İlk yorumu ben yapayım öncelikle eline sağlık uğraşmışsın caner hocam yalnız benim bi sorum olucaktı ben orjinal home edition bir 701 kullanıyorum şu anda ve stabil şekilde çalışıyor fakat ilerde olurda format atmam gerekirse diye düşünürken bu konuyu gördüm...soruma gelirsek eee pc gho dosyası dediğin şey nedir ve nerede bulunur benim e pc nin yanında herhangi bi xp cdsi falan verilmedi sadece destek dvd ve linux kurtarma diye cdler var...vatan bilgisayarda kuruldu xp o şekilde teslim aldım yalnızca pc altında bi etiket var başkada bişey yok yardımların için şimdiden teşekkürler İyi ForumLaR... |
Üstünde XP yazan bir DVD verilmesi lazım bilgisayarın yanında ve kutu içeriğinde de çıkması lazımdı. Sen bilgisayarı XP ile alıyorsun Linux niye versinler ki yanında? O kutu içinden çıkan DVD'lere bir bak bakayım eminmisin XP olmadığına? O DVD'lerin birinin içinde "Recovery" adlı bir klasör olmalıdır. O klasörün içinde bu GHO dosyası mevcuttur. Sen makineyi XP ile alıyorsun zaten, onun kurulu olması lazım. Aldığın yerde kurma diye birşey yok. Zaten kurulu geliyor XP olan Asus EEE'ler. Sadece ilk açılıştaki ufak bi kaç ayarı yapmışlar ve vermişlerdir sana. O destek dvdsinin içine bak XP olması lazım o Linux olması çok saçma geldi. Sen bu makineyi XP ile alıyorsun Linux ile değil. Sen bir kontrol et eğer yoksa böle bişey, durumu açıklar çözüme kavuştururuz. Başka yöntemler deneriz. ![]() |
Teşekkürler ![]() |
Cok sagolasin hocam.. simdi deniyorum .. ellerine saglik |
Selamlar Ellerine sağlık Ben sadece 5 maddeyi uyguluyorum ![]() |
![]() |
Kurtarma anlatımı gelmiş :) Çok teşekkürler, ellerine sağlık Caner hocam... Ben de mavi ekranlarla boğuştum tüm gün ![]() Şifa olsun :) |
Umarım işine yaramıştır ![]() |
bu kurulumun sebebi nedir? cihaz xp kurulu zaten,acıklrmısınız? |
Aynı windowsu senelerce kullanmak mı niyetin dostum? ![]() Format atma gereği hissettiğinde yukarıdaki işlemleri yapman gerekecek. Böylece windows sıfırdan tekrar kurulmuş olacak. İlk aldığın gün nasılsa o hale gelecek. Tertemiz ve sorunsuz haline ![]() |
Biliyorsun yeni bios çıktı. Eee PC'yi 2.0 ghz'e çekemiyordum, mavi ekran verip duruyordu. Yeni bios ile de denedim ama nafile yine aynı mavi ekranlar.Ama artık 1750 ile idare etmeye alıştım sayılır. Küçük bir sorunum var hocam benim bellek yalnızca fat32 olarak biçimlenebiliyor ? Fat32 olarak biçimleme yaparak işlemlere devam edebilir miyim ? |
Evet o da olur. ![]() |
İlk önce ellerine sağlık diyeyim. Şimdi benim bir sorum var. Ben 701imi XP değil de Linux olarak aldım. Yani XP cd si yok. Ama zaten bu işlemde xp cd sinin yaradığı tek iş içindeki ghost dosyasıdeğil mi? Peki bu halde ben diğer notebookuma temiz bir xp kursam bunun gho uzantılı imageini alsam ve işleme bu şekilde başlasam işe yarar mı? |
Hazırlayan: [C_a_N_e_R]
Bu yazımızda USB bellek ile elimizde bulunan XP GHO imajını EEE PC'lere nasıl kuracağımızı anlatacağım. Buradaki yöntem tüm netbooklarda kullanılabilir.
Gerekli Olan Malzemeler
1-) En az 128 MB USB Bellek
2-) EEEPC'nin GHO Dosyası (Kutu içinden çıkan DVD'lerde mevcut. "Recovery" klasörü içerisinde)
3-) "USB Disk Storage Format" programı
4-) XP Başlangıç Dosyaları (Boot)
5-) Bir bardak sıcak çay (kahve de olur)
http://rapidshare.com/files/156882999/usb_disk_storage.zip
http://rapidshare.com/files/156883556/boot.zip
Öncelikle USB belleğimizi bilgisayara takıyoruz ve bilgisayarımdan usb diske sağ tıklayarak biçimlendir diyoruz. FAT şeklinde USB belleğimizi biçimlendiriyoruz. Daha sonra USB belleği çıkarmadan "USB Disk Storage Format" adlı programı çalıştırıyoruz. File System bölümünden "FAT" seçiyoruz ve "Create a DOS Booatable Disk" seçeneğini işaretleyerek indirmiş olduğunuz "boot" klasörünü seçiyorsunuz. Seçtikten sonra "Start" butonuna tıklıyoruz. Program bir "Warning" uyarısı verecek. Diskteki herşeyin silineceğini söleyecek ki zaten diskimiz boştu. Buna da "Evet" diyoruz ve 3-4 saniyelik işlem sonrasında son bir pencere daha çıkacak,işlemin tamamlandığını söleyecek. Böylece USB diskimiz boot edileblir hale gelmiş oldu.
< Resime gitmek için tıklayın >
Şimdi "USB Disk Storage Format" programını kapatın. Daha sonra ise masaüstümüzdeki boot klasörünün içindekileri USB flash diskimize kopyalayalım. Dikkat edin içindekileri kopyalayacağız klasör olarak kopyalamıyoruz. "Aynı olan dosyalar var" penceresi çıkarsa bunu da "Tümüne Evet" diyerek geçin. Kopyalama işlemi bittikten sonra USB diskimizi çıkarıyoruz.
< Resime gitmek için tıklayın >
Benim elimdeki bellek 1 GB olduğu için GHO dosyasını içine sığdıramıyorum (2.5 GB) O yüzden ben masaüstü bilgisayarımdan CD-Rom'u paylaşıma açtım ve GHO dosyasını EEEPC'nin D sürücüsüne attım. Bu kısımda iki seçeneğiniz var. İster benim gibi aynı yöntemi kullanın. İsterseniz de flash belleğiniz 4GB ve üstüyse GHO dosyasını da içine kopyalayın. GHO dosyasını usb belleğe atacaksanız en son boot klasörünün içindekileri attıktan sonra aynı yere onu da atınız. EEE 701 ve 900 kullananların tek seçeneği var o yüzden onlar USB belleğin içine kopyalamalıdır. Şimdi USB belleğimizi EEPC'ye takıyoruz ve açma tuşuna basıyoruz. Bilgisayar açılırken beyaz asus ekranı kaybolana kadar ESC tuşuna basıyoruz. Ufak mavi bir ekran çıkacak. Bu ekrandan USB belleğimizi seçiyoruz.
< Resime gitmek için tıklayın >
Daha sonra ise Windows 98 logosuyla karşılaşacaksınız :) Herhangi bir tuşa basmanız istenecek bastıktan sonra ekranda sadece C:\> yazısı kalacak.
< Resime gitmek için tıklayın >
Buradayken "ghost" yazıp entera basıyoruz.
< Resime gitmek için tıklayın >
"Norton Ghost 11" programı açılacak. İlk pencereyi OK diyerek geçiyoruz. Ve daha sonra "Local > Partition > From Image" menusune giriyoruz.
< Resime gitmek için tıklayın >
Bilgisayar, farenizi görmezse burayı klavyeden halletmeniz gerekecek. O yüzden TAB tuşu ve enter tuşunu çok kullanacağız. TAB tuşuyla "Look in:" bölümünden GHO dosyasının olduğu sürücüyü seçip içinden GHO dosyasını seçeceğiz. Eğer USB'nin içine attıysanız GHO dosyasını hiç bir işlem yapmadan dosya karşınıza çıkacak ve onu seçip "Open" diyeceksiniz. USB Flash Belleğimiz DOS altında "C:" sürücüsü olarak gözüküyor. Ben D: sürücüsünü "Look in:" bölümünden buluyorum GHO dosyamı seçerek open diyorum. Sürücüler harf olarak gözükmüyor bu listede. O yüzden karışıklık olmasın diye ben Windowstan D sürücüsüne "Yedeklerim" ismini vermiştim. O isim gözüküyor.
< Resime gitmek için tıklayın >
Başka bir ekranla karşılaşacaksınız. Bu ekran da GHO dosyasını hangi partitiona yani hangi sürücüye kuracağınızı soruyor size. Yanda sürücünün boyutları yazıyor. Benim C sürücüm 40 GB D sürücüm ise 35 GB'tı. Demek ki C sürücüsü ilk sıradaki olan. İlk sıradakini seçiyorum.
< Resime gitmek için tıklayın >
Sonraki ekranda ise GHO imajını hangi hard diske yazmak istediğinzi soruyor. Şu an bilgisayar 2 tane hard disk görüyor. Biri 80 GB'lık EEE PC'nin hard diski. Diğeri de USB bellek. Zaten boyutlarına bakarsanız rahatlıkla anlayabilirsiniz. 76.319 MB olan yani 80 GB lık EEE hard diskini seçip yolumuza devam ediyoruz. 160 GB HDD'li modellerde bu sayı değişecektir kendinize göre yorumlayın.
< Resime gitmek için tıklayın >
Şimdiki ekranda ise tekrar partition seçmemizi istiyor. Buradan yine 40.000 boyutlu olan C sürücüsünü seçiyoruz. İlk sırada.
701 ve 901 de boyutlar farklı olacaktır ama yöntem aynıdır. Anladıktan sonra gerisini halledeceksiniz.
< Resime gitmek için tıklayın >
Daha sonra işleme başlasın mı tarzında bir soru çıkıyor. Buna da "Yes" derseniz imaj yazma işlemi başlıyor.
< Resime gitmek için tıklayın >
4-5 dakika içerisinde tamamlanıyor ve tamamlandıktan sonra bilgisayar yeniden başlıyor. Böylece bilgisayar ilk açılmış haline geri dönüyor ve sizde çayınızı veya kahvenizi yudumlamaya başlıyorsunuz ama o da ne? Soğumuş ((:
Netbookunuzu iyi günlerde kirletin.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi [C_a_N_e_R] -- 24 Ekim 2008; 13:01:21 >