Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
2207
Cevap
70694
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Cevap: [AMD R9 290X] - NDA Kalktı. Resmi Testler GELDİ.. (17. sayfa)
D
12 yıl
Yarbay

http://forums.overclockers.co.uk/showpost.php?p=25171804&postcount=85

290x aynı core hızında titanı geçmiş 1200 iki kart da
stok 7950 cf ile aynı performansı almış 290x


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
12 yıl
Yarbay

R
12 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: baracus74

Öncelikle iyi forumlar...
Saatlerdir incelemelere bakıyorum.Her zamamki gibi forumuda keyifle takip ediyorum.Kartla ilgili söylenecek olumlu veya olumsuz ne varsa forumda zaten yazılmış.Bunların üstüne ekleyebilicek bir şey yok gibime geliyor.Ancak üstadların bir şeye dikkatini çekmek ve yorumlarını almak istiyorum..
Öncelikle kartın veya kartların yapılan incelemelerinde,güç tüketimi konusu söz konusu olduğunda,bench programları ile(herkesin bildiği furmark,pcmark vs.gibi)yapılmış olan testleri fazla dikkate almadan,mümkün mertebe oyun testleri sırasında alınmış güç tüketimi değerlerine dikkat ederim.Bu benim şahsi yaklaşımımdır,belirttiğim gibi bu yaklaşımı sadece amd nin yeni lanse ettiği 290X için değil,incelemelerine baktığım tüm kartlar için uygulamaya çalışıyorum.Lafı fazla uzatmadan konuya gelim...
Belirttiğim gibi 290X in incelemelerine bakarken,özellikle güç tüketimi değerleri için oyun testleri üzerinden alınmış değerleri incelerken aşağıdaki gibi bir tabloyla karşılaştım.Üstadlardan ricam link üzerindeki tabloları inceleyebilirlerse böyle bir şeyin nasıl olabildiğini(üç oyunda nasıl bu kadar farklı güç tüketimi olabilir?)açıklayabilirlerse sanırım sadece beni değil pek çok kişiyi aydınlatmış olurlar.
http://www.techspot.com/review/727-radeon-r9-290x/page10.html
Not:Benim ilk aklıma gelen yanıt şu bios mod olayından olabilir diye düşündüm ancak anladığım kadarıyla testler aynı modda yapılmış.
Saygılarla...


İşin temeli sabit bi base clock olayı yok artık. SAbit 900mhz'e ayarla ona göre sıcaklık ve güç tüketimi değişsin diye bi olay yok. Tersine, sabit bi sıcaklık limiti var, o sıcaklığa bağlı değişen frekans,voltaj, aktif olan veya kullanılan GPU'nun / kart'ın birimleri faln var.

Nvidia GPU Boost'a karşı belki biraz daha agresif olarak kullanılmış turbo/boost yapısı var yani.

Oyunlar eskiden sabit frekansda voltajda, o frekansda çalışmanın getirdiği güç tüketimi ve performans ile değerlendirilirdi. Şimdi, belli bi çalışma aralığı var. 290x için biraz daha geniş bi hareket aralığı var.

Oyuna göre değişen işlem gücü ihtiyacı, GPU'yu oluşturan birimlerin kullanım biçimleri, oyun motorunda bişeylerin implemente edilme şekli belirleyici burda. Eğer oyun, GPU'daki birimleri full kullanıyorsa (Intel Burn Test'in AVX ile yeni CPU'lara yaptığı gibi), oyunun yaptığı işi FPS'sini kenara bırakırsak daha fazla sayıda GPU kaynağı kullanılır oluyor, bu da çekilen güce yansıyor. Alt seviyede olan işler için, oyun motoru mesela ne kadar çok Ram'a çıkarsa güç tüketimini arttırıyor, ne kadar olabildiğince GPU'da kalır daha az belleğe çıkma ihtiyacı hissederse o derece daha az güç tüketiyor onun gibi. Kimi oyunlarda shader performansı daha etkili oluyor, kimi oyunlarda GPU içindeki birimler arası bantgenişliği daha çok sorun oluyor.

Hepsini bi araya getirince, kartın kaynaklarını sonuna kadar kullanmaya çalışıp GPU nerede darboğaz yaşıyorsa orda limitlenene kadar bütün kapasitesini kullanmaya çalışıyor.

O yüzden çok fazla dinamik çalışan bi GPU var. Tek limit sıcaklık sanırım 290x için. Titan için sıcaklık, power limit vs. gibi farklı limitler var. şikayetler yüzünden bunu göstermek için, hangisi ile limite ulaşıldığını göstermek için özelliği var. Belli birinin limitine ulaşmadan önce testlerde aşa yukarı aynı güç tüketimi var Titan'ın. 290x, Titan'ın daha geniş limitlere sahip hali gibi. Titan'ı da 94C limitlemeye çalışınca ortalamada %2.5 gibi bi ilave perf alıyor yannış hatrlamıyorsam.

TS'nin güç tüketim ve performans sonuçlarını beraber karşılaştırmak lazım, watt/perf (fps olarak) şeklinde:

Cry3
Titan >> 298 w / 31 FPS >> 9,612 W/FPS
290x >> 304 w / 35,7 FPS >> 8,515 W/FPS

Cry3 için stok titandan daha iyi, 780 güç tüketimini vermemişler.
Güç tüketimi birbirlerine yakın (%2 fark). 290'da FPS avantajı var (%15 kadar), w/fps açısından Titan (%12) daha kötü


SD

Titan >> 298 w / 35,7 FPS >> 8,347 w/fps
290x >> 351 w / 40,3 FPS >> 8,709 w/fps

Burda mesela daha çok güç tüketiyor olmasına rağmen (%17) fps karşığı daha yüksek (%12), bunun W/FPS açısından 290x(%4,3) daha kötü


MP3

Titan >> 270 W / 70,3 FPS >> 3,840 w/fps
290x >> 310W / 71,3 FPS >> 4,347 w/fps

Bunda geride .Yakın iş için anlamlı oranda daha fazla güce ihtiyaç duymuş.
Güç tüketimi arasında (%14) fark varken, FPS'ler birbirine yakın olduğu için w/p arasında benzer kötü fark var, 290x (%13 ) daha kötü.

Kimi site mesela Cry3'de Nvidia'yı daha hızlı göstermiş kimisi AMD'yi.

Techreport mesela test etmediği Skyrim'deki güç tüketimini göstermiş.
Başka bi site Far3'de 1080p için Far3 Titan (%5.7) daha hızlı demiş, güç tüketimlerini 290x (%4.1) daha çok tüketiyor demiş (275w vs 264w). Az fark var,

oraya göre FC3 için

Titan >> 264w >> 93,1fps >> 2,835 w/fps
290x >> 275w >> 88 fps >> 3,125 w/fps
780 >> 255W >> 82,1 fps >> 3,10 w/fps

%5.7 FPS farkına, % 4.1 güç tüketimi farkı eklenince %10 w/fps farkı oluşmuş 290x aleyhine. Titan daha verimli iken 780 ile hemen hemen aynılar w/fps için burda.

Başka sitede FC3'de 290x'ı titan'dan %3.5 daha hızlı göstermiş (quite mod için öyle, über de %15 fark var). Ama güç testini , testte olmayan oyunla yapmış ://

Milletin sonuçları çok değişken olabildiği, kullandıkları sistemler fark ettiği ölçü aletleri kalibrasyonları fark ettiği için incelemelere bakarken bazılarının yaptığı gibi aha bu iyi aha çok kötü olmuş gibi bakmamak lazım bana göre. Belli bi aralık belirleyip kafada kesiştirkleri yerler var faln gibisinden bakmak lazım. Kimsi kalkıo Titanı geçmiş diyenlere bilmem neresiyle gülüyo, kimisi kalkıo alakasız karşılaştırma yapıyo o şekilde bakmamak lazım bana göre.


Edit: %100 fan harbi sağlam ötüyormuş.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rubisco -- 25 Ekim 2013; 3:45:16 >

M
12 yıl
Yarbay

Anandtech
The Tech Report
Computer Base
PC Games Hardware
Hardwarecanucks
Sweclockers
Tech Power Up
Guru3d
HardOCP
Hardwareluxx
Bit-Tech
LinusTechTips

Sitelerinin yapmış olduğu incelemelerden faydalanarak 290X ile GTX780 arasındaki performans farkını inceledim. Yalnızca 1080p ve 2560 çözünürlükleri referans aldım. Bunun haricinde kartlar mümkün olduğu kadar referans hızları (Quite mod) ile test edilmiş olan incelemeleri baz almaya çalıştım (Sweclockers hariç).

Temel mantık sitelerin test sonuçlarının ortalamasını almak, daha sonra da genel değerlendirme yapabilmek için ağırlıklı ortalama almaktı. O da test edilen oyun sayısına göre incelemenin sonucunun genel sonuca etkisini belirlemek şeklindeydi. Bu sebeple sonucu en fazla etkileyen inceleme TPU (18 oyun), en az etkileyen Bit-Tech (4 oyun) oldu. Yarın mümkün olursa inceleme sayısını artırmaya çalışırım.

Sonuç olarak 290X, 1080p (1200p)'de GTX780'den %3,84 kadar; 2560 çözünürlükte ise %6,213 kadar daha hızlı görünüyor. İsteyenlere ayrıntılı sonuçları da verebilirim.

İncelemelerle ilgili bazı önemli noktalar:

1 - Bazı siteler eski sürücüleri kullanmış. Çıkardığım ortalama sonuçlara en fazla etki eden TPU (ve Sweclockers) incelemesinde Nvidia için R327 ailesi sürücüleri kullanmak büyük hendikap olmuş. Sonuçları çok fazla etkileyecek olmasa da %1-2 kadar daha hızlı görünebilirdi Nvidia kartlar. Diğer sitelerde de benzer durumlar görüşüyor. Yine de çoğunluk R331 ailesi sürücüleri kullanmış.

2 - Birçok site editörü, 290X'in Uber mod ile Quite mod arasında pek bir fark görülmeğini belirtmiş. Özellikle Guru3d, Hardwareluxx, Bit-Tech incelemelerinde bu durum rahatlıkla görülebilir. Zaten bu durumu görünce, Uber-Quite mod ayrımına gitmenin pek anlamı olmadığını düşünerek yaptığım ortalamaya (beğendiğim bir site olan) Sweclockers'ın incelemesini de dahil ettim.

3 - Bazı sitelerde oyunların büyük bir bölümü AMD oyun programına dahil ve/veya Nvidia'nın bariz sorun yaşadığı oyunlardan oluşuyordu (bkz: Anandtech, The Tech Report...). Özellikle CoH 2, Rome II gibi gerek optimizasyon sorunları olan gerekse de incelemelerde kullanılmak için çok anlamlı olmayan oyunların bulunuyor olmasına da ayrıca dikkat etmek gerek. Yine de bu siteler çok sağlam kaynaklar olduğu için en başta yer verdiklerim olmaya devam ediyorlar.

4 - Oyunlar için uygulanan ayarlar ve test sahneleri de yine önemli bir konu. Burada da The Tech Report'un ayar kısıp 2560 çözünürlükte 8xAA kasmak gibi garip girişimleri olduğunu görebilirsiniz. Benzer durum birçok incelemede geçerli. Özellikle 2560 çözünürlükte 8xAA açılmasını pek anlamlı bulmadığımı söylemeliyim. Ancak ne yazık ki sağlıklı bir tablo çizmek için bu sonuçları da hiç ayırmadan ortalamaya dahil ettim. Benzer şekilde HardOCP'nin de kartları farklı ayarlarla test etme gibi bir tarzı var (her kartta oynanabilir en yüksek ayarları göstermek için bunu yapıyorlar). Bu durumun eşitsizliği bozmaması için Apple-to-Apple testlerini referans aldım ve genel olarak 4xAA testlerini dahil etmeye çalıştım.

5 - Normalde LinusTechTips'i pek umursamam. Güvendiğim bir kaynak değildi. Yalnızca AMD kart kullanan bazı arkadaşların her tartışmada o siteyi kaynak gösteriyor olmasına bir tepki olarak onu da dahil ettim. Görülebileceği üzere 290X'in tüm testlerde GTX780'e geçildiği başka bir inceleme yok. Bu da tek siteye güvenip her konuda onu referans gösteren arkadaşlara ufak bir mesaj olsun.



Salt performans harici durumları konu edecek olursak;

Öncelikle güç tüketimine bakalım derim. Zira esas sıkıntı burada. Kart cidden çok güç tüketiyor. Şuana kadar en yüksek güç tüketimine sahip tek GPU'lu kart olmuş.

Yukarıda kullandığım sitelerin bazılarından çıkardığım sonuç 290X'in Quite modda GTX780'den 55w kadar daha fazla güç tükettiği yönünde (hepsini dahil etmek mümkünde değil). Uber modda durum daha da vahimleşiyor. Mesela ufak bir örnek olarak:

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >


Güç tüketimine bağlı olarak sıcaklık da çok artmış durumda. Hatta bu konuda en kötü şöhrete sahip olan GTX480'i bile geride bırakmış görünüyor kart:

http://www.guru3d.com/articles_pages/radeon_r9_290x_review_benchmarks,11.html

< Resime gitmek için tıklayın >


Sıcaklığa bağlı olarak gürültü seviyesi de baya uç noktalara varmış. Hatta ufaktan alay konusu olmaya bile başladı.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >


Güç tüketimi ve sıcaklık sorunlarının etkilediği bir diğer nokta da OC. Kartların başarısını referans saat hızlarına göre değerlendirdiğim için OC konusunu pek irdelemek istemiyorum ancak şuanki rakibinin bu konuda çok daha iyi olduğunu söylememiz gerekir.

GPU için belirlenen en yüksek sıcaklık 94C olduğu için kartın bu noktadan sonra fan hızını artırarak (Uber modda) veya GPU hızını düşürerek durumu dengelemeye çalışması güzel. Ancak TPU'nun sunduğu (sanırım başka bir sitede daha benzerine denk gelmiştim) PowerTune analizlerinde, kartın GPU hızı çok ciddi şekilde düşmüş.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

Uzun süreli gerçek oyun testleri merak konusu olur böyle bir durumda. Zira AMD'den de resmi bir GPU base hızı belirtilmemiş!

Tabi olumsuzluklardan bahsetsek de AMD son sözü şu tablo ile koyuyor:

< Resime gitmek için tıklayın >



Ama yukarıda belirttiğimiz sıkıntılardan da anlaşılıyor ki; bu kart ancak özel tasarımlı modeller geldiğinde alınır.


Böyle bir GPU'nun üretilmesine gelirsek;

Hawaii bize şunu çok net gösteriyor: AMD de artık Nvidia'nın yolunu seçti ve monolitik GPU'larla üst seviyeye oynaması gerektiğini anladı (bunun esas sebebi GPGPU konusu, ama oraya girmiyorum). Zaten çok zorlama üretilen HD7990'dan sonraki çift GPU'lu kart mevzusu muğlaktı (tıpkı HD7990 gibi). Hawaii GPU'lu 290X'in güç tüketimi, sıcaklık durumlarına baktığımızda, artık çift GPU işinin iyiden iyiye sona yaklaştığını düşünmemiz mümkün. Hem pazarlamak da sıkıntılı bir işti. Zaten aradan geçen yıllarda görüldü ki; çift GPU o kadar da tat veren bir hadise değil.

Hawaii GPU'suna baktığımızda dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta ise, AMD/Ati tarihi boyunca yapılmış en büyük ve en karmaşık GPU olduğudur. Özellikle de bunca zaman sonra böyle bir GPU yapmış olmaları gerçekten ilgi çekici. Ancak çok da başarılı olduklarını söyleyemeyeceğim. Yukarıda da açıklamıştım bu durumu. Yine de 20nm ile üretilecek GPU'ları şimdiden merak eder oldum.


Genel değerlendirmeye geçersek;

290X şuana kadar yapılmış en garip kartlardan biridir sanıyorum. Artık herkesin bildiği üzere kartın F/P oranı muazzam. Ancak güç tüketimi ve buna bağlı dinamiklerde sürünüyor. Tabi kartın son kullanıcı gözündeki başarısını belirleyen en büyük kriter F/P oranı olduğu için kart genel anlamda başarılı. Zaten bunları daha önceki mesajlarımda da dile getirmiştim. Şimdi biraz daha derinlere inmek istiyorum.

Öncelikle, 2 yıla yakın süredir kartların anlamsız şekilde yüksek fiyatlandırıldıklarına şahit olduğumuzu belirtmek isterim. Bunun temel sebebi ise, AMD'nin (rakibin elindeki revize mimariyi) bilerek ya da bilmeyerek 28nm, yeni nesil kartlarını yüksek fiyatlandırmış olmasıydı. Esasında HD7000 serisi kartlar beklendiği kadar performanslı gelmiş olsalardı (HD7800'ler bu konunun biraz dışında kalıyor) çok da sorun olmayacaktı. Zira HD7900'lerin görece düşük performansı, Nvidia'nın da GK104'le bu yarışa hazır olmasını sağladı ve her zaman orta sınıf olarak gördüğümüz küçük (ve isminden de belli olan) GPU, üst seviye kart olarak karşımıza çıktı. Hem rakibini her yönden alt edip daha düşük fiyat etiketiyle bunu yaptı. Daha sonrasında da GTX690, GTX Titan gibi 1000$'lık kartlar hayatımıza girdi. Hatta klasik bir üst seviye kart olan GTX780 bile 650$'lık fiyatıyla aylarca rakipsiz kaldı ve bolca da sattı.

İşte bu kadar berbat geçen bir süreç ardından, 290X ile birlikte AMD, bugün sunduğu F/P oranı ile kendini affettirme noktasına geldi. Peki kendini gerçekten affettirmek için mi yaptı bunu, yoksa başka sebepleri mi vardı?

Burada ilk olarak karşımıza çıkan durum, AMD'nin uzunca bir süredir üst seviye pazarını rakibine hediye etmiş olmasıdır. Bildiğiniz gibi GTX690 bir yıl boyunca rakipsiz kaldı. Rakibi geldiğinde de akıcılık, performans, güç tüketimi, OC gibi konularda GTX690 karşısında çok yavan bir kart olarak kaldı. Zaten fiyatında da müthiş indirimler oldu. Tek GPU'da ise esas felaketi yaşadık. Hâlâ en kusursuz kart diyebileceğimiz GTX Titan, Nvidia tarafından 1000$'dan sunuldu ve çatır çatır sattı. İşte böyle bir durumda AMD'nin üst seviye ekran kartı pazar payını tekrar yükseltmesi zorunluydu ve bunun için de 290X performansında bir kart gerekiyordu. AMD bunu yaptı, ancak taviz vermesi gereken başka noktalar oldu.

Kartın performans harici kısmına baktığımızda, ilk defa tek GPU'lu bir kartın 300W üzeri TDP ile geldiğini görüyoruz. Bazı incelemelerde GTX Titan'dan 70W daha fazla güç tükettiği görülüyor. Bu ciddi bir sorundur. Özellikle de Nvidia'nın GTX Titan gibi W/P konusunda kilometre taşı olan bir kartı 8 ay önce sunmuş olması, bu karttaki GPU'yu 1 yıl önce Tesla kartlarda kullanıma sunmuş olması, bu GPU'nun tanıtımını ise 1,5 yıl önce yapmış olması, daha önceden çokça söylediğim "Nvidia 1 nesil öne geçti" laflarımın da kaynağını göstermektedir. AMD bugün hâlâ teknik anlamda Nvidia'yı yakalamış değil. GTX Titan'a kafa tutan bir kart yapmış ancak güç tüketimi, sıcaklık ve gürültü konularında GTX480'i bile geride bırakan bir kart olmuş bu. Özellikle HD5000 dönemi ile iyice anlam kazanan düşük güç tüketimi, W/P başarısı gibi kriterler, GK110-Hawaii karşılaştırmasında kendini oldukça belli ediyor ve 1 yıl önce kullanıma sunulan GK110, bu noktalarda çok rahat bir biçimde lider olmaya devam ediyor.

İşte bu tüm bunlar sonucunda AMD'nin elinde pazarlayabileceği pek bir şey olmadığından fiyata oynamak durumunda kalıyor. Zira AMD, GTX Titan/780 performansına ulaşmak için GPU'yu baya zorlamış, hatta OC potansiyelini kullanmış ve pek bir boşluk bırakmamış. Karşısındaki kartların durumu bu konularda çok daha iyi, bunu da görmek lazım. AMD bunu yapmamış olsa, bu sefer performans tarafında sıkıntı yaşanacak, kart hiç beğenilmeyecekti. Sonuçta bir karta dair genel kanı, kartın stok haline göre oluşur. AMD de bunu bildiğinden mümkün olan en yüksek aralıkta sunmaya çalışmışlar kartı.

İşte bu durum GTX780'in zayıflayan elini biraz güçlendiriyor. Belki biraz garip gelecek ama GTX780, 600$ üzerindeki fiyatını daha haketmeye devam edebilir. Zira Nvidia'nın geçenlerde yaptığı tanıtımda üst seviye kartlarla 3 oyun vereceğini duyurmuş olması, GTX780'in değerini birden artırıyor. Bu kampanya yalnızca Kuzey Amerika'da geçerli olsa da forumdan GTX780 alan bir arkadaşımız, firmaların kendi insiyatifi ile GTX780 yanında 3 hatta 4 oyun verdiklerini söylüyor. Tabi oyun kampanyasını önemsemeyenler için GTX780'in bu fiyatlardan şansı kalmıyor. Ancak özel tasarım 290X'ler gelene kadar GTX780'lerin nasıl konumlanacağı da önemli bir hâl alıyor. Zira üstüne gelecek olan bir de GTX780 TI var.

290X'in gelişi, Nvidia'nın üst seviyede uzun süredir devam eden rahatını kaçıracaktır. Tabi yukarıda saydığım durumlardan ötürü öyle büyük bir etkiyi de kimse beklemesin. Zira GTX780, yanındaki oyunları, artı özellikleri, daha revize yapısı ile 290X karşısında çok da kötü bir durumda değil. Yalnızca 650$'lık fiyatını pek haketmiyor artık, o kadar (zaten GTX770 sunulduğundan beri haketmiyordu). Büyük ihtimalle 290X ile aynı fiyat seviyesine çekilerek hayatına devam edecektir. Tabi bu bile 290X'in bize getirisini gösterir. O da yeni oyun kampanyaları ile GTX780 karşısında biraz daha güçlü bir hale gelir. Böylelikle üst seviye dengelenmiş olur (GTX780 TI bir yana).

"290X ile birlikte çok şükür AMD de yarışa geri döndü" diyorum. Ancak bu yalnızca performans tarafındaki yarış. Ne yazık ki W/P konusunda aynı şeyi söylememize imkan yok. Bu da AMD'nin daha yapacağı çok iş var demektir. Ama üst seviye fiyatların daha anlamlı hale gelmesini sağlamak bile ciddi bir başarıdır. Bize fayda sağlayacak her türlü pazarlama taktiğini taktir ederim. O nedenle benim için 290X oldukça başarılı bir karttır (firmaların özel tasarım kartlarının yakın zamanda gelmesi şartıyla).


Bu mesaja 3 cevap geldi.
C
12 yıl
Yüzbaşı

D
12 yıl
Yüzbaşı

H
12 yıl
Yüzbaşı

R290'ın testleri ufaktan sızmaya başlamış. Doğruysa nvidia tarafında ciddi indirimler bekliyorum

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

http://videocardz.com/47256/amd-radeon-r9-290-performance-revealed




Bu mesajda bahsedilenler: @rezes
D
12 yıl
Yarbay

bence sen sakin ol ben rahatım
adamların nasıl hangi değerlerde test ettikleri belli değil öyle tablo koymuşlar

http://forums.overclockers.co.uk/showpost.php?p=25171804&postcount=85

buyrunuz limitte dediğiniz kartın değerleri
titanı aynı hızlarda geride bırakmış
nvidia nın tek şansı vardı oc de daha iyi olma o da elinden uçtu gitti





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 25 Ekim 2013; 13:01:21 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Nessarien
D
12 yıl
Yarbay

< Resime gitmek için tıklayın >

bu kartın gösterdiği değerlerin neden farklı çıktığının kanıtıdır
özel soğumalılar gelene kadar bu böyle devam edecek

x olmayan 290 da 780 i geçmiş

http://www.techpowerup.com/193205/radeon-r9-290-performance-figures-leaked-beats-gtx-780.html



M
12 yıl
Yarbay

Şunu da ekliyim, kartın yüksek sıcaklıkta çalışması bir sorun değil. Kartların lehimlerini etkileyen unsurun sıcak-soğuk döngüleri olduğunu okumuştum. Kart aynı sıcaklıkta çok daha güvenli bir şekilde çalışabilir diye tahminimi belirtiyorum.
Karttaki powertune 2'nin geliştirilmiş güç yönetim özellikleri Radeonpro beraber kullanıldığında kartın güç tüketimini fevkalâde düşürebiliyor. Anno 2070'te 90 kare saniye için 422 wattlık ısı üretiminden devamlı 45 kare saniye Radeonpro ile ayarlandığında 293 watt seviyesine çekilmiş. Ses seviyesi 60 desibelden 42 desibele düşmüş, daha bile hassas ayarlanabilir.
Şahsen 30 kare saniyenin yeterli olduğunu düşünüyorum, kare saniye hızı birkez bile aşağısına düşmediği takdirde çok akıcı bir tecrübe olacaktır.
http://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/2013/amd-radeon-r9-290x-im-test/16/





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mete Can Karahasan -- 25 Ekim 2013; 13:12:56 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
C
12 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Mete Can Karahasan

Şunu da ekliyim, kartın yüksek sıcaklıkta çalışması bir sorun değil. Kartların lehimlerini etkileyen unsurun sıcak-soğuk döngüleri olduğunu okumuştum. Kart aynı sıcaklıkta çok daha güvenli bir şekilde çalışabilir diye tahminimi belirtiyorum.
Karttaki powertune 2'nin geliştirilmiş güç yönetim özellikleri Radeonpro beraber kullanıldığında kartın güç tüketimini fevkalâde düşürebiliyor. Anno 2070'te 90 kare saniye için 422 wattlık ısı üretiminden devamlı 45 kare saniye Radeonpro ile ayarlandığında 293 watt seviyesine çekilmiş. Ses seviyesi 60 desibelden 42 desibele düşmüş, daha bile hassas ayarlanabilir.
Şahsen 30 kare saniyenin yeterli olduğunu düşünüyorum, kare saniye hızı birkez bile aşağısına düşmediği takdirde çok akıcı bir tecrübe olacaktır.
http://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/2013/amd-radeon-r9-290x-im-test/16/

u kartın sıcaklık, güç tüketimi ve ses sorununu bile inkar ettin ya Allah ından bul diyorum. 30 kare sürekli olursa sorun olmazmış Acil şifalar diliyorum.



S
12 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Ocean Mist

quote:

Orijinalden alıntı: rezes


Aslında konu başlığı amacına ulaşmış durumda. Kart çıkmadan rumorlar dan alınan bilgilerden sızdırma test sonuçlarından resmi testlerin paylaşımına kadar geldik. Arada geyik yaptık , fancanlık yaptık zaman zaman birmirimize takıldık. Ama forum burası insanlara hakaret etmeden rencide etmeden her fikir yazılıp çizilebilir. Son mesajlar konu başlığının nihayete erdiğini gösteriyor bence. Bende kendi bakış açımdan fikirlerimi söyledim birkaç mesaj yukarıda.

Konu başlığına kilit vurulabilir. Bununla ilgili bölüm yöneticisine pm atacağım. Yinede ilk kullanıcı incelemesine kadar dursun diyorum ama bu sizin elinizde bence.

Gtx780ti de tekrar görüşmek üzere

Rezes kitlemeye lüzum yok hocam. Fan' lar ufak ufak uzaklaşır, yanlış olan burada kart haksızca kart kötülemektir. Son mesajlar doğaldır, zira bazı kişiler körü körüne kötülemeye çalışıyor, aksi fikirdeki adam da elbette buna cevap verecek. Küfür ve hakarete kaçmadığı sürece her şey yolunda demektir.


bu kadarıda fazla artık....................................

http://forum.donanimhaber.com/m_36275193/f_//tm.htm#36275193

ben amd kullanıcısıyım, hemde intel
senın aylardır guncellemedıgın konudada ılk sayfadada ben yer alıyordum. işlemci o.c ile. ve bir suru kıse ıslemcısını oçc etmekte yardımcı oldum.
kaldıkı su an ıntel yada nvdia kart kullanıyor olabılırim.
fakat bu benı fan boy olarak nıtelendıremez.

once bak araştır bu kışi nedır ne degıldır sonra fan boy yapıştırması yap.
kaldıkı ben 38 yasındayım neyın boyu neyın fanı allah askına.

önce tart biç sonra su mesajı yaz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SaLVaToRe_V -- 25 Ekim 2013; 16:39:21 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
R
12 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: SaLVaToRe

quote:

Orijinalden alıntı: Ocean Mist

quote:

Orijinalden alıntı: rezes


Aslında konu başlığı amacına ulaşmış durumda. Kart çıkmadan rumorlar dan alınan bilgilerden sızdırma test sonuçlarından resmi testlerin paylaşımına kadar geldik. Arada geyik yaptık , fancanlık yaptık zaman zaman birmirimize takıldık. Ama forum burası insanlara hakaret etmeden rencide etmeden her fikir yazılıp çizilebilir. Son mesajlar konu başlığının nihayete erdiğini gösteriyor bence. Bende kendi bakış açımdan fikirlerimi söyledim birkaç mesaj yukarıda.

Konu başlığına kilit vurulabilir. Bununla ilgili bölüm yöneticisine pm atacağım. Yinede ilk kullanıcı incelemesine kadar dursun diyorum ama bu sizin elinizde bence.

Gtx780ti de tekrar görüşmek üzere

Rezes kitlemeye lüzum yok hocam. Fan' lar ufak ufak uzaklaşır, yanlış olan burada kart haksızca kart kötülemektir. Son mesajlar doğaldır, zira bazı kişiler körü körüne kötülemeye çalışıyor, aksi fikirdeki adam da elbette buna cevap verecek. Küfür ve hakarete kaçmadığı sürece her şey yolunda demektir.


bu kadarıda fazla artık....................................

http://forum.donanimhaber.com/m_36275193/f_//tm.htm#36275193

ben amd kullanıcısıyım, hemde intel
senın aylardır guncellemedıgın konudada ılk sayfadada ben yer alıyordum. işlemci o.c ile. ve bir suru kıse ıslemcısını oçc etmekte yardımcı oldum.
kaldıkı su an ıntel yada nvdia kart kullanıyor olabılırim.
fakat bu benı fan boy olarak nıtelendıremez.

once bak araştır bu kışi nedır ne degıldır sonra fan boy yapıştırması yap.
kaldıkı ben 38 yasındayım neyın boyu neyın fanı allah askına.

önce tart biç sonra su mesajı yaz.

İyi ama ben sizin için tek kelime bile yazmadım ki.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

D
12 yıl
Yarbay

arkadaşlar bu stok soğutucuyu alıp üstüne su soğutma bloğu takanlar kartın garantisini iptal etmiş olmuyorlar mı?
aklımda referans 290x alıp üstüne alttaki linkteki 3 üründen birini alıp takmak var acaba bu garantiyi iptal eder mi?

http://videocardz.com/47269/custom-radeon-r9-290x-available-late-november

Arctic’s Accelero Xtreme III bu ürün çok iyi aslında

290x i windforce twinfrozr falan da kurtarmaz arkadaşlar directcu III belki bir umut sessizlik ile düşük sıcaklığı sunabilir ama yukarıdaki soğutuculardan birini almadıkça hem sessizlik hem düşük sıcaklık biraz zor gibi





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 25 Ekim 2013; 18:25:00 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
12 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: -erna-

arkadaşlar bu stok soğutucuyu alıp üstüne su soğutma bloğu takanlar kartın garantisini iptal etmiş olmuyorlar mı?
aklımda referans 290x alıp üstüne alttaki linkteki 3 üründen birini alıp takmak var acaba bu garantiyi iptal eder mi?

http://videocardz.com/47269/custom-radeon-r9-290x-available-late-november

Arctic’s Accelero Xtreme III bu ürün çok iyi aslında

290x i windforce twinfrozr falan da kurtarmaz arkadaşlar directcu III belki bir umut sessizlik ile düşük sıcaklığı sunabilir ama yukarıdaki soğutuculardan birini almadıkça hem sessizlik hem düşük sıcaklık biraz zor gibi

Kartta herhangi bir arıza çıkması durumunda orjinal soğutucusunu takıp gönderirseniz sorun çıkmaz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
12 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: -erna-

bence sen sakin ol ben rahatım
adamların nasıl hangi değerlerde test ettikleri belli değil öyle tablo koymuşlar

http://forums.overclockers.co.uk/showpost.php?p=25171804&postcount=85

buyrunuz limitte dediğiniz kartın değerleri
titanı aynı hızlarda geride bırakmış
nvidia nın tek şansı vardı oc de daha iyi olma o da elinden uçtu gitti

Erna kusura bakma ama anlamadigin kisim titan kartin ya da 780in ayni hizlarda durmak ve sabitlenmek gibi bir derdinin olmamasi. clock to clock bench farkli bir sey max clock to max clock farkli.

Bu yuzden iki kartin da limiti farkli. Verdigin valley degerinde oyle cok ozel bir sey yok ki ? Kaldi ki ekran goruntusuz sonuc o html uzerinden olan sonuclara pek guvenemiyor be insan. 5snlik is neticede editlemesi..

Al sana benim 780 ile valley degerim ki bu hava sogutma ile yazin ortasinda gorulmustur. mevcut hava kosullarinda tekrar yapsam rahat 2 slider daha oteye gidecek saat hizi. sivi da ise herkesin malumu kartin yapabildikleri dudak ucuklatiyor.http://i.imgur.com/3qVW0zV.jpg (hava)

bu yuzden cumlemi bitirirken yukarida demistim ki esas kiyas iki kartin da sivi sogutma altinda max degerler ile yapabilecekleri sonrasinda olusur.

Dogruya dogru yanlisa yanlis demek bu kadar zor olmamali.

O halde tekrar soyleyelim performans olarak guzel fakat sicaklik ve guc tuketimi degerlerini baz aldigimizda hic de oyle heyecan uyandiran bir kart ortaya cikmamis. Bana kartlarimi satip R9 290X almayi uyandiracak bir etkisi olmadi zira performans tablosu ortada. Tek guzel yani fiyatlari tekrardan yapilandiracak olmasi. 780TI geldiginde yeniden fahis bir fiyatlandirma gormemizi engelleyecek olmasi isin sevindirici tarafidir.

AMD daha da rekabetci olmali neticede 1 nesil geride hala. Daha da rekabetci olmali ki fiyatlar tekrar Nvidia'nin tek basina at kosturmasi sebebiyle tepelere cikmasin.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

M
12 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Father Torque

@M@U gerçekçi olalım incelemeni ilk okuduğumda Titan test sonuçları ortalamasını bilerek yayınlamadığını düşünmüştüm, halen de böyle düşünüyorum çünkü ortalama sonuçlara göre Titan eşittir ya da büyüktür 290x sonucunu verdiğin anda şimdikinden fazla olmasın baya bir komik duruma düşecektin burada. Şimdikinden diyorum çünkü "GTX Titan sizce önemsenecek bir kart mı?" yorumun beni daha da kendimden geçirdi. Yani bütün bu incelemeleri süzgeçten geçirmek, ortalamalar felan almak tüm amaç Titan'ın fiyatıyla daha fazla rezil olmasını engellemek amacıyla 290'a rakip olarak 780'i konumlandırma çaban mıydı? Bak o zaman o çok önemsediğin 780'i hem de kimsenin sesi çıkmıyor dediğin OC konusunda 290X ne hale getirmiş bir ustadan dinleyelim:

quote:

Gibbo, OCuK:

Reviewers.......
The card runs at 1000MHz always, no problem, not once did I see core speed drop off, it will only throttle if it exceeds 95c, which even in quiet mode is rare.
I am running one at 1200MHz core and 6600MHz on stock cooler, it wipes the floor now with a GTX 780 running at 1310Mhz core and 6800MHz on a custom design card with uprated cooler.
Its a great card, as drivers mature it will get faster and custom designs / coolers will make it faster still.
Even more impressive is the yet to be released baby R290, it overclocks to a point where it also beats a 1300MHz GTX 780 quite easily, that is even cheaper.
I sell them all, but AMD got a great product on their hands which will only get better.
GTX 780 needs to drop to £399 Inc. and new 780Ti needs to be £499, come on NVIDIA, DO IT, DO IT NOW!!!!


Kısa bir çeviri sunayım:
Kart her zaman 1000MHz'de çalışıyor, sorun yok, bir kez bile olsa çekirdek hızının düştüğünü görmedim, ancak 95C'yi geçerse düşecektir ama sessiz modda bile oldukça nadir.
Stok soğutucuda 1200MHz ile 6600MHz'te kullanıyorum ve 1310MHz ile 6800MHz'de çalışan özel tasarımlı ve gelişmiş soğutuculu bir 780'le yerleri siliyor.
Harika bir kart, sürücüler olgunlaştığında daha da hızlanacak ve üçüncü parti tasarım ve soğutucularla daha da hızlanacaktır.
Daha da etkileyici olanı çok daha ucuz olan ve yakında tanıtılacak olan R290, 1300 MHz'deki 780'i rahatlıkla yenebilecek seviyelere OC olabiliyor.
İki markanın kartlarını da satmaktayım ama AMD'nin elinde daha da iyi olacak ürünler var.
780'in fiyatı şu seviyeye düşmeli, vb .....



Çok istiyorsanız GTX Titan'ı da ekleyeyim diyorum, hâlâ anlamsız mesajlar kasıyorsunuz. Kusura bakmayın. Size baştan verdiğim cevaplar üzerine anlamsız bir mesaj atıp sanki oluşmuş ortamda taraftar toplama amacında gibi göründünüz bana.

Ben diyorum ki; 12 tane (şimdilik) sitenin incelemesinden hareketle ulaştığım sonuç budur. GTX780'le 290X'in arasındaki fark budur, demem çok mu garip?

GTX Titan'ın 1000$'lık saçma sapan fiyatı ile buraya konu edilmesinin bir anlamı var mı sizce? GTX780'in yanında GTX Titan zaten gayet anlamsızdı. F/P oranıyla rezalet bir karttı, çok daha iyi durumda diyebileceğimiz GTX780'in yanında da oyuncular için gereksiz kalıyordu. Şimdi tekrar bunu mu tartışalım?

Dikkat ettiyseniz yazdıklarımı tekrar yazmak zorunda kalıyorum. Zira söylediğiniz şeylerin yanıtları bir önceki mesajda mevcuttu. Burada sorduğunuz soru bile art niyetli. Kusura bakmayın. Eğer siz ucuz bir kart varken pahalıyı alırım demiyorsanız (mantıklı biri demez) böyle bir soru sormanızın da anlamı olmaz. GTX Titan'la GTX780 arasındaki ilişki budur zaten. Onun için de GTX Titan'ın rezil olması, olmaması beni alakadar etmez. Bana göre oyuncular için GTX Titan çıktıktan 3 ay sonra silinmiştir zaten.

GTX780'i de çok önemsediğim yok. Bence siz 290X'i çok önemsediğiniz için -ki bu bir suç değil, ben de çok önemsiyorum, yoksa bu kadar yazmazdım- karşısında rakip olabilecek hangi kart varsa ona karşı cephe almış gibi görünüyorsunuz.

Zaten OC konusunda verdiğiniz örnekten de bu durum çok güzel biçimde ortaya çıkıyor. Zira ben başından beri tek kaynağa bakmanın eksikliğinden ve yanlışlığından bahsettiğim halde siz bana tek sitenin -ki şahsen onu da yıllardır göz önünde bulundurmuyorum pek- bir editörünün kişisel yorumu ile geliyorsunuz. Ben de bunun tersini kanıtlarıyla sunayım:

http://anandtech.com/show/7457/the-radeon-r9-290x-review/19

http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/R9_290X/30.html

http://www.sweclockers.com/recension/17772-amd-radeon-r9-290x/17

Kartın hızı gayet de düşüyor gibi. OC konusunda da yine başta bahsettiğim sitelere bakabilirsiniz. Çok iyi OC olmuyor kart. Elbette referans tasarım bu konuda çok iyi fikirler vermeyecektir ama karşısında referans tasarım GTX780'in genel olarak daha iyi durumda olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz diyorum. Buna itirazınız varsa, bir de incelemeleri siz gözden geçirin tek tek derim.

Yukarıda sizin konu ettiğiniz kişinin nasıl kullandığını bilmiyorum ama ne hikmetse, aynı site HD7970 zamanında da bu sahnedeydi. Bence esas komik olan bu. Tabi bunları herkes bilmediği için mesele yok ama uzun süredir takip edenler için işler biraz komikleşiyor. Bahsettiğiniz incelemenin de bir linkini rica edeyim. Yorumlar haricindeki durumu merak ettim. Zira şuana kadar baktığım incelemelerde bu denli iddialısı yoktu. Yalnızca bir sitenin böyle iddialı olması ilgimi çekti. Özellikle de bu site OC.uk ise.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.