Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 3 misafir
248
Cevap
101000
Tıklama
7
Öne Çıkarma
Askerlik kilo sebebi ile muafiyet sürecinde yaşadıklarım.
J
2 yıl (9 mesaj)
Er
Konu Sahibi

Herkese selamlar arkadaşlar,

Konu ile ilgili "Askerlik kilo sınırı" başlıklı konuda da yorum olarak yazdım ancak eğer aynı süreçleri yaşayacak biri varsa diye de konu açmak istedim.

Güncel olarak yaşadığım süreci elimden geldiğince detaylı şekilde anlatmaya çalışacağım. Belki bazılarınızın aklındaki sorular giderilmiş olur.

Sağlık kurulundan yaklaşık 2-3 saat önce çıktım ve ilk muayenemde direkt olarak muaf verildim. Açıkçası nasıl olduğunu ben de anlamadım. Çünkü boyum 173 cm, kilom ise 107 kg. Benimle aynı boyda olup daha kilolu ya da daha kısa ve daha kilolu arkadaşların erteleme aldığını görmüştüm. Bu sebeple aklımda muaf olabileceğime dair en ufak bir ihtimal yoktu. Ama bir şekilde oldu. Sanırım biraz doktorun inisiyatifinin de etkisi olan bir durum var, burada yorum size kalıyor ben emin olamadım çünkü.

Dürüst olmak gerekirse dediğim gibi direkt muaf olacağımı düşünmediğimden benim için şaşırtıcı bir sonuç oldu ve birazcık da garip bir hüzün oluşturdu bu durum, kendimi kötü hissetmedim desem yalan olur.

Genel olarak süreç şu şekilde gerçekleşti:

·        07.09.2024 tarihinde e-Devlet askerliğim sayfasından başvurumu yaptım (Tecilim Kasım ayında bitecekti).

·        09.09.2024'te aile hekimime gidip askerlik kontrollerini yaptırmak istediğimi söyledim. Doktorum e-Nabız’dan geçmişimi kontrol etti ve kan grubumun sistemde olmadığını, bunun görünmesi gerektiğini söyledi. Ertesi gün sabah için kan vermem gerektiği konusunda randevu verdi.

·        10.09.2024 sabahı gidip kan verdim. Kan sonuçlarının ertesi gün öğleden sonra çıkacağını söylediler. Böylece bugünü de boşa geçirmiş oldum.

·        11.09.2024'te kan grubum sisteme işlendi ve işlemlere başladık. Kilo ve boy ölçümü yapıldı: 173 cm boy, 107 kg kilo olarak ölçüldüm.

·        Burada bazı arkadaşlar "kilo ve boyum şu, doktor biraz ters birisi sevk verir mi" gibi yorumlar yapmıştı. Aile hekiminde gördüğüm kadarıyla doktorun pek bir yorumu yok (tabii kilo ve boy yanlış ölçülmediyse). Çünkü benim için boy ve kilo bilgileri sisteme girildiğinde direkt olarak hastaneye sevk yazısı çıktı. Aile hekimi herhangi bir işlem yapmadı, sadece hangi polikliniğe sevk edileceğimi seçti, benim için bu dahiliye oldu. Gideceğiniz hastane ise muhtemelen ikametgâh adresinize göre en yakın olanıdır. Bunu da doktor seçmiyor. Bu işlemlerden sonra elinize iki sayfa kâğıt veriyorlar: biri muayene kâğıdı, diğeri sevk kâğıdı (benim bu kâğıtlarla ilgili bir sorunum oldu, onu sonraki adımda anlatacağım).

·        12.09.2024'te randevu almadan sabah 8.30 gibi direkt hastaneye gittim. İlk olarak dahiliye için kaydımı açtırdım.

o  Doktora kilodan dolayı sevkim olduğunu söyledim ve "sağlık kuruluna giriş yapılacak" şeklinde bir not yazdı. Sağlık kurulu sekreterliğine gitmem söylendi.

o  Sekreterliğe kâğıdı verdim, ardından evrak bölümüne ve diyetisyene gidip boy-kilo ölçümü yaptırmam istendi. Evrak bölümünden bir barkod aldım, diyetisyende boy-kilo ölçümü yaptırdım buradaki sonuç aile hekimindeki sonuçlarla aynı çıktı.

o  Bu işlemlerden sonra tekrar kurul sekreterliğine gittim. Evrakları incelediler ve aile hekiminin verdiği evraklardan birinin eksik olduğunu söylediler; sevk kâğıdım yoktu. Önceki maddede bahsettiğim sorun buydu. Aile hekimim, bir sevk ve bir muayene kâğıdı vermesi gerekirken iki tane muayene kâğıdı vermiş. Kâğıtların fontları/yazı boyutları farklı olduğu için aynı kâğıt olduklarını fark etmedim bende. Hastaneden çıkıp aile hekimine giderek sevk kâğıdımı aldım ve hastaneye dönüp kaldığım yerden devam ettim. Kurul sekreterliği girişimi yaptı ve dahiliye doktorunun teşhisini yazacağı bir kâğıt verdi.

o  Tekrar dahiliye doktorunun yanına gittim. Doktor önümde, burada da çokça paylaşılan ve aşağıda ekleyeceğim tabloda yer alan değerleri içeren mevzuat dosyasını çıkardı ve ilgili maddeyi aradı. Madde 33 olduğunu söyledim, konu hakkında bilgim olduğunu fark etti ve bana askere gitmek isteyip istemediğimi sordu. Ben de gülümseyip bir şey söylemedim. Anladım seni ben dedi ve Madde 33d'yi kağıda yazıp kurul sekreterliğine gitmemi istedi. En başta bahsettiğim inisiyatif konusu tam olarak burada devreye giriyor sanırım nasıl muaf verildiğini gerçekten anlamadım.

o  Tekrar sekreterliğe gittim ve bana öğleden sonra saat 2'de kurula gelmem gerektiğini söylediler. Saat 14:00’te kurula gittim, kurul oldukça kalabalıktı, genellikle yaşlılar bekliyordu. Benim sıram en sondaydı. Askerlik için gelen 2 ya da 3 kişi daha vardı. 1-1.5 saat kadar sonra sıra bana geldi ve içeri çağrıldım.

o  İçeride yaklaşık 10 kişi vardı. Başhekim olduğunu düşündüğüm (emin değilim) doktor direkt bana askere gitmek isteyip istemediğimi sordu. Esprili ve rahat bir ortamdı, hatta başka bir doktor "Kim istemez ki" şeklinde şaka yaptı, ben de güldüm. Daha tam cevap vermeden başhekim(!) "Muaf işlemlerin tamam, 3-5 güne e-Nabız’a düşer. Düştüğünde askerlik şubesine giderek işlemlerini tamamlayabilirsin, askere gitmene gerek yok" dedi. Ben de teşekkür edip çıktım.
Şimdilik süreç bu şekilde gerçekleşti, elimden gelen şekilde detaylı açıklamaya çalıştım. Henüz rapor sisteme yansımadığı için şubedeki işlemleri tamamlamadım ama orada sorun olacağını sanmıyorum. Kurul sonucu neyse odur diye düşünüyorum. Sonraki süreci tamamladığımda burayı güncellerim.

14.09.2024 e-devleti kontrol ettiğimde hastane tarafından verilen muaf raporum yansımış olarak gözüküyor. Fakat, askerliğim kısmında hala yıl sonuna kadar tecilliyim, orada muafiyet durumum yazmıyor. Buraya ne zaman yansır bilgim yok. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim.

Ekleyeceğimi belirttiğim kilo-boy tablosu:


< Resime gitmek için tıklayın >

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jarild -- 14 Eylül 2024; 15:36:29 >

M
2 yıl (20801 mesaj)
Yarbay

Çok şanslısın . Yıl olmuş 2024 zorunlu askerlik nedir tamamen gereksiz .



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
M
geçen yıl (7742 mesaj)
Yarbay

Uzun süre böyle düşündüm fakat şuanki düşüncem askerliğin hiç olmadığı kadar gerekli olduğu özellikle dijital bağımlılıkla büyümüş şımarık bir nesil için müthiş bir ortam.

Erkek kadın fark etmeden 12 ay zorunlu askerlik olmalı tabi şartlar da ona göre düzenlenmeli sağlam bir eğitim olacak her şeyin standartı olacak vb. şuanki şansa dayanan askerliğe ben de karşıyım.

Tabi askerlik = cephede savaş gibi dar kapsamda bakınca zorunlu olması gereksiz ama askerlik sadece cephe savaşı değil belki de kurumları oluşturarak medeniyet kavramının temellerini oluşturan yapı askerlik uygulaması, çok geniş.

Bu arada çok ilginç toplumsal refah anlamında dünyanın en gelişmiş ülkelerinde zorunlu askerlik var.

Almanya tekrar zorunlu askerlik benzeri bir uygulama getirmeyi planlıyor.




Bu mesajda bahsedilenler: @Moueson
A
8 ay (8 mesaj)
Er

Merhaba arkadaşlar, ilk kez 2023 yılı aralık ayında ertelememi aldım ve o zaman 180 boy 120kg'dım 1 yıl erteleme verdiler. 2. kez 2024 aralık ayında gittim 180 boy 130kg'dım yine erteleme verdiler. bu sene aralıkta yine gideceğim 3. de muaf veriyorlar diye biliyorum. ilk gittiğimde kaç kilonun altında askere gidebiliyorum diye sormuştum doktora bi hesaplama yapıp 108 dedi, askerlik kilo sınırı diye arattığınızda hesaplama robotları da bana 108kg cevabını veriyor ama sağlık kurulundan verdikleri kağıtta 45kg fazlası var diyor yani 45kg azımsanacak bir kg değil doktora da söyledim direk muaf olamıyor muyum diye 3 yıl erteleme alıp sonra muaf olursun cevabını aldım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
8 ay (21 mesaj)
Er

Merhaba, sizin nezdinizde muafiyet alırmıyım diye soran arkadaşlara muafiyet almış birisi olarak yanıt veriyim. Forumdaki yazılanları da baz alırsak muafiyet konusu çok değişken bir şey. ben 176 boy 124 kilo 28 yaşında tek seferde muaf aldım fakat daha kilolu arkadaşların alamadığını görüp duyuyoruz. Tam tersi 174 boy 108 kilo ile bir arkadaşım muaf aldı. Ciddi oranda doktor insiyatifinde olan bir durum. Girdiğiniz heyette 10 a yakın doktor oluyor hepsinin onay vermesi gerekli 9 u onay verip 1 i vermese alamazsınız ki bu da bir akrabamın başına geldi, bileği kırıktı 9 onay 1 red aldı muaf alamadı. Burda kimse size sen muaf alırsın diyemez, süreci başlatıp denemeden bilemezsiniz. Fakat son zamanlarda ciddi kilolarda olan arkadaşların muaf olamadığını duymaya başladım, forumda yazan arkadaşlarda var, belki bu konuda biraz daha sıkı olunması direkt muaf verilmemesi ile alakalı talimatlar verilmiş olabilir. Ez cümle süreci başlatmadan doktor önüne çıkmadan muaf olup olmayacağınız belirsiz. Lakin bahsettiğiniz boy kiloda muaf alamasanız bile erteleme almanız çok olası.

Mr ile alakalı başka bir rahatsızlığınız varsa yapılır yok sadece kilo derseniz hastanenin diyetisyeninde kilo boy ölçümü yapılır sonuç dahiliye'ye gider dahiliye doktoru vücut kitle endeksinizi hesaplar, bu hesap sonucu bir sayı çıkar ortaya size bir evrak verir heyete gönderir heyette askerlik için kararı verir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Mr.3GG
G
8 ay (3229 mesaj)
Yarbay

Teşekkürler, 3 sene boyunca erteleme sonrası muafiyet oluyor sanırım değil mi? MR çok geriyor beni, panik atağım var rahatsız olduğum için merak etmiştim. Tek seferde muafiyet olayı bayağı zor diye biliyorum ben de, bir arkadaşım çok rahat alabilmesi gerekirken 2 sene erteleme ile uğraştı mesela.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @kazvin
E
7 gün (11 mesaj)
Er

Bılgılendırme yapacagım suanlık bı ıslm yapmadım



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
geçen yıl (52 mesaj)
Çavuş

Ben de yarın aile hekimine gideceğim, süreç ile ilgili güncelleme yaparım. 118 demiştim kiloma ama geçen hafta tartıldım 130 çıktım Yaşım 34 tekte muafiyet umuyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
geçen yıl (10 mesaj)
Er

26 şubatta 3. Muayeneden çıktım heyete de girdim ertesi gün ne zaman e nabız raporlar kısmına yansır ?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
geçen yıl (9 mesaj)
Er

an itibariyle tecili bozdum . sabah aile hekimine gittim onlarin hic umrunda degil zaten olcmediler tartmadilar bile bana sordu direkt hastane yonlendirdi. once dahiliye ardindan diyetistyene gittim . ayakkabi ve corap cikarttilar ama hirka vardi uzerimde cepleri doluydu cikart demedi doluysa bosalt dedi bende bos dedim bakmadi . diyetisyende ki hemsire allah razi olsun 190 olan boyumu 187 olctu kilomda 128 cikti . persembe heyet karsisina cikacagim . su an bilgim yok ama herhalde muaf aldim . ilk kez gidecek arkadaslar ben cok gerildim siz gerilmeyin valla hic gerek yokmus


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
geçen yıl (21 mesaj)
Er

Sorunuzun cevabı yok. Doktor insiyatifinde olan bir durum fakat boy kilonuz çok abez değil ertelemede verebilir. Denemeden bilemezsiniz. Fakat en fazla 3 kez erteleniyor. 3. de muafiyeti kesin alıyosun.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TheProNightly
K
geçen yıl (21 mesaj)
Er

Boyunuzdan kaynaklı 3-4 kg daha alman şansını arttıracaktır.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ReginaLigones
R
geçen yıl (3 mesaj)
Er

Teşekkür ederim hocam. Riske atmamak adına 5 kilo daha alıp o günde tartılmadan önce bol su yemek ile 1-2 kilo daha arttırmak tekte muaf alma şansımı arttıracak sanırım.




Bu mesajda bahsedilenler: @kazvin
I
12 ay (3 mesaj)
Er

an itibarıyla savaşta ve barışta muaf konumdayım. diğer yarışmacı arkadaşlara başarılar dilerim.



M
12 ay (7 mesaj)
Er

Boy 172
Kilo 106
Yaş 27
Sonuç 1 yıl erteleme aldım.
Şimdi süreçle ilgili dikkat edilmesi gereken şeyleri söylüyorum. Kesinlikle ama kesinlikle sınırda kilo ile gitmeyin Kütahya şehir hastanesi dahiliye doktoru boy kilo tablosu hesabı yaparken boyunuzdan -3 değil -1 çıkarıyor yani boyunuz 172 ise -3 çıkarmıyor -1 çıkarıyor. Doktordan doktora değişebilir ama bu ihtimalin olduğunu bilerek hesabınızı yapın.
Diger dikkat edilmesi gereken konu ise boy kilo ölçümü yapılırken ayakkabi mont çıkarılıyor ve cepler boşaltılıyor. Ve benim diyetisyen 3kg eksik yazdı normalde 109 idim 106 yazdı 2-3 kilo oynama yapma ihtimalleri yüksek. Hem dahiliye doktorunun boy hesabındaki değişiklik hem tartıda 3 kilo eksik yazmaları eğer fazla fazla kilo almasam beni gondereceklerdi diye düşünüyorum.
Boy ölçümü yapılırken dimdik durmanıza gerek yok ben hafif kamburumsu durdum boyumu normalden 4cm kısa cıkarttım.
Sistem değişti dedi doktor artık 2. Yıl direkt çürük veriliyor dedi. Seneye yine kilolu gelirsen muaf olacaksın dedi.
Çok kolay cok rahat asla stres olmanıza gerek yok kilon fazlaysa fazla kimse uğraşmıyor



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
11 ay (21 mesaj)
Er

Benimle aynı boydasın kilon benden yüksek ben tek seferde muaf aldım, ama dediğin gibi doktor insiyatifine bağlı. Erteleme minimum 1 sene alabiliyorsun. Ama duyduğuma göre 3 sene muafiyeti kaldırmışlar diye bir kaç kişiden duydum. 2. Senede direkt muafiyet veriyolarmış sanırsam. Bunu teyit edebilecek kurum yada kişilerle görüşürsen daha faydalı olur. Erteleme esnasında kilo verip tekrar başvuru yapabilmen hakkında bilgim yok. Onuda kurumlardan öğrenebilirsin.




Bu mesajda bahsedilenler: @arslan.00
R
11 ay (19839 mesaj)
Yarbay

175 boyun ust limiti 102 kilo , goz uzagi gormuyorum diye bisey yok olcerler numara siniri var, hersey askerlik muayenesinde belli olur kilodan muafiyet alirsiniz zaten ilkinde olmasa bile 2. Heyette, askerlik subesinde falan aile durumunu vsde soylersin zaten.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @oguzhangmail02
K
11 ay (21 mesaj)
Er

2025'de girdin bu 1. muayne, 2026 da gireceğin 2. muayne olacak o sene muaf alma şansın var 3ü kaldırdılar diye duydum, ama kaldırılmamışsa en geç 2027 de muafsın.




Bu mesajda bahsedilenler: @34um34
A
10 ay (9308 mesaj)
Yarbay

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/157775121
Boyunuza göre en üst sınır 105 kilo.
106 ile 136 arasında fark yok. Kilo alıp daha da sağlığınızdan olmayın.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @34um34
D
10 ay (1167 mesaj)
Teğmen

Kafa karışacak bir şey yok.

3 kontrol 2 yıl.
2024 1. kontrol
2025 2. kontrol
2026 3. kontrol

2024-2026 2 yılda




Bu mesajda bahsedilenler: @Wariel