iii de o zaman direk isim yazınca gelmesi lazım.... www u yazmaya gerek olmuyor... direk donanimhaber yazmak yeterli olur o zaman, yani bir ismin tek adresi oluyor. ilginç bir uygulama... görelim.... |
Yaniwww.site.com Yerine site Yazacağız Pekiwww.site.net vewww.site.com Olunca Bizwww.site.net'i Açmak İstersek Ne Yazacağız Yani Aynı İsimde .com.net.org Var Nasıl Olacak |
olmayacak demek ki kapanın elinde kalacak ![]() ![]() ![]() |
1000 $ mı Ben 1000 $ a PC Alırım Domain Parası Ölsemde 1000$ vermem |
"Jenerik alan adlarının ''ilk kapanın elinde kalmaması için'' hem TBD'nin, hem de UNIDT EMEA Bölgesi (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika)temsilcisi Yusuf Taragano, kontrolörlük görevi yapacağını belirten Menteş, alan adı ücretinin 1000 dolar olarak belirlendiğini bildirdi." devamı http://www.turktekno.net/index.php?option=com_content&task=view&id=34&Itemid=36 |
demek ki doğruymuş ![]() |
ee iş karışcak o zamn ![]() ![]() mesela cepturka yazın ![]() |
yaa bu para verilir mi? biz kendi domainlerimizler idare edelerim |
+999999999 ![]() |
kimse mevcur sistem kalkacak demiyoki... isteyen özel domain alabilecek... isteyenwww.paramyokki.com isteyende denizdekumbendepara adresini kullanabilir. |
İnternet’te ikinci nesil alan adı olarak kabul edilen Üst Seviye Alan Adı
(TLD - Top Level Domain) sisteminin Türkiye koordinatörü Türkiye Bilişim Derneği, bu sistemi uygulamaya koyuyor. İlk aşamada e-kolay.net, Superonline ve Meteksan Net tarafından satışa sunulacak olan adlar .com, .net, .tr gibi uzantıların yerini alacak.
Türkiye Bilişim Derneği (TBD), kısa süre önce Unified Identity Technology (UNIDT) ile yaptığı işbirliği sonucunda, Üst Seviye Alan Adı (TLD - Top Level Domain) sistemini Türkiye’de uygulamaya başlıyor.
Haziran ayı başında TBD Başkanı Turhan Menteş ile UNIDT EMEA Bölgesi (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) temsilcisi Yusuf Taragano’nun imzaladığı işbirliği anlaşmasıyla, Türkiye Bilişim Derneği, TLD sisteminin Türkiye koordinatörü oldu. Bu anlaşma gereğince, Türkiye’deki İnternet Servis Sağlayıcılar (İSS) TBD koordinatörlüğünde bu isimlerin satışını gerçekleştiriyor. Üst Seviye Alan Adı sisteminin ülkemizde uygulanması konusunda, UNIDT ilk olarak e-kolay.net, Superonline ve Meteksan Net ile sözleşme imzaladı.
TLD sistemi çerçevesinde, bu tür bir alan adı almak isteyen firmalar, e-kolay.net, Superonline ya da Meteksan Net Web sitelerindeki formu dolduracak. Bu form doğrudan Amsterdam’daki UNIDT merkezine iletilerek işleme konacak. İşlem tamamlandığında, başvuruyu yapan firmalar kendi isimlerinden oluşan alan adlarını kullanmaya başlayacak.
Şimdiye kadar İnternet’teki alan adları .com, .net, .org ve ülke kısaltmaları gibi bir yapıda bulunurken, bu anlaşma sayesinde isteyenler kendi kurum veya kuruluş isimlerini alan adı olarak alabilecek. Bu alan adlarının alt versiyonlarını da istedikleri gibi dağıtabilme hakkına sahip olacaklar.
TBD Başkanı Turhan Menteş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu anlaşmanın, Türkiye için yeni açılımlar sağlayabilecek bir işbirliği özelliğini de taşıdığının altını çizerek, “Anlaşma gereğince TBD bölge ülkelerindeki benzer çalışmaları da koordine edebilecek,” dedi. Menteş ayrıca TBD’nin, UNIDT ile yaptığı sözleşme çerçevesinde, TLD ile ilgili bilgilendirme, tanıtım ve İSS’lerle iletişim faaliyetlerinde bulunacağını; İstanbul ve Ankara’da da kamu ve özel kuruluşların bilgi taleplerini karşılayacak birer yardım masası oluşturacağını sözlerine ekledi.
TLD (Top Level Domain) nedir?
İnternet alan adları belirli bir hiyerarşiye göre tanımlanmaktadır. Bu hiyerarşide en sağ tarafta yazan isim, en üst seviye alan adını belirlemektedir.www.tbd.org.tr örneğinde “.tr” en üst seviye alan adıdır.www.sirket.com örneğinde de .com’dur. Yeni Nesil Alan Adları’nda ise .org, .tr gibi uzantıların yerini şirket veya kurum isimleri alabilecek.www.tbd,www.dergi.tbd,www.etkinlik.tbd gibi.
Dünya genelinde, İnternet alan adları .com, .net .org altında yer almaktadırlar. Mevcut İnternet yapısındaki yetersizlik, kısıtlamalar ve tekelleşme eğilimine karşı, bazı bağımsız İnternet kök sunucu işletmenleri ve İnternet topluluğu üyeleri bir araya gelerek, kâr amacı gütmeyen uluslararası Public-Root adlı bir federasyon kurdular. Bu sayede sadece ülke adı (.tr .de .fr vb.) ve belirli sayıda .com, .net gibi alan adları yerine, her türlü üst seviye alan adının kullanımına olanak sağlandı. Public Root sistemi var olan İnternet alan adlarını da olduğu gibi destekliyor. Sistemde yer alan kök sunucular ve üst seviye alan adları (TLD) düzenli olarak INAIC (the Internet Names Authorization & Information Center) tarafından kontrol ediliyor. Dünya çapındaki 13 kök sunucudan biri de Ankara’da kurulmuş bulunuyor.
Public-Root organizasyonu, genel kullanım amaçlı üst seviye alan adları (Public TLD – pTLD) dışında, işletmelere yönelik üst seviye alan adı (Corporate TLD- cTLD) kayıtları ve koordinasyonu için de UNIDT ile özel bir anlaşma yapmış bulunuyor. Her iki organizasyon da, yeni nesil İnternet’in gelişmesine ve yeni üst seviye alan adları kullanımı için standartların yükseltilmesine katkı sağlıyor.
www.tbd.org.tr
1971 yılında kurulan Türkiye Bilişim Derneği, teknoloji ile firmalar arasında bir köprü kurarak, ülkemizde bir süredir yürütülen bilgi toplumuna dönüşüm sürecine önemli katkılar sağlamaktadır. Türkiye Bilişim Derneği’nin öncelikli misyonu, ülkemizin bilgi toplumu olması çalışmalarına etkin destek vermektir. Derneğin en önemli özelliği ise, bilgisayarla ilişkisi olan herkesin bireysel üyeliğine açık olmasıdır. TBD’nin faaliyetleriyle ilgili ayrıntılı bilgi,www.tbd.org.tr adresinden alınabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DeWe -- 22 Haziran 2005, 21:01:29 >