Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
124
Cevap
5367
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Cevap: DDR5 RAM Overclock AMD AM5 socket (6. sayfa)
3
2 ay
Teğmen

Hocam asıl konum şu:
https://forum.donanimarsivi.com/konu/rastgele-gerceklesen-kernel-41-63-hatasi.1097489/#post-9873766
Eski pc ye upgrade attım, Anakart, İşlemci, Ram ve Ekran Kartını değiştim. Chipset Asus'un sitesindeki Asus prime b650m-k anakartının sürücülerindeki son sürüm olarak şuan güncel. Ancak attığınız bağlantıdaki amd sürücüsü b650 olarak geçiyor eğer "m" vs farketmeksizin uyumluysa ve daha yeni ise onu yükleyip deneyeyim. Driver için temiz kurulum önereceğiniz bir şey var mı?

Ek olarak "Bu kadar uzun süre sorun olmaması aslında bellek sorun olmadığını gösteriyor. Bileşenler arasında bir uyum sorunu var." demişsiniz. Asus ile en başta irtibata geçtim, yukarıda linkini bıraktığım kısımda bana verdikleri tavsiyeleri (yukarıdaki ilgili konuda 17 Nisan 2025 tarihli mesajımda) uyguladım, ancak stabilite kazandırsa da nihai olarak sorunu çözmedi. Ramleri Asus un sitesindeki b650m-k için tavsiye edilen Ram listesinden seçerek satın aldım. Ben en başta Asus'un anakartında sorun olduğunu düşündüm hep. Çünkü expo profili kapalıyken 5-6 gün sorunsuz kullanabildiğim oldu. Bios son sürümde. Şuana kadar yaptıklarım veya bundan sonra yapacaklarım işe yaramaz ise win11 temiz kurulum yapıp bir de öyle deneyeceğim.

Son olarak işin en saçma tarafı ne kadar Kernel Power 41 (63) hatasıyla alakalı konu okuduysam, bunların %70inde hep Asus anakart gördüm. Tabi bu benim üstün körü gözlemim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3uncubayezit -- 17 Mayıs 2025; 19:58:33 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Abdülkerim Satuk Buğra
A
2 ay
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Ben b650m olduğunu farketmemişim. b650m için ayrı sürücü yok. Bunu kurabilirsiniz. Asus aslında olabilicek senaryoların hepsini listelemiş neredeyse. Onlara mesaj yazdınız mı? Ayrıntılı birkaç kayıt istiyordu mesajında.

AMD Cleanup Utility diye yazılımı var ama bu çipset içinde kullanılıyor mu bilmiyorum. Sadece adrenalin sürücüsü için olabilir. Normalde değiştirilecek birşey varsa çipset sürücüsü eskisini silip yenisini yüklüyor diye biliyorum.

Bu hata asusta fazla olabilir belki ama tam olarak asustan mı kaynaklanıyor bilmek zor.

Hangi ilde olduğunuzu sormuştum. Gözden kaçtı galiba. Bu testleri yaptıktan sonra bileşenleri değiştirip hangi bileşende sorun var bulmak lazım.

"EDIT: 26.04.2025 tarihinde ayı hatayı uzun bir aradan sonra yine aldım. Bios ayarlarıyla çözdüğümü düşündüğüm için yine Bios'u kurcaladım." Demişsiniz. Hatayı bellek varsayılan hızındayken mi aldınız.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Abdülkerim Satuk Buğra -- 17 Mayıs 2025; 20:39:43 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @3uncubayezit
3
2 ay
Teğmen

Bellekleri tekrardan manuel olarak expo profilindeki değerleriyle oc yaptım, yani 6000mhz cl30 değerlerinde çalıştı 26 nisana kadar ancak o ara pc yi çok sık kullanamadığım için değerleri manuel de girmiş olsam belki yine de stabil değildi. Asus'a testleri attım ancak garantiye gönderin diyerek başından savmak ve sorunu ramlere yıkmaya çalışınca üstelemedim. Zaten o sırada yaptığım testlerin henüz başında sayılırdım. Ancak anakartı ramleri ve belki hatta işlemciyi garantiye yollamayı düşünüyorum, tabi eğer çözemez isem. İkamet ettiğim yere gelince, Edirne'deyim. Bir önceki mesajımı yazarken sadece tarayıcı sekmeleri açıkken yine hata alınca şuan base clock'a çektim ramleri. Bir de bu şekilde testmem usmus 77 döngüye bırakırım gece. Hata almazsam temiz bir format atıp win11 denemeyi düşünüyorum. Win11 ile bir kez daha expo açıkken testmem usmus 77 döngü denerim. Sorun alırsam artık parçaları garantiye yollayacağım gibi.


Chipset driver ı için önereceğiniz DDU gibi temiz kurulum yapabileceğim bir program var mı?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3uncubayezit -- 17 Mayıs 2025; 21:16:8 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Abdülkerim Satuk Buğra
A
2 ay
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Önceki mesajımda bir öneride bulundum. Başka ddu gibi yazılım var mı bilmiyorum. Başka parçaları deneyebileceğiniz bir yer veya kişi yoksa mecburen garantiye yollamak ve sorunlu parçayı bulmalarını beklemek gerekiyor. Açıkçası pc toplama işindeki en sıkıcı kısım bu.

Bir forumdaşta usb hoparlör sıkıntı çıkarıyordu en sonunda hoparlörü kullanmayı bıraktı diye hatırlıyorum. Anakartı neydi unuttum. Eğer iade olursa fazla bileşen takmak isteğiniz anakartlarda daha iyi birşey almak daha mantıklı. Sorun anakart diyemiyorum ama fazla bileşen takılan giriş seviyesi anakartlar sıkıntı çıkarabiliyor.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @3uncubayezit
3
2 ay
Teğmen

Teşekkürler cevabınız için. Maalesef deneyecek başka parça yok, donanımarşivindeki konumda bir kişide daha aynı sorun vardı, benden daha uzun süredir uğraşıyor, psu vs bile değişti adam. Ondaki anakart MSI farklı olarak. Anakart, RAM sorunsuz demiş garanti, işlemciyi de göndermiş, ondan haber bekliyor, haber alınca bana da haber verecek, zira sorunumuz benzerdi. Ben de dolayısıyla garantiye göndermeyi düşünüyorum parçaları. Expo kapalıyken testmem yaparım, chipset driveri yeniden kurarım bir de win11 denerim. Son çare garanti maalesef. Aklıma başka da bir şey gelmiyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3uncubayezit -- 17 Mayıs 2025; 23:13:47 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Abdülkerim Satuk Buğra
3
2 ay
Teğmen

AMD sitesindeki b650 chipseti kurduğumda hem kernel hem mavi ekran hatası aldığım için anakartın kendi sitesindeki chipset e geri döndüm. Mavi ekran ortadan kalktı haliyle ancak kernel devam ediyor.
EXPO açık presicion boost overdrive kapattım bir kez daha testmem bıraktım. Şuana kadar testmemde #2 #13 #6 adımlarında hata aldım, üstelik öyle uzun süre beklemeden. Hataların sayısı sırayla, 1, 21 ve 18. Kısacası ya Ramlerde sorun var ya da anakartın Expo profilini açınca sorun meydana geliyor. Yarın sabah Ramleri base clockda (4800mhzde) 77 döngülük testmem testine bırakacağım. Eğer base clockda yine sorun çıkarsa direk Ramleri garantiye gönderecem pazartesi günü.

Ek olarak aklıma gelmişken söyleyeyim. Görev yöneticisinde başlangıç sekmesinde "son bios zamanı" diye bir şey gördüm. Expo açıkken burada yazan süre 38 saniye falan iken expo kapalıyken bu süre 32 saniye şeklinde. Kafama takılan şu; mhz arttıkça bu sürenin düşmesi beklenmez mi? Eğer öyle ise bende tam tersi durum söz konusu.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3uncubayezit -- 18 Mayıs 2025; 3:22:32 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Abdülkerim Satuk Buğra
A
2 ay
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Son cipşeti birkaç gündür. Bir düşük sürümü ise bayadır kullanıyorum. Hiç sorun yaşamadım. Hatta msı sayfasındaydı galiba güncel sürücü kullanmamızı istiyor optimal performans için. Eğer çıkarmadıysanız harici ve dahili gerekmeyen bileşenleri çıkarıpta bir test edin.
Sadece Rami değilde anakart ve işlemci ile üçünü de neden garantiye vermiyorsunuz. Zaten ram gidince pc yi kullanamayacaksınız. Nedense ben ilk olarak anakart ve işlemciden şüpheleniyorum. Ramden daha az şüpheliyim. Hatta bir numara anakart sonra işlemci şeklinde.
Böyle düşünmemin sebebi kernel 41 ve mavi ekran almanız. Anakart kalitesinin biraz düşük olması. Tabi denemeden birşeyde diyemiyorum. Belkide ram değişince herşey çözülecek.
Rami tek olarak da denediniz mi. Yine yapıyor mu

Bellek hızı ve alt zamanlamalar yükseldikçe memory traning süresi artıyor stabiliteyi arttırmak için. MCR yi açarsanız süre 10 sn'nin altına düşebilir. Bende 10.6 civarında.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @3uncubayezit
3
2 ay
Teğmen

Evet benim de ilk şüphelim anakart. Bugün önce base clock da sonra da ramleri tek slot takarak hem Expo açıkken hem kapalı iken bir kere daha teste sokarım. Haricinde spesifik bir tespit yapamaz isem dediğiniz 3 parçayı da yollarım artık garantiye.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Abdülkerim Satuk Buğra
3
2 ay
Teğmen

Dual kitleri single olarak A ve B slotlarinda tek tek denedim testmem de 10ar döngü yaparak. Expo kapalıyken sorun çıkarmadı ikisi de. Expo açıkken iki RAMde Dimm-B slotuna takılıyken ya testmemde hata verdiler ya da sistemin kilitlenip boot atmasına neden oldular. Yukarıda belirttiğim #2, #6 ve #13 adımlarına ilaveten #14 adımında da bir kez hata aldım. Şimdi durum kısaca şu ramler Expo kapalıyken dual veya single olarak sorun çıkarmıyor, expo açıkken ise Dimm-B slotunda sistemi kilitleyip hata verdiriyor. İlk 10 dakikada hata/donma sorununu kesin gördüğüm için 10 döngü yaptım. Tahminim ve testler doğruysa anakartın Dimm-B slotu Expo 1 profilinde hata veriyor. Bir de Expo 2 profili için yukarıda belirttiğim testleri tekrar deneyeceğim. Bazı yabancı forumlarda 2. profil daha stabil vs yazanlar olmuş.

Edit: 2. Profilde bazen boot bile atmadı sistem, o yüzden testleri neredeyse yapamadım. En stabil olan expo1 ancak kernel hatası veriyor. Expo kapatırsam hiçbir sorun yok...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3uncubayezit -- 18 Mayıs 2025; 22:44:9 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Abdülkerim Satuk Buğra
A
2 ay
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Yazılar baya uzadı. Biraz hatırlatır mısınız? Expo kapalıyken 4800mhzde çalışırken 2 ram takılıyken kernel veya testte hata veriyor muydu ? yoksa varsayılan hızda sorunsuz çalışıyor mu? Eğer ikili halde hata yoksa güncel cipseti kurunca hata var mı?

Eğer varsayılan hızda 2 ram takılıyken güncel çipsette sorun cıkıyorsa tek ram takılıyken durum nedir?



3
2 ay
Teğmen

Chipset driverı zaten günceldi hocam. Ramler expoda iken dual kit şeklinde kernel hatası veriyor, expo kapalıyken dual kitte hata yok. Single kit olarak yaptığım testlerde anakartın hem dimm-a hem dimm-b slotunda her iki ram i denedim expo kapalıyken hata yine yok. Expo açıkken dimm-b slotunda her iki ram ile hata aldım. Kısacası dimm-b slotunda bir sorun var gibi.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
2 ay
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Anakart sitesindeki cipsete döndüm demiştiniz. Yeniden mi güncellediniz. Dimm-b işlemciye uzak olan slot mu ?

Beni endişelendiren parçaları tek tek gönderdiğinizde hepsinin hata yok diye geri dönmeleri. Parçalarda uyumsuzluk olduğunda kim suçlu. Sıkıntılı bir konu. İnşallah sorun hangisinde ise bulurlarda bir an önce kurtulursunuz.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @3uncubayezit
3
2 ay
Teğmen

Hocam sizin dediğiniz Amd sitesindeki chipset uyumsuz çıktı zira oradaki b650 için idi ben de anakartın sitesindeki güncel chipset i yeniden kurdum, aynı şekilde kernel devam ediyor. Tek sorun expo profilinin açılması durumunda yaşanıyor. Ek olarak dimm-b işlemciye uzak olan slot evet. Özellikle ramlerin uyumlu olması için anakartın sitesinde uyumlu olarak tavsiye edilen ram listesinden (QVL) ram seçerek aldım. Ha buna rağmen uyum sorunu varsa bu onların suçu, kabul etmezlerse tüketici hakem heyetine kadar götürürüm. Ama inşallah o aşamaya kalmaz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3uncubayezit -- 19 Mayıs 2025; 1:18:43 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Abdülkerim Satuk Buğra
A
2 ay
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Benim verdiğim sürücü sizin anakartınız ile uyumlu. Çünkü b650m diye bir model yok.sizin anakart B650 anakartların mikro hali. Bende ilk başta siz b650m deyince yanlış mı gönderdim dedim ama b650'de b650 ve b650e var. Yani sizinki de b650 oluyor. B650e daha üst bir çip. Yani bu sürücünün sizde sorunsuz çalışması gerekiyor.

Aslında son bir test kaldı. Diğer ssd usb kulaklık gibi donanımların hepsini çıkarıp hata var mı bakmak. Yine hata varsa anakartı iade edip daha üst bir model almak mantıklı gibi geliyor bana. Tabi hata anakartta değilse sıkıntı çözülmemiş olacak. Bu yüzden karar sizde tabi ki.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @3uncubayezit
3
2 ay
Teğmen

Hocam uyumlu diyorsunuz da dün söylediğiniz chipset i kurduğumda mavi ekran aldım. Sistemi kurduğumdan beri mavi ekran almamıştım, o chipset driver ı kurunca DPC_WATCHDOG_VIOLATION ibareli mavi ekran hatası aldım. Şimdi diyeceksiniz ki dump dosyasına baktın mı. Evet minidump dosyasına baktığımda ntkrnlmp.exe görünüyor bunu da chipset dahil sistem driverları ile ilişkilendiren birkaç yazı okuyunca, anakartın sitesindeki chipset driver a döndüm mecburen.

Yarın son test kaldı dediğiniz unsuru deneyeceğim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3uncubayezit -- 19 Mayıs 2025; 2:2:7 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Abdülkerim Satuk Buğra
A
2 ay
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Benim kastım teorik olarak uyumlu olduğu. Hatta uyumluluk listesine baktığımda bütün çiplere uyumlu diye listeleniyor. Sizin donanımınızdaki başka biri sorunsuz kullanıyor olmalı.
O testi ve garanti sürecini de buraya yazarsanız diğer insanlara da rehber olacaktır. İnşallah bir an önce kurtulursunuz sorunlardan.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @3uncubayezit
3
2 ay
Teğmen

SSD'leri çıkarıp deneme sonuçsuz oldu. Fark teşkil etmedi sorun devam ediyor.

Bugün tatil olduğu için garanti işi salıya kaldı ben de bu arada biraz daha kurcaladım. Expo açıkken Gear Down Modunu (GDM) kapatmayı öneren bir konuya denk geldim. Ancak bu ayarın ismi benim anakartın biosunda "Addr_cmd_mode" olarak geçiyormuş. Bulup disable yaptım ve dual kit olarak expo1 profili açıkken testmem de 30 döngülük teste soktum. Ne testte hata aldım ne sistem kendine boot attı ne de Kernel 41 hatası aldım. Tekrardan test yapacağım, hangi random oluyor denk gelmemiştir vs belki diye. Ek olarak GDM kapatınca ve Memory Context Restore açınca mavi ekran alabilirsiniz vs de demişler. Mavi ekran alma durumu oluyor mu diye bunu da denedim. Gerçekten Memory Context Restore Enable, GDM Disable şeklinde mavi ekran alma durumu oluyor. Bu anakartın yazılımı cidden sorunlu bence. Her halükarda ne olursa olsun garantiye yollayacağım.


< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3uncubayezit -- 19 Mayıs 2025; 20:3:52 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Abdülkerim Satuk Buğra
A
2 ay
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Asusta böyle geçmesi ilginçmiş. MSI'da gear down diye geçiyor. Mavi ekran ve rastgele reset atma aslında power down ile MCR arasında. MCR açık olunca power downda açık olmalı. gear down ile alaklaı böyle bir durum duymadım. Bende gear down disabled MCR enabled durumda. Hiç bir hata yok. Kişiye özel olabilir belki.

Bence de sorunlu. Normalde bende asus alacaktım ama asus anakartta yaşadığım ve internette daha çok asus ile alakalı sorun duyduğumdan ötürü vazgeçmiştim. tuf b650 ile sorun yaşamayan arkadaşlar görünce sıcak bakmaya başlamıştım. Yine de giriş seviyesi ürünlerde sizi üzme ihtimali artıyor.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @3uncubayezit
3
2 ay
Teğmen

Yani güya gear down u kapatınca MCR kullanmadığım takdirde şuan stabil çalışıyor ama işin normalinin bu noktada olmaması lazımdı. Ama evet eğer ücret iadesi yaptırabilirsem, dediğiniz gibi bir daha Asus anakart almayacağım.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Abdülkerim Satuk Buğra