Bence de Fallout serisi "RPG nedir?" sorusuna en keskin ve en kesin yanıttır. "FRP nedir?" sorusuna ise Black Isle klasikleri verilebilir; mesela Baldur's Gate veya Ultima Serisi. Hack'N Slash içinse en iyi cevap kuşkusuz Diablo ve onun sayısız taklitleridir. Ama tartışmaya bakarak galiba en önemli soru; "Hack'N Slash FRP veya RPG'ye girer mi?" sorusu. Eğer Hack'N Slash'den kastınız Diablo'ysa tabii ki girer. Unutmayın ki Diablo bi bakıma FRP/RPG oyun furyasını 96 yılında canlandırmayı başarmış önemli bi klasiktir.
Liste tam anlamıyla saçmalık, Oblivion bile FRP ya da RPG değilken multiplayer oyunlar, Diablo vs nin listede olması zaten bu listeyi anlamsız kılıyor.
Hoş RPG ya da FRP masa üstünde de bilgisayarda da yeni nesil daha kolay oynasın diye kuşa çevrildi. Bu yüzden de D&D 20d (masa üstünden bahsediyorum bilgisayardan değil) bile artık Hack & Slash 'e çevrildi. Aslında normal, bırak ilk AD&D'yi, AD&D second edition'ı bile oynayabilecek oyuncu kalmadı artık. Okumak öğrenmek zor geldiği için, kafaları da basmadığı için güzelim oyunlar hem bilgisayarda hem masaüstünde kuşa çevirdiler. Malum devir tüketim devri hızlı tüketeceksin aksiyon, güzel grafikler olacak, açgözlülüğünü güç hırsını bileyeceksin, oynarkende aman zorlamasın seni yoksa beynin uf olur al sana yeni neslin oyunu.
Wizardry Bane of the Cosmic Forge'u zamanında üç arkadaş oynamıştık, üçümüzde oyunda bir yere geldik ama hiç birimiz aynı yolu izlememişti. Pabucumun listesinde Wizardry yok Ultima yok Marvel Ultimate Alliance var, Diabloyu falan geçtim, Space Rangers var. Neyi konuşuyorsunuz ? Might and Magic deyince benim aklıma strateji gelmez (6 dan sonra içine ettiler ama) oynadığım en iyi FRP lerden bir kaçı gelir (2 den 5 e kadar olan kısmı expansionları dahil 1 i oynamadım). Phantasie, SSI'ın FRP leri (Forgotten Realms serisi, Krynn serisi), wasteland, Betrayal at Krondor bunların arasına o listeden bir girse Falloutlar girer belki bir de Planescape ile Baldurs Gate serisi. (Geri zekalılar listeye Wizardry efsanesinin sonunu getiren serinin en rezil oyunu olan Wizardry 8'i koymuşlar yuuuuuuuh)
Zamanında hatırlıyorum da Journal Entryler için ne taklalar atardık. Kareli defterin bir anlamı vardı o zaman, not almadan FRP oynanmazdı. Kaç tane defter bitirdim ben oyun oynarken. Yeni neslin bir tarafı bunları yemediği için kavramlarıda değiştiriyor kalkıyor Fable'a, Diablo'ya FRP diyor sonra da bunu ispatlamaya çalısıyor komedi gibi. Hoş aksini iddia edenlerde ayrı bir komedi.
FRP ya da RPg her ne diyorsanız tanımlamak zor, temeli iyi bir hikayeye dayanır ve hikaye içinde sizi ne kadar içine aldığına bakar. Stalker bu listedeki pek çok oyundan çok daha fazla RPG dir (Diablo dan Fable'dan RPG olarak çok daha üstündür ama RPG değildir Stalker). Sayılar istatistikler bunlar ayrıntıdır, bir dünya yaratır FRP ya da RPG size siz de bunun içine girersiniz. Bunu size ne diablo ne Fable ne de oblivion sağlar onların yaptığı aç gözlülüğünüzü, egonuzu parlatmaktır. Daha çok güç daha çok item, daha ço, daha çok. Fable'ıda, Diabloyu da , Oblivion'uda bitirdim, oynarken eğlendim, ne kaldı geriye hiç bir şey. Ascii den bozma grafikleri tepeden görme kürdan adamlarıyla 20 yıl önce oynadığım Phantesie'den çok daha fazla şey hatırlıyorum.
GEçenlerde adamın biri FRP başlığında şöyle yazmıştı, FRP oynamak istişyorum ama içinde hikaye falan olmasın önüme geleni öldüreyim ??????????????????????????
FRP geniş bir tanım tamamda o kadar da değil. NeverwintersNight 2 yi oynamadım ama birincisi rezaletti. Şöyle düşününce de FRP olarak Arcanum ile Temple of Elementel Evil'dan bu yana hiç oyun çıkmadı (Lionheart vardı galiba bir de fena değile benziyordu nedense devam etmedim).
Hoş ne olacak yudumun bilgisayar dergileri bu işten anlamıyor kalkıyor Oblivion a RPG diyor (Yok kendi uydurukları RYO demişlerdi değil mi) Scorpio nerelerdesin (Computer Gaming World da kapandı zati). Oysa o dergilerin okuru bilinçlendirmesi lazım nerede beş para etmez oyunları matahmış gibi sunmak ile meşguller(Memlekette orjinal oyun sular seller gibi satılsa hadi diyecem firmalara yalakalık yapıyorlar satış olsun diye yapıyorlar o da yok neye yalakalık yapıyorlar). Grafik gördüler mi üff oyun süper. Second Front'u görseler muhasebe programı sanarlar.
Aslında söylenecek çok şey varda neyse.
Birisi
"ama ben RPG'ciyim diyen adamin listesinde ilk sirada bu oyunlar olmazsa ben o adamin RPG'ciliginden suphe ederim. "
yazmış listede de Fable var ne diyeyim komedi gibi.
Sıralama yok aklım geldiğince yazıyorum hakikaten u dünyadan uzaklaşmak, kendinizi oyuna kaptırıp başka dünyalara geçmek istiyorsanız bunu sağlayan oyun türü olan FRP-RPG de oynamanızın iyi olacağı oyunları yazıyorum.
Magic Candle serisi Might and magic 2-5 arası (Birincisini oynamadım ama çok iyi olduğu söyleniyor) Ultima 1-6 Wizardry 1-7 Wasteland ve devamı Fallout 1-2 Forgotten Realms serisi (SSI) Krynn serisi(SSI) Betreyal at Krondor Arcanum Temple of Elementel Evil Baldurs Gate serisi Planescape Phantasie serisi Bloodstone Darklands MAgic Candle
Bards Tale serisi ilginçtir ama çok sevmedim ben
ilk etapta aklıma gelenler.
Ben dungeon Master ile başlayan ve Eye of the Beholder serisi ile parlayan türdeki FRP'lerden pek haz etmem ama onlarda yukarıdaki saçmalıklardan çok daha iyidir. Bu türde Abandoned Places(ilk aldığım orjinal oyun) sevdiğim bir oyundur.
Realms of Arkania ilginçtir Amigada oynamak tam bir eziyetti.
Bunu dışında Elder Scrolls serisi FRP adı verilmiş ucuz bir aksiyon oyunudur Diablo sevenler sever aynı mantık üzerine kurtuludur hp, altın item. Multiplayer oyunların hiç biri FRP-RPG değildir olamaz da.
Güzel bir bakış açısı. ancak masaüstü oyunlarla PC oyunları arasında gidip gelmişsin oynadığın oyunlarla. Sanırım PC oyunlarının hiç biri sana masaüstü oyunların tadını veremez. Ama arada sevdiğini belirttiğin oyunların hepside damar ve klasik oyunlar.
Gelgelelim bugünün oyunculuk tanımında sizin türünüzden oyuncu pek piyasada kalmadı ve bu tip sıralamalarda genel beğeni dikkate alınarak bir değerlendirme yapılıyor. Yine de beğendiğinizi ifade ettiğiniz bu oyunları elbette "Abi bir FRP olsun, herkesi biçeyim" mantığındaki kişiler mümkünse oynamasında, ama herkes de sağlam derecede ingilizce bilmiyor ki...
DÜZELTME...
Ben de bir oyun eklemek istiyorum bu listeye;
Septarra Core
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SolidRock -- 25 Eylül 2007; 16:21:46 >
İlk Bu Tarj Oyun Oynadim Ve Resmen Hasta Oldum Fable:The Lost Chapters Buna Benzer Son Zamanlarda Cikan Oynamama Deyecek 1oyun Önerirseniz Sevinirim
fable a benzer baska rpg oyun yok cunku tam rpg degıl o sen bı Baldursgate le basla ıcewınd dael fallout bardstale eger ıngılızcen varsa saglam bole okkalı bı ıngılızce Tormant tavsıye edılır. bu lısteye bakıp ta "haa baba bu rpg lerden oynım" dıe bı hataya dusme :)
www.gamespot.com sitesini biliyosunuzdur hepiniz orada rpg kavramı ön kelimelerde biraz ayrıştırılmaya çalışılmış çok başarılı bulmasam da.. örneğin bg iwd nwn gothic gibi oyunlara computer role playing denirken, pure hack'n slash oyunlarına (diablo, titan quest vs) action role playing, oblivion, two worlds tipi oyunlara ve geri kalan her şeye role playing denmiş tabiki bu ayrım da yanlış saçma vs olabilir bi ayrım yapmamız da gerekiyo mu bilmiyorum kavramsal tartışmalar dışında pratik örnekler üstünden gidersek daha anlamlı olabilir örneğin diablo 2 ve baldur's gate 2 bi karşılaştırma yapmak isterim neden insanların aynı kefede değerlendirmediğini bulmak/göstermek amaçlı ikisi de izometrik ikisinde de itemlar bi combat sistemi vs var, bunları geçelim ikisinde de senaryo var diyelim (bg2de bhaal spawn, diabloda da işte yine kötü güçlere karşı savaş videolu filan hikaye) ikisinde de quest olayı var ama.. bg2de bişeyler daha var örnek olarak yanınıza yol arkadaşı alabilmeniz, yol arkadaşlarıyla diyalog kurabilmek diyalog sistemi oyunun bazı bölümlerinin gidişatını değiştiren diyaloglar özellikle git şunu bul şunu öldürün ötesinde questler konuyla senaryoyla ilgili olmayan diyaloglar vs hep aynı tip yaratıkları kesmemeniz, bir sürü özel adam olması level atlamanın ve karakterinizi geliştirmenin senaryonun gölgesinde kalması (diabloda senaryodan çok daha önemli karakter geliştirmek hatta kimilerine göre tek amaç) vs vs sonuç itibariyle baldur's gate'in sizi soktuğu durum bütünleşebildiğiniz bir karakteriniz, alignmentı olsun diyaloglar olsun can verdiğiniz sanal yaşayan bir karakteriniz ve sanki sizmişsiniz gibi içinde olduğunuz bir senaryo diablocu bi arkadaş da diablo 2'nin oyuncuyu sokmak istediği durumu açıklarsa sevinirim türü x olsun y olsun ama aynı kefeye mi koymalıyız bu iki oyunu benim derdim bu bir ayrım yapmalıysak eğer kriterimiz ne olmalı kavramsal tartışmalar iyi güzel ama oyunlar o kadar kesin çizgilerle de ayrılmıyor (bu örnekte ayırabiliriz gerçi) ama anladığım kadarıyla (ben dahil) kimse bu oyunlardan oluşmuş bir listeyi kabul etmiyor
son olarak mesela roleplay ultima online shardlarını vs nasıl değerlendiriyorsunuz? tabiki single oyunlardan farklı ama roleplaying had safhada olduğunu düşünün oyun da birçok farklı meslek vs sunarak rp yapmanızı kolaylaştırıyor orda da bi sanal karaktere can verip yaşatabiliyorsunuz, bg2de de bir ölçüde böyle, o zaman bu ikisini de aynı kefeye koyabilir miyiz?
son not: sanal karakteri canlandırma konusunda çirkeflik yapmaya gerek yok her oyunda sanal bi karakteri canlandırıyoruz onu biliyoruz ama olay bu değil tabii ki
Bu arada yukarıdaki tartışmalara bir not RPG ile FRP yi ayıran tek şey RPG nin genel ad olması FRP'nin ise RPG nin sadece fantazi edebiyat üzerine kurulmuş olanı olmasıdır. Forgotten Realms evreninde geçen D&D D20 sistemi bir oyuna FRP dersiniz, ama Star Wars evreninde geçen D&D d20 sistemine FRP demek bir ağız alışkanlığıdır o olasa olsa SciFi RPG olur. Kısaca FRP RPG'nin dar bir alanda oynananıdır.
Genelde FRP olarak bilinmesinin sebebi erken dönem oyunların genelede Fantazi edebiyat zemin alınarak oynanmasıdır.
Fallout FRP olamaz çünkü post Apocalyoic denilen türde bir RPG dir.
FRP ya da RPG savaş mekaniği içermek zorunda değildir, hatta bu oyunlarda savaş olması bile gerekmez. Bu hikayeye bağlı bir şeydir. Hele zar yüzünün oyunu sınıflandırması duyduğum en komik yaklaşımlardan biridir. D20 kullanıyorsak FRP d6 kullanıyorsak RPG ha ?????. ICE sistemi ile oynanan Middle Earth Role Playing Game D6 ile oynanana ICE sistemini kullanıyor ne yapacağız şimdi, hem bu oyun tüm FRP oyunlarının oynanmasında en önemli etmen olak Lord of the Ring evrenini kullanıyor ?? Yani olay zar olayı değil.
RPG = Role Playing Game FRP = Fantasy Role Playing game
Biri Fallout'un seçeneklerini TSR'ın bile yıllarca anlayamadığı ucuz aligmentı ile örneklemeye çalışmış. kaotic sen af dileyeni öldürüp fazla xp alacan (Bg de bu durumu hatırlamıyorum ama hiç kaotic te oynamadım) kaotik'in en başta gelen şeyi öngörülememesi yani o anda canım öldürmek istemiyor öldürmem ancak gerizekalı bir DM bana bunun için ceza verir, ben kaotiğin yaptığım her şey o anki halime bağlıdır.
Neyse oysa Fallout'da kaotik oynarsan oyun ona göre şekilleniyor, iyi oynarsan ona göre şekilleniyor bu tamamnen senin nasıl oynadığına bağlı ve bu Falloutları gelmiş geçmiş en iyi RPG yapıyor.
Birde Baldurs Gate FRP ya da RPG ama Icewindale serisi Diablo nun az fazla istatistiklisi yani benim için Diablo ile Icewindale arasında hiç bir fark yok. Çünkü önüne geleni kesip ilelediğin uydurk bir hikayeyey sahip. Oysa tüm oyun şekli istaistikler dövüş sistemi BG ile aynı. Aradaki farkı anlayan zaten gider Magic Candle oynar neyse.
Ha FRP çoktan seçmeli olmak zorunda da değildir, Eye Of The Beholder, Dungeon Master doğrusal oyunlardır, yaptığınız seçimlere göre oyun şekillenmez ama sevmesemde iyi FRP ya da RPG lerdir.
Fallouta oyuna hep aynı karakterle başlarsınız diyen adam Fallout'u hiç oynamamış, yada oyunu diablo ile karıştırıyor yuhhhhhhhhhhhhhhhhhh. Hayatımda bilgisayarda karakteri bu kadar farklı yaratabildiğiniz başka bir oyun yok, karakter yaratımındaki tüm seçimleriniz oıyununoynayışını doğrudan etkiliyor, oyuna kaç kez başladığımı bilmiyorum her seferinde farklı karakter ile oynadım oyunu her seferinde farklı bir karakter ile oynadım. Nasıl hep aynı adamla başlandığınıda anlamış değilim.
TSR nin yaptığı en büyük salaklık zaten bu aligment seçimiydi, Paladin Lawful Good 'tur, paladin dediğiniz adamlar göğüslerine bomba bağlayıp pazarlarda kendilerini patlatıyorlar. iyi kötü nötr ve kaotic, ılımlı ve kurallara bağlı ile mi tüm insan karakterlerini targılayabileceğiz bunlkarın dışında bir karakter geliştiremezmisin. TSR nin neredeyse dışında hiç bir RPG de yok böyle bir aligment salaklığı. Neymi kaotik kötüymüşüm ona göre oynamam gerekirmiş, benim için kötülük adama para vermektir gitsin kumar oynasın diye başkası için kılıcı daytayıp gırtlağına parasını almaktır ??? Nasıl sınıflandırıyorsun bunu gidin allah aşkına RPG yi yozlaştırmayın.
Fallout FRP olamaz çünkü post Apocalyoic denilen türde bir RPG dir.
Post-Apocalyptic olacaktı. Kıyamet sonrası yani, burada kıyametten kasıt nükleer savaş tabi. Neyse, okuduğum kadarıyla kimse Fallout'a FRP demiyor zaten, yoksa diyor mu?
Gelmiş geçmiş en iyi FRP Daggerfall'dur. Listeye bile koymamışlar.
Baldur's Gate'lerle büyümüş çocukların önüne koyarsan Daggerfall'u FRP diye, onlarda seni tefe koyar. Şaka bi yana Daggerfall klasiktir ama bu kadar yeni FRP varken onu oynamak pasta varken ekmek yemeye benziyor.
nerdeyse çoğunu oynadım, fallout 2 tartışmasız ilk sırada olmalı
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bence de Fallout serisi "RPG nedir?" sorusuna en keskin ve en kesin yanıttır. "FRP nedir?" sorusuna ise Black Isle klasikleri verilebilir; mesela Baldur's Gate veya Ultima Serisi. Hack'N Slash içinse en iyi cevap kuşkusuz Diablo ve onun sayısız taklitleridir. Ama tartışmaya bakarak galiba en önemli soru; "Hack'N Slash FRP veya RPG'ye girer mi?" sorusu. Eğer Hack'N Slash'den kastınız Diablo'ysa tabii ki girer. Unutmayın ki Diablo bi bakıma FRP/RPG oyun furyasını 96 yılında canlandırmayı başarmış önemli bi klasiktir.
Fable:The Lost Chapters Buna Benzer Son Zamanlarda Cikan Oynamama Deyecek 1oyun Önerirseniz Sevinirim
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Aralarından yakaladığım bir kaç tanesi.
Liste tam anlamıyla saçmalık, Oblivion bile FRP ya da RPG değilken multiplayer oyunlar, Diablo vs nin listede olması zaten bu listeyi anlamsız kılıyor.
Hoş RPG ya da FRP masa üstünde de bilgisayarda da yeni nesil daha kolay oynasın diye kuşa çevrildi. Bu yüzden de D&D 20d (masa üstünden bahsediyorum bilgisayardan değil) bile artık Hack & Slash 'e çevrildi. Aslında normal, bırak ilk AD&D'yi, AD&D second edition'ı bile oynayabilecek oyuncu kalmadı artık. Okumak öğrenmek zor geldiği için, kafaları da basmadığı için güzelim oyunlar hem bilgisayarda hem masaüstünde kuşa çevirdiler. Malum devir tüketim devri hızlı tüketeceksin aksiyon, güzel grafikler olacak, açgözlülüğünü güç hırsını bileyeceksin, oynarkende aman zorlamasın seni yoksa beynin uf olur al sana yeni neslin oyunu.
Wizardry Bane of the Cosmic Forge'u zamanında üç arkadaş oynamıştık, üçümüzde oyunda bir yere geldik ama hiç birimiz aynı yolu izlememişti. Pabucumun listesinde Wizardry yok Ultima yok Marvel Ultimate Alliance var, Diabloyu falan geçtim, Space Rangers var. Neyi konuşuyorsunuz ? Might and Magic deyince benim aklıma strateji gelmez (6 dan sonra içine ettiler ama) oynadığım en iyi FRP lerden bir kaçı gelir (2 den 5 e kadar olan kısmı expansionları dahil 1 i oynamadım). Phantasie, SSI'ın FRP leri (Forgotten Realms serisi, Krynn serisi), wasteland, Betrayal at Krondor bunların arasına o listeden bir girse Falloutlar girer belki bir de Planescape ile Baldurs Gate serisi. (Geri zekalılar listeye Wizardry efsanesinin sonunu getiren serinin en rezil oyunu olan Wizardry 8'i koymuşlar yuuuuuuuh)
Zamanında hatırlıyorum da Journal Entryler için ne taklalar atardık. Kareli defterin bir anlamı vardı o zaman, not almadan FRP oynanmazdı. Kaç tane defter bitirdim ben oyun oynarken. Yeni neslin bir tarafı bunları yemediği için kavramlarıda değiştiriyor kalkıyor Fable'a, Diablo'ya FRP diyor sonra da bunu ispatlamaya çalısıyor komedi gibi. Hoş aksini iddia edenlerde ayrı bir komedi.
FRP ya da RPg her ne diyorsanız tanımlamak zor, temeli iyi bir hikayeye dayanır ve hikaye içinde sizi ne kadar içine aldığına bakar. Stalker bu listedeki pek çok oyundan çok daha fazla RPG dir (Diablo dan Fable'dan RPG olarak çok daha üstündür ama RPG değildir Stalker). Sayılar istatistikler bunlar ayrıntıdır, bir dünya yaratır FRP ya da RPG size siz de bunun içine girersiniz. Bunu size ne diablo ne Fable ne de oblivion sağlar onların yaptığı aç gözlülüğünüzü, egonuzu parlatmaktır. Daha çok güç daha çok item, daha ço, daha çok. Fable'ıda, Diabloyu da , Oblivion'uda bitirdim, oynarken eğlendim, ne kaldı geriye hiç bir şey. Ascii den bozma grafikleri tepeden görme kürdan adamlarıyla 20 yıl önce oynadığım Phantesie'den çok daha fazla şey hatırlıyorum.
GEçenlerde adamın biri FRP başlığında şöyle yazmıştı, FRP oynamak istişyorum ama içinde hikaye falan olmasın önüme geleni öldüreyim ??????????????????????????
FRP geniş bir tanım tamamda o kadar da değil. NeverwintersNight 2 yi oynamadım ama birincisi rezaletti. Şöyle düşününce de FRP olarak Arcanum ile Temple of Elementel Evil'dan bu yana hiç oyun çıkmadı (Lionheart vardı galiba bir de fena değile benziyordu nedense devam etmedim).
Hoş ne olacak yudumun bilgisayar dergileri bu işten anlamıyor kalkıyor Oblivion a RPG diyor (Yok kendi uydurukları RYO demişlerdi değil mi) Scorpio nerelerdesin (Computer Gaming World da kapandı zati). Oysa o dergilerin okuru bilinçlendirmesi lazım nerede beş para etmez oyunları matahmış gibi sunmak ile meşguller(Memlekette orjinal oyun sular seller gibi satılsa hadi diyecem firmalara yalakalık yapıyorlar satış olsun diye yapıyorlar o da yok neye yalakalık yapıyorlar). Grafik gördüler mi üff oyun süper. Second Front'u görseler muhasebe programı sanarlar.
Aslında söylenecek çok şey varda neyse.
Birisi
"ama ben RPG'ciyim diyen adamin listesinde ilk sirada bu oyunlar olmazsa ben o adamin RPG'ciliginden suphe ederim. "
yazmış listede de Fable var ne diyeyim komedi gibi.
Sıralama yok aklım geldiğince yazıyorum hakikaten u dünyadan uzaklaşmak, kendinizi oyuna kaptırıp başka dünyalara geçmek istiyorsanız bunu sağlayan oyun türü olan FRP-RPG de oynamanızın iyi olacağı oyunları yazıyorum.
Magic Candle serisi
Might and magic 2-5 arası (Birincisini oynamadım ama çok iyi olduğu söyleniyor)
Ultima 1-6
Wizardry 1-7
Wasteland ve devamı Fallout 1-2
Forgotten Realms serisi (SSI)
Krynn serisi(SSI)
Betreyal at Krondor
Arcanum
Temple of Elementel Evil
Baldurs Gate serisi
Planescape
Phantasie serisi
Bloodstone
Darklands
MAgic Candle
Bards Tale serisi ilginçtir ama çok sevmedim ben
ilk etapta aklıma gelenler.
Ben dungeon Master ile başlayan ve Eye of the Beholder serisi ile parlayan türdeki FRP'lerden pek haz etmem ama onlarda yukarıdaki saçmalıklardan çok daha iyidir. Bu türde Abandoned Places(ilk aldığım orjinal oyun) sevdiğim bir oyundur.
Realms of Arkania ilginçtir Amigada oynamak tam bir eziyetti.
Bunu dışında Elder Scrolls serisi FRP adı verilmiş ucuz bir aksiyon oyunudur Diablo sevenler sever aynı mantık üzerine kurtuludur hp, altın item. Multiplayer oyunların hiç biri FRP-RPG değildir olamaz da.
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Gelgelelim bugünün oyunculuk tanımında sizin türünüzden oyuncu pek piyasada kalmadı ve bu tip sıralamalarda genel beğeni dikkate alınarak bir değerlendirme yapılıyor. Yine de beğendiğinizi ifade ettiğiniz bu oyunları elbette "Abi bir FRP olsun, herkesi biçeyim" mantığındaki kişiler mümkünse oynamasında, ama herkes de sağlam derecede ingilizce bilmiyor ki...
DÜZELTME...
Ben de bir oyun eklemek istiyorum bu listeye;
Septarra Core
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SolidRock -- 25 Eylül 2007; 16:21:46 >
fable a benzer baska rpg oyun yok cunku tam rpg degıl o
sen bı Baldursgate le basla ıcewınd dael fallout bardstale eger ıngılızcen varsa saglam bole okkalı bı ıngılızce Tormant tavsıye edılır. bu lısteye bakıp ta "haa baba bu rpg lerden oynım" dıe bı hataya dusme :)
Zadeh bu arada ıı yazmıssın heha
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
orada rpg kavramı ön kelimelerde biraz ayrıştırılmaya çalışılmış çok başarılı bulmasam da..
örneğin bg iwd nwn gothic gibi oyunlara computer role playing denirken, pure hack'n slash oyunlarına (diablo, titan quest vs) action role playing, oblivion, two worlds tipi oyunlara ve geri kalan her şeye role playing denmiş
tabiki bu ayrım da yanlış saçma vs olabilir
bi ayrım yapmamız da gerekiyo mu bilmiyorum
kavramsal tartışmalar dışında pratik örnekler üstünden gidersek daha anlamlı olabilir
örneğin diablo 2 ve baldur's gate 2 bi karşılaştırma yapmak isterim neden insanların aynı kefede değerlendirmediğini bulmak/göstermek amaçlı
ikisi de izometrik ikisinde de itemlar bi combat sistemi vs var, bunları geçelim
ikisinde de senaryo var diyelim (bg2de bhaal spawn, diabloda da işte yine kötü güçlere karşı savaş videolu filan hikaye)
ikisinde de quest olayı var
ama.. bg2de bişeyler daha var
örnek olarak yanınıza yol arkadaşı alabilmeniz, yol arkadaşlarıyla diyalog kurabilmek
diyalog sistemi
oyunun bazı bölümlerinin gidişatını değiştiren diyaloglar özellikle
git şunu bul şunu öldürün ötesinde questler
konuyla senaryoyla ilgili olmayan diyaloglar vs
hep aynı tip yaratıkları kesmemeniz, bir sürü özel adam olması
level atlamanın ve karakterinizi geliştirmenin senaryonun gölgesinde kalması (diabloda senaryodan çok daha önemli karakter geliştirmek hatta kimilerine göre tek amaç)
vs vs
sonuç itibariyle baldur's gate'in sizi soktuğu durum bütünleşebildiğiniz bir karakteriniz, alignmentı olsun diyaloglar olsun can verdiğiniz sanal yaşayan bir karakteriniz ve sanki sizmişsiniz gibi içinde olduğunuz bir senaryo
diablocu bi arkadaş da diablo 2'nin oyuncuyu sokmak istediği durumu açıklarsa sevinirim
türü x olsun y olsun ama aynı kefeye mi koymalıyız bu iki oyunu benim derdim bu
bir ayrım yapmalıysak eğer kriterimiz ne olmalı kavramsal tartışmalar iyi güzel ama oyunlar o kadar kesin çizgilerle de ayrılmıyor (bu örnekte ayırabiliriz gerçi)
ama anladığım kadarıyla (ben dahil) kimse bu oyunlardan oluşmuş bir listeyi kabul etmiyor
son olarak mesela roleplay ultima online shardlarını vs nasıl değerlendiriyorsunuz? tabiki single oyunlardan farklı ama roleplaying had safhada olduğunu düşünün oyun da birçok farklı meslek vs sunarak rp yapmanızı kolaylaştırıyor orda da bi sanal karaktere can verip yaşatabiliyorsunuz, bg2de de bir ölçüde böyle, o zaman bu ikisini de aynı kefeye koyabilir miyiz?
son not: sanal karakteri canlandırma konusunda çirkeflik yapmaya gerek yok her oyunda sanal bi karakteri canlandırıyoruz onu biliyoruz ama olay bu değil tabii ki
güzel liste
Bu mesaja 2 cevap geldi. Cevapları Gizle
Genelde FRP olarak bilinmesinin sebebi erken dönem oyunların genelede Fantazi edebiyat zemin alınarak oynanmasıdır.
Fallout FRP olamaz çünkü post Apocalyoic denilen türde bir RPG dir.
FRP ya da RPG savaş mekaniği içermek zorunda değildir, hatta bu oyunlarda savaş olması bile gerekmez. Bu hikayeye bağlı bir şeydir. Hele zar yüzünün oyunu sınıflandırması duyduğum en komik yaklaşımlardan biridir. D20 kullanıyorsak FRP d6 kullanıyorsak RPG ha ?????. ICE sistemi ile oynanan Middle Earth Role Playing Game D6 ile oynanana ICE sistemini kullanıyor ne yapacağız şimdi, hem bu oyun tüm FRP oyunlarının oynanmasında en önemli etmen olak Lord of the Ring evrenini kullanıyor ?? Yani olay zar olayı değil.
RPG = Role Playing Game
FRP = Fantasy Role Playing game
Biri Fallout'un seçeneklerini TSR'ın bile yıllarca anlayamadığı ucuz aligmentı ile örneklemeye çalışmış. kaotic sen af dileyeni öldürüp fazla xp alacan (Bg de bu durumu hatırlamıyorum ama hiç kaotic te oynamadım) kaotik'in en başta gelen şeyi öngörülememesi yani o anda canım öldürmek istemiyor öldürmem ancak gerizekalı bir DM bana bunun için ceza verir, ben kaotiğin yaptığım her şey o anki halime bağlıdır.
Neyse oysa Fallout'da kaotik oynarsan oyun ona göre şekilleniyor, iyi oynarsan ona göre şekilleniyor bu tamamnen senin nasıl oynadığına bağlı ve bu Falloutları gelmiş geçmiş en iyi RPG yapıyor.
Birde Baldurs Gate FRP ya da RPG ama Icewindale serisi Diablo nun az fazla istatistiklisi yani benim için Diablo ile Icewindale arasında hiç bir fark yok. Çünkü önüne geleni kesip ilelediğin uydurk bir hikayeyey sahip. Oysa tüm oyun şekli istaistikler dövüş sistemi BG ile aynı. Aradaki farkı anlayan zaten gider Magic Candle oynar neyse.
Ha FRP çoktan seçmeli olmak zorunda da değildir, Eye Of The Beholder, Dungeon Master doğrusal oyunlardır, yaptığınız seçimlere göre oyun şekillenmez ama sevmesemde iyi FRP ya da RPG lerdir.
Fallouta oyuna hep aynı karakterle başlarsınız diyen adam Fallout'u hiç oynamamış, yada oyunu diablo ile karıştırıyor yuhhhhhhhhhhhhhhhhhh. Hayatımda bilgisayarda karakteri bu kadar farklı yaratabildiğiniz başka bir oyun yok, karakter yaratımındaki tüm seçimleriniz oıyununoynayışını doğrudan etkiliyor, oyuna kaç kez başladığımı bilmiyorum her seferinde farklı karakter ile oynadım oyunu her seferinde farklı bir karakter ile oynadım. Nasıl hep aynı adamla başlandığınıda anlamış değilim.
TSR nin yaptığı en büyük salaklık zaten bu aligment seçimiydi, Paladin Lawful Good 'tur, paladin dediğiniz adamlar göğüslerine bomba bağlayıp pazarlarda kendilerini patlatıyorlar. iyi kötü nötr ve kaotic, ılımlı ve kurallara bağlı ile mi tüm insan karakterlerini targılayabileceğiz bunlkarın dışında bir karakter geliştiremezmisin. TSR nin neredeyse dışında hiç bir RPG de yok böyle bir aligment salaklığı. Neymi kaotik kötüymüşüm ona göre oynamam gerekirmiş, benim için kötülük adama para vermektir gitsin kumar oynasın diye başkası için kılıcı daytayıp gırtlağına parasını almaktır ??? Nasıl sınıflandırıyorsun bunu gidin allah aşkına RPG yi yozlaştırmayın.
neyse devam ederim sonra....
Bu mesaja 2 cevap geldi. Cevapları Gizle
Post-Apocalyptic olacaktı. Kıyamet sonrası yani, burada kıyametten kasıt nükleer savaş tabi. Neyse, okuduğum kadarıyla kimse Fallout'a FRP demiyor zaten, yoksa diyor mu?
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bu mesaja 2 cevap geldi. Cevapları Gizle
Baldur's Gate'lerle büyümüş çocukların önüne koyarsan Daggerfall'u FRP diye, onlarda seni tefe koyar.