Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
47
Cevap
693
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Bu gezegen sadece 11 ışık yılı uzaklıkta ve tıpkı Dünya'ya benziyor
L
6 yıl
General
Konu Sahibi



Dünya'dan sadece 11 ışık yılı uzaklıkta bulunan Ross 128b isimli gezegeni birçok uzay meraklısı geçtiğimiz yıl çıkan haberlerden  hatırlayacaktır. Avrupa Güney Gözlemevi'nden (ESO) bir grup bilim insanı tarafından keşfedilen Ross 128b, Yeryüzü'ne yakınlığı nedeniyle "kozmik komşumuz" olarak nitelendiriliyor ve gezegenin yaşam barındırabilme olasılığının çok yüksek olduğu söyleniyordu.



Aradan geçen yaklaşık yedi aylık zamanın ardından şimdi de Brezilya Ulusal Gözlemevi'nden Ross 128b ilgili yine çok enteresan bir makale yayınlandı. Diogo Souto 'nun liderlik ettiği bir grup astronomun ifadelerine göre Ross 128b'nin yaşama elverişli koşullara sahip olma olasılığı sanılandan çok daha fazla.



Ayrıca Bkz.Dört gezegenli bu Güneş Sisteminde çok garip şeyler oluyor

Ross 128b, adını yörügesinde bulunduğu kırmızı cüce yıldız Ross 128'den alıyor. Güneş'ten tam 2800 kat daha sönük olan Ross 128 yıldızı, yine Güneş'in %15'i oranında bir kütleye ve inanılmaz düşük bir sıcaklığa sahip.



Dünya'dan 10.89 ışık yılı uzaklıkta bulunan Ross 128'i diğer yıldızlardan farklı kılan özelliği ise pasif bir kırmızı cüce olması. "Güneş Sistemi çevresindeki en sessiz yıldızlardan birisi" olarak nitelendirilen Ross 128; güçlü Güneş patlamalarının pek rastlanmadığı, çok düşük radyasyon yayan oldukça stabil bir yıldız. Astronomlar, Ross 128'in bu özellikleri nedeniyle Ross 128b gezegeni için çok ideal bir ortama sahip olduğunu düşünüyor.




Ross 128b'yi daha iyi anlayabilmek için gezegenin yıldızını detaylı bir şekilde araştırmaya devam eden Brezilyalı astronomlar, Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması'nın APOGEE isimli spektrografını kullanarak Ross 128'den Dünya'ya ulaşan yakın kızılötesi ışınları inceledi ve yıldızın kimyasal yapısını ortaya çıkarmayı başardı.



Souto ve ekibinin yayınladığı makalede yer alan ifadelere göre Ross 128, Güneş'le çok benzer bir oranda oksijen, karbon, demir ve magnezyum içeriyor. Bir sistemdeki yıldız ve gezegenlerinin çok büyük oranda aynı hammaddelerden oluşuyor olması nedeniyle Ross 128'in yapısındaki bu element oranları Ross 128b'nin yapısıyla ilgili de çok önemli bir gösterge anlamına geliyor.



Örneğin yıldızın yapısındaki demir ve magnezyum oranından yola çıkan astronomlar, Ross 128b'nin çap uzunluğunu büyük bir oranda tespit etmeyi başarmış. Buna göre gezegenin çapı Dünya'nın çapının en fazla 1.7 katı kadar bir büyüklüğe sahip. Yani Ross 128b'nin kayalık bir gezegen olma olasılığı çok ama çok yüksek.



Gezegenin büyüklüğünden yola çıkarak hangi düzeylerde ısı ve ışık aldığını da tespit eden astronomlar, Ross 128b'nin kesinlikle yıldızının yaşanılabilir bölge sınırlarında yer aldığını ve yüzey sıcaklığının ise ortalama olarak tahmini 21 derece olduğunu söylüyor. Ancak elbette yüzey sıcaklığının tam olarak belirlenebilmesi için atmosfer yapısı ve kalınlığını da bilmemiz gerekiyor. Tabi bu konu hakkında şu an için herhangi bir bilgiye sahip değiliz.



Diogo Souto'nun liderlik ettiği ekip tarafından yayınlanan makaleye buradan ulaşabilirsiniz. ESO'nun Ross 128b ile ilgili hazırladığı video:




Ross 128b hakkında bilinenler


  


  • Ross 128b, Temmuz 2017'de Şili'deki La Silla Rasathanesi'nden HARPS isimli gezegen araştırma ekipmanı kullanılarak keşfedilmişti. 



 



  • ESO'lu araştırmacılar, geçtiğimiz Kasım ayında yayınlanan araştırmada Ross 128b'nin kütlesinin Yeryüzü'nden yaklaşık 1.35 kat fazla olduğunu tahmin ediyorlardı. 



 



  • Yıldızına çok yakın bir konumda bulunan Ross 128b'nin, Ross 128'e olan uzaklığı Dünya ve Güneş arasındaki uzaklıktan tam 20 kat daha az. Ayrıca gezegenin yıldızı etrafındaki bir tam turu da sadece 10 Dünya günü sürüyor. 



 



  • Çok küçük, soğuk ve sönük bir yıldızın etrafında bulunan Ross 128b, her şeye rağmen yıldızına çok yakın bir konumda bulunduğu için yeterli düzeyde ısı ve ışık alabiliyor. Öyle ki Ross 128, Güneş'ten 2800 kat daha sönük bir yıldız olmasına karşın Ross 128b, Dünya'dan yaklaşık %40 daha fazla ışık alıyor. 



 



  • ESO'lu araştırmacılar tüm bu etmenler nedeniyle Ross 128b'nin "bugüne kadar keşfedilen en ılıman gezegen" olduğunu söylüyor. 



 



 Haberi Portalda Gör

Haber başlığına bakarmısın yaa. Sadece 11 ışık yılı uzaklıkta. Sanki ilerden sağa dön caminin yanı. Olum 11 ışık yılı ne demek senin aklın alıyomu.
Yoruma Git
tayguncifci - 6 yıl +21
Genel kanının aksine bilim insanlarının somut olarak gerçekleştirdikleri planlamalarda yakın ve uzak vadelerde bu gezegenlere ulaşmak gibi bir amaçları yok. Çok daha belirgin amaçl...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Scene - 6 yıl +7
önce ışık hızını geçicez. sonra 11 yıl yolculuk.yakınmış be:)
Yoruma Git
CoreXXX - 6 yıl +3
G
6 yıl
Yüzbaşı

Sonraki yıllarda teknoloji ve uzay bilimi gelişmeye devam ettikçe ben insanların gelecek nesillerin yeni bir gezegende yaşayabileceklerini düşünüyorum.

Yani dünya tamamen yaşanmayacak duruma geldiğinde o gezegenlere gidiş başlayacaktır. Tabi bunu bizler göremeyeceğiz gelecekte dünyaya gelecek insanlar görecektir.






< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FAA9DFD80 -- 13 Temmuz 2018; 2:36:11 >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
6 yıl
Yarbay

Dunya disi yasam usteyerek veya istemeyerek insanin yok edici yonune mudahale etmedigi durumda kendi icimizde belli bir bilince ulasmis toplumlar bizi kaderimizle bas basa birakip farkli gezegenlerde sekil olarak insan ama bilinc olarak insan ustu bir doktrinle yasama devam edebilir
Gibime geliyor.
Bu acidan baktigimda bilimin isteyerek uzay hakkindaki tum gercekleri bizle paylasmadigi kanaatindeyim..



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
6 yıl
Yarbay

o planetden kendi guneside cok buyuk gozukuyordur simdi. ne guzel manzara


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
6 yıl
Yarbay

Çok uzakta sayılmaz :) Bir ara kesin ziyaret etmeli. Hemen zaman genişlemesi hesabına girersek ışık hızının yarısı kadar hızla uzay gemisi gönderebilirsek 22 senede dünyadan izleyenler için varış gerçekleşir. Varanlar, hemen bize bilgi gönderse orayla ilgili. Bu bilgide ışık hızıyla bize ulaşacağına göre +11 seneden toplam 33 sene sonra ilk bilgimize ulaşabiliriz. Bu ışık hızının yarısı hızıyla seyahat edenler için ise yolculuk 22 sene yerine 19 senede tamamlanırdı. Hızlarından dolayı yaklaşık 3 sene kazanmış olurlardı. Yani direk git gel yapsalar 19*2= 38 sene yaşlanırlar. Ama dünyada 22*2=44 sene geçmiş olur. 38 seneyi uzayda geçirme karşılığında 6 sene geleceğe gelmiş gibi olurlardı. Maalesef time dilation ışık hızına epey bir yaklaştıktan sonra asıl yavaşlamasını gösteriyor, %90 lardan sonra.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
6 yıl
Binbaşı

Neden? Göreceğiz :)



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Raul R
T
6 yıl
Yüzbaşı

Haber başlığına bakarmısın yaa. Sadece 11 ışık yılı uzaklıkta. Sanki ilerden sağa dön caminin yanı. Olum 11 ışık yılı ne demek senin aklın alıyomu.



Bu mesaja 2 cevap geldi.
J
6 yıl
Yüzbaşı

Gün geçmiyor ki dünyaya benzeyen gezegen ortaya çıkmasın.




E
6 yıl
Yüzbaşı

Sadece 11 ışık yılı uzakta 2 kavanoz bal yanında hediye haberi yazan sozelci herhalde



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
6 yıl
Teğmen

1 ışık yılı = ışığın uzayda bir yılda aldığı yol.




S
6 yıl
Teğmen

@tayguncifci @ergunx

Bana kalırsa oldukça doğru bir ifade.

Haberin kaynağından;

"Nearby Alien Planet May Be Capable of Supporting Life"

"which lies just 11 light-years from our planet"

Burada "sadece", "just", "Nearby" gibi kelimeler dünyadan bu gezegenlere rahatça ulaşılabilir anlamında değil, astronomik düzeyde nispeten kısa bir mesafe olduğunu vurgulamak amacıyla yazılmış.

Genellikle yakın gök objeleri kavramı 20 ışık yılı civarı bir mesafe ile tanımlanıyor. Örneğin "Yakın Yıldızlar Dizini" 20 ışık yılı üzerinden listeleniyor. Bu ifade o yıldızların ulaşılması kolay yıldızlar olduğu anlamına gelmiyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scene -- 13 Temmuz 2018; 13:0:4 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @tayguncifci , @ergunx
M
6 yıl
Yarbay

İyi ki bu kadar uzakta. Yoksa yeni bir dünyalar savaşı çoktan başlamış olurdu veya insan neslinin sonu gelmiş olurdu.

Dünyaya benzeyen bir gezegende muhakkak ki yaşam vardır, yaşam ile beraber akıllı canlılar muhakkak ki vardır. Biz dünyalıların planı tabii ki basit. Gezegeni keşfet, sonra istila et, toprak sahiplerini köle yap, esir al, değerli madenleri kaçır ve topraklarını ellerinden al. Ama bu dünya o dünya değil. Ne yaratıklarını ne de iklimini ne de mikrobunu biliyoruz.


Bu tür gezegenlerden gelecek herhangi bir mikrop bütün dünyanın sonu olabilir. Dünyada hala baş edilemeyen mikrop ve hastalıklar var iken bir başka gezegenden gelebilecek herhangi bir organizma ile mücadele edebilecek bir tıp yok henüz. Aids ve kanser gibi hastalıkların bile hala tam olarak ilacı bulunamamaışken bu mikroplar organizmalar virüsler bizi anında öldürür.

İyi ki çok uzakta biz oraya gidene kadar umarım iyice silahlanırlar. Dünyanın değerini bilemeyenden başka bir dünyanın hiç bir hayrı olmaz zararı olur.

Ve insanlığın soyu bu aç gözlülüğünden olacaktır bu kesin.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
6 yıl
General

Eğer bizim kadar gelişmiş canlılar olsaydı radyo dalgalarını filan çoktan keşfetmiştik.

Oradaki bir mikrobun burada insanları hasta etme olasılığı düşük zira insanı tanımıyor diyelim nasıl saldıracak ki buranın ortamı ona düşmanca gelme olasılığıda var hemen olacak diye düşünmeyelim yani ama olmaz olmaz da değil tabii.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @MonitörKertenkelesi
G
6 yıl
General

Daha 6 aylık mesafede olan Mars’a gidemiyoruz oraya insan göndermeyi filan biz ömrümüzde göremeyiz.

Belki bir probe gönderirler ama onada yetişemeyiz. Şu anki teknoloji ile 100 yılda gidermez.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Spider_hip
G
6 yıl
General

Evet biraz daha güzel görseller hazırlayıp sunsalarmış keşke

Ros128 de gün batımı ve doğumu aynı anda oluyor ne romantik vs :). ( o kadar yakınsa olabilir belki gökyüzünü dolduruyordur)

Yada yıllar ros128 de akıp gidiyor ama siz halen diri ve genç kalıyorsunuz :) ( 10 günde bir yıl geçerse)

Dünyadan daha büyük araziler keşfedilmeyi bekliyor ( 1.7 kat geniş çapı varmış ya)

Ros128 de büyütün çocuğunuzu dünyada en iyi atlet olur ( 1.35 g yer çekimi filan var galiba)

Esas kendi etrafında ne kadar sürede dönüyor acaba.

Dünyada geceler iki kat sürse gündüzleri daha sıcak geceleri çok daha soğuk olur mesela çok tehlikeli.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @MDV
S
6 yıl
Binbaşı

11 ışık yılı uzaklıkta yani ışık hızına ulaşmayı başarsak bile ki hala imkansiz o halde 11 ışık yılı sürecek,
Işığın saniyede kat ettiği 300.000 km, saatte 108 milyon km, bizim uzay mekiklerinin şu an dünya dışında saatteki hızı 28 bin km, bize evrende yakın olarak adlandırılan bu mesafelere gitmek için bile sıçrama lazım, ama ben bir gün bunun da olacağını düşünüyorum kim bilir belki göredebiliriz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @gun
H
6 yıl
Binbaşı

Dokunulmaz ve ayrıcaklı yaşamak talebinde olan varlıklı insanlar giderler. Bizleri burada anarşizme terkederler veya bizi pazar olarak kullanmaya devam ederler.





Bu mesajda bahsedilenler: @selahattın ısık
G
6 yıl
Binbaşı

Eyyy araştırmacılar bize bunlarla değil uzaylılarla gelin.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
6 yıl
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: StaatSanWalt

11 ışık yılı uzaklıkta yani ışık hızına ulaşmayı başarsak bile ki hala imkansiz o halde 11 ışık yılı sürecek,
Işığın saniyede kat ettiği 300.000 km, saatte 108 milyon km, bizim uzay mekiklerinin şu an dünya dışında saatteki hızı 28 bin km, bize evrende yakın olarak adlandırılan bu mesafelere gitmek için bile sıçrama lazım, ama ben bir gün bunun da olacağını düşünüyorum kim bilir belki göredebiliriz.
Genel kanının aksine bilim insanlarının somut olarak gerçekleştirdikleri planlamalarda yakın ve uzak vadelerde bu gezegenlere ulaşmak gibi bir amaçları yok. Çok daha belirgin amaçlar için araştırmalarını sürdürüyorlar. Toplum düzeyinde ise bu amaçların çok dışında fikirler ile kendine yer ediyor.

Örneğin kendi barınak yıldızlarına oldukça yakın çok miktarda büyük gaz devleri keşfedildi. Bu gaz devleri bizim kendi güneş sistemimiz için oluşturduğumuz teoriyi bir miktar sarstı. Şimdi bu gezegen oluşum teorimiz üzerinde değişimler gerçekleştiriyoruz. Fakat toplum ve kültür genellikle bu ana amaçlar ile ilgilenmiyor.

Uzun vadede astronomi ile ilgili bilimsel gelişmeler incelendiğinde şöyle bir proses ortaya çıkıyor:

1- Bilgi edinmek (%95) (Uzun ve önemli süreç)

2- Edinilen bilgiler yönünde aktiviteler gerçekleştirmek (%5) (Gelecek nesillere bırakılan süreç)

Bilim insanları bilgi edinmek olan aşamayı her zaman diğerinden daha önemli bir noktada görüyorlar ve asıl amaç olarak belirliyorlar.

Bir bilim insanına "Dünya benzeri bir adet gezegen keşfedip oraya ulaşmayı mı tercih edersiniz yoksa gezegen sistemleri hakkında kapsamlı bilgileri mi tercih edersiniz" diye sorulsa muhtemelen kapsamlı bilgileri tercih edecektir.

Fakat toplum bir şekilde bu araştırmaların "dünya benzeri bir gezegen bulup oraya yerleşme" amacıyla yapıldığını düşünüyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scene -- 13 Temmuz 2018; 11:49:48 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
6 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: tayguncifci

Haber başlığına bakarmısın yaa. Sadece 11 ışık yılı uzaklıkta. Sanki ilerden sağa dön caminin yanı. Olum 11 ışık yılı ne demek senin aklın alıyomu.

17 yaşındaki ergeni haber editörü yaparlarsa olacağı budur.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.