Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
4
Cevap
2399
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Arduino ile stor perde
M
7 yıl
Er
Konu Sahibi

Merhaba arkadaşlar.
Ben arduino ya bağlı step motorla 1.5m genişliğindeki 2m uzunlugundaki stor perdeyi sürmek istiyorum ama nasıl bi step motor seçmem gerektiğini bulamadım gücü vs.
Bana yardımcı olurmusunuz?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

E
7 yıl
Çavuş

bu tarz işlerde önce mekaniği tasarlanır sonra mekaniğe göre elektrik sistemi tasarlanır.
elektriği daha sonra düşünmelisin.
perde sağa yada sola mı toplanıcak yoksa kepenk gibi rulo şeklinde sarılarak yukarı mı toplanıcak?
stor dediğine göre rulo şeklinde yukarı toplanıcak gibi gözüküyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

şöyle bişey sanırım. motoru monte edeceğin yer çok önemli. asıl kafayı buna patlatmalısın.
motor dediğin nedir 12V dc motor alırsın, bir adaptör alırsın, voltajı değiştirerek motor hızını değiştirirsin, 2 adet te limit switch koyarsın butona basmaya devam etse bile son noktada sarmaya devam etmez.
şimdi bu iş yapılır ama stor perdeyi delik deşik edip ordan burdan kablolar sarkarak hoş görünüm olmaz.
arduino ya zaten hiç gerek yok. arduino daha komplike uygulamalarda kullanılmalı. örneğin hergün sabah 8de otomatik perde açılsın akşam 8de otomatik kapansın gibi bişey düşünüyorsan, arduinoda timer özelliği var mı bilmiyorum ama basit bir plc de bile oluyor. o zaman belki arduino kullanılabilir onun haricinde butona bastıkça açma kapama istiyosan arduino işine girmene gerek yok.

sana tavsiyem hazır sistemler satılıyor onlardan patlat bitane. satılıyor hazır sistemler. ordan burdan kablo sallanarak oturma odasında çirkin görüntü oluşabilir diğer türlü.sana kalmış tabi.amacın komşu kızlarına hava atmak, annen bizim oğlan yaptı bunu diycek falan.. amacın bütün mahalleli kıza bodrumdaki arduino koleksiyonunu göstermekse orasını bilemem tabi.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi em2018 -- 24 Temmuz 2018; 18:34:4 >

M
7 yıl
Er
Konu Sahibi

Evet stor kullanıcam. Arduinoyuda ekran, uzaktan kumanda vs özellikler eklemek için kullanıcam ama işte bu boyuttaki bi storu hangi güçte bi step sarabilir bilmiyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
P
6 yıl
Çavuş

aga boş iş o.
motorlu 220V ile çalışan perdeler var. al bitane tak olsun bitsin.
arduino ile artistik patinajlar yapmak istiyorum diyorsan bence farklı projeler düşün. bazı şeyleri otomatikleştirmeyi arduino ile yapabilirsin.
hergün sabah yada akşam rutin gidip elinle yaptığın bişeyler varsa bunları otomatikleştirmeyi arduino ile yapabilirsin.
bu arduino çocukların oynaması için icat edilmiş bişey ve ticari maksatlı yapılmış bişey.




Bu mesajda bahsedilenler: @M9Y
R
6 yıl
Er

Otomatik perdeyi ofisimize uygulamıştık. Bu uygulamayı internet üzerinden, telefonunuzdan veya televizyon kumandası gibi kızılötesi çalışam kumandalar ile yapabilirsiniz. Perde projesi aşağıda yer alıyor.
https://youtu.be/oxjZ4GaAbhs

Bu projedeki step motor sürücüyü değiştirip kullanabilirsiniz. Stor perdelerde üreticiye,malzemeye ve montaja bağlı olarak bile dönme zorluğu değişebilir. Bu sebeple en güzel yöntem stor perdeyi açmak için yer çekimine paralel ne kadarlık bir kuvvet uygulandığı bilinmelidir. Bunu elektronik kantar gibi basit cihazları stor perdenin ipine bağlayıp aşağı çekerek gözlemleyebilirsiniz. Bilinen ağırlıkları bağlayarak adım adım ekleyerekte bunu öğrenebilirsiniz.

Çekmek için gerekli gücü bulduğunuzda, artık mekanizmayı incelemek gerekiyor. Motoru bağlayacağınız yer tam orta mil kısmı olacağından. Açma/kapama ipinin döndüğü makaranın çapı ile motor çapını oranlamanız gerekir. Örneğin ipin makara çapı 20mm ve motorun çapı 5mm ise, iple çektiğiniz kuvvetten 2 kat daha güçlü bir motor kullanmak gerekir.

Motor seçimlerinde tork hesabı ile seçilir. Newton-metre (Nm) veya kg-cm birimi kulllanılır. Örneğin, perdeyi açmak için 1kg bir kuvvet gerekti ise bu motor tarafında çaplarıda dikkate aldığımızda perdeyi döndürmek için minimum ( (20/5)*1(perdeyi açmak için gereken ağırlık) ) / 1 (motor çapı cm cinsinden) = 4kg-cm'lik bir motor iş görecektir. kg-cm >> Nm dönüşümü içinde kg-cm olan sayısı 10'a bölebilirsin.

Motoru hesapladığından biraz daha kuvvetli seçmek iyi olacaktır. Öngörülemeyen sürtünme veya kayıplar yüzünden sistemin saplıklı çalışmasını sağlayacaktır.

Bu sayılara göre hesapladığında min 4kg-cm lik motor veya üstü değerler iş görecektir. Step motorları buradan inceleyebilirsin:https://www.robotistan.com/step

Bu gibi yerlerde DC motorlar daha küçük ve daha hafif şekilde, pratik olabilirler. Tek dejavantajı konum kontrolü olmaması onuda basit bir enkoder veya stopper ile çözebilirsin.




Bu mesajda bahsedilenler: @M9Y
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.