Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
32
Cevap
1464
Tıklama
0
Öne Çıkarma
ADVANCED SOĞUTMA SİSTEMİ SORUSU ?
O
16 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Öncelikle merhaba arkadaşlar,

Belki yanlış yer olabilir üzgünüm eğer öyleyse. Şimdi sorumuza gelelim;

son günlerde aklıma takılan şey buzdolabı gibi beyaz eşyalardaki ( diğer bir örnek klima) soğutma sisteminin nasıl çalıştığıydı. Bunun üzerine bi araştırma yapmaya karar verdim. Ve araştırmaya başladım. Araştırmamın asıl sebebi ise uygun bi sistemle bilgisayarımı soğutmak olacaktı. ve başlmadan önce 4 tane teori oluşturmuştum bunlar ise;

- İlk olarak kasanın içindeki havayı çekip (tabi hava girişinide engelleyip) kasadaki ısı aktarımını durdurmaktı. Ama bu büyük oranda yanlış bir durumdu. Çünkü kasanın içindeki ısınmanın asıl sebebi havayla olan sürtünme değil metalle olan sürtünmeydi. Bu sürtünmeden doğan enerjide bi miktarda ısıya çevrildiği için parça ısınıyordu ve bu ısıda hava yoluyla az çok dağılıyordu. Ve eğer biz içerdeki havayı alırsak bu hava yoluyla ısı dağılımıda son bulur ısı tamamen parçaya hapsolur ve aşırı bi ısınma olur. Dolayısıyla bu teori yattı

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-2. teorim kasanın en çok ısı tutan bölümüne (fansız kasalarda konveksiyondan dolayı sıcak hava yukarı çıkar) ancak çoğu kasa fanlı olduğu için kasadaki hava belli bi yerden dışarı atılır. Tam bu noktaya bi ısı emici konulucak. Bu çok soğuk bi maddede olabilir başka özel bi maddede olabilir. Bu teori aslında gerçekleştirilebilir ama verimsiz olucağı için çöpe kadar yolu var. (Verimsizliğinin sebebi ise: Ortadaki maddenin sürekli şekilde soğutulması gerekir ve madde kasanın içindeki havanın sıcaklığını aldığı için parçaya çok bi etkisi olmaz.)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-Gelelim 3. teoriye bu teori aslında olabilicikler listesinde 2. sırada olmakta. Teorinin ise dayanağı 'Boşlukta ısı iletilmez' kuralıdır. Bu kural aslında teorinin biraz daha verimli olmasını sağlamaktadır. Bu teori 3 parçadan oluşucak. Soğuk küp kafesi, kafesi tutan sistem ve kasaya soğuk hava sağlayan boru/borular. Ana çalışma şekli şöyle. İçine su(başka bir sıvı maddede olabilir aslında şimdilik su diyorum) koyulucak ve bu şekilde buzlukta soğutulucak olan küp bir parça (Yalnız bu parçanın belli bir oranı boş olmalı çünkü su donduğunda sıvıykenkiden daha fazla hacim kaplar ve eğer o bölüm olmazsa bu parça patlayabilir. diğer parça ise bu küp bölümünü tutucak ve bu küp bölümüne bi nevi termus görevi görücek yani ısı temasını engellicek. Bu küpü taşıyan parça şekile ile gösterirsek şöyle bir şey olabilir.

______ B. =========
| #===========# ||
| A. ] || %% || D.
| ] || %% ||
[_____] || C. ||
=========

Evet şekil olarak çizebildiğim kadarıyla böyle ana parçalarıyla şöyle anlatabilirim.

A. Zaten tahmin edebileceğiniz gibi kasanın kendisidir.
B. Buda gene tahmin edebileceğiniz gibi Kasayla soğuk oda arasındaki hava alış-verişini sağlayan borudur. Bu borunun 2 ucundaki '#' simgeleri hava aktarımı hızını sağlacak pervaneleri temsil etmektedir.
C. Bu parça ise buz dolabında donup soğuk odayı soğutmak için kullanılacak küp şeklindeki buzu temsil etmektedir(tabi parça gerçek hayatta soğuk odayı daha çok kaplayacak şekilde olup donduğunda patlamaması için belli bi miktar boşluğu olması gerekir)
D. bu parça 'Boşlukta ısı iletilmez' mantığını kullanan ve verimliliği artıran parçadır. Bu parça soğuk odanın sıcaklığının sadece fan etkisiyle gitmesi gereken yere giderek düşmesini sağlayacak bölümdür buranın mantığı ise. şekilde görüldüğü üzere parça 2 katmandan oluşmaktadır bu 2 katmanın bittiği tek yerde kasaya giden borunun olduğu yerdir. Bu 2 katmanın böyle bi etki yapmasının sebebi ise bu 2 katman arasında bi boşuk olucak olmasıdır bu boşluğu oluşturmak zor değildir bi vacum la halledilebilir böyle bi boşluk olduğu içinde ısı iletimi olmaz ve soğuk odamız dışarıdaki havadan etkilenmez böylece verimlilik artra.

Bu teori için notlar:

-C. parçasından ( su tankından ) birden fazla bulunacağı için bittikçe değiştirilir ve sorun yaratmaz.

-B. parçasından ( kasaya giden borudan) birden fazla yapılabileceği için kasa bir çok taraftan soğutulur ve daha çok verimlilik sağlanır.

-Bi kaynaktan edindiğim bilgiye göre. Bir buza tuz atıldığında buzun sıcaklığı -6 dereceye kadar düşebiliyormuş. Bizim su tankımızda buzdan oluşucağına göre bu bilgiyi kullanarak ısıyı düşürür ve verimliliği artırır.
Evet bu teoride böyle.
----------------------------------------------------------------


Gelelim son ve benim çok hosuma giden teoriye. bu teori yazının başında bahsettiğim buz dolabı çalışma şekliyle ilgili. Buz dolapları kısaca 2 parçadan oluşur diyebiliriz ( uzun uzun anlatmaya hiç niyetim yok öğrenmek isteyininiz varsa benim gibi araştırsın =) 1. parça soğutucu kısım 2. parça ise borular. Tahmin edebileceğiniz gibi borunun içindeki saf amonyak soğutucu kısımda soğutulur ve boru ile bütün ortamı dolaşarak ortamı soğutur ve ısınmış şekilde soğutma bölümüne geri döner. Benim demek istediğim kasanınızın soğutma gereksinimine göre bir buz dolabı sistemini alıp kasaya bir nevi monta etmek ( monta etmekten kastım saçma sapan kasanın içine sokmak değil herşeyi kasa zaten masaüstü boru dışındaki sistemler kasanın dışında barınıcak) Aklımdan geçen sistem için yarın arçeliğe bi göz atıcam. Sistem basit şekilde çalışıyor ancak gerçekten etkili olabilecek şekilde ortamı soğutuyor bildiğiniz buz dolabı yapıyo kasanızı :) . Öncelikle kasanın gereksiz hava boşluklarını kapatırsınız (fan olmayan yerleri hatta soğutmanıza güveniyosanız fan olan yerleride kapatabilirsiniz) Kapattıktan sonra geri kalan işlem sisteminizi dizmeye kalıyor önce soğutucu bölüm için bi yer belirliceksiniz ( ben kasanın üstünü tercih etmeyi düşünüyorum hem dışınıda bi kaplama yaparsak(ışıklarla fln) çok estetik bişey olur. Soğutucu kısmı yerleştirdikten sonra kalan kısım sizin hayal gücünüzü ve teknik zekanızı çalıştırmaya kalıyor yani boruları kasanın içine nasıl yerleştirceğinize. Ben boruları ince ve uzun şekilde tutarak kasayı bir nevi ağ gibi sarmayı düşünüyorum bilmiyorum siz ne düşünürsünüz. Bu soğutma sistemiyle birlikte kasanında soğukluğunu koruyabilecek bi yalıtım sağlayabilirsek kasamız harika şekilde soğuyacağını düşünüyorum.

Yalnız bunun tabi heryönü iyimser değil kötü yönleride var. Mesela buz dolaplarını fark ettiyseniz ara sıra durur sonra çalışır. Bunun nedeni kasanın içindeki ısı ölçer sistemdir. Bu sistem kasanın içindeki ısıyı ölçer ve istediğimiz ısıya geldiğinde otomatik olarak soğutucunun elektriğini keser. Ve buzdolabının içinde herhangi bi ısı üretece olmadığı için hava uzun süre öylece kalabilir. Ama bizim bu konuda bi sorunumuz var. Bizimki bir buzdolabı değil yani içinde bi ısı üreter ver (işlemci ram harddisk .. say say bitmez) bu ısı üreteceler yüzünden kasadaki hava soğutulması durduğu zaman ısı çabucak yükselir ve sistemin tekrar çalışması gerekir. Bu yüzden ya sistemi dengeleyecek yani ısıttığı kadar soğutabilecek ( belki normalinden biraz daha düşük bi soğutma olur bu ama etkili olacağı gene kesindir) yada çok hızlı bi soğutma kullanılır ve sistem manuel olarak kapatıp açılır ( ki benim yapmak istediğim bu kendim açmak kapatmak hoşuma gidiceğine eminim sonuçta kendi sistemim =) ama eğer bundan sıkılırsam otomatiğide bağlayabilirim tabi :) sistem gene kesin olarak soğutulur ve verim arttırılmış olur.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Evet arkadaşlar benim teorilerim bu kadar. Bunları yazmamın sebeplerine gelirsek;

-Bu teorilere ekleyebileceğiniz güzel fikirliriniz olabileceğini düşünüyorum

-ve bu teorileri kullanabilecek ve işine yarayacak kişilerin olabiliceğini düşündüm :)

Açıkcası 1. si beni daha çok ilgilendiriyor ama neyse :P


Evet arkadaşlar 15 yaşındaki birinden (benden :P) çıkan fikirler bunlar. Gerçekten cevaplarınızı merakla bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla..





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oojjii -- 4 Ağustos 2009; 10:51:23 >

O
16 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

@inshorud

Oh be abicim ya nerelerdesin sen ya sen gel yorum yaz küfret razıyım ama ne olursan ol yine sen gel abim ya :P

Ya zaten o teorinin çok verimli bişey olduğunu düşünmüyorum sonuçta bu teorilerin hepsi 5 dk gibi bi uzanma süresinin mahsulu. Ben daha çok 4. teoriyi geçirmeyi düşünüyorum.

Yağ sistemine gelirsek. Evet, araştırırken öyle bişeye denk gelmiştim. Adam kasanın içini yağla doldurmuş yada yağ dolu bi yere kasayı koymuş.

Öncelikle yağın iletken olmamasına dikkat edilmiş her şekilde ve ardından yağın çabuk soğuyan yapısı kullanılmış yanlış yorumlamadıysam.Yapılabilir ve deneyebileceğm birşey aslında ama hiç sanmıyorum.. Çünkü yağdan gerçekten nefret ediyorum yağ ile vuraşmaktanda nefret ederim. Ki kasayı silikonla vs. kapatıyolar kasa ne hale geliyor :D (bkz şu video : http://www.akilli.tv/video/173357/-bilgisayar-yag-ile-nasil-sogutulur.aspx kasanın içindeki ışık resmen parçalar için imdat çağrısı yapıyor gibime geldi :P Şaka bir yana güzel sistem ama bana göre değil :)


Bu mesaja 2 cevap geldi.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.