1)Cok daha seri yazilir. 2)Latin dillerine gore cok daha az yer kaplar.(1 sayfalik Osmanli Turkcesini,su anki Latin Turkcesi'ne cevirdiginizde 1.5 sayfa tutar.) 3)Sagdan sola yazildigi icin ve harflerinden dolayi goz icin daha sagliklidir. 4)Harflerinden,harflerin bazi istisna harfler disinda surekli bitisik yazilmasindan ve sagdan baslamasindan dolayi yazim kolayligi vardir,kendine dogru cekerek yazarsin,latincedeki gibi iterek degil.
Daha avantajlarini bilen varsa yazsin lutfen.Kimse olayi baska yerlere cekmesin.
Latinin avantajlarini da yazabilirsiniz(ben bilmiyorum)
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
Alfabe fetişizmi yapanı da ilk kez görüyorum. Üstelik ufak bir çocuk gibi kulaklarını ve gözlerini kapatmış ''Lolololo bana ne bana ne Arap alfabesi daha üstü...
Alfabe fetişizmi yapanı da ilk kez görüyorum. Üstelik ufak bir çocuk gibi kulaklarını ve gözlerini kapatmış ''Lolololo bana ne bana ne Arap alfabesi daha üstün'' şeklinde bir tavır da var.
Ne istiyorsun anlamadım. Adamlar mesela yaygınlık diyor. Hayır o olmaz diyorsun. Türkçe üzerinden yürüyen olmuş. Hayır da o da olmaz diyorsun. Ne istiyorsun arkadaş? Ne üzerinden karşılaştırma yapalım? Neye göre üstünlük? Üstelik bunları kabul etmezken de kalkıp Arapça'yı da örnek verebiliyorsun. Üstelik verdiğin örnekle de kendini çürütüyorsun. Evet Arap-Fars alfabesi ile yazılan şeyler çok kısa tutar. Ama bu aynı zamanda küçük yazılmasından dolayıdır. Küçük yazılan ve el yazısı zor olan bir dili okumak da göze ne kadar sağlık artısı olarak dönecek ki?
-----o---------o----------
Bahsi geçen alfabenin bizim dilimizle hiçbir ilgisi yok. Hiçbir yararı da yok. Bizim dilimize uygun da değil. Yardımcı vokaller olsun, tek sesli harf olsun, ğayın gibi gırtlaktan söylenmesi gereken bir harf olsun. Nun, kef, kaf gibi bizim dilimizde karşılığı olmayan harfler olsun. Bunların hiçbirisinin bizim dilimizle alakası yok. Bize uygun şeyler değiller. Bizim dilimize uygun olan alfabeler Orhun ve Latin alfabeleridir. He, sen şimdi ''Türkçe'yi katmadım, Osmanlıca'yı katmadım'' gibi abuk subuk bir argümanla geleceksin, eminim. Kendi dilimiz için bir tartışma yapmayacaksak gerisi bizi ilgilendirmez ki. Ve farklı dilleri farklı alfabeler üzerinden tartışacaksak da bunun için muazzam bir filoloji bilgisi gerekiyor(Türkçe dışı bir dil için söylüyorum).
Latin alfabesi bir çok dil tarafından kullanılır, bu diğer dilleri öğrenmekte kolaylık sağlar. Bu bile arap alfabesinden üstün olduğuna tek başına yeterli. Dünya'daki bir çok dil latin alfabesini kullanır. Hatta asya dilleri latin alfabesi şeklinde de yazılabiliyor. Watashi, kawaii gibi...
Latin alfabesinin harflerinin yazınımı ve okunuşu daha kolaydır.
Latin alfabesi bir çok dil tarafından kullanılır, bu diğer dilleri öğrenmekte kolaylık sağlar. Bu bile arap alfabesinden üstün olduğuna tek başına yeterli. Dünya'daki bir çok dil latin alfabesini kullanır. Hatta asya dilleri latin alfabesi şeklinde de yazılabiliyor. Watashi, kawaii gibi...
Latin alfabesinin harflerinin yazınımı ve okunuşu daha kolaydır.
Neymiş arap alfabesinin harflerinin yazılışı daha seriymiş, kaynak ne merak ettim.
Arap harflerinin latin harflerine göre daha az yer kaplamasının sebebi karınca boyutunda yazılması. Latin alfabesiyle aynı boyutta yazılsa 2 katını kaplar.
Harfler bitişik yazılıyor diye kolaylık sağlıyormuş, vay be. Bense elyazısının her türlü işkence olduğunu düşünürdüm. Bir yanlış yapsan kelimenin bütün ahenki yokoluyor mesela.
İtme ile çekmeyi nasıl uyarladın anlamadım, momentum da deseydin bari.
Ogrenme suresi : Prof Mina Urgan'a gore ( kaynak veriyorum ) 12 yasinda ve 2 yabanci dil biliyor olmasina ragmen Arap alfabesi ile yazilan kendi dilini anlamakta hala zorluklar cektigini belirtiyor. Latin alfabesine gectikten sonra adaptasyonun kolay oldugunu belirtiyor.https://polytropy.wordpress.com/2014/12/09/mina-urgan-on-alphabets-ataturk/ Uyum: Arap alfabesi ile temsiz edecegin sesli harf sayisi Turkce ile uyumsuzdur, cunku 3 tanedir. Turkce'de 8 tane sesli harf ile daha fazla sesli hece temsiline ihtiyac vardir. Ornegin "rizk" kelimesinin cogulu "erzak" tir. Fakat biz Arap'ca kokenli ( Farsca ) bu kelimenin cogunluk temsil ettigini bu sebepten dolayi anlayamiyoruz. Turkce ile uyumlu degil. Arap alfabesi Arapca icin cok guzel olabilir, ama Arap alfabesi ile Turkce ( Osmanlica ) yazmaya kalktiginda bu sorun ile karsilasacaksin. Iletisim: Dunya literaturunun, online kaynaklarin var olan kitaplarin ne kadari Latin alfabesi ile yazilmis, ne kadari Arap alfabesi ile yazilmistir ? Hangisi cogunluktadir ? Gereksiz yere soru isareti koydum, cevabi belli. Gozu yormama: Olculemeyecek sacma bir kriter. 80 arşın uzakta kaynaksız iddialarla Arapsevicilik yapmanız temennisi ile.
Arap alfabesinin veya herhangi farklı alfabenin bir üstünlüğü yok, hepsi alfabe. Arapça, çok eski, zengin bir dildir, bu anlamda pek çok daha genç ya da daha az kültürle yoğrulmuş dillere göre zengindir, fakat Türkçe, Farsça, Çince gibi dillerin de bu zenginlikte eksik kalır yanları yoktur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Solumdangeçenyol -- 4 Şubat 2025; 22:40:39 >
1)Cok daha seri yazilir.
2)Latin dillerine gore cok daha az yer kaplar.(1 sayfalik Osmanli Turkcesini,su anki Latin Turkcesi'ne cevirdiginizde 1.5 sayfa tutar.)
3)Sagdan sola yazildigi icin ve harflerinden dolayi goz icin daha sagliklidir.
4)Harflerinden,harflerin bazi istisna harfler disinda surekli bitisik yazilmasindan ve sagdan baslamasindan dolayi yazim kolayligi vardir,kendine dogru cekerek yazarsin,latincedeki gibi iterek degil.
Daha avantajlarini bilen varsa yazsin lutfen.Kimse olayi baska yerlere cekmesin.
Latinin avantajlarini da yazabilirsiniz(ben bilmiyorum)
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >