Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
5
Cevap
353
Tıklama
9
Öne Çıkarma
Dünya'nın en büyük karbon yakalama tesisi hizmete girdi: Öncekinin 10 katı büyüklüğünde!
D
4 hafta
Binbaşı
Konu Sahibi

Dünya'nın en büyük karbon yakalama tesisi hizmete girdi: Öncekinin 10 katı büyüklüğünde!
İsviçreli girişim Climeworks, kendi rekorunu kırarak İzlanda'da dünyanın en büyük karbon yakalama tesisini hizmete aldı. Şirketin önceki rekor sahibi karbon yakalama tesisi Orca, atmosferden yılda yaklaşık 4.000 ton CO2 çekebiliyordu. Yeni tesis ise neredeyse bunun 10 katı büyüklüğünde.



Yılda 36 bin ton CO2 temizleyebiliyor



Mammoth isimli tesis, yılda havadan 36.000 ton CO2 çekebilen 72 endüstriyel fana sahip. Tıpkı Orca'da olduğu gibi CO2 geri dönüştürülmüyor, bunun yerine yeraltında depolanarak taşın içine hapsediliyor. Tesis, sönmüş bir yanardağın üzerinde yer alıyor.



Tesisin konumu, Hellisheidi jeotermal enerji tesisine yakınlığı nedeniyle seçildi. Fanlara güç sağlamak ve CO2'yi su buharıyla çıkarmak için kimyasal filtreleri ısıtmak amacıyla santralden faydalanıldı. Ekstraksiyondan sonra CO2 buhardan ayrılıyor, sıkıştırılıyor ve suda çözülüyor. Son olarak, yerin 7300 metre altına volkanik bazalta pompalanıyor. Bu bileşik, kayadaki magnezyum, kalsiyum ve demir ile reaksiyona girerek katı CO2 rezervuarları haline gelen kristaller oluşuyor.



Dünya'nın en büyük karbon yakalama tesisi hizmete girdi: Öncekinin 10 katı büyüklüğünde!



Çok sayıda ve çok daha büyük tesislere ihtiyaç var



Climeworks'ün kurucusu Jan Wurzbacher, dünyanın 2050 yılına kadar karbon nötr olabilmesi için havadan yılda 6 ila 16 milyar ton CO2'nin temizlenmesi gerektiğini söylüyor. Problem de burada başlıyor. Türünün açık ara en büyüğü olan bu tesis, her yıl havadan 36.000 tona kadar CO2 yakalayabiliyor. Bu miktar, Wurzbacher'in belirttiği rakamın sadece yüzde 0,0006'sı. Dolayısıyla bu seviyeye çıkabilmek için çok daha büyük ve çok sayıda karbon yakalama tesisi kurulması gerekiyor.



Climeworks'ün, 2030 yılına kadar yılda milyonlar, 2050 yılına kadar ise 1 milyar tonu aşma hedefi bulunuyor. Ancak bunun için siyasi iradenin desteğinin gerektiğini belirtiyor.



Ayrıca Bkz.Küresel elektrik ihtiyacının üçte biri yenilenebilir enerjiyle karşılandı



ABD'de Biden yönetimi, karbon yakalama sektörünün gelişimi için 4 milyar dolar destek vereceğini taahhüt etti ve 2 büyük proje için 1,2 milyar dolar ayırdı. ABD Enerji Bakanlığı ise bütçe dostu karbon yakalama teknolojisinin geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla "Carbon Negative Shot" isimli bir program başlattı.



Climeworks tarafından uygulanan karbon yakalama yöntemi, birçok yaklaşımdan sadece bir tanesi. Bu yöntemleri CO2'yi bir sünger gibi emen kireçtaşı bloklarından, kimyasal bileşiği dondurup hapseden dev sıcak hava balonlarına kadar uzanıyor. Ancak bazı uzman ve kuruluşlar karbon yakalama yöntemini gerçekçi bulmuyor. Yöntemin çok maliyetli olduğunu ve çok fazla enerji talep ettiğini belirtiyorlar. Bunun yerine, zaman kaybedilmeden yenilenebilir enerjiye yönelinmesi gerektiğini söylüyorlar.



 




Kaynak:https://www.engadget.com/the-worlds-largest-direct-carbon-capture-plant-just-went-online-172447811.html?src=rss

 Haberi Portalda Gör

Ağaç dikseniz daha uygun ve faydalı olur. Kurtuluş ormanlarda.
Yoruma Git
idrisezman - 4 hafta +10
insanoğlunu mars götürmek için plan yapacağınıza işte böyle projelerle gelin...
Yoruma Git
dreamblue35 - 4 hafta +2
D
4 hafta
Yarbay

insanoğlunu mars götürmek için plan yapacağınıza işte böyle projelerle gelin...




İ
4 hafta
Yüzbaşı

Ağaç dikseniz daha uygun ve faydalı olur. Kurtuluş ormanlarda.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

V
4 hafta
Yarbay

Dünya çapında gelir ve zenginlik coğrafyalar arası dengelenmediği sürece bu zor. İsviçre gibi zengin bir ülke bunu yaptı, AB de hadi iklime dikkat etti.
Geri kalan fakir ülkeler napacak? Ne bunlara harcayacak parası ne düşük emisyonlu üretim yapabilecek imkanları var. Herkes AB gibi zengin olmadan bu
işlerin sonuca ermesi çok zor. Siz ordan kovayla su atarsınız, deniz dalgayla su getirir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
4 hafta
Binbaşı

Buradan bir gübre üretilebilir mi acaba tarımda kullanılmak için

Karbon gayet iş yapar toprağa bağlayacak bir formülle döngüye sokulur




K
3 hafta
Yarbay

Katiliyorum arti bu işin farkli boyitu da var. Bu Co2 nin dunyadaki dengesini de bozuyor. Karbon evet petrolden buyuk oranda ya da komürden termik santrallerden kaynaklamiyor ama sen bunlari surekli.belirli bir bölgeye depolarsan oranin toprak yapisindan, kayaç yapisina başka sorunlara da sebebiyet verebilirsin. Dusunsenize evde atilbir oda var oraya her çopü atiyorsunuz nasilsa kullanilmiyor diye orasi da o eve dünyaya ait.

Ve cok daha basit ve ekolojik cozumler var. Agaç agac agac dikilebildigi kadar ağac ve tabi petrol babalarinin sermayesini ekolojik zincire taşimak. Yoksa onlar para kazanacak diye kendi soylarini ve insanlkgk komple yok edecekler.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Vain
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.