Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
8
Cevap
237
Tıklama
0
Öne Çıkarma
EYALET SİSTEMİ HAKKINDA
G
9 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

arkadaşlar son olaylardan anlaşılacağı üzere eyalet sistemine geçecek gibiyiz.

benim merak ettiğim:

1-eyalet sistemi olursa türkiye de kaç eyalet olur?(yedi bölgeye mi ayırırlar kısaca?)
2-bildiğim kadarıyla şehirleri belediye başkanları, eyaletleri vali ler yönetiyor:
a-valileri genel seçimle mi yoksa yerel seçimle mi belirleyeceğiz?
b-şimdi türkiye de 81 vali var bunlara ne olacak?
c-eyalet sistemine geçtikten sonra hemen vali seçimi mi olacak yoksa bir dahaki seçime kadar başkan mı belireyecek?
3-şimdi kazanılan paraları şehirlere hükümet pay ediyor:
a-diyelim ki iç anadolu eyaleti elde ettiği geliri devlete vermiyor de mi?yani kazandığını kendi şehirleri arasında paylaştırıyor?
4-eyaletlerin kendi kanunları oluyor, özerk devlet gibi herhalde?
5-şimdi valileri biz seçiyorsak chp li bir vali seçip özgürce yaşayabiliriz o zaman?

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
9 yıl
Teğmen

Bundan yaklaşık 1-2 sene önce HDP'li vekiller hangi il ne kazanıyorsa kendisine harcasın demişti yani Diyarbakır'dan petrol çıkarsa sadece Diyarbakır halkı onun parasını kullanacak devlet kullanamayacak bunlar eyalet sisteminin ayak sesleriydi zaten KPSS'nin de her ile özel yapılması da belli ediyordu kendini.Biz sadece burada konuşuruz AKP-HDP ülkede ne olacağına çoktan karar verdi seneler evvelden şimdide gelecek 10 yılı planlıyolar.CHP ve MHP'ye ya da diğer partilere oy veren vatandaşlarımızda sanki bu ülkede yoklarmış gibi davranılmaya devam edicek.Çok demokratiğiz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
9 yıl
Yarbay

Bu konu hakkinda su an ne desek, soyledigimiz seyler spekulasyondan oteye gitmez.Rusya,ABD ve Cin ornekleri var ama AKP zihniyetinin Turkiye'de ne yapmayi planladigini,Turkiye'yi nasil bolmek istediginin detaylarini hicbirimiz bilmiyoruz.

Mantikli olani butun federal bolgelerin (ve olacak ise Kantonlarin) kendi yasalarini kendilerinin cikartmasi ve o bolgede yasayan insanlarin kendi bolgelerine vergi odemeleridir.Hatta hukuk ve ceza sistemi bile bolgelere ozgu olmali.Yeni sistemde valiler tamamen oyun disi da kalabilirler.Vali dediginiz kimseler zaten hukumet adina calisan adamlar.ABD'deki Senato ve temsilciler meclisine benzer yapilar olusuturabilir.Baska bir sistem de uygulanabilir.

Turkiye'de onumuzdeki 5 yilda cok ilginc seyler yasanacak bence.Terorist basinin saliverilmesi,Dogu'nun ozerk olmasi,RTE'nin Bay Baskan olmaya calismasi,Federal Turkiye planlari vs.

Bakalim hersey AKP'nin planladigi gibi gidecek mi..



G
9 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

türkiye de bir bölgeyi dahi olsa kalkındıracak kalite ve rezervde petrol olması imkansız.
biliyorsunuz 2. ana çağ olan mezozoik dönemin trias, jura, kretase den oluşan 3 alt çağı var.dinozorlar ise kreatase zamanında yaşamışlardır.bu dönemde günümüz türkiyesi sular altındaydı maalesef.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Dark_23
D
9 yıl
Teğmen

Kardeşim ben zaten petrol çıkacağını söylemedim kolay anlaşılsın diye örnek verdim.




Bu mesajda bahsedilenler: @Todo al Blanco
G
9 yıl
Yarbay

O zaman ege eyaletinde izmir vilayeti beni bekliyor. Erzurumdan sonra çok değişik gelecek



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
G
9 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

sorun şu ki cumhurbaşkanı kendi geleneklerimizle süsleyeceğiz başkanlık sistemini diyor.

iyi olsa bari.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @D-NZ-93
T
9 yıl
Yarbay

Artıları eksileri var ama bizim ülkemizde uygulanamaz iki tane sebebi var. Öncelikle herkes batıda yaşamak istiyor,Ankara'nın doğusunda olup batıda akrabası,işi olmayan yok gibi bir şey. Bunun sebebi sadece yatırım değil yaşam kalitesi olarak da batı ileride. Hiç almayan yazlık alıyor. Diğer sebebi ise kültürel, batıda demokrasiyi benimsemiş bir kitle yaşıyor, doğu ise hala aşiret mantığında ki ayrıca örgüt zaten ne olursa olsun o bölgeyi kendi yönetmek istiyor ki en fazla Çin türü bir demokrasi ile yönetilir yani tek parti demokrasisi. Bunlar sanıldığından daha ciddi sorunlar.

Bugün batıdaki birçok kişinin doğu ile tek alakası KPSS'den dolayı zorunlu memuriyet, yoksa iş için bile olsa giden sayısı çok az. Bunun tek sebebi yukarıda da değindiğim gibi ekonomi değil kültürel de çok farklar var. Haliyle özerklik veya federasyona geçince bu da bitecek. Haliyle bu durum batıda da aşiretçilik gibi kent milliyetçiliği meydana getirecek. Uzun vadede Kürtler açısından federasyon çok daha zararlı olacağını söyleyebilirim. Zaten şu anda bile birçok kişi bunu sandığınızdan çok daha fazla kişi sorguluyor sadece katalizör etki edecek bir hareket yok. Göç alan doğu değil batı sürekli, örneğin Avrupada çok eleştirilir ama herkes oraya kapağı atmaya çalışıyor. Maalesef doğuda hayat yok uzun bir sürede olmayacak ( Doğu derken Doğu Çin'e kadar diyebilirim elbette Ortadoğu'da dahil).


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
9 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

matıklı.devlet tarafından yeterince yatırım görmeyen güneydoğu, ekonomik anlamda kalkınamaz ve şehirler hayalet şehirlere dönüşebilir.eyalette otorite sağlanamaz ve daha büyük sorunlara gebe olur bu durum.

hükümetin hamlelerinin riski her geçen güm artıyor.baskanlık sistemini uygulama da basarılı da olbilirler, ellerine yüzlerine bulaştırabilirler de.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @tenekekutu
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.