Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir, 1 mobil kullanıcı
21
Cevap
3683
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Başlangıç için Netduino mu Arduino mu yoksa Pic mi?
S
12 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Merhabalar,

Öncelikle bu işe çok yeni olduğumu söylemeliyim, pek bilgim yok. Netduino'nun C#ile çalışması, az çok C# bilmemden dolayı beni cezbetti. Öte yandan Netduiono kaynağı çok az. Arduino'nun sanırım kendine has bir prgoramlama dili var. Pic'ten ise bir haberim. Benim için en uygun hangisi olur?

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



G
12 yıl
Binbaşı

S
12 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Webperfect

Her türlü pic

Neden hocam?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
12 yıl
Yarbay

Alanın elektronik, gömülü sistem vb. ise hazır kütüphanelere dayanan Arduino-Netduino gibi ortamlara girme derim.
Projemi en rahat şekilde gerçekleştireyim, yazılım-elektronik bölümü çok önemli değil diyorsan Arduino. Hatta bu işi geliştiririm, önem veririm ama detayına inmek istemiyorum dersen Mbed.

C, C++, C# temelinde C olduğu için çok fark etmiyor. Mikrokontrolcü dillerinde kullanılan C türevleri çok detaylı değil, "Class'lar oluşturayım, Pointer'lar atayayım" gibi bir durumun olmayacak uzunca bir süre. (En azından klasik projeler için)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
12 yıl
Binbaşı

.net sistemler çok sık çakılır. Bug arama ile geçen zamanında aynı projeden 3 tane daha çıkarabilecek kadar çok zaman harcatır. Arduino hazır kütüphaneleri çoğu projede yetersiz kalır. Çoğu durumda kendi yapını kurman gerekir. Pic sistemler basit yapılara sahiptir. hata denetimi ve sistemin tekrar stabilizesi basittir. flowcode gibi programlama yardımcıları seni .net yada arduino sistemlerinin üzerine taşır. Pic ve xilinx konusna eğilirsen yolda kalmazsın. Bu ikili ile üstesinden gelemeyeceğin konu yok gibi. İleri seviye işlemcilere geçiş için en basitinden en karmaşığına kadar birçok seriye sahipler. Xilinx de en son 28.05Gb/s iletim hızı ve eş zamanlı işlem gücüne sahip seri kullanıma sunuldu. Pic te ise 105 MIPs işlem sayısında işlemci üretildi. Ayrılmış işlem yapısı ile kısa sürede birçok işlem yaptırmak mümkün.

İşi elektronik olarak düşüneceksen pic, bilgisayar yapısı olarak düşüneceksen arm. Süreklilik gerektiren çökme olmaması gereken sistemler için pic.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
12 yıl
Teğmen

Arduino, atmel marka, atmega mikrodenetleyicileri için üzerinde hazır bir devredir.
Bir breadboardun üzerine microchip marka mikrodenetleyici koyup crystalinin kapasitörlerini gerekli direçleri dizmenizden farksızdır.
Adamlar bir de kıyak yapmış içine program yazabilmeniz için serial bootloader koymuş.

Pic de atmega da benzer özelliklerde mikrodenetleyicilerdir, Arduino mu pic mi diye bir kıyaslama yapılamaz, atmega mı pic mi diye bir kıyaslama yapılabilir. Daha sonra da pic'in üzerine hangi toolset ile program yazayım ya da atmega'nın üzerine hangi toolset ile program yazayım sorusunun cevabı bulunur.

Arduino, atmega üzerine program geliştirme için bir donanım+yazılım platformudur. Eminim pic için de böyle platformlar vardır.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
12 yıl
Yarbay

Hazır devre üzerinde değil de mcu açısından bakmak lazım. Avr ların ciddi fiyat avantajı var. pic16f628 fiyatına atmega8 alabilirsiniz ki arada dağlar kadar fark var. Ayrıca avr geliştirme ortamı ücretsizdir. Pic serisinde olduğu gibi crack tir limitli derlemedir gibi şeylerle işiniz olmaz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
12 yıl
Yarbay

İşi temelden öğreneyim elle pratiği de geliştireyim diyorsan PIC.
Yok benim bir projem var ve bu proje dahilinde ne kadar hızlı çözüme gidersem o kadar iyi, işin arkası beni ilgilendirmez dersen Arduino.
Netduino'ya şu aşamada bulaşma.

PIC ve Arduino aynı şeyler değil. Aslında direk olarak PIC demek de yanlış. Arduino geliştirme kartıdır, Processing ile programlanır. PIC mikrodenetleyicinin adıdır,bir çok dil ile programlanabilir ve diğer donanımı senin ihtiyacına göre şekillenir. Arduino ile ilgili kaynak eskiye göre baya arttı. Daha geek diye tabir ettiğimiz insanlar Arduino'yu sever çünkü kurucuları Open Source destekleyicisidir. Geliştirmeye açıktır. Popülerdir. Basittir. Satırlarca kodlardan çok yapılan işler konuşulur. Yapılabilecek şeyler konuşulur. Ama PIC öyle değil. Uzun yıllardan beri bir çok devre tasarlandı, bir çok proje var internette ama hepsi birileri tarafından yapılmış ve uzun seneler internette gezen şeyler. Çok spesifik olmadıkça PIC ile yeni şeyler tasarlanmıyor. Öğrenen de zaten bu işleri sevdiği için öğreniyor. Hevesi geçince yeni bir alet geliştirmek yerine hali hazırda yapılmış şeyleri kopyalayıp hobi olarak zamanını geçiriyor.
Bence bütün bu mikroişlemci teknolojisin kullanan platformlar araç olmalı, amaç değil. Sen yapmak istediğin şeyi tasarlayacaksın ki daha sonra platform seçimine geçebilesin. O aşamada da daha profesyonel davranıp hangisinin en mantıklı ortam olduğu konusunda araştırma yapıp işin inceliklerini de öğrenmiş olursun.
Ama sen bir şeylere başlamak istiyorsan biriyle yetinme PIC ile başla Arduino'da bulunsun elinin altında ona da kafa yor. Farklı bir dil derken Processing C'den çok farlı bir dil değil. Hemen hemen aynı hatta. Daha sonra da FPGA ile ilgilenirsin.
Kolay gelsin.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
12 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Cevaplar için çok teşekkür ederim.

Ardino Due ile başlayıp, daha sonra pic'e geçmeye karar verdim. Sizce kötü bir başlangıç mı olur? Arduino'nın çok kolay olduğunu duydum. Arduion'nun kolay olmasının ileride soruna yol açar mı? Birde Arduino ile geliştirlmiş projelerin daha kaliteli olduğunu görüyorum.



M
12 yıl
Teğmen

Yukarida arkadaslarda deginmisler. Ancak ilk once PIC programlama ogrenip daha sonra Arduino ile ugrasan biri olarak her ikisinide elinde bulundur derim. Ama once PIC ile baslaman ciddi bilgi birikimi saglar.

Dil olarak buyuk bir fark yok. Arduino nun dili zaten C tabanli bir dil ve eger PIC programlamayi C ile ogrenirsen cok basit gelecektir.
PIC demek elektronigin icine biraz daha girmektir. Biraz daha ugrasirsin. Ancak Arduino bir platformdur ve elektronik bilgisi PIC kadar gerektirmez. Hazir shield denilen devreleri bulunur. Ya da bu shieldlari kendinde tasarlayabilirsin.
Kaynak olarak PIC malum bayagi bir fazlaca. Cesitli diller ile programlanmasi (jal, assembly, c, pascal, basic) kaynaginda ciddi miktarda arttirdi. Ancak arduino nunda ondan kalir yani yok. Ozellikle yabanci sitelerde cok guzel devreler bulabilirsin. Son yillarda Turklerinde bayagi ugrastigini soyleyebilirim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
12 yıl
Teğmen

Peki TI msp430 nasıldır bilgisi olan?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
12 yıl
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: rudder

Peki TI msp430 nasıldır bilgisi olan?

Cesitlidir, guzel bir entegredir, birazdaha yenidir, bazi tasarimlarinda dma da vardir. Dusuk guc tuketimi de fena degil diye biliyorum. Deneme kartlariyla ucuza temin edilebilir. Ama PIC daha cok bilindigi icin internetten daha fazla bilgi edinilebilir. Msp430 un inceledigim kadariyla cevresel birimleri PIC i aratmayacak sekilde.

Aslinda piyasada pek cok iyi mikrodenetleyici var, hepsinin farkli avantajlari var. Onemli olan fiyatlari, ekosistemleri ve firmanin verdigi destekler.

Yani internette ornegini bulabilduiginiz, kullanici kitlesi olan. Kart basmakla ugrasmak isemeyenler icin hazir kitleri olan. Ayni ozelliklerine karsi fiyati daha uygun olan ve firmanin destegini arkasina alan parcayi secmek onemli.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
12 yıl
Teğmen

Peki msp 430 programlamayı nerden öğrenebilirim, internetten çeşitli kaynaklar buluyorum fakat mantığını anlamadan ezberlemiş gibi bişey oluyorum.



T
12 yıl
Yüzbaşı

Başlangıç için her türlü Pic


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
12 yıl
Binbaşı

atmega8 filan alabilirsin dip paket , kesinlikle pic denen şeyden uzak dur bu kadar diyim , ben atmega ve arm kullandım pic'e ve mplab ide'ye tahammül edemezsin keil uvision gibi bir ide kullandıktan sonra,

başlangıçta atmega8 gibi bir mcu kullan, atmel studio gibi bi adı olan ide'si var o çok daha güzel.
sonra cortex m0'a geçersin stm32f1 gibi bişeydi galiba m0'lı bi kit var çizgitagem'de onu alırsın.

yukardaki ve yorum atmayan arkadaşlar -'leyebilir, burda yorum yapanlardan kaçı mühendislik öğrencisi ya da mühendis bilmiyorum ama hobi olmayıp bu işle uğraşanlar bana hak verecektir.



U
11 yıl
Yarbay

Ben de bu işe girişmek istiyorum ancak nasıl başlayacağımı hiç bilmiyorum. Nereden başlamalıyım araştırmalara?

Hangi dili öğreneyim? C dilini bilmiyorum. Pic te bu mu kullanılıyor?



S
11 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: elektro_gadget

En azından birkaç ay hiç elektroniğe bulaşmadan pc'de C çalışman gerekiyor. Kitaplardan, internetten faydalanabilirsin ve takıldığın yerde forumun yazılım geliştirme bölümüne sorabilirsin.

Biraz daha yol gösterirseniz hocam.



S
11 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: elektro_gadget

quote:

Orijinalden alıntı: Schizophrenia

quote:

Orijinalden alıntı: elektro_gadget

En azından birkaç ay hiç elektroniğe bulaşmadan pc'de C çalışman gerekiyor. Kitaplardan, internetten faydalanabilirsin ve takıldığın yerde forumun yazılım geliştirme bölümüne sorabilirsin.

Biraz daha yol gösterirseniz hocam.

C programlama e-kitap.http://murtuzayevsahil.files.wordpress.com/2013/03/c_kitap.pdf
Bundan başka google da aratırsanız birsürü kaynak çıkar.

Şu C derleyicisi.http://sourceforge.net/projects/mingwbuilds/files/latest/download
Şu da kod yazarken kolaylık olsun diye c/c++ kod editörü (IDE).http://download.qt-project.org/official_releases/qtcreator/3.1/3.1.0/qt-creator-opensource-windows-x86-3.1.0.exe

Bunları kurup hemen denemelere başlayabilirsiniz.

O açıdan dememiştim hocam, zaten elimde kitap mevcut c için. Yine de teşekkürler


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
11 yıl
Yarbay

Bana arduino vs. ile başla diyolardı. Ben pic ile başadım. kolay olmadı ama tecrübe edindim... Bu diğer herşeye değmez mi ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
11 yıl
Yüzbaşı

İnternette ki pic başlangıç setleri hakkında ne düşünüyorsunuz ?