Arama butonu
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA SORULARI YANITLIYORUM!
 Sonuçları gör
Bu konudaki kullanıcılar: 3 misafir
804
Cevap
179118
Tıklama
88
Öne Çıkarma
Cevap: BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA SORULARI YANITLIYORUM! (16. sayfa)
B
7 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: R41NM4K3R

Güzel konu olmuş amme hizmeti gibi :). Koç Üniversitesi ile ilgili merakı olan varsa cevaplayabilirim, başka vakıf üniversiteleriyle ilgili merakı olan varsa fikir verebilirim. Selamlar.
Teşekkürler. Ne güzel sende birşeyler paylaşırsın inşallah. "Bilginin zekatı paylaşmaktır." derim hep, sende paylaşırsan herkes faydalanır.




Bu mesajda bahsedilenler: @R41NM4K3R
A
7 yıl
Yarbay

Hocam merhabalar ben seneye sınava giricem sizce BMnin ders içeriği donanım tasarımı tarzı bir işte çalışmak için yeterli midir yoksa ee mi seçmek lazım



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @bilgisayarmuhendisiyim
Y
7 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: bilgisayarmuhendisiyim

İki disiplini birleştirmek güzel şeyler doğurur, süper keşifler yapabilirsin. Senin istediğin şeyi şu ekip yapıyor bir onla konuş istersen.http://phitech.com.tr/en/team/ BM okumadan, algoritma veri yapıları öğrenmen çok zor.. Öğrenirsin de onlar da havada kalır.. Ne yap et bir yerden öğren.. Bunları diplomana da cv'ne de yansıt. Açık öğretim gibi bir hayal hedef olamaz. Açık öğretim okumamışlar için senin için değil. Tıp okuyan birisi nasıl aynı cümlede bunları söylüyor cık cık cık.

Alıntıları Göster
oncelikle tesekkur ederim yanit icin

ben acikogretimi su sebepten dolayi demistim . Bogazici itu vb universitelerde bilgisayar muhendisligi egitimi almam icin ya universite sinavindan yerlesmem ya da on lisans programlarindan ilgili birini okuyup ardindan dikey gecis sinaviyla yerlesmem gerekiyor . universite sinavi daha uzun ve yorucu bir yol oldugundan acikogretim ustunden gitmeyi kendime bir yol olarak belirlemistim .



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

B
7 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Selam arkadaşlar, yarın iş var malum...bugünlükte bu kadar. Tüm sorulara detaylı cevap vermeye çalışıyorum. Hepsine cevap vereceğim inşallah, iyi akşamlar.



U
7 yıl
Er

Bildiğim şu başarılar var Mit de post-doc olan biri, Chicago üniversitesinde profesör biri, co founder biri var, bir de google summer of code a çok öğrenci kabul alıyormuş öyle diyorlar. 2011 de Türkiye'den 7kişinin 4ü bu okuldan, pardus 64bit burda port edilmiş.

Okuldan sadece bir hoca beni okula heveslendiriyor ve onun sayesinde bir şeyler öğrenebileveğimi düşünüyorum o da pardus 64 bit portu yapılmasını sağlayan, pardus için çoklu masaüstü ortamı (çomak) projesini yapan, bir çok kişinin summer of code a kabul edilmesini sağlayan, her sene yüzlerce kişiyi dersten bırakan algoritma hocam.

Sınava tekrar girmek konusunda da ailemi ikna edemiyorum



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @bilgisayarmuhendisiyim
W
7 yıl
Yüzbaşı

iyi olan biri demiş moruk




Bu mesajda bahsedilenler: @Unknownuser87442
P
7 yıl
Çavuş

quote:

Orijinalden alıntı: bilgisayarmuhendisiyim

Bu işin zorlukları nelerdir?
- Sürekli kendini geliştirmelisin. Yerinde saydığında yerini başkası alıyor olabilir.

Aşırı derece matematik gerekiyor mu?
- Hayır. Yazılım çok geniş bir alan kimisinde çok gerekiyor kimisinde hiç gerekmiyor.

Matematiğin en diplerine inmek lazım mı?
- Hayır.

Üstelik oyun şirketlerine katılma ihtimalim var mı?
- Evet kendin oyun yazabilirsin ve oyun şirketlerinde de çalışabilirsin. Oyun yazmakta matematik önemli ancak. Momentum falan da önemli. Vektörler, trigonometri vs..

Oyun şirketleri için yazılım mühendisliği mi yoksa BM'mi?
- BM yazılım müh kapsar zaten. Ancak bazı derslerinde daha fazla yazılım görüyorlarsa ona odaklanman gerekir. Oyun şirketlerinde çalışmak için ikisi de uygun.

Alıntıları Göster
Ben Oyun BM okuyup oyun şirketlerinde çalışmayı planlıyorum. Örn: Taleworlds gibi
Sözelci bir insanım matematiği hiç sevmedim ve anlamadım yada anlamak istemedim bilmiyorum. Fakat Gerekirse bu iş için özel matematik dersleri alırım ama
sizce sözelci bir insan eğer sırf oyun yapımcısı olmak için matematiğini geliştirmeye kalkarsa boşa emek mi harcar? yani sözelcilerde bm'nin oyun geliştiricliği dalında sayısalcılar kadar iyi olabilirler mi? herhangi bir sözelci olupda oyun geliştiricliği yapan tanıdığınız arkadaşınız vb var mı?
Söylediğiniz momentum, vektor, trigonometri gibi dalları iyi bilirsek mantığını çözersek yeter mi? yoksa daha derinlere inmemiz mi lazım? (Oyun developmenti dalında)

Birkaç oyunun kod dosyalarını incelediğimde (Hoi4 Gibi) Genellikle daha çok matematik ezberinden çok mantığa dayalıymış gibi geldi. Sanki bir şey başlıyor ve sen onu devam ettiriyorsun bu problem çözmeden daha farklı gibi. İşte bu nedenle soruyorum sözelciyim eğer bu iş için çok çalışırsam sizce boşa emek mi harcarım?

Çünkü bu benim geleceğimi ilgilendirecek konu ve siz daha bilgili olduğunuz için sizin tavsiyelerinize uymak istiyorum.

Edit: Yazım hatası sözelciler>Sayısalcılar olacaktı.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProStalkerKingDoz55 -- 16 Temmuz 2018; 0:35:36 >

A
7 yıl
Yüzbaşı

O zaman kendi alanımdan bir bölüm tercih edip yazılımı da yanında bireysel öğrenmek daha mantıklı olacaktır. Çok teşekkür ederim. Zamanla aklıma gelen şeyleri özelden sorsam müsait oldukça cevaplar mısınız?



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @bilgisayarmuhendisiyim
F
7 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Mr.Legend

Yav boş yapma arkadaşım. Daha dün mezun oldum, öğrenci iken başvurduğum firma 4200 TL teklif etti, kabul ettim. 1800 e çalışan bilgisayar mühendisi değildir programcıdır o
Nerden mezun oldun hocam ben de yeni 2. sınıfa geçtim hocalar çok kasıyor tavsiyelerini alırım

Edit: Tercih yapacak arkadaşlar , Tobb ile ilgili sorularınız varsa ben de elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Felina. -- 16 Temmuz 2018; 2:7:47 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
7 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Felina.

Nerden mezun oldun hocam ben de yeni 2. sınıfa geçtim hocalar çok kasıyor tavsiyelerini alırım

Edit: Tercih yapacak arkadaşlar , Tobb ile ilgili sorularınız varsa ben de elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım

Alıntıları Göster
Dokuz Eylül Üniversitesinden mezunum. Hocalar kassın güzel bir şey. Bizim proje dersimiz vardı, bu sayede ilk senelerde çok yorulduk ama karşılığını aldık.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
7 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: bilgisayarmuhendisiyim

Ben seni tebrik ederim, aramıza hoşgeldin. İşini iyi yapman ümidiyle, başarılar.

Alıntıları Göster
Hoşbulduk. İşimi seviyorum. Gireceğim firmayı da seviyorum. Umarım iyi iş çıkartırım. Teşekkürler



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

K
7 yıl
Onbaşı

Hocam ülke şartlarında Tübitak Bilgem, Savunma Sanayi vb. bir yerde çalışmak mı yoksa ünide akademisyenlik mi, maddi ve mesleki tatmin açısından değerlendirebilir misiniz?
Ek olarak Gömülü Sistemler ve Bilişim Sistemleri Güvenliği piyasası ne durumda bir bilginiz var mı?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kenshin17 -- 16 Temmuz 2018; 2:48:58 >

J
7 yıl
Er

hocam netlerim hacettepe bilgisayar mühendisliğine yetmeyecek gibi. ankara'da yaşıyorum şehir dışı sıkıntı olmaz ama olmasa daha iyi ankara üniversitesi veya gazi yazmalı mıyım? bu iki üniversitesi için daha düzgün yorum görmedim internette ankara 36k sıralama ile kapatmış geçen sene 55-60k ile kapatanlar da bile övgüler var ankara üniversitesinde sadece kötüleme. açıkça söylemek gerekirse aynı sıralamada alan üniversiteler için şehir değiştirmek istemiyorum.ne yapmalıyım? bu iki üniversite yazılır mı?



A
7 yıl
Yüzbaşı

Hocam geçen sene bilgisayar sıralamaları genel olarak yükselmişti. Bu sene de olur mu ? Talep daha da mı artıyor ?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
7 yıl
Teğmen

Hocam İzmir yüksek teknoloji enstitüsü bilgisayar mühendisliği bölümü hakkında bilginiz var mı acaba oralardan mezun insanlarla çalıştınız mı veya muhabbetiniz oldu mu



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
J
7 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: HBKocabiyik

Merhabalar,

3 yıllık iş hayatında bulunan bir yazılım mühendisli olarak bir kaç noktaya değinmek istiyorum.

Öncelikle maaş aralıkları yeni mezun için kesinlikle 3k ile 4.5k arası bir maaş değildir. Yeni mezun maaşları asgari ücret ile yeni mezun öğrencinin kendine geliştirmiş olmasına göre değişmektedir. Bu aralık 1.6k ile 3k arasında değişmektedir. (3k maaş için proje yapacak kadar kod bilmeniz istenir.)

Bugün iş görüşmesine gelen yeni mezunlar ile görüştüğümüzde gelenlerin %80'ni yazılım süreçlerini ve kodlamayı bilmemektedirler ve şirkette, yeni mezun öğrencinin 3-5 ay kendisini geliştirmesini beklediğinden şirket için bir fayda görememektedir. Haliyle şimdiye kadar gözlemlediğim firmaların büyük çoğunluğu ortalama başlangıç maaşı 1800 TL + yol + yemek parası vermektedir. Bu durum başlangıçta maalesef böyle.

O kadar yıl okul okumak + derslere çalışmak ve mühendis diploması almanın karşılığı asgari ücret seviyesinde olması kabul edilemez ve insanın içine oturan bir durum. Çünkü devlet böyle olmasını istedi ve piyasa buna uymak zorunda kaldı. Çünkü devlet TMMOB'nin belirlediği asgari mühendis çalıştırma maaş limitini yasa olarak kaldırdı. Başlangıç 3k ile 4.5k arası bir maaş alacağınıza inanıp, mezun olduğunuzda gerçeklerle karşılaştığınızda travma geçirmenize neden olabilir. Kısaca yeni mezunun ortalama maaş ederi kasiyer maaşlarına ile hemen hemen aynı.(kasiyer arkadaşları burada küçük görmek gibi bir amacım kesinlikle yok, yanlış anlaşılmasın)

Ben bilgisayar / yazılım mühendisi oldum deyip iş arayışına geçen çoğu yeni mezun ise eğer lisans eğitimi süresi boyunca kendine hiç bir şey katmadıysa aylar belki yıllar boyu iş aramakla geçirmektedir. Bugün sektöre göre oldukça bilgisiz yeni bir mezunun kendini geliştirmesi ve ona yukarıdaki maaşları verecek şirket çok azdır. Çünkü Türkiye'deki şirketler çalışanlardan direk fayda beklemektedir.

Yazılım mühendisi ile bilgisayar mühendisi arasındaki fark konusunda arkadaşa kesinlikle katılmıyorum. Evet iki mühendislikte bugün Türkiye şartlarında aynı işi yapmaktadırlar ama gelecekte kesinlikle aynı işi yapmayacaklardır. Bilgisayar mühendisleri lisans eğitimleri boyuncu donanım konusunda ortalama yazılım mühendisinden daha bilgili mezun olmaktadır ama yazılım mühendisi de donanım dersleri yerine yazılım dersleri daha çok görmektedir. Böyle olunca da yazılım mühendisi yazılım süreçlerinde ortalama yeni mezun bilgisayar mühendisinden daha çok bilgili olmaktadır. O yüzden bilgisayar mühendisi daha donanımlı oluyor demek hatalı bir çıkarımdır.

Daha önce bilgisayar mühendisi ile yazılım mühendisi gelecekte aynı işi yapmayacaklar diye belirttim. Muhtemelen gelecekte çoğu bilgisayar mühendisliği bölümüne öğrenciler tercih yapmayacak ve çoğu üniversite de bu bölümü kapatacaktır. Çünkü Türkiye'de yazılım mühendisliği bölümü yeni yeni oturmakta ve sektörde yazılım yaşam süreçlerini iyi kullanabilen mühendislere ihtiyaç duyulmaktadır. Her ne kadar şu aşamada kod yazabilen programcılara sektör ihtiyaç duysa da ileride lisans eğitimi almış yazılım mühendislerine ihtiyaç duyacaktır.

Ayrıca yazılım mühendisi olmak için mühendislik eğitimi almak gerekmektedir. Bilge adam, başarı soft gibi firmaların verdiği sertifikalar ile yazılım mühendisi olunmamaktadır.
Yazılım Mühendisliği eğitiminin, bilgisayar mühendisliği eğitimine göre herhangi bir artısı var mı sizce, varsa nedir? Spesifik olarak ders örneği vererek söylebilir misin?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi johnbackus -- 16 Temmuz 2018; 10:13:28 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
7 yıl
Binbaşı

Okuduğunuz bölümü anlamamışsınız hocam. Bilgisayar mühendisi kod ameleliği yapar, yazılım mühendisi ya projenin başında durur ya da şirket ceosu



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @HBKocabiyik
N
7 yıl
Yarbay



Yeni Mezun= 3K - 4.5K ,

2-3 yıl tecrübeli birisi 5K-6K,

3-5 yıl tercrübeli birisi 6K-10K

5-10 yıl tecrübeli birisi 10K-15K ... diye gidiyor. Bunun yanında özel sağlık sigortanız, primleriniz, yol yardımlarınız, spor yardımlarınız vs vs şirketine göre değişiyor.





Özellikle yeni mezun için bu paraları Türkiye'de kazanabilmeniz için ya çok şanslı olmanız lazım yada mezun olduğunuzda müthiş donanımlı olmanız lazım ve büyük bir kurumsal şirkete girmeniz lazım diğer türlü imkansız.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nike -- 16 Temmuz 2018; 10:30:49 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
7 yıl
Yarbay

Yazılım Mühendisliği mezunuyum programlama derslerinin yanında yazılım proje yönetimi dersleri veriliyor. (Zaman yönetimi, gereksinimler, kalite yönetimi vs. vs.)



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
7 yıl
Çavuş

quote:

Orijinalden alıntı: varevolverine

Okuduğunuz bölümü anlamamışsınız hocam. Bilgisayar mühendisi kod ameleliği yapar, yazılım mühendisi ya projenin başında durur ya da şirket ceosu
Okuduğum bölümü çok iyi anladım dostum. Yazılım mühendisi de, bilgisayar mühendisi de, bilgisayar programcısı da kod ameleliği yapıyor, yapacak, yapmak zorundadır. Bu işin temelinde bu vardır ve yazılım sektöründe iyi bir terfi alacaksan en az 5 yıl kod ameleliği yapmak zorunda olacaksın. Ve şuan Türkiye'de eğitim alan lisanslı yazılım mühendisi bir kimse hiç bir şirketin ceo'su falan değildir. Çünkü Türkiye'de yazılım mühendisliği lisans programı ilk mezunlarını 4 yıl önce verdi.