Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
10
Cevap
166
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Analog ve Hifi Plasebosu
B
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

https://m.youtube.com/watch?v=RRdU1ug9rkI&feature=youtu.be

Arkadaşlar şükür analog, plak ve hifi adı altında plasebo ve uç beklentilerin somut, zaruri, rasyonel kalite, ses detaylılığı, frekans genişliği parametreleri olmadığı ne yazık ki nostaljik, psikolojik irrasyonel takıntı ve beklentiler olduğunu bir uzman abi İlkel abi ile baya güzel açıklamış.

Videonun güzel özeti Dijital ve yeni teknolojiler, analog ve plaklardan hem dayanıklılık hem kalite konusunda daha iyi olması...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 17 Ağustos 2022; 15:39:3 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

V
2 yıl
Yarbay

Aslında olaya şöyle bakmak gerekiyor, siz hangisini seviyorsanız iyisi odur. Ama tutup da kişissel beğeninizi kanıtlanmış bir bilimsel veri olmadan 'en iyisi budur' diye ortalığa atarsanız o zaman sorun çıkıyor. Bu video yayınlanalı epey oldu ve bende keyifle izledim ama bu videodaki hiçbir şey benim plaktan aldığım keyfi azaltmadı :) Dolayısıyla bir uzmanın bir şey söylemesi ve tüm ahalinin bunu kabul etmesi gibi bir durum yoktur ses gibi tamamen subjektif bir konuda. Yazımın başında da söylediğim gibi siz hangisini dinlerken daha çok keyif alıyorsanız en iyisi odur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Videonun sonunda bu durumdan bahsediliyor, psikolojik veya zorunluluk, fiziksel olarak plak ve plak çalar gibi faktörlerin verdiği subjektif keyif ayrı bir şey fakat Hifi veya Analog tabirleri altında bu ürünlerin ses kalitesi, derinliği, detaycılığı daha fazla algısı çok ciddi yaygın, yani burada sorun kişisel tatmin ve hazlar değil, kişisel tatmin ve hazların somut, rasyonel kanıtlanmış veya kanıtlamaz bir şeymiş gibi doğru, iyi yorumlamalarına dönüşmesi.

Bu videoyu izleyene kadar benimde düşüncem lambalı amp daha iyidir, plaklar daha kaliteli ve lezzetli veya en azından daha fazla ses detay imkanı vardır gibi bir sürü yanlış bilgi vardı. Bunların somut, rasyonel anlamda doğru olmadığını kabul ettikten sonra herkes istediği ürün veya teknoloji türünden istediği gibi keyif alarak faydalanabilir tabi.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @venom800
K
2 yıl
Yarbay

Dijital ses aleyhine de bazı tezler öne sürülebilir.
Dijital ses kaydedilirken belirli sıklıkla örnek alınıp dijitize edilir.
Yani aynı salam dilimleme makinesinde salamın dilimlenmesi gibi...
Daha sonra dilimler birleştirilir ve tekrar analog ses elde edilir.
Doğal olarak ne kadar çok/sık örnek alınırsa tekrar birleştirildiğinde sonuç o kadar aslına yakın olur.
Kısacası dijital işlenmiş sestir. İşlenmiş gıda gibi işlenmiş sesten de uzak durmak lazım da denilebilir. :)

Farklı mastering işleminden geçtiği ve dolayısı ile tonal dengeleri farklı olduğu için aynı albümün LP ile dijitalini doğrudan mukayese etme imkanı yok.

Video'da LP'de ne bas, ne de tiz vardır denilmesini yadırgadım.
LP'ler 20 Hz-20kHz bandını mükemmelen destekler. Hatta frekans üst sınırı rahatlıkla 50 kHz.lere çıkabilir.

Video'da hatalı bir bilgi de var. RIAA dengeleme eğrisini kartuşun düzelttiği söylendi (~8':12"). RIAA düzeltimini (eq) yapan kartuş değil phono preamp'dır. Bunu bilmeleri gerekirdi.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
2 yıl
Teğmen

Eskinin tadı başka yeninin başka. Kişisel kanaatim.tekno bass ağırlıklı ise digital ses harika. Ama jazz dinliyorsanız plak derim. Keyif meselesi
, kimse de kimsenin keyfinin kahyası değil.
Keyfinize bakın be ya. 😅👍



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
2 yıl
Yarbay

Aynı şeyi söylüyoruz aslında . Bu gibi konular hakkında bilimsel bilgiye sahip olmayıp , tam olarak hangisinin diğerinden teknik olarak ne farkları olduğunu bilmeyen ve buna rağmen kör cahil diye tabir ettiğimiz bir fanatik kesime atıfta bulunuyorlar genellikle videoda . Bende diyorum ki bunları zaten bilen biri için hangi format o kişiye daha çok keyif veriyorsa o iyidir. Dolayısıyla kanıtlanan gerçekler var ve bunlar herkes için değişmez durumdalar. Bir de kişisel zevkler var , yani paşa gönül kriterleri tabiri caizse. Bu video o cahil kesim için yine bir şey ifade etmeyecektir . Ama neyin ne olduğunu bilen zaten beğendiği formatı dinleyip keyfine bakıyor ...



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Bilgisayar Bağımlısı
V
2 yıl
Yarbay

Aynen öyle yani bu gibi durumlarda hiç kimse bir kural koyamaz zaten . Yani şunu şöyle dinlemek lazım , bu böyle dinlenir ama şöyle dinlenmez gibi söylemler fazlasıyla anlamsız ve çocukça geliyor. Hani derler ya müzikte subwoofer ın yeri yoktur , dinlenmez , dinlerseniz fena olur bak gibisinden :)) Yani bu olay tamamen kişinin kendi keyfine kalmıştır . Kimin nasıl bir keyif alacağını asla bilemeyiz o nedenle insanlar tecrübe eder ve sonuç olarak bir şeyi beğenir veya beğenmez . Misal ben asla bir subwoofer eşliğinde müzik dinletisi yapmamam , dinlediğim tür bunu kaldırmaz bir kere. Ama bir başkası için subwoofer olmazsa o müzikten keyif falan alınmaz . Bu tamamen size bağlı yani . Kim nasıl dinlemekten keyif alıyorsa en iyisi o kısacası .



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @odeysus
B
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim, eleştirilerinizi ve yanlış olduğunuzu düşündüğünüz konuları yorum olarak video altında paylaşırsanız belki aynı veya yeni videolarda bu konuda daha doğru bilgilendirme üzerine bir ekleme veya yeni bir görüş, ifade ekleyeceklerdir.

Dijital parçalama ve birleştirme işlemlerinin kaybı veya olumsuz etkisi plakların üretimde sürecinde videoda bahsedilen ilk kalıbın alınması, sonrasında her plağın bir önceki kalıbın, kalıbı olması gibi bir durum gerçek ise böyle bir süreçteki verimsizlikler, veri kayıpları dijitale kıyasla daha kötü ve agresif olmaz mı? Bu arada ben gıdalarda da GDO ve işlenmiş gıda kavramlarına bu kadar katı ve olumsuz bakılmasını da doğru bulmuyorum. Patates'in ekimi ve insanlığı kurtaracak şekilde keşfi, endüstriyel kullanımını da eğer işlenmiş ve endüstriyel tarım olarak kötüleyip daha doğal diye aşırı geleneksel tarıma odaklanırsak açlık veya kıtlık yaşamamız kaçınılmaz olmaz mı?

Bugün iyi, kaliteli seralar benim diyen geleneksel bir çok tarla ürününden daha lezzetli olup her mevsimde elde edilebiliyorken, böceklenme - hava belirsizliği gibi parametrelerle ek verimsizlik gerçekliği ile geleneksel tarıma odaklanmak Hollanda gibi bir tarım ülkesi olabilmeyi sağlayabilecek bir şey değil bence. Zaten ülkemizdeki tarım adı ile klişeleşen problemde de bu tarz dev şirketlerin, endüstrilerin yer almaması bence en önemli etmen.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Kursun_
B
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Evet, fakat en azından bu tarz düşüncelerdeki insanları en iyisi, en güzeli bu algısını en tatlısı, en nostaljik tadı veren bu gibi düşüncelere dönüştürüp kitlesel bir yanlış bilgi dayatmasını en azından onlar üzerinde olmasa da kendi aramızda tepki gösterebilecek şekilde değiştirmek gerekir.

1960 model klasik 200 beygirlik 5-6 litre motorlu, v8-v10-v12 artık her neyse bir araç gayet keyifli, eğlenceli ve iyi olabilir fakat çelik veya ağır demirlerle donatılmış bu arabaların 2020 - 2022 süper sporları veya üst düzey makam arabaları ile her anlamda aşık atabileceklerini somut anlamda iddia etmek kadar bu iddialarda zararlı zira, bir insan kendi şahsi beklentisi, keyfi için hiçbir bir somut gerekçe olmadan eski bir ürüne, teknolojiye yeni bir üründen çok daha para verebilir, vermek isteyebilir. Fakat benim gibi bilgi sahibi olmayıp birikim veya ilgi sahibi oldukça iyisini elde etmek isteyecek insanların bu duygusal insanların dayatması yüzünden yüksek paralarla nostalji ve takıntı kurbanı olmaması gerekir.

Tabi videoyu ve videodaki kişilerin ses uzmanlıklarını da akademik, bilimsel bir olgu gibi kabul etme hatasına düşmemeliyiz zira bu bir youtube videosu, saygın üniversite hocalarının bir araştırma ve tez çalışması ile bilimsel, somut kanıtları göstererek analiz etme süreci değil.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @venom800
K
2 yıl
Yarbay

Plak üretim sürecini çok iyi bildiğimi iddia edemem ancak bildiğim kadarı ile plak kalıpları master kalıptan üretiliyor. Yani kalıbın ardaşık olarak sürekli üretildiğini sanmıyorum.

DAC sonrası dijital sesin sinyal şeklini gösteren şu grafiklere bakarsak:
https://devopedia.org/images/article/340/5417.1621765738.png
Bir dizi kare dalgadan oluştuğunu ve analog sesten ne kadar uzak olduğunu görüyoruz.
Örnekleme frekansı yükseltilerek ve nihai sinyal filtre edilerek bu sorun aşılıyor.

Tüm bunları söyledikten sonra birinin diğerine üstünlüğü konusunda ben de karar verebilmiş değilim.

İşlenmiş gıda konusunda umarım siz de yazdıklarınıza inanmıyorsunuzdur.
En basit gıdada bile içindekilere baktığınzda muhteşem bir kimyevi maddeler listesi görüyorsunuz... Renk vericiler, koruyucular, emülgatörler, vs. Ki bunlar belki de sadece yazdıkları...




Bu mesajda bahsedilenler: @Bilgisayar Bağımlısı
V
2 yıl
Yarbay

Evet kesinlikle bu söylediğinize bende karşıyım . Yani bunun veya şunun en iyi olduğu ile ilgili sanki herkes için aynı olan bir doğrudan bahsetmek uygun olmaz. İşte burada ki ayrım şu olmalı , müzik ve ses konusu cihazların teknik özellikleri her ne olursa olsun tamamen kişiye göre değişkendir ve iyilik diye tabir edilen kavram eğer teknik üstünlük ise o zaman bu teknik farklar bilimsel gerçeklerle ortaya konur ve kimin daha teknik olarak üstün olduğu ortaya çıkar ama iyi olma durumu kişiye özeldir. Bunu kimse belirleyemez. Yani şöyle bir denklem olamaz kısacası ' x marka ürün yeni ve teknik olarak günümüz standartlarında, buna karşılık olarak y markası ise 30 senelik bir ürün ve teknik olarak günümüz teknolojisini hiçbir şekilde karşılamıyor o yüzden x markası y markasından iyidir ' diye bir sonuç da diğeri kadar yanlış. Burada eski olanın her anlamda iyi diye savunan kitle ile benim verdiğim örnekteki kitle aslında aynı kafa yapısına sahip . Yani buradan çıkarılacak sonuç yeninin iyi eskinin kötü olduğu değil , teknik üstünlükleri kanıtlanabilir olan bir teknoloji ile kıyas yapıldığı zaman fanatikçe eski olanı veya yeni olanı dayanaksız şekilde savunan kitle.
Dolayısıyla size da naçizane önerim , alacağınız sistem veya medyayı deneme imkanınız olursa muhakkak tecrübe ediniz. Aksi durumda çok paralar harcanır ama istenen sese ulaşmak mümkün olmaz ne yazık ki . İyi dinletiler tüm müzik severlere.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Bilgisayar Bağımlısı
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.