Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
79
Cevap
26429
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Chip tuning nedir?
-
17 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Arkadaşlar chip tuning uygulaması nedir?Ne işe yarar,artıları,eksileri nelerdir ve her araca uygulanır mı?

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



C
17 yıl
Yarbay

Chiptuning Nedir ?

Chiptuning araçların motor kontrol ünitesi içerisindeki yazılımın değiştirilmesi işlemidir.

Bu değişiklikler farklı ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenirler.

Arac hızının sınırlandırılması
Mevcut sınırlandırmanın kaldırılması
Motor gücünün düşürülmesi veya arttırılması
Araç motoruna herhangi bir donanım ilave edilmesi veya kaldırılması

gibi gerek yazılımsal gerek donanımsal her türlü gereksinim chiptuning sayesinde sağlanabilir.

Chiptuning Operasyonları günümüzde sıklıkla, aracınızın ürettiği motor gücünü ve torkunu değiştirmeye, yakıt tüketimini iyileştirmeye odaklı olarak geliştirilirler. Atölyelerimizde bulunan şase Dinamometreleri ile uygulama öncesi ve sonrası ölçümler yapılır, elde edilen verim ekranda gözlemlenebilir. Ortalama bir operasyon 1-2 saat kadar sürer. Aracınızın motor kontrol ünitesinden okunan orjinal yazılım, Megachips bünyesinde yedeklenir ve istenildiğinde araca tekrar yüklenerek orjinal haline çevirilebilir. Ve yine istediğiniz takdirde yazılım tarafınıza verilebilir.


Chiptuning in Avantajları Nelerdir ?

Uygulamalarımızın avantajlarını, kullanıcılar tarafından bize iletilen sorulardan ve onlara sunduğumuz çözüm operasyonlarından derleyebiliriz,

Otomobilin ilk hareketi esnasında motora çok iş düşer ve eğer araç kaldırılırken yeterli miktarda tork üretilemezse arac sık sık stop eder.
Müşterilerimizden sıklıkla bu şikayeti duyarız, özellikle yazın klima açık kullanıldığında bu rahatsız durum daha belirginleşir. Chiptuning ile gerekli iyleştirmeler yapıldığında, motorun daha erken devirlerde tork üretmeye başlaması ve daha yüksek miktarda üretmesi sağlanır. Böylece daha az gaz vererek daha düşük devirlerle aracınızı hareket ettirebilirsiniz. Bu durum aracınızın kavrama sisteminin ömrünü uzatacaktır.

Motor torkunun daha erken üretilmeye başlanması, günlük kullanımda çok sık rastlanan yavaşlamalar sonrasında tekrar hızlanırken vites küçültme ihtiyacını ortadan kaldırır, araç mevcut vitesde çok daha rahat toparlayarak devirlenir. Özellikle otomatik araçlarda yavaşlama sonrasında tekrar gaza basıldığında vites küçültme eğiliminin ortadan kalkaması bu esnadaki zaman kaybının geri kazanılmasını sağlar. Böylece daha yüksek viteste daha düşük motor devri ile daha az yakıt tüketerek ilerleyebilmenizi sağlar.

Evet aracınızdaki bu iyileşme Yakıt Tüketiminizi Düşürecektir.. Günümüz motor kumanda teknolojisi ciddi oranda dijital bir hal almıştır. Aracınızın motor kontrol ünitesine gönderdiğiniz gaz pedalı komutları bir çok hesaplama sonrasında motor tepkisi olarak hissedilir. Bu hesaplamalar tepkinin gecikmesine sebep olur. Gaz tepkisi gecikmesi günlük kullanımda sıkıcı bir hal alabilir. Chiptuning sayesinde gaz tepkisi hızlanır ve verdiğiniz gaz pedalı komutları daha hızlı ve güçlü cevaplanır. Bu durum sollamalar, kalkışlar gibi günlük kullanımda hızlı tepki gerektiren sürüş koşullarında aracınıza duyduğunuz güveni arttırır.

Artan maksimum motor gücü ve torku sayesinde aracınız daha kısa sürede hızlanır ve daha yüksek hızlara çıkabilir.

Günlük otomobil kullanımında Motor Torku nun önemi çok büyüktür. Genelde düşük devirler kullanılır ve tork=düşük devir gücüdür. Aracını günlük genel kullanımda 1500-3500rpm devir bandında yürüten bir kullanıcının asıl ihtiyacı, motorunu güçlendirmek değil torklandırmak olacaktır. Arac motorları max güçlerini yüksek devirlerinde üretirler ve o gücü kullanabilmek için aracı tam gaz en yüksek devirlerde kullanmanız gerekir. Tüm gün araclar bu şekilde kullanılmıyorlar. Buyüzden olası bir performans ihtiyacınızda tam olarak neyin işinizi göreceğini iyi bilmeniz gerekir.

Tecrübelerimiz, kullanıcıların güçlenen motorlardan çok torklanan motorlarla daha memun olduklarını bize göstermiştir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ChipTuning Uzmanı -- 15 Mart 2014; 14:46:32 >
Bu mesaja 4 cevap geldi.
C
17 yıl
Yarbay

Chiptuning yapılmış çok RS biliyorum..

www.meganesport.ms

Herhalukarda tüketim negatif etkilenecektir..



K
11 yıl
Çavuş

quote:

Orijinalden alıntı: ChipTuning Uzmanı

Elektronik olarak yönetilen motorlarda temelde 3 tip elektronik komponent vardir.. 1. si sensörler 2. si aktuatörler 3.sü Bütün bunlari kontrol eden ECU(elektronik kontrol ünitesi) dir..

1.grup beyine durum sinyalleri gönderirler..(motor devir sensörü, oksijen sensörü, hararet sensörü, v.s.)

2.grup beyinden gelen isletme sinyallerini uygularlar..(EGR valfi, Wastgate, enjektörler, Bujiler, v.s.)

ECU(electronic control unit) sensorlerden gelen verileri icerisine yuklenmis haritalarla karsilastirip uygun sinyalleri aktuatorlere gonderir..

Aktuatörler motoru yönetirler..Zamani geldiginde beyin uygun aktuatöre uygun sinyali göndererek motorun islemesini saglar..Motor lar üreticiler tarafindan imal edildikten sonra araclara monte edilmeden önce üretilen ülkenin bagli bulundugu emisyon standartlari kurumunca cevreyi ne kadar kirlettigi ölcülür ve testleri gecen motorlar montaj icin onay alir..Günümüzün avrupa emisyon standartlari Euro4 ve Euro5 dir..Cok sert standartlardir ve motorlar bu standartlara uyum saglamasi icin cok fazla emisyon kontrol sistemine ihtiyac duyarlar..Buda maliyeti arttirir..Üreticiler motorlarin ayarlarini kisarak daha düsük performansla cevreyi daha az kirletemesini saglarlar..Ve böylece motorlarda sakli güc dedigimiz gücler ortaya cikar..Cogu motor fiziksel dayanim olarak mevcut gücünün %40 üzerini bile rahatlikla karsilayabilecek yapidadir..

Chiptuning islemi bahsettigimiz motor ayar parametrelerinin bulundugu haritalari, performans gözetilerek olusturulmus yeni haritalarla degistirilmesi islemidir..

Bu islem günümüzde OBD(ariza teshis soketi) portundan aracin seri haberlesme kanalina dahil olarak ECU Flash bellegini okumak suretiyle yapilmaktadir. Mevcut harita OBD den okunup bilgisayar ortaminda edite edilir ve tamamlandiktan sonra flasha tekrar OBD portundan yüklenir..Ve motor yeni harita ile yeni bir performans karakterine bürünür..

Flash bellegi okumak OBD den mümkün olmayan araclarda beyin sökülüp gerek BDM denilen cihazla gerek Eprom Programlayicilarla flash tekrar programlanabilir..


www.tdperformans.com dan alıntıdır..

Merhaba Fiorino 1.3 75hp aracıma çip düşünüyorum ancak Balıkesir merkezdeyim yaptırabileceğim bir bayiniz var mıdır? Teşekkürler.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
C
10 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: MimarBahadır

öncelikle herkese iyi akşamlar...

2014 model , seat leon kullanıyorum... araç 105 beygir.. 1600cc... araç dsg şanzımanlı... dizel..

bu araca chiptuning ve supercharger aynı anda taktırmak mümkün mü ?? eğer mümkünse ne kadarlık bir ekstra güç sağlayabilirim.. uzman arkadaşa şimdiden teşekkür ederim...

Chiptuning mümkündür. 143hp 320nm olur.

2.kademe modifikasyon Eksoz sistemi iyileştirmesidir 165hp 350nm olur.

3.kademede Turbo büyütülür 200hp 350nm değerleri elde edilir.

geçen gün teslim ettiğim turbosunu büyüttüğüm bir 2013 Audi A3 dsg den kısa bi video..

Videoyu izlemek için tıklayınız

https://www.youtube.com/watch?v=5qHSDYGsO6A



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.