Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
11
Cevap
837
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Dpi ve sensitivity
N
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Farkını açıklar mısınız? Yani mouse un dpisini Max yapıp sensitivity düşünmekle, dpi min yapıp sensitivity maxlamakla ne fark var?

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

E
10 yıl
Teğmen

http://forum.donanimhaber.com/m_16384642/tm.htm

Bu konuya bak derim çok güzel cevap verilmiş aynı soruya


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
10 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: E.Cullen

http://forum.donanimhaber.com/m_16384642/tm.htm

Bu konuya bak derim çok güzel cevap verilmiş aynı soruya

Bu teoride doğru olsa da pratikte oldukça yanıltıcı bir açıklama. Çok DPI = yüksek isabet oranı gibi bir durum söz konusu değil ve bu tamamen sensör teknolojisiyle alakalı bir durum. O açıklamanın 2011'de yazılmış olmasıysa gene oldukça sıkıntılı bir durum.

İlk olarak modern optik ve lazer sensörlerin bulunduğu genel durumda fayda var. Bugün 1:1 (birebir) hareket sağlayan bir sensör piyasada bulunmamaktadır. Piyasadaki her sensör ölçülebilir şekilde acceleration'a (ivme) sahiptir. Bu değer %1'in altında olduğunda hissedilmesi neredeyse imkansızken A9500/9800 gibi lazer sensörlerde cloth pad üstünde %5 civarında gezindiğinde ve hıza göre negatif/pozitif değerler arasında değişiklik gösterdiğinde başta FPS oyuncuları olmak üzere oldukça büyük sıkıntılar çıkartmaktadır. Şu an piyasadaki en kaliteli sensörse Logitech'in geliştirdiği ve G502 ve G303'te kullanılan PMW3366'dır çünkü en az acceleration'a sahip olan, basitçe en isabetli sensördür. Bu diğer bütün sensörler kötü demek değildir ama parmak basmak istediğim nokta optik(ve lazer) sensörler sürekli olarak gelişmekte olan bir teknolojidir.

İkinci olarak Native DPI (doğal) ve interpolated DPI (hesaplamayla ortaya çıkan DPI) kavramlarının tanımlanması gerekli.
Örnek olarak A3090 optik sensörünün 3500 DPI'lık firmware'inde 800 DPI native'ken, 4000 DPI'lık firmware'inde 1800 DPI native, 800 DPI interpolated diyebiliriz.
Bu ne demek, A3090 gibi eski teknoloji sensörlerde bazı DPI aralıkları sadece sensor MCU'sundaki hesaplamalar üzerinden ortaya çıkarıldığı için (interpolasyon), bu hesaplamalar yüzünden mouse imlecinin hareketinde hissedilebilir input-lag ve itibariyle dead-zone'lar meydana geleceğidir.
Buna karşın 3310, 3988 ve 3366 gibi daha yeni teknoloji sensörlerde belirli aralıklarda (50) bütün DPI'lar native'dir.
Örnek olarak 3310 50-5000 DPI aralığında 50 DPI aralıklarıyla native DPI'lar verirken 5000 DPI üstünde tamamen interpole edilmiştir.
Tamamen interpolasyon (sensörün overclocklanması da denebilir) yöntemiyle üretilen bu tarz DPI değerlerinde input lag ve dead-zone'lar hariç jitter(titreme) ve düşük PCS gibi başka sorunlar da ortaya çıkmaktadır.

Üçüncü olarak bugün mouse sensörleri ortalama 30x30 pixel'lik bir frame kullanırken 10000+ fps'de çalışıyorlar ancak USB üzerinden 1000hz'lik bir polling rate'le bilgi aktarıyorlar. Bu ne demek: saniyede 10000+ resim çeken sensörden bilgisayara sadece saniyede 1000 kez bilgi aktarımı yaşanıyor. Bu nasıl oluyor, mouse hareketi MCU'da hesaplanıp USB üzerinden bilgisayara transfer ediliyor. Burada noluyor, sensör kalitesindeki ikinci önemli bileşen olan MCU(memory controller unit) devreye giriyor. Bu yüzden aynı sensörü kullanan 2 mouse arasında dahi ciddi performans farklılıkları görülebiliyor. Hatta aynı mouse iki farklı sistemde farklı performans verebiliyor. Hatta ve hatta aynı mouse'un iki farklı ünitesi arasında aynı sistemde dahi performans farklılıkları yaşanabiliyor. MCU'ya ek olarak mouse'un firmware'leri arasında dahi ciddi farklılıklar olabiliyor.

Gelelim en büyük soruna, 10k+ fps'ye sahip modern bir sensör native 50 DPI'da da çalıştırılsa 5000 DPI'da da çalıştırılsa ve pad üzerinde aynı sensitivity'e sahip olsalar (örneğin 60cm/360derece), iki imlecin hareketi arasındaki en küçük farklılıklar dahi görülebilir olmayacaktır. Interpolasyon ve input-lag hissedilebilir, angle-snapping ve jitter görülebilirken linkteki gibi bahsedilen en küçük hareket farkı veya isabetlilikte herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Bu yüzden mouse alırken sensör kalitesi çok daha önemli bir kriterdir.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.