Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
5
Cevap
622
Tıklama
3
Öne Çıkarma
Bir KO nostaljisi ve gerçekler.....
C
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Geçen merak edip Google'a, "Halen Knight oynayan var mı?" diye yazıp baktım...
Tabii seven beğenen oynar ve oynasın. Kimse "sevme ve oynama" diyemez. Bu saçma olur. "Benim sevmediğim yemeği yeme" demek gibi bir şey olur bu.
Ama sevgili ve değerli arkadaşlar, ilk çıktığı zamanlar severek ve elle kasarak oynayanlar için bugünün Knight'ını beğenmek imkânsız gibi bir şeydir.
En çok da bir şeyin doğru anlaşılmamasına şaşırıyorum:
Level atlamak için program kullanıyorsanız, bu hiledir ve hile olduğunu anlamak da çok basittir.
Mesela düşünün: Direkt oyuna girip 80 levelden başlamaya ne dersiniz? Şu an en üst level kaç bilmiyorum ama, mesela oyunda en yüksek level 81 ise, hiç exp kasmak için uğraşmadan direkt olarak 81 olmaya ve oyuna 81 olarak başlamaya ne dersiniz?
Mesela düşünün: Half Life oynuyorsunuz ve program kullanıp direkt son bölüme gidip oyunu sıfırlıyorsunuz... Ne dersiniz?
Gördüğünüz ve anlayacağınız gibi saçma oluyor. Ama program kullanarak KO'da aynı şeyi yapmış oluyorsunuz aslında. 81 levele kasmak yerine bir anlamda 81 levelden başlamış oluyorsunuz, çünkü kasmak için gerçekte hiç uğraşmamış oluyorsunuz ve bir program sizin yerinize charı 81 level yapmış oluyor. Yani oyuna 81 level olarak başlamaktan hiç farkı yok.
Bakınız, sürüm adı filan bilmiyorum. Açıkçası, yaşım neredeyse elliye yaklaştı ve bir arkadaşımın ısrarı ile bu oyuna bulaşıp başladığımda, Dies serverına girmiştik. Oyun açılalı ve Türkiye'de de oyuna girileli ne kadar olmuştu tam bilemiyorum ama, sanırım bir yıl olmamıştı, çünkü şöhreti yayılır yayılmaz girmiştik ve galiba Dies serverı da yeni açılmıştı.
Hani derler ya, "deneyim" diye, gerçekten de öyle bir şey ne görmüştüm ne de yaşamıştım. Moradon diye bir meydan var biliyorsunuz, orada kesinlikle iğne atsanız düşecek yer yok kadar kalabalıktı. Hani "cıvıl cıvıl" derler ya, gerçek anlamı ile oyun öyle idi. Ve oynayan herkes de el ile oynuyordu. Açıkçası, ilk oynamaya başladığımız zamanlar, oynamaya başladıktan bir süre sonra, 60 level yapan olduğunu duymuştuk ama birkaç ay hiç altmış level olan görmemiştim. Biz daha çok Lycan keserken ölmekle meşguldük. Bir de, "para kasmak" isteyenlerin hemen koştuğu yer olan Goblin slotuna ilk gitmeye başladığımda, çok özel bir yere gidiyormuşum gibi heyecanlanmıştım.
Bugün oynayanların ya da hile ile oynayanların anlayamadığı ve belki de hiç anlayamayacakları bir şey var:
Düşünün: Sekiz kişilik parti yapıyorsunuz ve herkes o an bilgisayarının başında eli ile oynuyor. Oynarken yazabilenlere çok şaşırırdım. Hele de priestlere... Ben charı kontrol edip hem skill tuşlarına basıp hem de yazı yazamıyordum. Yazı yazmak için charı bırakmam gerekiyordu. Bazıalrı nasıl yapıyorlar ise hem oynayıp hem de yazıyorlardı. 2002 yılı olmalıydı ve ben 30 yaşında filandım. En çok da sohbetleri, char kasarken laflamayı seviyordum. Tabii bir de, nadiren rastladığımız yüksek level adamların bizi hızla birkaç level kasması süper oluyordu.
İlk 60 level oyuncu ile karşılaştığımda, nasıl şaşkınlık ve hayranlık ile baktığımı anlatamam. Çünkü 60 level olabilmek için verdiği emeği ve harcadığı zamanı hayal ettiğimizde hayran olmamak elde miydi?
Düşünün: 60 level adam görüyorsunuz, ve "Vay canına! Nasıl yapmış lan!" diye hayran hayran ve gıpta ile bakıyorsunuz. Onun gibi olmak ve yapabilmek istiyorsunuz. Kosp denilen lanet program hem bu hayranlık duyma olayını öldürdü ve hem de, en sosyal oyunlardan biri olan KO'yu bir mezar sessizliğine çevirdi.
Düşünsenize: Partide iki priest var ve hem oynayıp hem konuşuyyorsunuz ve biraz aksayan olursa siz ölüp yatıyorsunuz ve bir sürü exp geri gidiyor ve bir sürü tartışma, kızma ve hatta küfürleşmeler filan oluyor...
Bir de, golemlere çeken mage şerefsizleri vardı. Bazıları tartıştığı kişilere kızdığı için, bazıları da sırf iğrençlikten aşağılık bir zevk aldıkları için partiye aldığı kişileri goleme çekiyorlardı. Transformasyon kağıdı da çok pahalı idi ve sadece Delos denşilen yerin üst katlarında Yruk Hai gibi yaratıklardan çıkıyordu ve kosp olmadığı ve elle çıktığı ve az çıktığı için de çok pahalı satıyorlardı.
Delos denilen yer, bayram yeri gibi bir şeydi. Bilirsiniz, orada karuslar ile humanların birbirini öldürmesi ile exp gitmiyordu ama en değerli itemler ve gemler orada olduğu için ana baba yeri gibiydi ve yüksek level olanlar kimseyi üst kata bırakmıyordu. Oraya gitmek, çok zorlu yaratıkları el ile öldürmek ve item düşürmek harika bir olaydı. Hatta, bir gün bir human, Delosta belli bir kata çıkan karusların hepsini raptor ile kesip öldürüyordu ki, biz raptorun ancak hayalini kurabiliyorduk. Galiba 60 levele yakındı ve neredeyse bütün karusları öldürüyordu ve "yapma yazıktır, bırak item çıkarsınlar" diyenlere de, "onlar da bize yapıyordu" diye cevap veriyordu. Yan elle kasmanın böyle havalı bir tarafı da vardı.
Hiç unutmam: Mirrage Dagger en gözde rogue silahıydı ve harpy partilerinde disband yapıp alıp kaçanlar çok oluyordu. Oyunda karşılaşıp tanıştığım birinin mirrage dagger alıp kaçıp yanıma geldiğinde yaşadığı sevinci hiç unutamıyorum. Ya da Delos'ta +9 yüzük düştüğünde sevinçten uçanları da hiç unutamam. Çünkü bazıları internet kafede yanımdalardı ve hayranlıkla ve kıskançlıkla bakmıştım.
Açıkçası, benim ilk oynamaya başladığım zamanlarda gerçek para ile satılan hiçbir şey duymamıştım, çünkü yoktu. Bir tek, kutu açma programı filan çıkmaya başlamıştı, ondan bir süre sonra da lanet kosp peydahlandı.
O ilk ve en eski sürümünü tekrar yükleseler bile, oyun bir daha asla o günler gibi olmayacak. Çünkü, o güne değin öyle bir oyun yoktu. Yani binlerce insanın girdiği, çılgınca partiler yaptığı ve itemler düşürdüğü, para kastığı ve leveli ile hava attığı bir oyun yoktu ve bu nedenle müthiş bir tat ve haz almıştık. Ama o köprülerin altından çok sular aktı. Artık asla o tat ve heyecanı almanız mümkün olamaz. Ama yine de elle kasmanın, kasarken konuşup dertleşmenin, ağlayıp gülmenin ve tam manası ile bir sosyal ortam ve ilişki yaşamanın zevki bambaşkadır. Şimdi oynayanların ve hilecilerin asla anlamadığı da budur. İlk hile kullananları da iyi hatırlıyorum. Ruhsuz, kişiliksiz adamlardı ve onlar için sosyal ilişki ve ortamların, bir şeyler paylaşmanın, konuşmanın bir önemi yoktu. Tek dertleri hile ile level atlayıp başkalarına üstün gelmek olan rahatsız ve robot gibi adamlardı.
Sonra iş çığrından çıktı. Kıçından beşli ok ata ata giden adamlar görüyordum. Yani, adam arkasına doğru beşli ok ata ata gidiyordu hile programı ile. Oysa normalde, bir yaratığa üçlü ok vurmak için ve hepsini vurmak için dibine kadar sokulmak ve yakından ok atmak gerekiyordu ve bu tehlikeli idi ve okçuluk bu yüzden de ustalık istiyordu. Kosp ile ustalığa, dikkate, el ile uğraşmaya ihtiyaç da kalmadı. O harika anlar ve günler yaşadığımız oyuna kosp ile kıyıp suikast yapmalarına nasıl kızmıştım. Maalesef gerçekten de oyunun içine ettiler. İşin içine alım satım ve para da girince ve bir sürü kişi sırf profesyonel olarak para için oynamaya, char ve item kasıp satmaya başlayınca, oyundan geriye iğrenç bir posa kaldı benim gibi insanlar için. Lütfen kızmayın ama, sizin oynadığınız ve sevdiğiniz şey, işte o geriye kalan posadır değerli arkadaşlar.
Ben elle kasarak 60 olduğum ve bana da hayranlıkla baktıkları ve "ben de olabilecek miyim acaba?" dedikleri geceyi hiç unutamayacağım. 60 olduğumda raptorumu elime alma olanağı bulmuştum. Daha önce skil puanlarım yetmiyordu.
İşte bu da böyle bir KO nostaljisi....
Bir şey daha ilave edeyim: Hatırladığım kadarı ile, bizim o ilk oynadığımız zamanlarda bir sürü exp veren görevler filan da yoktu. Sadece 30 ve 50 level görevleri vardı ve onların sayesinde birer level atlanabiliyordu. Yani, exp kasmak tamamen emek ve zaman gerektiren, ama level atladıkça da keyfine doyulmayan bir şeydi. Sanırım şimdi zibil kadar çok sayıda exp veren görevler var.
Bir de, 40 level olunca (neydi adı oranın şu an hatırlayamadım), bir yere gidilebiliyordu, şimdi galiba 60 level olunca gidilebiliyor ama 60 level de çocuk oyuncağı artık.
Bir de şu önemli: Kosp, yani hile programları ile çok fazla item düşürüldüğü için itemlerin pek değeri olmuyor ve bazı itemleri elde etmenin çok büyük sevinç yaratması da mümkün olmuyor. Elle hızlı ve seri kesemediğiniz ve düşen itemlerin de önemli bir kısmı yandığı için, her bir itemin çok değeri oluyordu. O zaman çok değerli olan itemlerin çoğu kosp yüzünden çöp oldu. Çünkü bir itemden bir tane bulabilmeniz ile bin tane bulabilmeniz aynı şey değil tabii. Yani kosp oyunda çok fazla güzel ve keyif verici olayı öldürmüş oldu. Engel olmadıklarına göre eskiden de kospu kendileri yapıp satıyordu. Ve evet, item de satıyorlardı bence. Sanırım ilk item satma olayını GM'ler yaptı, sonra da oyun şirketi iyi para olduğunu görünce kendisi el altından satmaya başladı.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Crealog -- 1 Şubat 2019; 2:39:23 >

şöyle söyliyim usko'da 2004-2009 yılları arası elle 80'e kasmis biriyim. su zamanin oyuncularının %&95'i bunu yapabilcegine inanmıyorum :) yaklasik 10 yıldır oyunu bir kere b...
Yoruma Git
Yorumun Devamı twinzz - 5 yıl +3
T
5 yıl
Yüzbaşı

şöyle söyliyim usko'da 2004-2009 yılları arası elle 80'e kasmis biriyim. su zamanin oyuncularının %&95'i bunu yapabilcegine inanmıyorum :) yaklasik 10 yıldır oyunu bir kere bile acmadim hep eski güzel anılarla kalsın istedim. su an ki oyuncuların benim tahminime göre %98'i nerdeyse benim 10 yıl önce taktigim itemleri su an takiyorlardir xigenonda beni bilen bilir zaten fazla detaya girmeyecegim. bu sene oyuna tekrar bi hevesle baslayayim dedim tamam tl yatiririz zamanında da yatırıyorduk ama inan böyle değildi. bazı kesim oyunu resmen iş odağı yapmış kendine (bu kesim bütün gün pc başında oturup para kazanmaya çalışan tayfa) ve oyunu ciddi anlamda bir ticaret pazarına dönüştürmüşler. o zamandan bu zamana bakarsak sanirim tek + sı dupe koxp vb. gibi illegal yöntemlerin olmaması diyebilirim. ama oyunun resmen keyfi zevki kaçmış. 4 günde 80 level olabiliyorsun binlerce tl yatirip char dizebiliyorsun bunlar tamamen sacmalık. bu oyunu güzelleştiren çok farklı etkenler vardı. sabahlara kadar paramunn brahman slotlarında dönen muhabetleri hiçbirşetye değişmezdim. bu yeni serveralrla birlikte tekrar bir döneyim dedim keşke dönmez olaydım. 250k için birbirine yalvarıyor insanlar yardımlaşma falan 0. farm slotlarına belli clanlar çökmüş oyunu ticarete dökmüşler. 2 gün oynadım hemen oyunu sildim çünkü haklıydım bizim gibi adamlarin iteme ihtiyacı yok anlamdıkları şey bu. biz itemi her zaman bir şekilde yaparız önemli olan clan içinde ki dostluk ve yardımlaşmaydı artık o da kalmamış. xigenon'da beni bilen bilir karakterime yaklasik 5 yil da en fazla 2 vea 3 bin tl para yatirmisimdir ama ustum full 9 du. neden cunku sabahlara kadar isilion keserdik clanca ve paylasirdik droplari. 10 yıl aradan sonra su 2gun bu oyunu actim ya kendime kızıyorum resmen. mss nedir ya? bu oyunun asıl zevki boss kovalamaktır. onun bile icine etmisler. birakin arkadaslar oynmaayin bu oyunu gidin pvp falan oynayin illa ko oynucaksanız. 10 yıl sonra oyuna 2 gün girdim bir 10 yıl daha girmem herhalde:)



C
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Sayın RRelevant kardeşim,
Sizin yazdıklarınızı okuyunca özellikle bir şeyi düşündüm ve kendimi hatırlayıp güldüm.
Bakın şimdi, benim ilk oynamaya başladığım zamanlar hiç kosp filan yoktu.
Bir süre sonra ortaya çıktı bu hile programı ve maalesef hızla yaygınlaştı.
Şimdi ben de elle oynamayı sevdiğim ve elle oynamayı istediğim için, kosp filan kullanmıyordum. Ama hemen her yerde tamamen kosp partileri vardı ve kosp programı olmayanı almıyorlardı bile. Yani, elle oynayan adam bırakın parti bulmayı, kosp partilerine bile almıyorlardı.
"Ben elle oynuyorum" diyordum, çünkü kosp kullanmıyordum. Ama, şimdi gelin dürüst olalım. Ben elle oynuyordum ve kosp kullanmıyordum ama, ister istemez kosp partilerine giriyordum, çünkü başka türlü parti bulmak mümkün değildi zaten. "Elle oynuyorum" diyordum ama bu pek dürüstçe değildi, çünkü normalde elle kasamayacağım şekilde kosp partilerinde kasmış oluyordum.
Aslında çok uzun zaman direndim ve kosp kullanmadım ama baktım parti bulamıyorum, sonunda ben de kosp kullandım. Bir kosp partisi kurmuştum, genç bir çocuk geldi, "Ben elle oynuyorum, alır mısınız?" dedi, aldım partiye. Ama ben oyunda yeni ve acemi biri değildim ki. Bir ara neredeyse dayanamayıp, "kosp kullanmıyorum, elle oynuyorum" diyen çocuğa, "O zaman bu partide ne işin var?" diyecektim ama demedim. Yani kendiniz kosp kullanmamış olsanız bile, illa ki kosp partilerine girmişsinizdir. Hadi yemeyin bizi. :))
Ve gerçekten ben elle oynamayı ve elle parti yapmayı tercih ederdim ama, elle de oynasanız kosp partilerine girdiğiniz zaman, çok daha hızlı kasarsınız çünkü kospla çok seri kesiliyordu ve priestler de kosper olduğu için kimse de ölmüyordu.
Yani şimdi gelin dürüst olalım: Elle 81 yapmış olsanız bile mutlaka ama mutlaka kosp partilerine girmişsinizdir. Zaten başka türlü parti yapan yoktu ki. Gerçekten yoktu. Sürekli değişik serverlarda dolanmış ve oynamış olan ben bunu bilmeyeceğim de kim bilecek? :))
Sevgilerimle esen kalınız.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Crealog -- 5 Şubat 2019; 18:58:45 >


Bu mesajda bahsedilenler: @RRelevant
9
5 yıl
Yüzbaşı

Hayatta hiç bir şeyde çok başarılı olmadım bu oyuna da sirayet etti tabii. Kosp da kullanmadığım için zevkine oynadım hep. İçimden geldiği gibi. Ama hatırlıyorum koxp falan da vardı Ares server'ındaki RobinHood adlı okçu ve Okyay adlı kişileri de sonradan düşününce kosper olduğunu anlamıştım. Tabi o zamanlar acemi olduğumuz için anlam veremiyorduk lan bu adamlar bu kadar saat hiç konuşmadan nasıl oynuyor falan diyordum ki sonradan her şey yerine oturdu.

O günler de şimdikinden çok çok daha rezil bir hayatım vardı resmen beş kuruşa muhtaç yaşıyordum doğru dürüst bir işim bile yoktu. Bunalım vs gırla gidiyordu fakat ne hikmetse bu oyundan da acayip zevk alıyordum. Şimdi kimseye muhtaç değilim kendi halimde yaşıyorum fakat artık hiç bir şey o günlerdeki gibi zevk vermiyor o günlerin tadı çok ayrıydı maalesef.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

L
5 yıl
Onbaşı

2004-2009 arası oynamış biri olarak geçtiğimiz yaz tekrardan başladım. Artık oyunda koxp paralı bildiğiniz üzere, diğer illegal yöntemler kalkmış ama koxp legalleşmiş. 1.5 haftada 81 level'a priest kasıp o yıllar önce oynayıp aldığım hazzı tekrardan yaşayamadığım için bıraktım. Dedikleri gibi hakkaten herşey paraya dönmüş. Sadece bu oyun üstünden deli gibi para kazananlar var. Nerede o maradonda el morad'a ışınlanmak için aga 10 k pls yazılan günler.



G
5 yıl
Binbaşı

eski knight cidden çok güzeldi. gençligimi bitirdi ama o günlere gitsem yine oynardım. maradonun eski hali falan birsürü güzel anı var. mage ile baslamıştım oyuna. el moraddan zombilere giderken yolda ölürdük. kanadalı bir arkadaşım olmuştu oyunda. bana mage oynamayı öğretmişti. paper mage olup vs lerde yenilmezdim hiç. deli gibi mage oynuyordum vay be



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.