Merhaba arkadaşlar. Yaklaşık 2 yıldır Samsung Galaxy Note 2 (N7100) sahibiyim ve yaklaşık 5 yıldır da Android OS kullanıcısıyım. Son zamanlarda fark ettim ki telefonumu artık sevmekten öte nefret eder olmuşum. iÖnce bir kaç nötür sebep yazıp, sizlere iphone ile ilgili bir kaç ta soru soracağım. Güncel bilgilere dayanarak cevaplarsanız sevinirim.
1- Android Güncellemeleri: Çok sık ama gözle görülür farklar olmayan güncellemeler yayınlanıyor. Güncellemenin ne gibi yenilikler getirdiği, hata varsa ne gibi hataları düzelttiği belirtilmiyor. Ayrıca Stabiliteyi korumak için her güncellemeden sonra telefonu fabrika ayarlarına (Wipe Data/ wipe cache)almanız ve her şeyi sıfırlamanız gerekiyor. Baştan bütün programları kurmak menü sırasını ayarlamak ayarları yapmak tam bir zulüm. İşin garip tarafı her güncelleme telefonu daha da kararsızlaştırıp verimi düşürüyor ama hep Google'ın ticari gelirlerine faydası olan özellikler ekleniyor. Son güncellemelerle Samsung'un Knox güvenlik sistemi sisteme bulaşıp cihazın kişisel müdahalelerde Garanti dışı kalmasına sebep oluyor ve bu Knox sayacını sıfırlamak şuan imkansız. Bilmiyorum diğer markalarda nasıl ama Samsung ürünleri için bir ROM (güncel ROM) yayınlayıp bütün ülkelerin Samsung temsilcilerine yolluyor. Samsung temsilcileri CSC kodunu ve ROM'un içeriğini düzenleyerek ülkeye has bir sürüm çıkartıyor ve servis ediyorlar. FAKAT Samsung Türkiye o kadar yavaş ve tembel ki bütün dünyada çıkan bir sürümün Türkiye cihazlarına gelmesi 3 ayı bulduğuna şahit oldum (4.3). Birde üstüne arka planda sürekli çalışıp veri ve enerji harcayan ama KALDIRILAMAYAN programlar insanı sinir etmeye yetiyor artıyor bile. Bir de malum android te yazılım güncelleme desteği 18 ay gibi kısa bir süre, tabi ki bu rakam Google'ın kendi açıkladığı süre, dolayısıyla üreticiler bu süreyi suistimal edebiliyor ve daha kısa sürede yazılımsal desteği sona erdirebiliyor. Hal böyle olunca son aldığınız güncellemede sorunlar varsa o sorunlarla telefon daha eskimeden yaşamaya devam ediyorsunuz. Bazı kronik sorunlar ise bölgesel oluyor; mesela aşırı pil tüketimi Türkiye romunda varken mesela bir Fransa ROM'unda bu sorun olmuyor ama başka bir sorunun var olduğunu görüyorsunuz
Her ne kadar bazı FANBOY'lar aksini iddia etse de Android işletim sistemi şişiyor. Telefona (Orijinal) ROM kurup kullanmaya başladığınızda telefon ilk 15 gün şıkır şıkır çalışıyor. Fakat 15 gün sonra bir şeylerin ters gitmeye başladığını hissediyorsunuz. Mesela telefon tepkilere daha geç yanıt vermeye başlıyor, ısınmalar gözlemlenip pilin daha çabuk bittiğini fark ediyorsunuz. Dahası bir dosya yöneticisi ile dahili hafızaya baktığınızda kurup kaldırdığınız programların bazı dosya ve klasörlerinin hala durduğunu görüyorsunuz. İster istemez 1-1.5 ay sonra yeniden yazılım kurup fabrika ayarlarına alıyorsunuz, hatta tertip düzen uğruna bütün ayarları yeniden yapıp menü sıralamasını kafanıza göre yaparken 1-2 gününüz gidiyor. Google ise işletim sistemine size faydası var gibi gösterdiği özellikler ekleyerek hem kişisel bilgilerinizi çalıyor hem de güzel güzel pilinizi sömürüyor. Custom ROM-ROOT olayları ilk başlarda hoşuma gidiyordu fakat farkettim ki Custom ROMlar, Orjinal romun içinden bazı uygulamaları çıkartıp yerine marketten indirilen uygulamaları koymaktan ibaret ve stabiliteleri kesinlikle berbat. Ayrıca artık yaşlanıyorum herhalde telefonla uğraşmak yerine telefonu kullanmak istiyorum. Herşeyin orijinali hoşuma gidiyor ve vaktimi telefonu özelleştirmekle geçirmek istemiyorum. Telefonum tıkır tıkır çalışsın adam olsun yeter
2- Samsung'ta (Android'te) Donanım: Malum Note 2 sahibiyim. Aldığımdan bu yana: Telefonun pilini değiştirdim, kaplaması atan arka kapağı değiştirdim, tahminen en az 5 defa USB kablosu aldım, 2 defa şarj aleti aldım, 4 tane kılıf aldım, sanırım bişeyler daha aldım ama şimdi hatırlayamıyorum Kağıt üzerinde bakıldığında Android telefonların donanımı uzaya roket gönderir ama iş kullanmaya geldiğinde çok hantal olduğunu görüyorsunuz. Telefonda 4 çekirdekli işlemci ve 2 GB RAM var fakat bu donanımlar bile Android işletim sistemi ve uygulamalara yetmiyor anlaşılan. Android için donanım üreten firmalar hiç durmadan yeni ve daha gelişmiş CPU yeni GPU yeni kamera sensörü üretip Android işletim sistemini doyurmaya çalışıyor fakat ne kadar aç bir işletim sistemiyse bir türlü doymak bilmiyor. Kamera sensörlerin de ise Mega pikseller, teknolojiler havada uçuşuyor ama mesela benim telefon yapay ışıkta saklamak istemeyeceğiniz fotoğraflar çekiyor. Bir anınızı ebedileştirmek istiyorsunuz ama 5 yıl sonra çocuğunuz açıp baksa gözünde değeri olmayacaktır. Gelelim donanım ve kasa kalitesine. Telefonumu hep orjinal kılıfıyla kullandım ve bu güne kadar halı dışında hiçbir yere düşürmedim. Bu kadar titiz kullanmama rağmen arka kapağın verniğe benzer boyası (mat plastiğin üstüne parlak olsun diye vernik benzeri birşey ile kaplamışlar) naylon gibi yolundu. Nasıl olsa kılıf içinde beni rahatsız etmez demedim. Çünkü o sorun orda vardı ve uzun uzun araştırmadan sonra orijinal arka kapak alıp taktım. Öğrendiğime göre ise bu durum kılıf kullanıldığında oluyormuş Diğer bir kronik sıkıntı ise yanlardaki krom görünümlü plastik çerçevenin krom kısmının artık kendiliğinde ayrılması Ne yaparsanız yapın ne kullanırsanız kullanın o krom kaplama bir şekilde atacaktır ve bu değişim çok kısa sürede oluyor.
USB kablo faciası ise daha vahim. Malum Note 2'ler de 3100mah'lık büyük bir batarya var. Orijinal 2000 mah'lık şarj aletiyle şarj ettiğimde 2 saat 2 saat 15 dakika gibi bir sürede şarj oluyor. FAKATTTTTT bu şarj aleti bozulmazken USB kablosu bozuluyor ve telefona göndermesi gereken 1800 mah'lık enerji yerine 400-1000-1200 gibi değerlerde enerji gönderiyor. Bu değerlerde enerji gönderildiğinde şarj süreniz 3 saaten 6 saate hatta 9 saate kadar uzayabiliyor. Düşünsenize akşam yatarken şarja koyuyorsunuz sabah işe giderken daha dolmamış oluyor Bu nedenle gül gibi baksanız da 2 ay ömrü olan yeni bir usb kablosu almalısınız. İşin kötü tarafı ise her USB kablosu bu cihaza olmuyor. Tamam veri alışverişi mümkün oluyor ama şarj süresi yine uzun oluyor. Ben ilk başta şarj aletinde sıkıntı olduğunu düşünüp şarj aleti almıştım ama şarj aletiyle gelen kabloyu eski şarj aletinde deneyince sorunun şarj aletinden kaynaklı olmadığını öğrenmiş oldum Bu sorundan bütün Note 2 ve S3, S4 sahipleri mustariptir ve ana konuda her başına gelen geçen sorar
3-Programlar ve Market Aslında en can alıcı noktalardan birisi bu Android Play Store tamamen bir keşmekeş içerisinde. Sahte, hiçbir işe yaramayan sadece reklam üzerinden gelir elde etmek için yazılmış binlerce program var. Bir çok program ücretsiz gibi gözükse de asıl yapması gereken işlev için sizden pro sürümü almanızı yada ekstra ücret talep edip o özelliği açmanızı istiyor. Zırt bırd önünüze gelen reklamlar, ekranın yarısını yiyen reklamlar yüzünden ücretsiz uygulamalar hatta reklamın olması bile canımı çok sıkıyor. Bu konuyla ilgili bir diğer husus ise bana AVEA MH tarafından söylendi. Kurduğumuz programların çalışabilmesi için çeşitli izinlere gerek var. Bu izinler içerisinde mesela ana başlık olarak "Rehber" varsa ayvayı yediniz. Çünkü ben abuk subuk reklam mesajları ve çağrıları alıyorum diye operatörü aradığımda, bana markette bulunan bir çok programın rehberimize erişip rehberdeki telefon numaralarını ve mail adreslerini dışarıya gönderdiğini söylediler. Bu bilgiler toplanıp ürün satan firmalara, dolandırıcılara, gergedancılara vs vs satılıyormuş. İşin kötü tarafı ise biz Nokia 1100 kullansak bile bir android kullanıcısının rehberinde kayıtlıysak işte o zaman bilgilerimiz sömürülüp satılıyor. Yapacak bişey yok fakat alet olmamak elimizde. Başka can sıkıcı bir saçmalık ise; Android için yazılan programların neredeyse hepsi abuk subuk ve farklı menüye sahip olmaları. Bir bütünlük yok, her programın menüsünü ve kullanılışını öğrenmeniz gerekiyor. Ayrıca ios platformuna göre Android sürümleri hem kırpılmış oluyor hem karasız oluyor hemde daha pahalı oluyor.
4- İkinci el: Ben telefonu aldığımda telefonun fiyatı 2100 TL gibi bir şeydi. Malzeme kalitesinden dolayı bu telefona temiz bakmanız imkansız. Her neyse şimdi bu telefonun piyasası 450 ile 900 civarı fakat iphone 5'in ikinci el fiyatı kötüsü 800 'den başlıyor. (Not: iphone 5 artık üretilmediği için ikinci el piyasası normalden daha düşükmüş)
5- Aksesuar: Aksesuar piyasası neredeyse iphone üzerine kurulu. Aklınıza gelmeyecek her türlü aksesuar bulabiliyorsunuz, dahası ise artık arabalar bile iphone ile uyumlu üretiliyor. Fakat bir Android telefonunuz varsa belki kılıfı çok rahat bulabilirsiniz ama kaliteli bir markanın uyumlu mikrofonlu kulaklığını bulamazsınız. Ben android te MHL adaptörünü bile zor bulurken iphone'da rüzgar hızını bile ölçen aparatlar üretilmiş
Neyse yazı çok uzun oldu ama bu sadece özetiydi. Şimdi soruları sorayım :)
1- iphone güncellemeleri bütün dünyaya aynı anda sunuluyor mu?
2- iphone androidten daha uzun süre güncelleme alıyor mu?
3- iphone güncellemeleri telefona ek özellikler kazandırıyor mu?
4- Bir iphone beni ne kadar süre götürür?
5- iphone'a program kurdukça işletim sistemi şişer mi?
6- Kurulan Program sayısı arttıkça telefon yavaşlar mı?
7- Kurulan program sayısı arttıkça pil ömrü kısalır mı?
8- Kurulan programların menüleri iphone'un kendi menülerine benziyor mu?
9- AppStore da çöp, ajan uygulama var mı?
10- Appstore'da bütün uygulamalar ücretli mi?
11- Kurulan uygulamaların izinlerini ayarlayabiliyor muyuz?
12- Uygulamalarda reklam, istemeden açılan linkler, istemeden program indiren özellikler falan var mı?
13- Kurulan programlar çok yer kaplıyor mu?
14- Android te 30 tane program (yukarıdaki sorulara vereceğiniz cevaba göre sayı değişebilir), 500 adet civarında 320kbps'lık mp3 müzik dinliyorum, 50-60 tane HD video klip ve izleyip sildiğim 3-4 tane film atıyorum. iphone alırsam Kaç GB'lık modeli önerirsiniz?
15- Telefondan bilgisayara veya tam tersine medya aktarmak için itunnes şart mı?
16- itunnes şartsa medya aktarmak kolay mı?
17- Sadece seçtiğim içeriği aktarabilir miyim?
18- itunnes ile alınan yedek telefonun bütün içeriğini içeriyor mu?
19- Yedeği geri yüklediğimde o yedekteki ayarlar, menü sırası, klasör düzeni ıvır zıvır eski haline dönüyor mu? Yoksa oturup bütün ayarları yeniden yapıp, klasörler oluşturup hepsini yeniden mi sıralamalıyım?
20- Video ve fotoğraf kalitesi beni tatmin eder mi?
21- iphone'un pilini ne kadar süre sonra değiştirmem gerekir? Pahalı mıdır? Kolay bulabilir miyim?
22- Telefonda pek oyun oynamam, ortalama 2,5 saat ekran açık sürem var. iphone pili beni 12 saat götürür mü?( Veri bağlantısı sürekli açık olacak)
23- iphone 6, 9 Eylülde tanıtılacak sanırım ertesi gün satışa çıkıyor. Türkiye cihazlarının gelmesi ne kadar süre sürüyor?
24- Note 2'yi satıp eşime 4S veya uygun fiyata 5S almayı düşünüyorum, ikinci el iphone'lar da Apple ID ile telefonun kaydıyla ilgili telefonun ilk etkinleştirirdiği hesabın lazım olduğuna dair sıkıntılar duydum. Doğru mudur? Bu konuyla ilgili neye dikkat etmem lazım?
Sitedeki bazı sabit konular, yada diğer konular taaaaa iphone 3GS den falan bahsediyor :) Güncel cihazlar ve güncel IOS ile ilgili pek SSS ler yok. Açılan konuların çoğu halihazırda iphone kullanıcılarından gelmiş. O konular hiç bilmeyen benim gibi birisini Arabistan'a yalnız koymak gibi bişey:) bunun için kusura bakmayın sormak zorunda kaldım. Şimdilik bu kadar. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Edit: Bazı yardım sever arkadaşlar üşenmeyip bütün yazımı okudu ve yine üşenmeyip bütün sorularıma güvenilir cevaplar verdi. Sorularıma verilen yanıtlar diğer arkadaşların verdiği cevaplarla o kadar tutarlı ki beni gerçekten tatmin etti, bu nedenle size saygımdan ve değer verdiğimden dolayı emek verip tekrar cevap vermenize gerek yok. Verilen cevaplara ekleme fikir beyan etme gibi katkılarınızı elbette yapabilirsiniz, bundan memnun olurum. Kararımı verdiğimi bulabildiğim en yakın zamanda bir iPhone 6 Plus 64 GB sahibi olacağımı da belirtmek isterim.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
Yaklaşık 2 yıldır Samsung Galaxy Note 2 (N7100) sahibiyim ve yaklaşık 5 yıldır da Android OS kullanıcısıyım. Son zamanlarda fark ettim ki telefonumu artık sevmekten öte nefret eder olmuşum. iÖnce bir kaç nötür sebep yazıp, sizlere iphone ile ilgili bir kaç ta soru soracağım. Güncel bilgilere dayanarak cevaplarsanız sevinirim.
1- Android Güncellemeleri: Çok sık ama gözle görülür farklar olmayan güncellemeler yayınlanıyor. Güncellemenin ne gibi yenilikler getirdiği, hata varsa ne gibi hataları düzelttiği belirtilmiyor. Ayrıca Stabiliteyi korumak için her güncellemeden sonra telefonu fabrika ayarlarına (Wipe Data/ wipe cache)almanız ve her şeyi sıfırlamanız gerekiyor. Baştan bütün programları kurmak menü sırasını ayarlamak ayarları yapmak tam bir zulüm. İşin garip tarafı her güncelleme telefonu daha da kararsızlaştırıp verimi düşürüyor ama hep Google'ın ticari gelirlerine faydası olan özellikler ekleniyor.
Son güncellemelerle Samsung'un Knox güvenlik sistemi sisteme bulaşıp cihazın kişisel müdahalelerde Garanti dışı kalmasına sebep oluyor ve bu Knox sayacını sıfırlamak şuan imkansız.
Bilmiyorum diğer markalarda nasıl ama Samsung ürünleri için bir ROM (güncel ROM) yayınlayıp bütün ülkelerin Samsung temsilcilerine yolluyor. Samsung temsilcileri CSC kodunu ve ROM'un içeriğini düzenleyerek ülkeye has bir sürüm çıkartıyor ve servis ediyorlar. FAKAT Samsung Türkiye o kadar yavaş ve tembel ki bütün dünyada çıkan bir sürümün Türkiye cihazlarına gelmesi 3 ayı bulduğuna şahit oldum (4.3). Birde üstüne arka planda sürekli çalışıp veri ve enerji harcayan ama KALDIRILAMAYAN programlar insanı sinir etmeye yetiyor artıyor bile. Bir de malum android te yazılım güncelleme desteği 18 ay gibi kısa bir süre, tabi ki bu rakam Google'ın kendi açıkladığı süre, dolayısıyla üreticiler bu süreyi suistimal edebiliyor ve daha kısa sürede yazılımsal desteği sona erdirebiliyor. Hal böyle olunca son aldığınız güncellemede sorunlar varsa o sorunlarla telefon daha eskimeden yaşamaya devam ediyorsunuz. Bazı kronik sorunlar ise bölgesel oluyor; mesela aşırı pil tüketimi Türkiye romunda varken mesela bir Fransa ROM'unda bu sorun olmuyor ama başka bir sorunun var olduğunu görüyorsunuz
Her ne kadar bazı FANBOY'lar aksini iddia etse de Android işletim sistemi şişiyor. Telefona (Orijinal) ROM kurup kullanmaya başladığınızda telefon ilk 15 gün şıkır şıkır çalışıyor. Fakat 15 gün sonra bir şeylerin ters gitmeye başladığını hissediyorsunuz. Mesela telefon tepkilere daha geç yanıt vermeye başlıyor, ısınmalar gözlemlenip pilin daha çabuk bittiğini fark ediyorsunuz. Dahası bir dosya yöneticisi ile dahili hafızaya baktığınızda kurup kaldırdığınız programların bazı dosya ve klasörlerinin hala durduğunu görüyorsunuz.
İster istemez 1-1.5 ay sonra yeniden yazılım kurup fabrika ayarlarına alıyorsunuz, hatta tertip düzen uğruna bütün ayarları yeniden yapıp menü sıralamasını kafanıza göre yaparken 1-2 gününüz gidiyor. Google ise işletim sistemine size faydası var gibi gösterdiği özellikler ekleyerek hem kişisel bilgilerinizi çalıyor hem de güzel güzel pilinizi sömürüyor.
Custom ROM-ROOT olayları ilk başlarda hoşuma gidiyordu fakat farkettim ki Custom ROMlar, Orjinal romun içinden bazı uygulamaları çıkartıp yerine marketten indirilen uygulamaları koymaktan ibaret ve stabiliteleri kesinlikle berbat. Ayrıca artık yaşlanıyorum herhalde telefonla uğraşmak yerine telefonu kullanmak istiyorum. Herşeyin orijinali hoşuma gidiyor ve vaktimi telefonu özelleştirmekle geçirmek istemiyorum. Telefonum tıkır tıkır çalışsın adam olsun yeter
2- Samsung'ta (Android'te) Donanım: Malum Note 2 sahibiyim.
Aldığımdan bu yana: Telefonun pilini değiştirdim, kaplaması atan arka kapağı değiştirdim, tahminen en az 5 defa USB kablosu aldım, 2 defa şarj aleti aldım, 4 tane kılıf aldım, sanırım bişeyler daha aldım ama şimdi hatırlayamıyorum
Kağıt üzerinde bakıldığında Android telefonların donanımı uzaya roket gönderir ama iş kullanmaya geldiğinde çok hantal olduğunu görüyorsunuz. Telefonda 4 çekirdekli işlemci ve 2 GB RAM var fakat bu donanımlar bile Android işletim sistemi ve uygulamalara yetmiyor anlaşılan. Android için donanım üreten firmalar hiç durmadan yeni ve daha gelişmiş CPU yeni GPU yeni kamera sensörü üretip Android işletim sistemini doyurmaya çalışıyor fakat ne kadar aç bir işletim sistemiyse bir türlü doymak bilmiyor. Kamera sensörlerin de ise Mega pikseller, teknolojiler havada uçuşuyor ama mesela benim telefon yapay ışıkta saklamak istemeyeceğiniz fotoğraflar çekiyor. Bir anınızı ebedileştirmek istiyorsunuz ama 5 yıl sonra çocuğunuz açıp baksa gözünde değeri olmayacaktır.
Gelelim donanım ve kasa kalitesine. Telefonumu hep orjinal kılıfıyla kullandım ve bu güne kadar halı dışında hiçbir yere düşürmedim. Bu kadar titiz kullanmama rağmen arka kapağın verniğe benzer boyası (mat plastiğin üstüne parlak olsun diye vernik benzeri birşey ile kaplamışlar) naylon gibi yolundu. Nasıl olsa kılıf içinde beni rahatsız etmez demedim. Çünkü o sorun orda vardı ve uzun uzun araştırmadan sonra orijinal arka kapak alıp taktım. Öğrendiğime göre ise bu durum kılıf kullanıldığında oluyormuş
USB kablo faciası ise daha vahim. Malum Note 2'ler de 3100mah'lık büyük bir batarya var. Orijinal 2000 mah'lık şarj aletiyle şarj ettiğimde 2 saat 2 saat 15 dakika gibi bir sürede şarj oluyor. FAKATTTTTT bu şarj aleti bozulmazken USB kablosu bozuluyor ve telefona göndermesi gereken 1800 mah'lık enerji yerine 400-1000-1200 gibi değerlerde enerji gönderiyor. Bu değerlerde enerji gönderildiğinde şarj süreniz 3 saaten 6 saate hatta 9 saate kadar uzayabiliyor. Düşünsenize akşam yatarken şarja koyuyorsunuz sabah işe giderken daha dolmamış oluyor
3-Programlar ve Market
Aslında en can alıcı noktalardan birisi bu
Bu konuyla ilgili bir diğer husus ise bana AVEA MH tarafından söylendi. Kurduğumuz programların çalışabilmesi için çeşitli izinlere gerek var. Bu izinler içerisinde mesela ana başlık olarak "Rehber" varsa ayvayı yediniz. Çünkü ben abuk subuk reklam mesajları ve çağrıları alıyorum diye operatörü aradığımda, bana markette bulunan bir çok programın rehberimize erişip rehberdeki telefon numaralarını ve mail adreslerini dışarıya gönderdiğini söylediler. Bu bilgiler toplanıp ürün satan firmalara, dolandırıcılara, gergedancılara vs vs satılıyormuş. İşin kötü tarafı ise biz Nokia 1100 kullansak bile bir android kullanıcısının rehberinde kayıtlıysak işte o zaman bilgilerimiz sömürülüp satılıyor. Yapacak bişey yok fakat alet olmamak elimizde.
Başka can sıkıcı bir saçmalık ise; Android için yazılan programların neredeyse hepsi abuk subuk ve farklı menüye sahip olmaları. Bir bütünlük yok, her programın menüsünü ve kullanılışını öğrenmeniz gerekiyor. Ayrıca ios platformuna göre Android sürümleri hem kırpılmış oluyor hem karasız oluyor hemde daha pahalı oluyor.
4- İkinci el: Ben telefonu aldığımda telefonun fiyatı 2100 TL gibi bir şeydi. Malzeme kalitesinden dolayı bu telefona temiz bakmanız imkansız. Her neyse şimdi bu telefonun piyasası 450 ile 900 civarı fakat iphone 5'in ikinci el fiyatı kötüsü 800 'den başlıyor. (Not: iphone 5 artık üretilmediği için ikinci el piyasası normalden daha düşükmüş)
5- Aksesuar: Aksesuar piyasası neredeyse iphone üzerine kurulu. Aklınıza gelmeyecek her türlü aksesuar bulabiliyorsunuz, dahası ise artık arabalar bile iphone ile uyumlu üretiliyor. Fakat bir Android telefonunuz varsa belki kılıfı çok rahat bulabilirsiniz ama kaliteli bir markanın uyumlu mikrofonlu kulaklığını bulamazsınız. Ben android te MHL adaptörünü bile zor bulurken iphone'da rüzgar hızını bile ölçen aparatlar üretilmiş
Neyse yazı çok uzun oldu ama bu sadece özetiydi.
Şimdi soruları sorayım :)
1- iphone güncellemeleri bütün dünyaya aynı anda sunuluyor mu?
2- iphone androidten daha uzun süre güncelleme alıyor mu?
3- iphone güncellemeleri telefona ek özellikler kazandırıyor mu?
4- Bir iphone beni ne kadar süre götürür?
5- iphone'a program kurdukça işletim sistemi şişer mi?
6- Kurulan Program sayısı arttıkça telefon yavaşlar mı?
7- Kurulan program sayısı arttıkça pil ömrü kısalır mı?
8- Kurulan programların menüleri iphone'un kendi menülerine benziyor mu?
9- AppStore da çöp, ajan uygulama var mı?
10- Appstore'da bütün uygulamalar ücretli mi?
11- Kurulan uygulamaların izinlerini ayarlayabiliyor muyuz?
12- Uygulamalarda reklam, istemeden açılan linkler, istemeden program indiren özellikler falan var mı?
13- Kurulan programlar çok yer kaplıyor mu?
14- Android te 30 tane program (yukarıdaki sorulara vereceğiniz cevaba göre sayı değişebilir
HD video klip ve izleyip sildiğim 3-4 tane film atıyorum. iphone alırsam Kaç GB'lık modeli önerirsiniz?
15- Telefondan bilgisayara veya tam tersine medya aktarmak için itunnes şart mı?
16- itunnes şartsa medya aktarmak kolay mı?
17- Sadece seçtiğim içeriği aktarabilir miyim?
18- itunnes ile alınan yedek telefonun bütün içeriğini içeriyor mu?
19- Yedeği geri yüklediğimde o yedekteki ayarlar, menü sırası, klasör düzeni ıvır zıvır eski haline dönüyor mu? Yoksa oturup bütün ayarları yeniden yapıp, klasörler oluşturup hepsini yeniden mi sıralamalıyım?
20- Video ve fotoğraf kalitesi beni tatmin eder mi?
21- iphone'un pilini ne kadar süre sonra değiştirmem gerekir? Pahalı mıdır? Kolay bulabilir miyim?
22- Telefonda pek oyun oynamam, ortalama 2,5 saat ekran açık sürem var. iphone pili beni 12 saat götürür mü?( Veri bağlantısı sürekli açık olacak)
23- iphone 6, 9 Eylülde tanıtılacak sanırım ertesi gün satışa çıkıyor. Türkiye cihazlarının gelmesi ne kadar süre sürüyor?
24- Note 2'yi satıp eşime 4S veya uygun fiyata 5S almayı düşünüyorum, ikinci el iphone'lar da Apple ID ile telefonun kaydıyla ilgili telefonun ilk etkinleştirirdiği hesabın lazım olduğuna dair sıkıntılar duydum. Doğru mudur? Bu konuyla ilgili neye dikkat etmem lazım?
Sitedeki bazı sabit konular, yada diğer konular taaaaa iphone 3GS den falan bahsediyor :) Güncel cihazlar ve güncel IOS ile ilgili pek SSS ler yok. Açılan konuların çoğu halihazırda iphone kullanıcılarından gelmiş. O konular hiç bilmeyen benim gibi birisini Arabistan'a yalnız koymak gibi bişey:) bunun için kusura bakmayın sormak zorunda kaldım. Şimdilik bu kadar. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Edit: Bazı yardım sever arkadaşlar üşenmeyip bütün yazımı okudu ve yine üşenmeyip bütün sorularıma güvenilir cevaplar verdi.
Sorularıma verilen yanıtlar diğer arkadaşların verdiği cevaplarla o kadar tutarlı ki beni gerçekten tatmin etti, bu nedenle size saygımdan ve değer verdiğimden dolayı emek verip tekrar cevap vermenize gerek yok. Verilen cevaplara ekleme fikir beyan etme gibi katkılarınızı elbette yapabilirsiniz, bundan memnun olurum.
Kararımı verdiğimi bulabildiğim en yakın zamanda bir iPhone 6 Plus 64 GB sahibi olacağımı da belirtmek isterim.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi infom@n -- 26 Ekim 2014; 20:27:58 >