Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir, 1 mobil kullanıcı
108
Cevap
56181
Tıklama
6
Öne Çıkarma
Cevap: Bilgisayar Mühendisleri Kod Yazmak Ne Demek?(Mezun oldum) (4. sayfa)
A
16 yıl
Yüzbaşı

@Tun4
öncelikle tebrikler, bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak aramıza hoşgeldin diyorum
kabaca, kod yazmak demek bilgisayarda yapmak istediğin şeyi uygun bir şekilde ( bu şekil de programlama dili olur) bilgisayara anlatarak istediğin şeyi yapmaktır. yeterince basit bir açıklama oldu sanırım.

quote:

Orijinalden alıntı: ssff_allthing

Şuanda bilg. müh. gidenlerin en az %50 si pc hakkında bişey bilmiyor..Geri kalan %50 lik kesimde ise bilgisayardan sadece yeteri kadar anlıyor..Kod yada programlama bilenlerin sayısı %1 i geçmez..Tabi bunu bilg. müh. yeni başlayanlar için diyorum..Ayrıca bilg. müh. yeni başlayıp bilgisayara elini sürmemiş yani google a bile girmesini bilmeyen adamlar mezun olduklarında bilgisayar ile ilgili üniye girerken onlardan daha çok şey bilenlerden bile daha iyi bir bilgiye sahip oluyor..Emin olun selçuk,çukurova,katü pc müh. girenlerin çoğu(yani üniye yeni başlayanlar)boğaziçi,itü,odtü pc müh. girenlerden daha çok şey biliyorlardır..Ama mezun olduktan sonra durum büyük bir çoğunlukta geçerli olmak üzere tam tersi oluyor..Neden acaba


ben bu mantığı gerçekten anlayamıyorum. bilgisayar mühendisi demek tamirci demek değildir. bilgisayarın kullanıcı sorunları hakkında bir şeyler bilmek zorunda değiliz. örneğin daha geçenlerde yaşadım, bilgisayarımdaki görev yöneticisi bozuldu, önce garip şekillere girdi sonra tamamen kayboldu ama ben internetten yardım alarak çözdüm olayı. bu sorunlarla ilgilenebilecek zamanı olan bir sürü insan var, hepsi de yazıyor internette. bilgisayar mühendisi daha teknik şeylerle uğraşır, benim sorun yaşadığım görev yöneticisinin kodunu yazmak gibi(basit bir örnek). bilgisayarın en teknik şeyleriyle uğraşırken ne diye "pc (personal computer)" ile uğraşalım ki? benim kişisel işlerimi görecek kadar, istediğim programlarda kod yazabilecek kadar, ya da ilgimi çeken lazım olan programları kullanacak kadar bileyim benim için yeterli.

ayrıca mevcut eğitim sistemimizde, bilgisayar mühendisi olmak için daha önceden bilgisayarla ilgili olmak da gerekmiyor. sonuçta üniversiteye giriş sınavında office felan sorulmuyor. fen ve matematik alanında iyi yani mühendis olabilecek kapasitede ve iyi türkçesi olan kişiler seçiliyor. buradan yanlış anlaşılmasın sistemi övmüyorum ama olay bu. mühendis olabilecek kişiler alınıp bilgisayara dair hiç bir şey bilmedikleri varsayılarak eğitim yapılıyor. böyle olması gerekir zaten. ne arkadaşlarım var bu bölüme gelmeden c öğrenen, java öğrenen. çoğu da bu dilleri kendi öğrendiklerinden ibaret sanıp okulda çuvalladı. önemli olan okulun sana verdiklerinin üzerine bir şeyler koyabilmen, daha önce ne kadar bildiğin değil.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
16 yıl
Yüzbaşı

hayırlısıyla bu sene bende bilgisayar programlamaya başlıycam aynı soruyu ben soracaktım açıklama yapan arkadaşlara teşekkürler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
16 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: cengaver029

hayırlısıyla bu sene bende bilgisayar programlamaya başlıycam aynı soruyu ben soracaktım açıklama yapan arkadaşlara teşekkürler.

soruya cevap olabildiysem sevindim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
13 yıl
Er

quote:

Orijinalden alıntı: 8

Bak sana olabildigince basit bir dille anlatayim.

Kod yazmak genel olarak diyelim 2ye ayrilir.

Birisi web icin kod yazmak. Digeri normal windowsta kullandigimiz programlar icin kod yazmak.

Ornegin web icin yazilan kodlari incelicek olursak.

Biz bile basit olarak kullaniriz. Mesela yukaridan bold u secerek kalinlastiriyoruz basina sonuna bazi etiketler ekliyor yazimizi. Iste bu gibi sekillendirmeler kullanici ile etkilesimler (uyelik kaydi, uyelik girisi, foruma mesaj yazma) kodlamalar ile saglanir.

Programlama dilleri ile yaziliyor.

Her programlama dilinin yazim kurallari ayridir. Nasil dersen. Ekrana bir yazi yazdirmak istedgimizde herhangi bir programlama dili ile Print"Deneme" seklinde yazdirirken baska bir dilde Write(deneme) seklinde yazidrabilirsin.

Web icin kullanilan diller asp php asp.net javascript vsdir.

Bu islemler bir de web icin degil de windows icin yapilir. Herhangi bir program yazilirken (kod yazmaktan geliyor) farkli diller kullanilir ancak bunlar webde degil windows ortaminda ya da baska isletim sisteminde isletilir.

Bunlar icin diller ise : C, c++, visual basic seklinde gider.

Bunlarin da yazilis kurallari degisiktir.

Basit degildir dusunme gerektirir.

Aslinda elektronikte de programlama vardir. Elektronik devrelere belli kurallara gore hareket kazandirabilirsin. Ancak bilgisayar kadar agir bir egitimi yoktur.





sağol kaptan çok yardım ettin bende diğer yazzılanlardan bişe anlamamıştım ama sen yazınca anlladım birde artı birşey sorucaktım aşırı zor birşeymi yani ben bunu internette sizin gibi kişilerden yardım alarak yapabilirmiyim???





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cayzers -- 17 Eylül 2012; 21:02:53 >

R
12 yıl
Binbaşı

F
12 yıl
Çavuş

Konu acılalı 4 yıl gecmiş konuyu acan arkadas 2.senesindeyken yazmış ve su anda 3.senesinin yarısında olmalı,keşke geriye dönük 3 senesi hakkında açıklayıcı bilgi verse de bu konuda karar veremeyen gençlere yol açsa...



F
12 yıl
Çavuş

CThirty arkadasım seni hem 17dk içinde acıklayıcı ve bilgilendirici mesajın için,hem de ilerlediğin yolda göstermiş oldugun azmin için tebrik ederim.Hayatında basarılar dilerim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
12 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: _EUA_

Aktif olarak 3 proje geliştiren bir bilgisayar mühendisi olarak diyebilirim ki (DivFix++, project_Meteorite, wxHexEditor...) bilgisayar mühendisi demek kod yazar demek değil. Nice kod yazan adamlar gördüm. Hex Editörü gibi bir sistemde boğulur kalır. Patlar. Debug bile edemez hale gelir kendi kodunu. Hele araya koddan uzak geçen 1-2 ay girdim mi... O kodu at çöpe.

Gavurlar bu işi inşaat sektörüne benzetmişler. Sizde aklınıza gelen her sorunu oradan benzetme yolu ile algılayabilirsiniz. Kod yazmak, duvar örmektir. Yani ameleliğidir bu işin. Biri çok güzel kod yazamadığı halde, kimsenin yapamadığı çok güzel binalar vücuda getirebilir. İş duvarların ne kadar güzel olduğunda değil, yapının nasıl tasarlandığında biter. Çünkü duvar duvardır kullanıcı için.

Programlama derslerinde öğretirler önemli olan şeyin algoritma olduğunu. Yani binanın mimarisi. Bence mimar olmaya bakın derim, çünkü piyasada çok fazla sayıda amele var :) Ayrıca şunuda hatırlamanız gerekir ki amele olmak için hiçbir eğitime ihtiyacınız yok. Bilgisayar mühendisi olupda kod yazarsanız, bu bir mimarın amelelik yapıp harç karmasına benzer. Ha ben yapmıyor muyum? Yapıyorum, ama zevk için. Kendi ihtiyacımı gidermek için. Sanırım başarılıyım ki insanlar programlarımı çekiyor...

Ayrıca bir arkadaş yukarıda değinmiş "zibilyontane bilgisayar mühendisi var artık" diye. Bizim sınıfın mevcudu 70 di. Alttan ve üstten sınıflardan da pek çok insan tanıdım. Ama bildiğim bilgisayar mühendisi sayısı 10-20 arasındadır. Bilgisayar Mühendisi diploması alan her insan bilgisayar mühendisi değildir. "Mühendislik" ayrı bir olay. Bu bölümü bitireyim de kod yazayım, para kazanayım mantığı ile okula gelen adamdan mühendis olmuyor malesef. Onlar anca programcı olurlar :)


Farklı bir bakış açısı...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
11 yıl
Onbaşı

gerçekten tebrik ederim şu anda ne yaptığınızı da çok merak ediyorum açıkcası. bende hiç bir şey bilmiyorum yeni yeni internet üzerinden öğrenmeye çalışıyorum. basit kodları yazıyorum ve gerçekten uzun uzun yazmak gerekiyormuş tek bi işlem yaptırmak için. sanırım siz c# c++ kullanıyorsunuz. yeni başlayan birisine hangisini önerirsiniz?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
11 yıl
Binbaşı

İnşallah bende kazanırım bilgisayar ile haşır neşir olmayı çok seviyorum gerçekten


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
11 yıl
Onbaşı

tebrik ederim iş ortamı konusunda çok haklısınız inşallah istediğiniz yere kabul de edilirsiniz. sağolun verdiğiniz bilgiler için umarım hiç bir zaman sıkılmam ve bilgisayara devam ederim bende okuğum bölümden memnun değilim o yüzden yazılım üzerine kendimi geliştirmek istiyorum. adım adım neler yaptığınızı paylaştığınız için de tekrar teşekkür ederim hocam.



G
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: CThirty

quote:

Orijinalden alıntı: softwaree

gerçekten tebrik ederim şu anda ne yaptığınızı da çok merak ediyorum açıkcası. bende hiç bir şey bilmiyorum yeni yeni internet üzerinden öğrenmeye çalışıyorum. basit kodları yazıyorum ve gerçekten uzun uzun yazmak gerekiyormuş tek bi işlem yaptırmak için. sanırım siz c# c++ kullanıyorsunuz. yeni başlayan birisine hangisini önerirsiniz?

Üniversite bitte hocam. Şu an çalışmıyorum çünkü Türkiye'de oldukça iyi yerlerde staj yapmama rağmen hiç beğenmedim iş ortamlarını. Sabahtan akşama bilgisayar başında oturup bana ne denilirse onu yapmak beni tatmin etmicekti. Toefl ve Gre sınavlarına girdim. Amerika, Almanya ve Finlandiya'da master başvuruları yapacağım önümüzdeki 1-2 ay içinde. Niyet mektubu vesaire işleriyle uğraşıcam şimdi. Kabul alırsam önümüzdeki ağustos yolcuyum hocam inşallah.

Edit: Açıkcası her üniversitede farklı yöntemler var programlamaya girerken. İtü'de C öğretiliyor girişte yanlış bilmiyorsam, Odtü'de pascal öğreniyorsun ilk sene. Bilkent'te ilk sene sadece Java, 2. sene C++ ve veri yapılarını öğreniyorsun. Hepsinin mutlaka avantajları ve dezavantajları var. Java, C# gibi diller insan diline en yakın olan dinler. Yani bir proje yaparken düşünmen gereken şey daha az, örneğin ramde ne oluyor diye bakmana C++ daki kadar gerek yok. Çünkü Java'nın compilerı C++'ın yapmadığı işleri yapabiliyor. Örneğin Garbage Collector diye bir çalışanı var. Bu nedenle Java biraz daha kolay oluyor. Ancak işin temelinden başlamadığın için kod yazsan bile tam olarak bilgisayarda neler döndüğünü bilmiyorsun. Bu da dezavantaj olabilir Javanın. Bu nedenle kimseye şu dilden ya da bu dilden başla diye tavsiye edemem.


@Stewie G.

Hocam kendi fikrim olan bir android projesi vardı. Oldukça mühendislik, hesaplama içeren bir projeydi. Bitirme projesi olarak 4 kişi onu yaptık. Açıkcası kendi işimi yaparken çok zevk aldım. Çünkü ürettiiğim şey tamamen bana aitti. 2 ay boyunca açıkcası 1 saniye bile boşluğumda, şunu nasıl yapabilirim, bunu nasıl yapabilirim diye uğraştım. Çok tatmin edici bir sonuç aldık, proje fuarında plaket, para ödülü vs. kazandık. Heralde hayatımdaki en mutlu olduğum anlardan biridir, yaptığın işin takdir edilmesi çok zevk veriyor. Ama bir işe girsem bana bir websitesinin şu kısmını yap deseler, 1 ay bile dayanamam sanırım.

Aselsan'a basvurabilirsiniz.Hem giriş ücretleri Tr nin çok üstündeymiş.Hem de çok iyi bir ortamı varmış.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

W
11 yıl
Yüzbaşı

1.mesajdan sonuna kadar okudum. Gerçekten çok faydalı konu. Hocam üniversite ortamın nasıldı? Bir de ne yaptın masterı felan ?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @CThirty
W
11 yıl
Yüzbaşı

Aselsan Tai vb. Türk şirketlerinden teklif geldi mi ?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @CThirty
C
11 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: muhammetmelih

Aselsan Tai vb. Türk şirketlerinden teklif geldi mi ?

Herhangi bir basvuru yapmadim, bir teklif de almadim. Ancak basvurup gorusmeye cagirilan arkadaslarim var. Bir arkadasim da oldukca iyi maasla Havelsanda basladi.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
10 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: GodShotGG

quote:

Orijinalden alıntı: CThirty


quote:

Orijinalden alıntı: muhammetmelih

Aselsan Tai vb. Türk şirketlerinden teklif geldi mi ?

Herhangi bir basvuru yapmadim, bir teklif de almadim. Ancak basvurup gorusmeye cagirilan arkadaslarim var. Bir arkadasim da oldukca iyi maasla Havelsanda basladi.

Evet sizi tekrar aynı konuya alıyoruz ama 6 sene önceki merakınızı yaşıyoruz şu an. Okul devam ederken çalıştınız mı? Siz veya tanıdıklarınız. Proje değil de sürekli işte çalışanlar falan kaçıncı sınıftan itibaren bunları yaptı? Mesela şu an giriş seviyesinin biraz üstünde java bilgim var ve ingilizce bölüm yazacam. Yani kendimi geliştirmek için 1 yılım olacak. Okuma hayatınızda siz olmasanız bile çevrenizdeki arkadaşlarınızdan geçimini ilgili işlerde çalışarak sağlayan oldu mu?

Tam anlatamadım ama siz ne demek istediğimi anladınız. Okurken çalışma durumu nasıl?

Yakın arkadaşlarımdan olmadı ama bunu yapanlar var tabiki. 2. sınıfı bitirdikten sonra part time devam edebilirsiniz örneğin. Ya da 1. sınıf bitince kendiniz bir staj ayarlamaya çalışıp staj yaptıgınız şirkette bir ücret karşılığı yıl içinde de devam etmeye çalışabilirsiniz. Kendinizi geliştirirseniz neden olmasın. Ancak verecekleri paralar çok yüksek olmayacaktır. Haftada 20 saat kadar çalışıp 1000 lira gibi bir ücret alabilirsiniz örneğin(Daha fazla ya da daha az da olabilir)



A
9 yıl
Er

quote:

Orijinalden alıntı: emure


quote:

Orijinalden alıntı: EvoRoncatto

Bu konuyu arada bir uplamak lazım. 25 bin kişi görüntülemiş 7 yıl içinde. Adama zamanında yapamazsın demişler gayette yapmış o yapamazsın diyen arkadaşların şu anki konumlarını merak ediyorum.Okulu iyi ortalamayla bitirmiş, erasmus, iyi yerlerde stajlar, projeler falan yapıp mezun olmuş. Şu an da bildiğim kadarıyla Carnegie Mellon veya Virginia Tech gibi top amerikan okullarından birince master veya doktora yapıyor. Helal valla hocam.

Bende saçma bir şekilde yapamazsın diyenlerden biriyim ne mutlu ki arkadaş beni haksız çıkarmış:). Adına çok sevindim umarım daha da başarılı olur. Bende o sıralarda foruma uçak ehliyeti nasıl alınıyor diye konular açıyordum şimdi pilot oldum. Arkadaşla kaderimiz benzeşiyor :)

maaslar nasil hocam



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
9 yıl
Yüzbaşı

Durumlar nasıl, yurt dışı oldu mu?




Bu mesajda bahsedilenler: @CThirty
B
9 yıl
Teğmen

Maşallah hocam, baştan sona okudum resmen basamakları tek tek çıkmışsın helal olsun.

Bir yandan da duygulandım, lisede 4 yıl boyunca, bilinçli bir şekilde bilgisayar müh. istediğim halde aile zoruyla ODTÜ iktisata gönderdildim. Şu an 2. sınıfım ve resmen sürünüyorum. Hayattan nefret ettim özellikle bu yıl. Arada görüyoruz haberlerde üniversitede falan sinir stresten intihar edenleri, harbiden hak veriyorum, bana da geliyor arada..

Sormak istediğim şey, bilgisayar müh. okuyamasak da bir bilgisayar müh. gibi nasıl eğitebilirim, nasıl geliştirebilirim kendimi? İlla okulunu mu okumak lazım bu okulun, sadece yazılımcı olmamak işin teferruatını da öğrenmek için? Veya yüksek lisans falan zorlasam imkansız mı iktisat diplomasıyla? Kapatamaz mıyım öyle? Ne dersin?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @CThirty
S
9 yıl
Er

Lisedeyken vs. Bilgisayarla pek isim olmazdi bu yuzden itu bilgisayara puanim yetmeme ragmen elektronik haberlesmeye yerlestim ve hazirliktayim . Ancak aklimda bilgisyaar var ve arastiriom biraz hoslanmaya basladim . Lys puanim rahat geldigi icin istersen gecersin diolar ancak kafamda bisiler var . Itude derslerime duzenli calisirsam kalifiyeli eleman olurmuyum ? Meslek hakkinda fikrim olmadigi icin becerememe korkusu var . Gunun tum saati sadece bilgisayar basinda misiniz ? Bu kod yazanlar surekli kod mu yazio ona da bi aciklik kisacasi is hayati calisma vs. Imkanlar ... Elektronikciler varsada goruslerini almak isterim .

Bana da cevap veren olursa cok sevinirim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.