Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
361
Cevap
127688
Tıklama
0
Öne Çıkarma
ayak bileği kıkırdak zedelenmesi ameliyatı
G
3 yıl
Onbaşı

Arkadaşlar herkese merhaba,
Ben konuyu hem doktor hem hasta olarak ele alacağım.
İnternette Türkçe olarak "ayak bileği ameliyatları" ile ilgili gerçek tecrübeleri paylaşıldığı tek platform burası ve bu tecrübeyi yaşayanlar ne kadar zor, maddi ve manevi olarak yıkıcı bir süreç olduğunu bilirler. Doktor (hatta cerrah) olmama rağmen burada okuduklarım benim sürecimi kolaylaştırdı ve ben de birilerinin sürecini kolaylaştırabilmek adına kendi tecrübelerimi paylaşmaya karar verdim.

Türkiye'nin en yoğun hastanelerinden birinde günde en az 3-4 ameliyat yapan ve ayda en az 7-8 nöbet tutan bir beyin ve sinir cerrahıyım. Benim ayak bileği problemleri yaşamam 2 yıl öncesine dayanıyor. Uzun ameliyat ve zorlu nöbetlerin sonunda sağda belirgin olmak üzere her iki aya bileğimde müthiş ağrılar oluyordu. İş hayatımızın yoğunluğu nedeniyle hepimizde bu tarz geçici şikayetler olur genellemesi dahilinde başlarda önemsemedim. Hatta 2 yıl etrafım doktorlarla dolu olmasına rağmen hiçbir kimseye danışmadım bile. Ancak bundan 2,5 ay önce 4 ameliyat yaptığım zorlu bir nöbet gecesinin ertesinde ayağımdaki ağrı dayanılmaz oldu ve izin alıp eve gitmek zorunda kaldım. Sonrasında dinlenmeyle azaldı ve işime geri döndüm ancak yine sürdüremedim. Ameliyat sürecinde yer almam gereken aciliyetli hastalarımın işlerini tamamladıktan sonra araştırmaya başladım. Sedef hastasıyım ve sedefe hatalığının ilerleyen süreçlerinde eklem romatizmaları oluşabiliyor. Bu bağlamda öncelikle romatolojide eklem romatizması araştırıldıktan sonra sorunun romatizma olmadığı anlaşıldı. Birden fazla ortopedist ile görüşsem de bir sorun olmadığı karşılığını aldım. Ancak ağrı eşiği yüksek (yani her ağrıya oflayıp puflamayan) biri olduğum ve ağrıdan dolayı işimi sürdüremeyecek halde olduğum için bir sorun olduğundan emindim. Başka bir ortopedist arkadaşıma MR (emar) ile kontrol etmeyi teklif ettikten sonra esas sorunlu olan sağ ayak bileği MR'ımda 1-osteokondral lezyon (kıkırdak hasarı) 2-sinüs tarsi (ayak dış yanındaki kas liflerinin sıkışması) 3-posterior impingement (ayak bileği ekleminde arka tarafta kemik çıkntı) ve 4-naviküler kemikte (ayağın tarak kısmında ayak bileğinden bağımsız bir kemik) ne olduğu belli olmayan bir lezyon görüldü.

Arkadaşlar işte esas serüven burada başladı. Arada görüştüğüm isimlerden bahsetmeyeceğim. Ayak bileği sorunu yaşayanlar bu konuda yetkin çok az hekim olduğunu bilirler. Ayrıca ayak bileği patolojileri ve ayak bileği artroskopisi özellikli bir tıbbi işlemdir. Özellikli tıbbi işlem demek bir doktorun uzmanlık eğitimi sürecinde öğrenmek zorunda olmadığı ancak ileri uzmanlık eğitimleri gibi özel uğraş ve eğitimle öğrenilebilir ama o branşın uzmanı olmak için bilmek ve uygulamak şart olmayan işlemlerdir. Yani her ortopedist ayak bileği patolojilerini (ayak bileği kırığı demiyorum, kırıkları her ortopedist bilmek ve tedavi etmek sorumluluğundadır) ve ayak bileği artroskopisini bilmek zorunda değildir. Bu o doktoru yetersiz, bilgisiz, beceriksiz kılmaz. Ancak bunun yanında özellikli tıbbi işlemlerle ilgilenen hekimlere genellikle ulaşmak zor ve pahalıdır.

Velhasıl kelam bu süreçte benim başımdan tanı aşamasında da zor zamanlar geçti çünkü ayak bileğimin dışındaki lezyonun iyi huylu mu kötü huylu mu (malign-benign) olduğuyla ilgili farklı görüşler vardı ve belki de ayağımdaki esas sorun o idi. Tabiki bunu netleştirmek için farklı görüntülemeler, tümör konseyleri vs derken ruhsal olarak da yıpratıcı bir süreç geçirdik. EN sonunda o lezyonun iyi huylu olduğuna karar verildi ve esas sorunun ayak bileğimdeki 1-2-3 olarak anlattığım osteokondral lezyon, sinüs tarsi ve posterior impingement olduğuna karar verildi.

Görüştüğüm tüm ortopedistler ameliyat olmam gerektiği konusunda hemfikirdi. Peki hangi patoloji tedavi edilmeliydi? Bazı hekimler bunlardan sadece birinin bazıları ise hepsinin düzeltilmesi gerektiğini ilettiler. Bu süreçte ameliyatla ilgili ücretler arasında doktora ve özel hastanelere göre değişmekle beraber uçurum farklar vardı ve benim sektörün içerisinde olmam beni ücret konusunda bana bir avantaj sağlamıyordu. Bu arada bu ücretlerin fazla olduğunu söylemiyorum. Bu işlemleri yapan doktor arkadaşlarımın ağabeylerimin ablalarımın yılların birikimi, verilen emekler ve çekilen zorluklarından en yakınen ben haberdarım. Ülkemizde para değersiz ve insanların alım gücü düşük. Ayrıca sağlık konusunda insanların cebinden para ödemek durumunda kalması da sosyal adaletsizlik ama bunlar konumuz değil.

Sevgili arkadaşlar, bu süreçte güleryüzlü, kaprisli, maddiyat öncelikli, maddiyat konuşmayan, umut veren, umut vermeyen, işine hakim imajı veren ya da daha çekinik davranan birden fazla hekim ile görüştüm. Bu çok normal herkesin yoğurt yiyişi farklıdır. Ancak bunu genel olarak söylüyorum reklam her şey demek değildir. İnsanın ihtiyacı olan en en birinci şey hastalıktan kurtulmak yani becerikli bir hekim. İkinci olarak da en en önemlisi iyi iletişim kurabilmek, güleryüz, anlayış vs. Evet maalesef bu ikisi her zaman bir arada olamıyor. Keşke olsa. Bu ikisini başarabilen hekimler zaten oldukça başarılı ve tatminkar oluyorlar.

Sonrasında bilvesile (sadece tedavi olmayı tercih ettiği hekimimi paylaşacağım) Gazi Üniversitesi Ortopedi bölümünden Prof.Dr.Ulunay Kanatlı hocamızla görüştüm. Kendisinin muayene sırasındaki hamleleri, bana sorduğu sorular ve şikayetlerimi anladığına dair bana yansıttığı cevaplar beni tatmin etti. Bu arada Ulunay bey fazla konuşmaz, hastaların çokça beklediği aşırı dolu içerikli bir iletişim kurmaz. Benim de beklentim işine hakim olması ve çok değil emin konuşması idi. Bana sadece "Evet artroskopik ameliyat olman gerekiyor. Hallederiz. Şu gün yapalım. " dedi. En büyük kaygım "işime dönebilecek miyim" diye sorduğumda "döneceksin tabii ki" dedi. Sağolsun.

Arkadaşlar günü geldi ve ameliyatımı oldum. Artroskopik ameliyatlar kamer ve yardımcı bir katater ile 1 cm'Lik deliklerden girilmek suretiyle yapılır. Ancak benim hem ön, hem yan ve hem de arka ayak bileği sorunum olduğu için 6 adet 1 cmlik kesi ile 3 artroskopi yapıldı. Mozaikoplasti yapılmadı. Genel anestezi altında Osteokondral lezyon için Mikrokırık, sinüs tarsi ve posterior impingement için de onarımlar yapıldı. Dileyenler belden uyuşturma ile ameliyat olabilirler ben genel anesteziyi tercih ettim. Ameliyattan sonra anesstezi etkisinden çıktıktan sonra hissettiğim ağrı hayatımda duyduğum en şiddetli ağrı idi. Bu da normal. Artroskopide ayak bileğini su ile şişiriyorlar ve o basınç 3 güne kadar ciddi arğılara sebep oluyor. (Benim ameliyatım 3 saat civarında sürdüğü için bu operasyon sonrası ağrım normalden fazla oldu.)

Taburcu oldum ve 6 haftalık istirahat süreci başladı. Evde sağ ayağıma hiç basmadan 6 hafta. Tuvalet, yemek ve duş için kalkıyor ve yürüteç ile diğer ayağımın üzerinde hareket ediyordum. Doktor olmama rağmen bir daha asla düzelemeyeceğimi düşündürecek şiddette ağrılarım oluyordu. Ve tabii ki herkes tam sağlığa kavuşmak ister ama bazılarınızın olduğu gibi bbenim "yürüyebilsem yeter" "eskisinden iyi olsam yeter" diyebilecek bir durumum da yoktu. İşime ve normal yaşantıma dönebilmek için tamamen iyileşmem gerekiyordu. Bu 6 haftalık süreçte elevasyon (ayağı kalp seviyesinde yukarıda tutma) ve soğuk uygulamalar ve ağrı kesiciler ile durumla baş etmeye çalıştım. Ayrıca bu ameliyatlarda ayak sırtında yüzeyel seyreden bir sinir zedelenebiliyor ve ona bağlı yanma tarzında inanılmaz şiddette (nöropatik ağrı diyoruz) ağrılar olabiliyor. Bu nöropatik ağrı benim de başıma geldi ve B vitamini kullandım. nöropatik ağrılar yaklaşık 3-4 haftada neredeyse yok denecek kadar azaldı.

6 haftalık hareketsizlik nelere sebep oldu? Sevgili arkadaşlar hareketsizlik kaslarda zayıflamaya ve eklem hareket açıklığının azalmasına sebep olur. Benim de bacağım diğer bacağıma göre gözle görülür şekilde inceldi ve güçsüzleşti. Ayrıca hareketsizliğe bağlı olarak sindirim sistemi de yavaşlar ve kabızlık gelişebilir. Yine hareketsizliğe bağlı ciddi kilo alımı olabilir. Ameliyat olacak arkadaşlar mutlaka beslenmelerine bu hareketsizlik döneminde dikkat etmeliler. Duş için metal bir iskemleden ayağımı duşakabinin dışına çıkararak ıslanmaktan korumak suretiyle çözüm üretmiştim.

Dinlenme dönemi bittikten sonra fizik tedaviye başladım. Hiç basamadan geçen 1 hafta sonrasında yanal demirlere tutunarak yürümeye başladım ancak öyle normal bir yürüme formu beklemeyin. Ayağınız güçsüz, eklem açıklığınız azalmış ve ağrılı olacak. Fizik tedavi süreci de ağrılı bir süreç. tabiki "no pain, no gain"..

Şu an ameliyat sonrası 9. haftadayım. Çok az destekle en azından fizik tedaviye ve hastane kontrollerime tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duymadan yürüyerek gidebiliyorum. (Fizik tedaviye başlarken eşimden başka yardım edecek kimse olmadığı için ona kolaylık olması için tekerlekli sandalye edinmiştim çok faydasını gördüm.) Ameliyattan öncesine göre daha iyiyim diyemiyorum ancak burada da gördüğüm kadarıyla bu işten iyileşmek en az 3. ayda başlıyor. Gerçekten fiziksel yeterlilik kaybı ve şiddetli ağrılar insan psikolojisini oldukça bozacak düzeyde olumsuz olaylar. Süreçteki gelişmeleri buradan sizlerle paylaşacağım. Ben gün içerisinde çok hareketli (hastanesi günde 4 defa tavaf eden oradan oraya koşuşturan) yaşayan bir insan olduğum için bir daha eskiye dönememe, akademik ilerleyişimi sürdürememe ve sosyal alanda aileme yetememe gibi çekincelerden dolayı bu süreçte çok yıprandım ve buradaki tüm diğer arkadaşların da aynı sorunları yaşadığını gördüm.

Sevgili arkadaşlar "ameliyatımı mümkün oldukça geciktireceğim" diye düşünenler için söylüyorum. Bu ayak bileği rahatsızlıkları dejeneratif (yani kullanmaya bağlı yıpranma) bir durumdur ve ilerleyicidir. Ne kadar erken müdahale edilir ve korumaya alınırsa tedavi sonuçları o kadar iyi olur. Ve tabiki erken süreçlerde daha hafif operasyonlar ile kurtulma ihtimaliniz varken hastalık ilerlediğinde gerekli olan cerrahi prosedür de kompleksleşir.

İş hayatımda hayatı 1 gün içerisinde tamamen değişen, biten, hayatını kaybeden, engelli hale dönüşen insanlar gördüm. Hastalığın şiddeti ne olursa olsun zordur, yıpratıcıdır. Ancak başkalarının da başına geldiğini ve onların iyileştiğini görmek insana umut verir. Bu konuyu açan arkadaşa da kendi adıma teşekkür ederim. Süreçle ilgili olarak elimden geldiğince önemli olan noktaları paylaşmaya çalıştım.

Özet ve sonuç: En önemli tavsiyem "ayak bileği ya hallolur, çok basit ameliyat" vs diyenlere kulak asmayın sevgili arkadaşlar. Başına gelmeyen bilmez. Bu hastalık hem fiziksel (ağrı ve fonksiyon kaybı), hem sosyal (bir süre bakıma muhtaç olma, çalışamamaktan doğan ekonomik kayıplar vs) hem de psikolojik (eskisi gibi olacak mıyım? sakat mı kalacağım?) boyutu olan bir durumdur. Ameliyat sonrası ağrılı ve zor süreçler oluyor. Ancak azim, inanç ve destekle hallolmayacak hiçbir şey yoktur. Dermansız dert olmasın... Sağlıkla kalınız..







Arkadaşlar herkese merhaba,
Ben konuyu hem doktor hem hasta olarak ele alacağım.
Yoruma Git
Yorumun Devamı gargara06 - 3 yıl +5
S
11 yıl
Er

Arkadasim cok gecmis olsun,allah sifa versin..



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
10 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: ecegül

aslında dr yakup by ailecek çok kızdık ilk ameliyatta denedik olmadı diyince başka dr arayışına girdik sonuçta eğitim hastanesi şimdiki doktoruma güvenmek zorundayım eskisi yürümeye ihtiyacım var :(


valla benimde öyle bir durumum olsaydı bende kızardım ama ben memnun kaldım.bu amlyat son olur inşallah sizin için.kemikler 30 günde birbirine kaynıyor benim öyle olmuştu(tabi yaş ta önemli)2 ay beklemeleri kıkırdak oluşumunun sağlanması kısacası uzun bir süreç,bu süreçi allah başka hastalık vermesin diyerek gecirdim (sıfırı tüketmemek gerekiyor).birde alcınız cıktıktan sonra fizik tedaviyi ihmal etmeyiniz ben çok faydasını gördüm.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
10 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: ekostros

Benzer bir durum bende de var. 25 aralıkta halı saha maçında sağ ayağımı yan bastım basit bir burkulma olduğunu düşünüyordum burkulmadan sonra ayağımı yere hiç basamadım direk hastaneye ilk röntgen çekildi temiz çıktı buz-krem. 13 ocak'a kadar ayağım baya iyileşti üzerine basıyorum rahatlıkla yürüyordum ama özellikle bir kaç harekette bileğimde zorlanma devam ediyordu daha çok gerilme,kopucakmış gibi bir ağrı muhtemelen bağ kopması. Mesela yere kıç üstü oturup ayaklarım yere basar şekilde bacaklarımı ileri uzatmaya başladığımda sakat olan bacağım yarıda kalıyor diğerini çok daha uzağa uzatabiliyorum. Neyse 13 ocakta kontrole gittim doktor röntgene baktı biraz daha bekleyelim dedi 2 ay kadar sürebilcek bir durum olduğunu söyledi burkulmaların iyileşmesse MR'a bakarız. Bugün 24 şubat bileğim hala sakat bugün hastaneye tekrar gidip MR isticem bu arada sigortamda yok MR'dan baya kıçıma girecek herhalde yüklü bir para sanırım bi 400-500 civarı isterler. Sonrasında neler olucak bilmiyorum umarım kıkırdak sorunu değildir ameliyatlık bişey çıkarsa ciddi anlamda boku yedim. Çıkarsada muhtemelen yaz sonunu beklerim. Bütün bir yazı alçıda tek ayak ile geçirmeye niyetim yok.

ayak bileği için MR kapalı mı çekiliyor komple giriyor muyuz ? Ağzımda diş telleri var çünkü muhtemelen sorun olacaktır ? edit: sorun olmuyormuş başka bir başlıkta okudum

geçmiş olsun.umarım korkulacak birşey yoktur..Mr öyle dediğiniz fiyatlar kadar uçuk değil..max 100 tl..sağlıgını sakın ihmal etme..bizleri yakan hep bu halı sahalar, yasaklanmalı bence:)



C
9 yıl
Er

Selam ;
benim sol ayak bileğimde kıkırdak zedelenmesi vardı .tehsiş konduktan sonra 8 doktorun görüşünü aldım hepsi ameliyat dedi .zamanla zedelenme artacak ve denge bozulacağından kalça kemiğinin etkilenmesi mümkün olabilir dediler henüz gençken 38 yaşındayım.ameliyat olmam tek çareydi.
ameliyat öncesi ve sonrası buradaki yorumlar ve paylaşımlar beni çok bilgilendirdi.Ben de tecrübelerimi siznle paylaşmak istedim .

1-Tuzla GİSBİR hastanesinde Turan KARDAŞ 'a ameliyat oldum (bir arkadaşım kaza geçird igötürüldüğü hastanede diz parçalanmış bu ameliyatı ancak turan bey yapar demişler onun iyileşme sürecini gördüm .ve öyle karar verdim) fiyat olarak sizin yazdıklarınızda daha ekonomik ben devlet memuruyum 4000tlt
hastane ve hekimçok iyi Turan bey tek tek hasyalarını takip eden tanıyan ve bilgilendiren bir hekim ameliyat sırasında aşamaların fotoğraflarını çekip benim için çıktı bile almıştı.her aşamada bilgilendirdi.kontrolerimde moral verdi .Ayagımın fotoğraflarını çekip gönderdim ilkj günlerde cevap verdi nazik ve tecrübeli bir hekim .

2-traşlama gibi farklı yöntemlerde var amam ben mezoplasti kıkırdak nakli istedim .ameliyat sonrası ayağım yarım alçıya alındı .2 hafta sürekli pansuman ve buz ile devam ettim . sonra alçı çıktı.koltuk değnekleri ile devam ettim bu aşamada ben tekerlekli sandalye aldım kiralamak da mümkün bana bayağı hareket özgürlüğü verdi.
2 ay sonra yürümeye ayağımın üstüne basmaya başladım .doktorun verdiği hareketleri evde yaptım fizik tedaviye gerek kalmadı. simdi 4 ay bitti .çok iyiyim.

3-Amaliyata hazırlanmak gerekiyor en az 4 ay işten uzak kalıyorsunuz eve bağımlısınız çok sıcak günlere denk gelmemesi gerek .ameliyat sonrası güçlü ağrı kesiciler ve antibiyotikler veriyorlar bunlara karşı mideniz nasıl?birde seçeceğiniz doktorun evinize uzaklığı çünkü sık sık kontrole gidiyorsunuz.zor ve tecrübe isteyen bir ameliyat tecrübelkibir hekim bulmak önemli

4-Ben ameliyat sonrası kilo almamak için ayaklarınızı kullanmadan yapılabilecek egzersizler buldum 3 ayda 7 kilo verdim . bol bol su içtim .internetten sesli kitaplar dinledim. taş boyadım kitap okudum .vs ameliyat sonrası yapacaklarınızı planlayın çok zamanınız oluyor mümkünse aile desteği alın .ilk 2 hafta ağrılarla baş etmemde öncelikle oğlumun ve eşimin ve sevdiklerimin desteği çok iyi geldi.

5-pamsuman için malzemeler medicalllerde daha uygun toptan alın bayağı kullanıyorsunuz

biraz karışık oldu.aklıma gelenleri öylece yazdım sorunuz olursa yine yazarım.Ameliyattan kaçmak çözüm olmuyor güvenebileceğiniz bir hekim ve hastane bulun ve azimli olun.
herkese geçmiş olsun .


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @youngeagle86
E
9 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Merhabalar, herkese tekrardan geçmiş olsun uzun zaman oldu yazmayalı.Ameliyat olup iyileşen arkadaşları görünce daha çok mutlu oluyorum.Yaşamak zorunda olduğumuz tek yer vucudumuz o yüzden ona iyi bakalım. %1 ihtimalde olsa onun peşinden koşalım. Kıkırdak kendi kendine iyileşebilecek bir yapıya sahip değil o yüzden istemeyerekte (uzun ve sıkıntılı bir süreç) olsa tedavi olmaktan kaçınmayalım. hayat standartlarımızı, yapabileceklerimizi,yapmak istediklerimizi korkularımız yüzünden ertelemeyelim.
Şu anda ayak bileğimde bir sıkıntı yok hala uzun mesafeler yüzüyorum, kış geldiği için bisiklet ve koşuyu durdurmuş vaziyetteyim.ayak bileğimde ağrı veya takılma olayı hiç yok artık. ama hala orada olduğunu biliyorum %100 esnek değil ve olmayacakta ona da alıştım. dr un fizik tedaviye başlama süresinden sonraki 6 ayda ne kadar açabildiyseniz onunla sınırlı kalıyor sonrası biraz zor, yaşın da fonksiyon var tabiki. bunada çok şükür :)
Mutlu ve sağlıklı günler diliyorum



C
9 yıl
Er

Merhaba, 2014 Ekim ayında bir halı saha maçı esnasında sol ayak bileğim burkuldu ve ciddi bir ağrı hissettim. Yaklaşık 4 ay hiç doktora gitmedim, her zaman olduğu geçeceğini düşündüm. Fakat gün geçtikçe, özellikle merdiven çıkarken,yüksek ayakkabı veya terlik giydiğimde sızılarım oluyordu. Bu bazen merdiven çıkamamaya kadar gidiyordu. Sonrasında ASM hastanesine bir ortopedi uzmanına gittim, bana direk MR verdi. Çekilen Mr da Sol ayak bileğimde oluşan ödem ve Kıkırdak kırığı tespit edildi. Hoca bana iki seçenek sundu, birincisi kapalı ameliyat dedikleri artroskopi, yada kıkırdak nakli! Bu dr. dışında Haydarpaşa Gata da bir dr. daha Mr gösterdim,Mr gözüken ödemin inmeden Ameliyat olmamı tavsiye etmedi. Ödemlerin nasıl indireceğimizi sorduğumda kendisi 3 ay boyunca ayağımı hiç basmamam gerekeceğini belirtti. Tabi bu çalışan biri için çok zor bir durum. Daha sonra Maltepe Üniversite Hastanesinde yeğenim vasıtasıyla Spor Yaralanmaları Başkanı Prf.Dr.Ender Beye gittim. Kendisi Mr sonuçlarını incelediğinde mutlaka artroskopi olmam gerektiğini, bu kapalı ameliyat sonrasında %80-90 başarılı olacağını ve ayağımın iğleşeceğini belirtterek, ameliyat sırasında ödemide indireceğini belirtmişti. Tecrübelerine güvenerek Ameliyat olmaya karar verdim ve 13.05.2015 tarihinde ameliyat oldum.

Ameliyat yaklaşık 45 dk sürdü, çıktığımda hiç acı hissetmedim, ayağıma koyulan buz torbasının verdiği bir sızı vardı, bunun dışında beni rahatsız edecek bir ağrım olmadı. Bir gece hastanede kaldıktan sonra taburcu oldum. 3 Hafta ayağımı hiç basmamam gerektiğini belirtti. Evde geçirdiğim 3 hafta boyuncada, çok fazla ağrım olmadı. Yattığım yerden sürekli bileğimi oynatmamın yeterli olacağını belirtti. Bilek egzersizlerinde ufak acılar dışında beni zorlayan birşey olmadı. Ayağım sargılı değildi. sadece dikiş atılan yerler kapatılmıştı. 3 hafta değneklerle (alışmak hayli zor) evin içinde dolaştım ve sadece bileğimi hareket ettirdim. 3 hafta sonra kontrole gittiğimde, ayağımdan röntgen çekildi ve herşeyin iyi olduğunu söyledi. Artık ayağımı basmamı, fakat değnekleri bırakmamamı istedi. Ayağımı ilk bastığımda yoğun bir karıncalanma oldu, biraz tedirgindim, ama korktuğum gibi bir acı hissetmedim. 3 haftada bu şekilde dolaştım.
3 haftanın sonunda gittiğimde Dr. bey kontrollerini yaptı ve tekrar MR istedi. Gelen MR sonuçları maalesef iç açıcı değildi, ödemler hala duruyor, hatta fazlalaşma mevcuttu. Değneksiz yürümeye başladıktan sonra ayağımda ağrılar oluşmaya başladı. Dr.ile görüştüğümde biraz daha beklememiz gerektiğini, iyileşme olmazsa Kıkırdak nakli yapılması gerekeceğini belirtti.

Kapalı bir ameliyatın bana yaşattığı sıkıntıyı düşündüğümde, açık Ameliyat olmak inanın çok ürkütücü geliyor. Bugün geldiğim noktada, eski ağrılarıma nazaran Ameliyat sonrasında çok daha fazla arttığı bir gerçek. Kimseyi karamsarlığa düşürmek istemem ama, ben kendi adıma Ameliyat kararını hızlı ve yanlış verdim. Ameliyat öncesi yaşadığım ağrılar, yaşam kalitemi düşürsede, bugünki gibi asla değildi. Ameliyat olmadanda bir 5-6 yıl rahatlıkla gidebilirdim diye düşünüyorum.

Şuanda neredeyse ayağım durduğu yerde ağrıyor, sürekli bir ağrı oluyor, üzerine basınca ağrılarım şiddetleniyor. ileriye dönük hiç basmamaktan korkuyorum. Bu hafta tekrar kontrole gideceğim, Kıkırdak naklini dayana bildiğim yere kadar erteleyeceğim, umarım Kıkırdak nakline gerek kalmaksınız iyileşebilirim. gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam ederim.

Burda rahatsızlıkları olan tüm arkadaşlara geçmiş olsun diliyorum. Özellikle Kıkırdak kırığı diğer kırıklara hiç benzemiyor, süreçleri ve iyileşmesi biraz daha yapay olduğundan meşakkatli ve zor. Allah Hepimize Şifa versin.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
8 yıl
Er

02.02.2016 salı günü kıkırdak lezyonu ameliyatı oldum. Ameliyatım açık yapıldı kıkırdak dizimden alındı ve ayak bileğime mozaikplasti yöntemiyle nakledildi. Merak ettiğim husus şu ameliyattan çıktığım andan itibaren ayak bileğimi ve dizimi ileri geri hareket ettirmemi söylediler. Ayrıca alçıya falan almadılar elastik bandaj sardılar sadece. Şuan Ağrı'larım çok ama gece Ağrı'sı ikinci gece kesildi ameliyatı olan arkadaşlardan tavsiye bekliyorum şimdiden teşekkürler



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
E
8 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Yeni ameliyat olan arkadaşlara allah acil şifalar versin. asıl önemli olan başarılı bir ameliyattan sonraki, iyileşme süreci .inşallah bu süreci de sıkıntısız geçirirsiniz. 1982-utkan ben çivileri aldırmadım.
onlarla hayatımı devam ettiriyorum, şu anda bana bir sıkıntısı yok..



E
7 yıl
Onbaşı

Mrb gecmis olsun.ameliyat sonrasi ve su anki durumunuzu paylasabilirmisiniz.




Bu mesajda bahsedilenler: @deniz er
B
7 yıl
Er

12 subat 2015 talus ocd mozaikplasti.28 eylul 2016 da talus ocden artroskopik eklem debrtmani oldum
Fakat 4.ayda sikayetlerim gecmemesi agri uzun yol yuruyememe gece asirim olmasi ayakblegmde citirti duymam uzere emar cektirdim.Bu durumu dra soyledim iyilesmeye bagli lezyon ameliyattan dolayi degisiklik normal dedi. Suan benimki odem seklinde bag yirtilmasi var . 2 3 ay zaman lazim dedi suan 5.ayindayim.Sizce bu lezyon basima is acar mi kendi kendine yok olur mu?Ve ne kadar surede artiyir. artroskopi ameliyatim basarisiz mi oldu:(Ben sastim kaldim.bnde ileri derece duz tbnlik var hep basma kusurundan oluyor tabanlik kullanmama ragmen oldu:(
gecen yaz cok cektim bu yazda bu dertten cekiyim istemiyirum ne yapmaliyum :( 2 saatte bir buz kremnsuruyirm ve agizdan hap.


SoldaOCD nedeniyle operasyon öykülü hastada, talar dom medial köşede eklem yüzeyinde fokal basamaklanma ve subkortikal kemik yapıda ödem mevcuttur.
Medial malleol komşuluğunda yumuşak doku planlarında ferromanyetik artefaktlar mevcduttur. Bu düzeyde subkutan yumuşak doku planlarında ödem izlenmektedir.
Deltoid ligamanda parsiyel yırtık sekeli değişiklikler mevcuttur.
Aşil tendonu, diğer ekstensör ve fleksör tendon yapıları normal kalınlık ve sinyal özellikleri ile izlendi. Tendon kılıflarında effüzyon görülmedi.
Ön ve arka grup ligamanlar interosseöz ligaman normal olarak görüldü.
Eklem mesafelerinde ve bursalarda effüzyon görülmedi. Diğer kemik yapılarda patolojik sinyal değişikliği görülmedi. Adale gruplri dogal.


Sag ayak:
MR, Ayak Bileği (Sağ)(3.0 T) SAĞ AYAK BİLEK MR Teknik: 3 Tesla MR cihazında Ayak Bileği Kontrastsız MR inceleme yapıldı.
Talokalkaneal artiküler sıvı posterior reseste minimal artmıştır. Fleksör hallusus longus kasında muskulotendinöz bileşkede minimal ödem izlenmektedir. Ekstansör digitorum longus tendonunda tenosinovit ile uyumlu tendon kılıf sıvısı artış göstermiş olup ayak bileğinde anterolateralde yumuşak doku minimal ödemlidir.
Aşil tendonu, diğer ekstensör ve fleksör tendon yapıları normal kalınlık ve sinyal özellikleri ile izlendi.
Tip 1 naviküler kemik izlenmekte olup sinkondroz düzeyinde minimal subkortikal ödem mevcuttur. Ön ve arka grup ligamanlar interosseöz ligaman normal olarak görüldü.
Talofibular ve subtalar eklem ilişkileri doğaldır.
Eklem mesafelerinde ve bursalarda effüzyon görülmedi. Diğer kemik yapılarda patolojik sinyal değişikliği görülmedi. Adale grupları doğaldır.
Sonuç:
Ekstansör digitorum longus tendonunda tenosinovit ile uyumlu tendon kılıf sıvısı artış göstermiş olup ayak bileğinde anterolateralde yumuşak doku minimal ödemlidir.
Tip 1 naviküler kemik izlenmekte olup sinkondroz düzeyinde minimal subkortikal ödem mevcuttur.

< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burcuhosmen -- 4 Mart 2017; 1:51:07 >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @empiss , @deniz er
Y
7 yıl
Yarbay

Bende de 3 yıldır var bu sıkıntı. Her iki ayak bileğimde de var. Zorlamadıkca agrı olmadığı için ameliyatı hep erteliyorum. Merak ettiğim şu ameliyat sonrası halı sahada futbol oyanayacak duruma gelebilecek miyim. Yok eğer olmayacaksa ameliyat olmamın da gereği yok gibi. Cok fazla zorlamadan ağrısız yaşayıp gitmek en iyisi. Bir de ameliyat sonrası ise dönüş cok uzun bir süre. Beni. Iki ayak bileğimde de var benim icin bu süre 2 katı olacak. Biraz da o ameliyatı eteletiyor bana.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @deniz er
A
7 yıl
Er

Bende 1.5 yıl önce ayak bileğimden sakatlık yaşadım..1 ay üstüne basınca ağrı çok fazla olmaya başladı..Ve mr çektirdim.sonuc olarak bilek her tarafı kemik odemi yumuşak doku ödemi ve çile başladı tabi ..1 ay alçı sonuç yok.ilac tedavi sonuç yok..8 ayimda fizik tedavi prp .Ozon tens ultrason..Sonuç daha kötü tabi.bu arada yine mr çektim özelik le prp daha çok sorun oluş turdu..Tabi talus kemik dehşet ödem en büyük sıkıntı burda .Ve artık ağrılar dayanılmaz oldu..Son çare Ameliyat üniversite öğrencisi yım yarıyıl tatilinde araştırdım Tahir öğüt bu işin uzmanı konuştum bilek çok fazla yıpranmış dedi.ödem sorma bile.. atroskopi ameliyati oldum eklmde.Delikler acti..Ödemi temizledim.dedi Şubat ayı di.30 gün basmadim Tahir hoca kıkırdak dökülme yok ama talus kemik yumusama var Dedi..6 ayin sonunda bana hayatı karartan kemiğimee yine ödem çıktı ağrı vardı ama inanmak istemiyordum ama mr görünce hemen doktora aradım bana takviye ilaçlar OMEGA 3 ve hafif egzersizler ve denge egzersizler yapmamı söyledi..Su an 1 ay öldü evdeyim ağrım azaldı..Ama hala korkuyorum yine basarsam eskisi gibi olur mu .. diye. Allah yardımcımız olsun.. Kıkırdak çok zor şey sadece yumuşama var diye bu kadar dert çektim bide hasar olsa ne olurdu.. Bilmiyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
6 yıl
Er

İns ıyılesırsın ararmsn rica etsem 05326869015



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

B
6 yıl
Er

Bilgi için yazayım ben de;
Sebebi bilinmeksizin lise ve üniversite dönemlerinde ne zaman işe girsem ayağım en fazla 4-5 gün dayanıp beni işten ayrılmaya mecbur bırakıyordu. Üni bitti işe girdim, 4. günde ayağım tekrar şişti dayanamayıp doktora gittim artık. MR sonucunda 7.mm çapında kıkırdak lezyonu olduğu söylendi, tedavisi ise ameliyattı.
Doktorum bu ameliyatları daha iyi yapacağına inandığı Ankara Numune Hastanesi Ortopedi bölümünden Doç Dr Alper Deveci'ye gönderdi. MR görüntülerimi incelemesinin ardından kapalı ve açık ameliyat ile tedavi yapılacağını ve tedavisinin garantisinin olmadığını söyledi. Ama kendisi lezyonun büyük olduğunu ve kapalı ameliyat yerine direkt açık ameliyatı yapmamızın doğru olduğunu söyledi.
Eylül 2017'de dizimden alınan kıkırdak ayak bileğime nakledildi ve 2 vida ile talus kemiğim güzel kaynasın diye sabitlendi. Vakit kaybetmeksizin ertesi gün CPM denen diz bükme aleti ile dizimin hasar görmesini engelledi. 6 hafta bilfiil yattım, sigarayı bıraktım. Doktorum her gittiğimde ayağımın çok güzel iyileştiğini söyledi, alçının çıkmasının ardından "ayak spliti" denen çorabımsı eşya ile tek değnek, 10 gün sonra da değnekleri bırakıp yürümeye başladım. Fizik tedavide ise özellikle Atatürk Hastanesi Beşevler Polikliniği Fizik Tedavi Uzmanı Prof Dr Necmiye Ün Yıldırım hocama gönderdi, ayağım tüm hareketlerini eskisi gibi kazandı.
29.12.2017 tarihinde vidalarım alındı ve şuan tekrar 3 haftalık basmama süreci başladı. Ocak 15'te MR çekilecek ve ameliyat başarısına bakılacak, umarım iyi olmuşumdur.
Ameliyat olacaklara önerilerim;
*5mm üzerindeki lezyonlarda kesinlikle açık ameliyat tercih edin
*Sigarayı bırakın, yaraların iyileşmesinde çok büyük faydası oluyor
*Düzgün beslenme
*İlaçları eksiksiz kullanım
*Doktorunuzun dediğinin bir adım dahi dışına çıkmamak
*Ameliyat sonrası yataktaki süre boyunca bacağınızda kas kaybını önleyici hareketler yapın, sonradan çok faydasını görüyorsunuz
*Fizik tedavideki doktorlar size 5 antrenman vermişse siz 10 yapın, asla üşenmeyin
...
Herkese geçmiş olsun.
__
Edit: Ameliyatı yapan doktorum ve ekibinden, Fizik tedavi doktorum ve ekibinden (ameliyat başarısız olsa dahi) Allah razı olsun, ellerinden geleni yaptıklarından eminim ve tavsiye ederim.
Edit2: Ameliyatımın sonucu belli oldu, %100 başarı :) Allah'a şükür atlattım, Allah herkese şifasını versin.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burak66cakir -- 9 Şubat 2018; 3:23:19 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
6 yıl
Er

Yukarıdaki mesajda anlam bozuklukları veya yazım hataları olabilir 2. Kez kontrol edemeden mesajı attim



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

O
4 yıl
Yüzbaşı

Bursa’da bilmiyorum ama İstanbul’da tekin kerem Ülkü cidden ayak ve ayak cerrahisinde çok başarılı,



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Chillout
C
4 yıl
Yarbay

Merhabalar, Prof Dr. Tahir Öğüt'den ameliyat olan var mı aranızda ? Kendisi 10mm üzeri lezyonlarda altın standartın kalça/leğen kemiğinden alınan kemik dokusuyla doldurulması ve üzerinin dolgu malzemesiyle kaplanması şeklinde olduğunu belirtiyor ve bu işlem artroskopik olarak yapılıyor.

Ancak bildiğiniz gibi genelde Dr. ların yaklaşımı bu tür 10mm üzeri hasarlarda dizden parça alma ve açık mozaikplasti ameliyatı oluyor. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar var mı acaba, neye göre karar vermek gerekiyor ? Ayrıca mevcut bir whatsapp grubu varsa özelden yönetici arkadaş bana ulaşablir mi tel bilgisi paylaşayım. Çok teşekkürler.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chillout -- 20 Ekim 2020; 18:43:39 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
G
geçen yıl
Er

Teşekkür ederim hayırlısı bakalım



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Chillout
C
geçen yıl
Yarbay

Geçmiş olsun, benim 1 yıl geçti ve mr da sorun oşmamakla birlikte dr um koşu önermediğini söyledi. Açıkçası çok zorlamaya gerek yok bence de. Çok fazla hiking ve koşu gibi aktiviteler normal bir kemiğe de zarar verebileceği için riske atmaya değmez



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @empiss