün filozof diye nitelemiyor muyuz? Beşeri bilimler olayı sistematikleştiriyor ama felsefeden de besleniyorlar.

Pozitif bilimler hususunda eskiden , bilimsel yöntem yokken felsefe yaparak sonuca ulaşılmaya çalışılırdı. Antik felsefeden günümüze gelen pek çok öğreti hala tartışılıyor , ben bunu zaman kaybı olarak görüyorum. Günümüzde felsefenin pozitif bilimlere katkısı neredeyse yoktur. Fakat felsefe işlevsiz değildir. Bugün felsefe işlevsiz diyen insanlara sormak lazım , siz ile Babil'de yaşamış biri arasındaki fark nedir? Bilim mi? İnsanlığın o zamandan beri ürettiği tüm kültür ( milliyetçilik , kapitalizm , sosyal haklar , kölelik , köleliğin kaldırılması , serbest piyasa ekonomisi , ırkçılık , anti ırkçılık , bilumum sanat ve edebiyat akımları , bilimsel yöntem - bu da bir kültürdür - vs.) gökten gelmedi , felsefe ile oluştu. Bilim bir şey keşfeder mesela sanayi inkılabı felsefe ise bunun arkasını doldurur. Marx bir şey der Adam Smith bir şey der vs. Felsefi düşünme insanlığına verilmiş bir nimettir , sadece faydacı olması gerekmez. Ki faydacılıkta bu öğretinin bir görüşüdür.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-363FE96BC -- 30 Aralık 2017; 14:29:33 >

G
8 yıl
Binbaşı

bilim nesnel,felsefe öznel.



D
8 yıl
Yüzbaşı

Öncelikle insanın yapabileceği en önemli şey felsefedir. Bilim ise felsefeden doğmuş, mantığa dayalı, kendi içinde tutarlı bir fenomendir. Bilim yapmak gün geçtikçe zorlanacakken(birikim arttığı için) felsefede hiçbir şey bilmeyen bir insan bile yorum yapabilir. Bilim sayesinde dünyayı değiştirebilirken felsefe ile sadece konuşabilir ve düşünebiliriz. Bu yüzden bilim, geleceğimiz için daha değerli olur. Ancak bilimin objektif yapısı gereği değinemediği alanlar mevcuttur. Örneğin son zamanlarda psikoloji, nöroloji gibi alanlar spiritüalizmi incelemesine rağmen insanları neden rahatlattığını açıklayamaz. Bu metafizik ögeleri inceleyebilecek bir alan olmadığından astroloji, mitoloji gibi batıl inançlarla dolu bir gelenek meydana gelir. Bunların tamamından kurtuluş ise bilimin felsefenin ve metafiziğin sorularını bile cevaplayacak seviyeye gelmesiyle mümkün olabilir. Analitik felsefe akımını ve modern filozofları araştırabilirsin. Bu yüzden ben bilim adamı olup felsefeyle sanat dalıymış gibi ilgilenmek zorundayım. Eşit ağırlıktan sayısala geçmemin sebebi de bu.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dostlarsağolsun -- 4 Ocak 2018; 22:9:59 >

D
8 yıl
Yarbay

Bilim ve felsefe ayrılmaz ikilidir.Felsefe aslında eski zamanlarda bilimin başlangıcıydı.



C
8 yıl
Yüzbaşı

Felsefe, rasyonalisttir akıl (us) yoluyla cevaplar arar ve bulur.

Bilim, materyalisttir fiziki maddi delile kanıta ihtiyaç duyar.

Saygılar



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
8 yıl
Binbaşı

Felsefe daha çok soru sorar, cevapları bulur veya bulamaz o ayrı mesele. Rasyonalizm başka bir şeydir.
Bilim, materyalist değildir, bilim bilimsel yöntemi takip eder. Bu yöntemin içinde sadece maddi deliller yoktur, usavurma biliminde
ilerleme gerekliliklerinden biridir.




Bu mesajda bahsedilenler: @code-ShaRK
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.