Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
0
Cevap
1529
Tıklama
0
Öne Çıkarma
ABD'den Xs/XR alacaklar! Uluslararasi garanti konusuna dikkat!
H
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

ABD'den (ya da getirenlerden) iPhone Xs/XR almayi dusunenler! Garanti konusunda hayal kirikligi yasamak istemiyorsaniz acele etmeyin. Apple bu yil iPhone'larda kullandigi GSM/CDMA modem tiplerinde degisiklik yapti ve farkli bir stratejiye gecti. Sebebi de Qualcomm ile davalik olmasi. Bu yeni durum nedeniyle, ABD cikisli (LL/A kodlu) cihazlarin uluslararasi garantisi Turkiye'de tamamen gecersiz olabilir.

Bu akil mantik disi konu dunyayi ilgilendirmedigi, yasal mevzuat nedeniyle sadece bizi ilgilendirdigi icin yabanci kaynaklarin umrunda degil. Ama yeni iPhone modellerinde bizim icin onemli bir ayrinti var. Apple artik iPhone modellerinde tamamen Intel modem kullanmaya basladi. Teardown videolarindan ve Apple'in LTE sayfalarindan goruldugu kadariyla, artik Qualcomm modemler kullanilmiyor. Biri sadece-GSM digeri GSM&CDMA olmak uzere iki tip Intel modem tercih edilmis ve artik ABD'de tek tip cihaz satiliyor.
https://www.apple.com/iphone/LTE/

Ozetle:

- Bu yildan itibaren artik iPhone modellerinde Qualcomm modem yok
- Tum modemler Intel
- Hem CDMA (Verizon, Sprint vb.) hem GSM (AT&T, T-Mobile vb.) sebekelerin oldugu ABD'de artik tek tip CDMA&GSM Intel modemli cihazlar satiliyor (A1920 ve A1921) ve ilginc sekilde artik Kanada da ABD bolgesine dahil edilmis. Eskiden Kanada cihazlari avrupa cihazlari gibi sadece-GSM modemliydi ve garantileri Turkiye'de gecerliydi
- Cin ve Japonya'nin durumu kendilerine has ve yine CDMA Intel modemli cihazlar satista
- Turkiye’nin de dahil oldugu geri kalan GSM agirlikli ulkelerde ise tek tip sadece-GSM Intel modemli cihazlar satiliyor (A2097 ve A2101)

Bugune kadar nasildi?
Gecen yila kadar ABD'de iki tip cihaz satiliyordu. CDMA&GSM destekli Qualcomm modemli cihazlar ve sadece-GSM destekli Intel modemli cihazlar. Birinci tip cihazlar Verizon, Sprint ve SIM-free olanlar idi ve garantileri Turkiye'de gecerli degildi. Ikinci tip cihazlar ise AT&T ve T-Mobile cikisli olanlardi, Turkiye'de garanti hizmeti alinabiliyordu. Artik bu degismis durumda ve ABD'de tep tip cihaz satiliyor.

Bazilarina karmasik gelebilir ama yillardir bu derdi cekiyoruz. Dunyayi ilgilendirmeyen sacmasapan bir konu maalesef. Bilgi kirliligine, cakal bavul ticaretcilerine, esnaf tipi vampir telefoncularin dediklerine inanmayin. Temkinli olun. Apple Store'daki siradan bilgisiz calisanlara dahi inanmayin. Ya bir uzmanla gorusun ya da destek hattindan birkac kez farkli kisilerden dogrulatin. Mesele henuz cok taze ve simdilik yanit verebileceklerini de sanmiyorum ama o kadar para verip garantisiz ortada kalmak istemiyorsaniz acele etmeyin. Paylastigim durum Apple Turkiye'den resmi olarak dogrulanmis bir bilgi degil ama bugune kadarki uygulamaya bakilirsa, ABD cihazlarinin tamamen garantisi disi olma ihtimali yuksek. Modemin Qualcomm yerine Intel olmasi durumu degistirir mi bilmiyorum ama garanti konusundan emin olmadan ABD cihazi almayin derim.

Bilgiler geldikce ekleme yaparim. Ilk duyumlara gore tum cihazlarda Intel XMM7560 modem kullaniliyor ama GSM pazarlarina yonelik modellerde (A2097 ve A2101) CDMA bantlari devre disi birakilmis.

iPhone Xs A1920 & iPhone Xs Max A1921
A1920/1921 cihazlarin ABD versiyonu ve hem GSM hem de CDMA sebekeleri destekliyorlar. Cihazlar SIM-free/unlocked olarak da satiliyor. ABD disinda, bu koda sahip cihazlar Kanada, Hong Kong ve Porto Riko'da da satista.

iPhone Xs A2097 & iPhone Xs Max A2101
A2097/2101 avrupa ve asya pazarlarina yonelik modellerin kodu. AB ulkeleri, Turkiye, Rusya, ortadogu ulkeleri, Singapur, Tayvan vb. pazarlar bu model kodu cihazlar satista. Bu modeller CDMA sebekeleri desteklemiyor. Korfez ulkelerinden cikisli modellerde ayrica Facetime yasagi vb. uygulamalar mevcut.

iPhone Xs A2098 & iPhone Xs Max A2102
A2098/2102 serisi Japon pazarina yonelik. Japonya'ya ozel bazi LTE bantlarini destekliyor. Ayrica Japonya cihazlarinda kameranin deklansor sesi kapatilamiyor.

iPhone Xs A2100 & iPhone Xs Max A2104
A2100/2104 serisi Cin pazarina yonelik. Fakat basin toplantisinda duyuruldugu gibi cift SIM destegi henuz yok, muhtemelen daha sonra piyasaya cikacak. Ayrica Cin cihazlarinda Facetime-audio yasakli oluyor.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.