Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
125
Cevap
9083
Tıklama
7
Öne Çıkarma
Erken Emeklilik ve Finansal Özgürlük
M
2 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Yurtdışında çok popüler olan Retire Early Financal Independence (Finansal özgürlük ve erken emeklilik) olayı hakkında bilgi vermek istiyorum ve eğer aramızda benzer bir yola başkoymuş birisi varsa etkileşime girebilliriz.

Olay şu, becerebildiğin kadar tasarruf yapıp hepsini yatırıma yönlendiriyorsun ve tasarruf yüzdene göre 15 yıl gibi bir sürede emekli oluyorsun. Bu sistemi yurtdışında yapan binlerce kişi var. (bu arada Türkiye'de de 3-4 kişiyle tanıştım).

Neden böyle bir düşünce?
Kaç yaşında emekli olacağınızı biliyorsunuz değil mi? Emekli olduğunuzda da sistemin size aylık ne kadar para vereceğini tahmin ediyorsunuzdur... Biz 65-70 yaşlarımıza geldiğimizde şu andaki emeklilik maaşını bile alamayacağız.. Bir şekilde kendi başımızın çaresine bakmamız lazım. Zaten devlet de bunu bildiği için BES vb gibi sistemler getirdi.


Bunun harici Türkiye'deki çalışma koşullarını hepimiz biliyoruz. Sinir-stres-baskı-çok yoğun çalışma saatleri-trafik vb vb vb. İşte bu döngüden kurtulmanın yolu Finansal özgürlük... Çünkü sabah 7 de işe gitmek zorunda olmadığınızda hayatın tadını çıkartabiliriz.



Olayın özü ne?
Şöyle ki yüksek oranda tasarruf ederek pasif gelir oluşturuyoruz (hiç birikim olmadığını varsayıyoruz) 15-20 yıl gibi sürelerde kendimizi emekli ediyoruz. Bunu 10 yılda yapanlar da var. Finansal olarak emekli olduktan sonra da ister hobi olarak çalışırsınız isterseniz hobilerinize vakit ayırırsınız.

En kolay başlanabilecek Pasif Gelir Türü Temettü
Temettü Nedir? = Temettü demek kar payı demektir. Bir şirkete ortak olursunuz, şirket kar elde eder ve bu şirketi ortaklarıyla paylaşır. Siz de o şirketin ortağı olduğunuz için payınıza düşen karı alırsınız. Aynı ev alıp kiraya vermek gibi fakat ev alıp kiraya vermekten çok daha karlı.

Nasıl yaparsınız? (Çok temel düzey bilgi)
Borsa'da halka açık şirketlerden düzenli temettü veren, verdiği temettüyü arttıran ve iyi yönetilen şirketleri seçerek bunların hisselerini alırsınız. Hisseler elinizde bulunduğu müddetçe de şirket sizinle karını paylaşır.




Eğer bilgi almak isteyen veya böyle bir yolda olan vb varsa mesaj kutum açık.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mental Yatırım -- 2 Nisan 2023; 3:10:32 >


Bu mesajda bahsedilenler: @ozbey08 , @ProStr33t , @John WICK , @Kassady , @EnderGelişenOsasunaAtağı
Güzel bir konu. Bende 2 sene önce Petkm ile başlamıştım. O tarafta maliyetlerim:
Petkm:3.30
Eregl: 7.45
Oyakc: 8
Enjsa: 13
Sise: 7 küsür.
Aracı kurum temettü verince ma...
Yoruma Git
Yorumun Devamı pckobat_78 - 2 yıl +3
O
2 yıl
Yarbay

ben varım.
ben de 15 mart 2022 de başladım uzun vadeli temettü portföyüme daha önce yabancı borsa ve yatırım fonlarındaydı para.
15 mart 2022 de 10bin tl
22 mayıs 2022 itibariyle 60bin tl

bu kdar kısa zamanda 10 dan 60 a nasıl çıktın dersen yabancı borsalardaki paramı bistteki temettü portföyüme aktardım.



M
2 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Tamam bunu bir kulübe döndürelim o zaman. Gelenler de görebilsinler diye sizin konuyu ekledim ana mesaja. Bunu bir kulübe döndürmek mantıklı olacak sanırım


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
2 yıl
Yarbay

blog yazılarınızı okudum. 2.el eşyaları satarak portföy oluşturmuşsunuz. normal maaşınız veya kendi işiniz varsa aylık kazancınız ne? ve aylık kazancın % kaçını yatırıma ayırıyorsunuz. ben maaşımın %25-30 unu bu portföye yatırmaya karar verdim. ay sonu elimde fazla para kalırsa yedek akçe olarak ayrılmaya karar verdim borsa düşüşlerinde alımlar yapmak için.
benimde aslında kullanmadığım sony a6000 fotoğraf makinesi,dji osmo pocket gimbal kamera var. bisiklet yedek parçaları var. onları satsam 15bin tl eder.




Bu mesajda bahsedilenler: @siyahgözlübezelye
O
2 yıl
Yarbay

maaş seninkiyle aynı benim tek avantajım kendi evimde oturuyor oluşum, kira vermiyor oluşum. yani kafadan 3000tl kardayım. diğer masraflar zaten neredeyse herkes için aynı




Bu mesajda bahsedilenler: @siyahgözlübezelye
P
2 yıl
Yüzbaşı

Ekle hocam. Bende üni öğrenciyisim. Part time çalışıyorum (fulle geçeceğim yakında). Burs ve ailemden gelen parayı da borsaya yatırıyorum. Aylık gelen paramın %70 ini borsaya yatırıyorum. Ek olarak küçük ticaretler yapıyorum. En geç 28-29 yaşında emekli olma amacım var. Eğer çocuk çoluğa karışmazsam tabi.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
2 yıl
Yüzbaşı

Bu düşünceye 2014-2015 yıllarında kapıldım. Fakat aynı düşünceye sahip birilerini göreceğimi tahmin etmemiştim açıkçası. Beni buna iten en etkili şeylerden biri özel sektörde aralıksız 36 saat çalışmış olmaktı. O zamanlarda kendimi tasarruf moduna aldım. Gereksiz hiçbir harcama yapmadım. Amacım sadece yüksek miktarda mevduat biriktirip, köle olmayı bırakmaktı. Ama zaman, bunun iyi bir fikir olmadığını gösterdi.

1.Önceliğim can güvenliği oldu. İstanbul gibi büyük deprem beklenen bir şehirde çok eski bir binada oturuyordum. 2020 yılına kadar yaptığım birikimi bankadan çektiğim kredi ile birleştirerek 2018 yılında inşa edilmiş bir binada daire aldım. Bu kredi benim koca 10 yılıma mâl olacak. Fakat eğer yaşamıyorsan erken emekliliğin ya da finansal özgürlüğün hiçbir anlamı olmayacak :)

Bu süreçte ;
10 yıl boyunca hiç modifiye etmeden aynı bilgisayarı kullandım
9 Yıldır aynı akıllı telefonu kullanıyorum
Bir oyuncu olarak oynadığım oyundaki hesaplarımı satarak hem eğlendim hem de bütçeme katkı sağladım


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
2 yıl
Yarbay

ev almışsın işte daha ne istiyorsun. sen finansal özgürlüğe kavuşmuşsun da haberin yok. İstanbul'da ev fiyatları uçtu gitti. senin kredi taksidi bitene kdar daha çok artar. mesela şuan senin aldığın evi satacak olsan kaça satarsın?
evin kredisi bittiğinde finansal özgürlüğünü ilan etmek istersen istanbuldaki o evini satarsın gider Anadolu nun küçük bir kasabasında sattığın evin çeyreği fiyata ev alırsın geriye kalan parayı da büyüyen ve aynı zamanda temettü veren şirketlere dağıtırsın her yıl şuanki yıllık maaşın kadar temettü parası alırsın. işte sana finansal özgürlük.

bizim maaş ev kredi taksidini ödemeye yetmediği için temettü hisselerine yatırım yapıyoruz. yoksa şu yüksek enflasyon ortamında böyle düşük faizle bizde kredi çekip ev almak isterdik.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @emrec4nl4r
E
2 yıl
Yüzbaşı

Şuan bulunduğum bölgede 800.000 civarında satıyorlar daireleri. Borsaya daha önce hiç girmedim. Ama yıllık maaş kadar her yıl yine borsadan da gelir etmek isterdim. 2014 yıllından BES var fakat oraya fazla para aktaramadım. Yine de yatırdığımın %100'ü kadar getiri sağlamıştı. Şimdi keşke daha çok atsaymışım diyorum ama ne fayda.

Ben konut için krediyi 2020 Ocak ayında özel bir bankadan 0,98 faiz oranı ile çektim. O zamanlar böyle kampanya yoktu ama ev fiyatları da bu kadar uçuk değildi.

Ek olarak borsa ile ilgili açtığın konuyu inceleyeceğim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ozbey08
O
2 yıl
Yarbay

2014 ten beri BES %100 kazandırmışsa çok az kazandırmış muhtemelen başlangıç veya standart fondasındır. BES fonun başlangıç veya standart fondaysa derhal değiştir. 2014 ten beri BES e kesilen bara agrasif fonda olsaydı.hisse sebedi fonunda olsaydı en az %500 getirisi olurdu.

ev almakla iyi etmişsin. yoksa şimdi 3000-4000tl ev kirası ödemmek duumunda kalabilirdin. şimdi maaşına zam geldiği vakit kredi taksitleri maaşına oranla küçük kalmaya başlayacaktır işte o vakit sen de ufaktan ufaktan borsada sağlam şirketlere yatırım yapmaya başlayabilirsin.
< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @emrec4nl4r
E
2 yıl
Yüzbaşı

2015 Yılında fon değişikliği yapmışım. O yıldan bu yana aşağıdaki gibi. Ben riski pek sevmiyorum ondan dolayı temkinli fonun payı daha çok. Bu arada fonların o yıldan bu yana getirisine baktığımda Benim fonların içerisinde en çok kamu dış borçlanma %487 oranında kazandırmış gözüküyor. Ama benim o fondaki bakiyem sadece %16. :)
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ozbey08
O
2 yıl
Yarbay

işte uzun vadede korkmayacaksın en riskli fon hangisiyse onu alacaksın.
BES ten 2024 yılında yani 10 yılı doldurunca çıkmayacaksan. bence en riskli fonlar olan altın fonu,hisse senedi fonu,kamu dış borçlanma araçları fonlarıda dağıt paranı.
benim BES im yok.ama olsaydı paramı kesinlikle şöyle değerlendirirdim.
yabancı hisse senedi fonu,yerli hisse senedi fonu ve bir de altın fonuna dağıtırdım. BES ten çıkmayı düşündüğüm tarih yaklaştığında 1 sene falan kalmışsa o vakit defansif fonlara geçerdim.




Bu mesajda bahsedilenler: @emrec4nl4r
O
2 yıl
Yarbay

ALR-ALLİANZ YAŞAM EMEKLİLİK FONU

27.10.2003 te kururmuş ve o günden bugüne %3345 getiri sağlamış. peki
27.10.2003 ten bu güne dolar ne kadar kazandırmış. o tarihte dolar 1,5tl imiş şimdi 15,98 yani %960 getiri sağlamış.
gram altın 18,69tl imiş şimdi 945tl yani %4956 getiri sağlamış.

19 YILDA
Dolar:960
ALR Fonu. %3345
Gr Altın %4956


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @emrec4nl4r
E
2 yıl
Yüzbaşı

Çok yüksek oranlar. Kazanan iyi kazanmıştır. Ben 10 yıl dolduktan sonra çıkmak istiyorum sistemden. Zaten çok yüksek bir miktar yok içeride.




Bu mesajda bahsedilenler: @ozbey08
J
2 yıl
Yüzbaşı

Ben de buna dahilim temettü emekliliği için elime geçen parayı biste atıyorum 35 yaş gibi zannedersem hedefime ulaşıcam.



R
2 yıl
Yarbay

senin yaptigin en iyisi, hic araa verme, siki bir disiplince aynen devam et
maalesef bende basladim ama biraktim zamaninda, keske devam etseydim, simdi milyon dolarim olmustu

kesinlikle satma, hisse almaya devam ve yabanci hissede al, hem paran dolar bazinda kalir hemde dolar bazinda temettu ve gelirin olur




Bu mesajda bahsedilenler: @ProStr33t
M
2 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

kendi evinde oturmak harika bir olay. Aslında bunun bir deneyini yapmak istiyorum. Ev almak mı yoksa yatırım yapmak mı diye bir post hazırlayayım



O
2 yıl
Çavuş

Merhabalar beni de ekleyelim.
Osmanlı Yatırım hesabı açtım

17.000 TL maaşım var ev kira
2750 TL kira var, 110.000 TL ihtiyaç kredisi çekmiştim oradan gelen 5800 TL taksit var
Kira Taksit ve Faturalar haricinde elime 8000 TL kalıyor Buradan yaklaşık ayda 3000 TL de fazladan ayırıyorum.

Birikimler:

1 arabam var corsa 195.000 tl değerinde 1.2 motor ( Bunu yazın arabalar değerlenince satıp temettü hissesi almayı düşünüyorum )
15.000 TL değerinde hissem var
93.000 TL değerinde altınım var
20.000 TL değerinde döviz var
7.000 TL değerinde coin var



M
2 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Whatsapp grubu kuralım diye teklif geldi deneyelim muhabbet iyi gelebilir. Katılmak isteyen telefon numaralarını iletsin bana