koray ilk olarak iis server denen asp kodlarını yerel olarak çalıştırmaya yarayan windows bileşenini kurman gerekiyor. bunu için ayrıntılı açıklama için lütfen tıklayınız.
daha sonra include ile bir asp sayfası içinde başka bir asp, inc, txt gibi dosyaları çağırmaya yaran kodu kullanacaksınız. örnek olarak:
paylasmak isteyen paylasir hemen ve bilgi paylasmak icindir...
saygilarimi sunarim ve dilim surctu ise affola
Eklenti: Yeni farkettim iki mesaj onceden degil dizenin basindan beri FSO da FSO diyormussun, bir yayinlayamadin gitti, millet kirildi senin FSO dokumanin olmadan islerini yapamiyorlar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amras_tasartir -- 5 Aralık 2005, 19:48:51 >
soruyu sorus uslubunu gozden gecirmeni oneririm neyse ben genede 2 dakikada birseyler bulayim madem "cooooook ciddisin!"
ASP Nedir?
ASP dinamik web sayfaları hazırlamak için Microsoft (r) tarafından geliştirilmiş bir teknik, uygulanan bir teknolojidir. İlgili script dillerinden biri seçilerek (vbscript ;jscript vb) oluşturulan sayfaların (.asp) bir uygulama programı vasıtası ile yorumlanması ve HTML çıktısı üretmesi ile sonuçlanan bir işlemler bütünüdür. İlk versiyonu 1996 yılında Microsoft tarafından IIS 3.0 ( Internet Information Server ) üzerinde çalışacak şekilde dizayn edildi, 1998 yılında ASP 2.0 IIS 4.0 üzerinde çalışıyor ve daha fazla özellik içeriyordu. Şu an için kullanılan ASP versiyonu 3.0 dır ve Windows 2000 Server ve IIS 5.0 üzerinde çalışmaktadır.
Kullanıcı herhangi bir browser (iexplorer, ,netscape, konqueror vb) vasıtası ile ilgili siteye bağlandığında ki bu kullanıcının browser hanesine ilgili adresi yazması ve enter'a basması ile gerçekleşir, ulaşmak istediği dosya istekte bulunan ve bu hizmeti sunan uygulama programı tarafından (web server) kullanıcıya gönderilir. Ancak bu durum html ve htm uzantılı dosyalar için böyle iken kullanıcı .asp uzantılı bir dosyaya istekde bulunduğunda uygulama yazılımı ( web server) istenilen bu dosyayı önce yorumlar ve bu işlemin sonucunda üretilen standard html kodları kullanıcıya gönderirlir. Bu process (işlemler) kurs notlarının ilerleyen sayfalarında daha ayrıntılı olarak anlatılacaktır.
Asp'nin gücü iki temel noktaya dayanır.
* Sonuç olarak kullanıcıya iletilecek html dosyası kullanıcı istekte bulunana kadar oluşturulmaz * Kullanılan browser tipi yazılan asp dosyaları için önemli değildir. Çünkü yorumlanan asp dosyaları standard html output ( çıktı ) üretirler.
Internal server error aslında sana gizlenmiş hatadır.
IE'nin tools > internet options > advanced > Show friendly http errors seçeneğini kaldırman gerek böylece gerçek hatayı görebilirsin.
Neden böyle bir şey yapılmış dersen bilmeyen kişilerin firmaları arayıp şu satıda şu hatanız var demesini önlemek :)
ayrica birazda hata satirlarini gozden uzak tutmak, dedigin nedenden olur baska nedenleri de vardir. siradan kullanici ne yapacak 85. satirda type mismatch varsa degil mi ?
"Information Hiding Principle" ile direk olarak alakalidir bu olay(son kullaniciyi ilgilendiren kismi ile), isteyen arastirsin ne oldugu diye yazdim.
bu da benim kendi yazdigim daha dogrusu basitlestirdigim aciklamasi;
3 kisi (designer, implementer, user) ve 3 kural vardir
1) Bir class'i dizayn eden dizayner'i dizayn esnasinda programcinin bu objeyi nasil yazacagi yada son kullanicinin nasil kullanacagi ilgilendirmez. ve ilgilendirmemelidir. 2) Bu class'i yazan adami da son kullanicinin bunu nasil kullanacagi ilgilendirmez ve ilgilendirmemelidir. 3) Kullanicinin ise bu objenin nasil dizayn edildigini, nasil yazildigini ve kod detaylarini bilmesi HIC gerekmez ve bilmemelidir. Sadece nasil kullanilacagini bilmelidir. Bundan dolayi her seviyede cok iyi dokumantasyon tutulmak zorundadir.
Bizim olayimiz 3. kural ile ilgilidir.
umarim yardimci olmusumdur...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amras_tasartir -- 6 Ocak 2006 6:47:56 >
iyi eğlenceler...
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.