Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
4
Cevap
781
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Ekran Yenileme Hızının Mantığını Açıklar Mısınız?
S
2 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Benim 60hz ekrana sahip bir laptopum var fakat oyunlarda v-sync kapalı bir şekilde 60 fps geçmememe rağmen ekranda yırtılmalar oluyor. 144hz ekranlarda bu durum nasıl oluyor, sizler bu değerin altındayken de ekran yırtılmaları yaşıyor musunuz? Ekranın hz'si ne olursa olsun yırtılma her türlü oluyor mu? Mesela freesync mi kullanıyorsunuz?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sassiko -- 22 Mart 2022; 17:55:37 >

F
2 yıl
Yarbay

ekran kartının bastıgı saniyedeki kare ile ekranın gösterebiliceği saniyedeki kare farklı ise olur



M
2 yıl
Teğmen

https://www.youtube.com/watch?v=C3z3fsOLOC8
Bazı oyunlarda ben de ekran yırtılması yaşıyorum 60 hz bende de çözüm vsync açmak 60 fps sabitlemek



L
2 yıl
Yarbay

Tearing ve Stuttering iki ayrı olay. Diklemesine görüntü yırtılıyorsa yani 1 sonraki frame'de gelmesi gereken görüntü bir önceki frame'de geliyorsa bu tearing oluyor. Yani aslında mönitör ve gpu'nun sekronize halde çalışamaması diyebiliriz. Bunları birbirine uyumlu hale getirecek ara teknolojiye ihtiyaç var. Bunlar da gsync, freesync ve vsync. Bu "genelde" fps değeri hz değerinden yüksek olunca oluyor, zaten hz değerinden daha düşük fps alıyorsanız sync açmanız anlık takılmalara neden olur.

Stuttering ise gpu'dan monitöre olan frame aktarımlarında düzensiz şekilde gecikme olması yüzünden oluşan sıkıntı. Laglı ve ya ani yavaşlamaya sebep olur. Farklı bir nedenden oluşsa da anlamanız için elden ring'de olan takılmalar vs. stuttering diyebiliriz. Yine "genelde" monitör hz'si aldığınız fps'den yüksek olduğu zaman böyle bir sıkıntı oluşur.

İnsanların sürekli olarak kullandığınız donanıma göre monitör seçin deme nedeni bu aslında. Atıyorum 1050ti için 75hz fhd, 3050 için 144hz fhd, 3080 için 165hz 2k gibi.

Bilgili arkadaşlar yanlışım varsa düzeltsinler.



S
2 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.