Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir, 1 mobil kullanıcı
153
Cevap
15001
Tıklama
9
Öne Çıkarma
BILKENT | Endüstri Mühendisliği (IE) | Q&A
W
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Merhabalar gençler,

Diğer konuda yazdıklarımın büyük kısmı 1-2 senelik. O yüzden yeni konuya taşınmaya karar verdim.

——————————————————

Bilkent IE yeni mezunu olarak tercih zamanında kafamda benzer soru işaretleri olduğu için size yardımcı olmak istedim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wubba Lubba Dub Dub -- 26 Temmuz 2022; 21:10:51 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @burak jr
W
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

nE? Ahahaha. 100% katılım mümkün olabilir mi? Belli dersler hariç 80 ve üstü istiyor ama 40-50 yaptığım derslerim oldu, hatta 0% olan bi dersim de vardı. İlk kıstas başarı. Başarılıysa öğrenci bakmıyorlar. Eğer başarısızsa devamsızlıklarının sadece o dönem için mi olduğunu yoksa süregelen bir alışkanlık olduğuna mı bakıyorlar. Sadece bir arkadaşımın bursu düşürüldü. O da neredeyse okula yalvardı benim bursumu düşürün diye. Burs düşürmek kolay bir şey değil.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Thestalk
B
4 yıl
Er

Merhabalar endüstri mühendisliği ve bilkent hakkında birkaç sorum olacaktı,

1- Staj konusunda İstanbulda değil de Ankara okumanın ne kadar bir dezavantajı var, staj bulmada bir zorluk yaşadınız mı ?

2- Bilkent için daha çok akademisyen yetiştirmeye yönelik bir eğitim veriliyor deniliyor bu durum özel sektörde çalışmak isteyen biri için bir dezavantaj yaratır mı ?

3- Odtü ve bilkentin biraz arasında kaldım sizce bu iki üniveristenin endüstri mühendisliği için çok bir fark var mıdır ?

4- Veri mühendisliği gibi içerisinde yazılımda bulunduran alanlara yönelme şansım ne kadar var, çevrenizde bu tarz alanlara yönelebilenler oldu mu ?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
4 yıl
Çavuş

Hocam direk üniversitenin baska bir bölümüyle ilgili bir şey sormak isterim

Normalde sirayla koc mava, koc arkeoloji ve galatasaray iletişim yazmayı düşünüyordum ama bilkentin iletişim ve tasarım bolumu de ilgimi cekti. Eksi'de vs. gördüğüm yorumlar genel olarak olumsuz ama okuyan tanidiginiz varsa veyahut sizin bir fikriniz varsa biraz daha bilgi edinmek icin güzel olabilir çünkü dışardan insanlarin bu tarz bölümlere bakış acısı her zaman olumsuz.

Sehir disinda secmeye degen kalitede bir eğitim mevcut mudur yoksa yazdigim bölümlerle az çok ayni seviyede midir?

Bilginiz varsa da yoksa da çok sağolun şimdiden.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aznareps ingo etaicsal -- 3 Haziran 2021; 23:6:6 >

W
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Geçmiş olsun ve tebrik ederim up'ı.



V
4 yıl
Çavuş

quote:

Orijinalden alıntı: Wubba Lubba Dub Dub

3134 ile kapatmış. 16 kişinin günahı olmaz :)

Alıntıları Göster
22 kişi ile kaçırırsam, günahı olur



G
3 yıl
Er

Hocam merhaba tıp 2.sınıf öğrencisiyim bırakıp mühendisliğe geçiş yapmayı düşünüyorum.Mühendislikler arasında makinayı ve ee yi özel ilgim olmadıgı için eledim bilgisayar mühendisliğinin günde 7-8(duruma göre daha da artabilir) pc başında olma zorundalığı beni biraz uzaklaştırdı.Kodlamaya karşı da nötr sayılırım ne çok bayılıyorum ne de nefret ediyorum.Geriye de endüstri mühendisliği kaldı benim için bu noktada kafamda şöyle soru işaretleri var kişilik olarak içe dönük bir yapım var ek olarak çekingen biri olarak nitelendirebilirim kendimi.Bu özelliklerim ie için red flag teşkil ediyor sanırım hocam bu konu için ne dersiniz.Son olarak da bölüm değiştirirsem üni olarak odtü oluyor hazırlıgı geçemem bu yüzden mezuniyet yaşım 26'yı bulacak bu durum iş hayatında bana dezavantaj yaratır mı ? Şimdiden teşekkür ederim


Bu mesaja 2 cevap geldi.
V
3 yıl
Er

Hiçbir bilgisi olmayan insanların bilgilerine başvuracağınıza bu tarz konuları kendinize referans alın derim arkadaşlar.Faydalı konu up

Burada görüyorum adam sayısalcı gidip eşit ağırlık öğrencisine şöyle yap böyle yap diye tercih aklı veriyor veya tam tersi(araştırdılarsa sorun yok ama herkes kendi derdine düştüğü bu dönemde gidip de tek tek alanı olmayan şeyle vakit kaybetmez.) bu yüzden böyle özellikle bölümlerin içinden insanların yorumları çok kıymetli



İ
5 yıl
Er

quote:

Orijinalden alıntı: Wubba Lubba Dub Dub

Öncelikle sorular için teşekkür ederim. Uzun bir yanıt oldu. Keyifli okumalar :D

Kulüp faaliyetlerinden başlamak isterim.
1 senedir Bilkent Sinema Topluluğu yönetim kurulundayım ve 5 aydır kulübün başkan yardımcısıyım. Instagram sayfamıza bakabilirsin :) (@bilkentcinema).
Bilkent'te yüzü aşkın öğrenci kulübü ve topluluğu var.
http://www.bilkent.edu.tr/bilkent-tr/admin-unit/dos/okk/kulupler.html

Kariyer kulüpleri en öne çıkan kulüpler. Ankara İstanbul ve Avrupa'da birçok organizasyona imza atmış durumdalar. Sanıyorum ki Boğaziçi hariç Bilkent seviyesinde organizasyonlar çıkarabilen bir devlet üniversitesi yok. Her kulübe de okul tarafından bütçe ayrılıyor. Bağlantıları da kuvvetli olunca kulüplerin güzel işler çıkarıyorlar.

"Etrafınızda sizinle aynı dertleri paylaşan birilerini bulmak zor mu? (hayata karşı farkındalık anlamında, öğrencilerin gerçekliği hayatla uyumlu mu)"
Anladığım kadarıyla bu soru burslu ve burssuz öğrencilerin uyumunu ima ediyor. Ben kapsamlı burslu bir öğrenciyim. Arkadaşlarımın birçoğu yarı burslu veya ücretli okuyor. Her ay gelen 1000₺'lik burs dışında gerçekten aramızda hiçbir fark yok. Bilkent öğrencisi birbirlerini apolitik oluşu ile suçlar genelde fakat bunun getirdiği bir huzur var kampüste. Bir başörtülü ve bir eşcinsel akşam kahvesini içip sohbet de eder (insanları etiketliyormuşum gibi gelmesin sadece Türkiye'de alışılagelmiş olmadığı için belirtiyorum). Benim çeşit çeşit bir sürü arkadaşım oldu okulda. Kafa olarak uyuştuğum da çok çatıştığım da oldu. İkisi de kişiyi çok geliştiren ve çok büyüten arkadaşlıklar. Umarım bu soruna bu şekilde yardımcı olabilmişimdir.

Bilkent'in olumsuz yönleri:
- Akademik oryante öğretim üyeleri. Genelde eğitim hayatlarında çok başarılı olmuş ve özel sektörden bir tık tiksinen hocalarımız (en azından endüstride) bizim akademisyen olmamızı istiyorlar. Sabancı Bilkent ve Koç'a baktığın zaman 30-35 yaşlarında akademisyenlerin büyük çoğunluğu Bilkent mezunu. Bir ekol oluşturmuşlar ve bunun devam etmesini istiyorlar. O yüzden anlayabiliyorum. Tabii bu demek değildir ki sektörde Bilkent'in adı geçmez.
- Zorluk. Öğrencinin mental sağlığını zorlayacak derecede zor bir okul. Okul psikolojik destek sağlıyor ama :).https://w3.bilkent.edu.tr/www/saglik-merkezi/psikolojik-danisma-ve-gelisim-merkezi/
- Fizik ve matematik bölümü hocalarının dersleri gerektiği kadar iyi anlatmaması. Akademik çıktısı yüksek olan bazı öğretim üyelerinin dersi o kadar da iyi anlatamaması havuz derslerini aldığım sıralar beni gerçekten sinir etmişti. Tabii Bilkent'in en büyük artısı olan bilgiye nasıl ulaşabileceğini öğretmesi de bu noktada beni kurtardı.

Bilkent IE +/-:
Öğretim üyeleri +++++++++
Çok başarılı, cana yakın (profesyonelliği kaybetmeden) ve akademide esamesi okunun hocalara sahip olduğum için çok mutluyum. Özverili öğrenciyi mağdur etmemek için ekstra eforu sarfetmek asla çekinmezler. Referans yurtdışı eğitimi için çok kıymetli ve hocalarım bağlantılı okullara öğrencileri gördermekte çok istekli. Sürekli belli okullara başarılı öğrenci gönderip Bilkent'e o okullar için bir marka yaratmayı başardılar. Başarımı devam ettirebilirsem Birleşik Devletler'de iyi bir okulda master/doktora yapabileceğimin güvencesini veriyorlar. Son sınıftayken yanlarında lisans tezi yazmamız için de bir fırsat yaratıyorlar ki bu CV için çok büyük bir artı.

Ankara part time çalışmak için büyük bir dezavantaj finans sektörü için ama imkansız değil. Şu an için kesin olmasa da Bilkent IE mezunlarından birinin yanında almanyada (uzaktan) hayalini kurduğum sektörde part time çalışmam söz konusu. Flört ettik ama adını koymadık diyelim. Mezunların birbirine sahip çıktığını da söyleyeniliriz.

Pandemi sürecinde zorluk çıkarttı mı? EVET. Bu zorluğun sebebi neydi? Başarılı öğrencinin hakkını korumak. Bu dönem için notları IE hocaları daha anlayışlı dağıttı (havuz derslerinde çok daha kötü ya da çok daha iyi olduğu oldu tabii ki notlandırmanın). Bu dönemde hocalarım kendi vakitlerinden ayırıp bir sürü ek ders koydu. Sosyal izolasyonun ilk haftasından itibaren yapabileceklerinin en iyisi yaptıklarını düşünüyorum (bknz. optimizasyon). Pass/Fail sistemini de ilk getiren okullardan biri oldu. Pass/fail ne diye soracak olursan:
https://w3.bilkent.edu.tr/www/notlandirma-sisteminde-gecici-degisiklikle-ilgili-8-nisan-tarihli-senato-karari/

Umarım sorularına yardımcı olabilmişimdir.
Faydalı oldu, vakit ayırdığınız için teşekkür ederim



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
W
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Bilkent IE Seattle mezun buluşması

< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

J
5 yıl
Çavuş

Eğer çok alt seviyede başlamıyorsan çok büyük abartılıyor hazırlığın zorluğu. Bu sene okumuş biri olarak söylüyorum.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @cigerimsoldu
T
5 yıl
Onbaşı

Zamanınızı ayırdığınız için Teşekkürler



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Wubba Lubba Dub Dub
V
5 yıl
Çavuş

Tesekkur ederim yardımcı oldugunuz icin :)



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Wubba Lubba Dub Dub
H
5 yıl
Çavuş

Hocam özelden bir konuyu danışmak istiyorum.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Wubba Lubba Dub Dub
W
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Konaklamadan bahsedeyim önce.

Bilkent semtinde 3.büyük site var bilkent 1-2-3 diye. Biraz pahalı. Okulun ringleri sayesinde bahçeli ve tunusta da kalabilirsin. Bahçeli sabahları 25-30dk sürüyor ringle.

Yurtla fena değil. Çalışma alanları yeterli. Eylül ekimde ve nisan mayısta geceleri çok keyifli oluyor yurtlar bölgesi (özellikle 76. Yurt çimleri).

Yazılım için söyle anlatayım. Python sql, arena, gams, cplex, xpress ve solidworks öğreniyoruz. ERP geliştirme üzerinde çalışanlar var. SQL üzerinden para kazananlar da var. Data scientist de olabilirsin. Bunun özerine doktorasını yapan mezunlar da var. Olasılık istatistik ve python temelli sonuçta.

Endüstri mühendisleri de problemleri elleri ile çözmüyor. Hayatında yazılım illaki olacak.

Basit bir ie problemi atayım buraya.

https://docs.google.com/document/d/1SFUBBUTp3ohfMHHvPgIj6w--wnjYxtcqjcf0eIIA5u4/edit

Matematiksel modelleme ile formulasyonunu 2. Sayfada bulabilirsin. Daha sonra linear modeli de cplex üzerinden programlayıp optimum sonucu buldum.

Bitirme projelerini de incele. Hepsinde ciddi bir emek var yazılım tarafında.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @artixvonkrieger
W
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Geçmiş olsun. Bilkent IE özelindeki sorularınızı iletebilirsiniz.



W
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Moral bozmaya gerek yok. Alternatifleri değerlendirirsin.




Bu mesajda bahsedilenler: @Lucy13
W
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

12000 kişinin bulunduğu bir kampüs. Her yerden bütün ekonomik çevrelerden insan var. Herkes bir şekilde ait hissedip ona göre çevresini kuruyor. Benim yakın çevremde tam burslu kadar okula para ödeyen de var. Odtü boğaziçine göre yüksek gelirli öğrenci sayısı inaaalılmaz fazla değil. Daha fazla olduğu bir gerçek tabii. Verilen kapsamlı burs çok güzel bir "eşitleyici" oluyor bu noktada.




Bu mesajda bahsedilenler: @kebbab
W
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Yaz stajı noktasında hayır. Bir sürü şirket remote/hybrid çalışmaya geçiyor. Ayrıca yazın 1-1.5 aylığına istanbulda yaşayabilirsiniz. Kariyeriniz için yapılabilecek bir harcama. Online sayesinde uzaktan uzun dönem fena olmayan bir maaşla çalışmaya da başlayacağım istanbulda yakın zamanda. Belki bu sistem devam eder. Bizim işimize çok yaradı açıkçası. Diğer türlü sene içinde part iş bulmak savunma sanayi dışında bir hayli zor.

Akademisyen olmak için gerekli yetenekleri iyi öğretiyor. Nedir bunlar? İngilizce, iyi araştırma yapma ve yazıda kendini iyi ifade edebilme (son madde bende çok işe yaramamışa benziyor gerçi :D). Özel sektör bilkenti geç tanımaya başladı ama bilinip saygı duyuluyor. Aldığım tepkiler şaşırtıyor genelde. Ben özelde çalışmayı düşünüyorum. Dezavantajlı olduğumu hiç düşünmedim.

Odtü endüstrinin ders programı biraz eski geliyor bana. Bilkentin 10-12 sene önce (duyduğum kadarıyla) takip ettiği programa benziyor. Onun dışında pek bir yorum yapamayacağım odtü endüstriye çok hakim olmadığım için. Mutlu olup güzel ortalama yapabildiğin okul olması yeter bunlar arasında. Beni odtünün ruhu da çok çekmiyor.

IE de veriyle çok içli dışlı bir bölüm. Uğraşan da arkadaşlarım ve mezunlar var. Forecasting olsun simulation olsun pricing optimization olsun veri bilimine zaten yakın alanlar. En çok istatistik gören bölüm bilkentte ie. Veri biliminin en büyük bileşenlerin de biri de bu. Ayrıca Python, SQL, R öğrenme şansın da var. Bunların üstüne cs’ten ilgini çeken dersler de alabilirsin. IE’de sanılandan daha çok kodlama var. Linear programming gibi kendine has mantığı olan tarafları da var. Yazılım, matematik, ve yöneylem araştırması gibi 3 kolun birleştiği yer olarak bakmak lazım ie’ye.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @br902