Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
27
Cevap
12637
Tıklama
0
Öne Çıkarma
8 çekirdek işlemci ile 4 çekirdek işlemci farkı nedir?
R
5 yıl
Çavuş

Şu kadarını söyleyeyim yeni nesil konsolllar 8 çekirdek olarak gelecek, yeni oyunlar bu imkanı yavaş yavaş kullanacak, dolayısıyla bu pc tarafını etkileyip En fazla 3 sene sonra 4 çekirdek işlemciler oyunlar için artık önerilmeyecek bile. İşlem gücü gerektiren her yerde faydası olur. Profesyonel uygulamalarda, mühendislik, hesaplama, render, simülasyan, sanallaştırma ve daha bir çok işte kullanılır.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ryzenmaster -- 26 Mayıs 2020; 14:59:21 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Bykclk
D
5 yıl
Yarbay

oyun ne kadarını kullanıyorsa o kadar

oyun 4 çekirdek kullanıyorsa;

< Resime gitmek için tıklayın >

6 çekirdek kullanıyorsa;

< Resime gitmek için tıklayın >

------





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 26 Mayıs 2020; 17:54:14 >

J
5 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Bykclk

hocam bende araştırıyorum kesin bir hüküm vermedim soruyorum yani nedir bu olay diye :D oyunlar şimdiye kadar kullanmadıysa bu 8 çekirdek ihtiyacını şimdiden sonra da kullanacaklarını sanmıyorum. Mesela 8 çekirdek kullanmanın oyun harici nerede artısı var ?
Abraham Silberschatz'ın Operating System Concepts adlı kitabında Process bölümü var. Eğer ingilizcen iyiyse bu kısmı okuyarak tam olarak multicore olaylarının sistemde nasıl çalıştığını net şekilde anlayabilirsin.Eğer ingilizcen yoksa işletim sistemleri derslerinin işlem/işlemci konularına bakabilirsin.

En basit olarak şöyle örnek verebiliriz, Sen Microsoft Word kullanırken bir harfe bastığın zaman o harfe basman bi işlem, o harfin word ekranında gözükmesi bir işlem, o harfle beraber oluşacak kelimenin Türkçeliğinin kontrol edilmesi bir işlem, yazdığında wordun hesapladığı karakter/kelime sayacının artması bi işlem vs. böyle gidiyor.
Bunların hepsini bi iş olarak düşün, 2 çekirdekte bu işi 2 işçiye yıkıyorsun, 8 çekirdekte 8 işçiye. Tabi burada zamanlayıcılar vs. önemli kavram her zaman 8 kat daha hızlı çalışıyor demek değil bu. Ama multicore temel mantığına böyle bakabilirsin.



R
5 yıl
Çavuş

Sanal çekirdeğin getireceği fark en fazla %20-25 olsun. Sanal çekirdek denen şey iş parçacıklarını akıllı şekilde zamanlaması yapılıp, sıraya sokarak performans kazanımına dayalıdır. Fiziksel çekirdekle mukayese etmek doğru değil, pastanın üzerindeki kremadır, olsa güzel olur lezzet verir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MehmetNY
D
5 yıl
Yarbay

ürün segmentleştirme dostum başka bi sebebi yok ki

tüm 4 çekirdek işlemcileri 4/8 olarak satarsa o zaman ürünler nasıl segmentlere ayrılacaktı ki?

i3 i5 i7 diye adam bi düzenek kurmuş. birine 2 çekirdek 4 thread demiş, öbürüne 4 çekirdek 4 thread, demiş sonuncusuna da 4 çekirdek 8 thread

arge maliyetinden ziyade, aslında zaten birçok i5 i7den bozma oluyor.

bikaç ihtimal var

1) üretim sırasında hyperthreadingle ilgili kısımlar bozuk üretiliyor, HT tamamen kapatiliyor ve i5 olarak sürülüyor
2) tamamen hyperthreadingsiz üretiliyor (onun da bi maliyet elbet vardır)

smt ve ht birbirine çok benzer çalışıyor... aralarında pek fark yok

"yüzde kaç" performans verme tarafı göreceli. yukarıdaki tablodan görebilirsin ki hem HT, hem de SMT AC Odyssey oyunu bazında benzer ÖLÇEKLENME gösteriyor.

Bu ölçeklenme de yaklaşik %40-50 olarak görebilirsin. Ki bu, neredeyse mükemmele yakın ölçeklenmedir.

BUnun dışında cinebench r20 ve diğer birçok render programlarında, threadlere eşit olarak yük dağıltığında %50'ye varan ölçeklenme görebilirsin.



---

4/4 6/6 8/8 satıyor çünkü insanları bir tık üstüne upgrade etmeye bir kapı açmak istiyor.

AMD ise ryzen 5lerde SMTyi verdi çünkü bunu yapmak zorundaydı, zaten piyasada geri durumdaydı, intel gibi segmentasyon yapamazdı.

ama yapabildiği yerde de yaptı. ryzen 3 1200af'yi 4/4 sattılar. ryzen 3 1400 ise 4/8 sattılar ama o biraz daha tuzluydu tabi)

---

şimdi rekabet ve piyasa iyice kızıştığı için intel bu tür bir lükse giremedi. segmentasyon tamamen çekirdek sayısına döndü. eskiden intel HT bazlı segmentasyon yaparken, şimdi çekirdek bazlı yapıyor (i3 4, i5 6 i7 8 çekirdek şeklinde)

---

dedigim gibi yüzdesel performans cok göreceli konu. bu konu hakkında benchmarkları incelemelisin.

işin oyun tarafını sorguluyorsan, şu an en güncel oyunlardan biri olan ac:o tablosunu incele.

örneğin 2/2 bir işlemciye SMT veya HT eklendiğinde tamamen aynı şekilde %50 fps arttığını görebiliyorsun.

ya da 2/4 işlemci yerine tamamen 4 fiziksel çekirdek eklendiğinde de 2/4e göre %50 arttığını görebiliyosun

genelgeçer bi şekilde diyebiliriz ki, eğer program/oyun bunların ekmeğini tam olarak yiyebiliyorsa yaklaşk olarak %40 50 performans artar.


ama kimi oyunda da yerinden oynamaz...


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MehmetNY
A
5 yıl
Yarbay

oyunlar az cekırdek kullanır bır cogu tek kullanır.yavas yavas cok cekırdeğe dogru gıdıyor.. ama sen altta chrome acar dıscord acarsan o az cekırdkeler başlar teklemeye. ve can sıkıcı droplar yemeye baslarsın.



D
5 yıl
Yarbay

aynen öyledir

bazı oyunlarda artık 2/2 işlemciyle "donmadan" oynamak mümkün bile değildir. 2/4 işlemciler en azından 4 çekirdek karakteristiği gösterebildiği için daha muntazam oynatırlar. bu bahsettiğim fenomene dair de bir video çekeceğim ilerleyen saatlerde, sizin için daha açık bir şekilde gün yüzüne çıkmış olur

hem de smt/htnin aslında tam olarak kullanıldığında performansı ne kadar yüceltebildiğini görebiliriz bu sayede. dediğim gibi, olay tamamen oyunun thread ihtiyacına bağlı. evet 2/4 4/4 ile aynı performansı veremez ama program 4 threade göre ölçeklenebiliyorsa, 2/2ye göre 2/4 muazzam bir artış getirir

2/2 (ekstra not: oyun donmaktan oynanamaz haldeydi)
< Resime gitmek için tıklayın >

---

2/4 (ekstra not: oyun yer yer donuyordu ama 2/2ye göre muazzam değişiklik yarattı)
< Resime gitmek için tıklayın >

---

4/4 (ekstra not: donmaların çoğu gitti ve daha stabil fps değerlerine ulaşıldı)
< Resime gitmek için tıklayın >

---

4/8 (ekstra not: oyun nihayet bu noktada rahatladı, iyi ve stabil fps vermeye başladı)
< Resime gitmek için tıklayın >



---

frametime grafiklerine de dikkat ediniz





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 26 Mayıs 2020; 20:58:6 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MehmetNY
D
5 yıl
Yarbay

benimki ryzen 2700

sallamaktan ziyade, tartışmaya tuz biber olsun diye öyle diyorlar biraz. kastettikleri oyunlar genelde csgo, yeni çıkmış olan valorant, lol ve dota. bu tür "competitive" oyunların 4 çekirdekten fazlasına ihtiyaç duymadıkları doğru. sebebi ise basit, bir oyun ne kadar çok çekirdek ile scale olursa, geriye uyum sorunu yaşıyor.

tam bunları yazarken, bilgisayarı 2 çekirdek ile boot ettim. ac odyssey yüklenmiyor. evet, harita bile açılmıyor. 15 dakikadır yükleme ekranında. 2 çekirdek öyle bir nokta ki bu oyun için, shaderları compile ederken muhtemelen zaman aşımına uğruyor ve yükleyemiyor.

ben şimdi bu 2 çekirdek haliyle csgo açsam oynarım, valorant da açsam oynarım. lol ve dota da oynarım. hatta, kabul edilebilir FPS bile alırım.

ama kimi oyun açılmaz, kimisi açılır dona dona oynar v.b

---

doğru bir kanıya varmışsınız. 4/8den aşağı alınmaz. ama alınmazından da ziyade, artık istesen de alamazsın

hem intel tarafında hem de amd tarafında artık oyun için en düşük kabul edilen gamlar olan i3 ve r3 seri işlemciler 4/8 oldular. athlon ve pentiumlar için 4/4 olmalarını bekliyorum.

işin gerçeği, 6/12den aşağısının alınmamasını önerirdim ben.

3300x hızıyla ve skorlarıyla cok cazip geliyor insanlara ama, oyun cekirdeklerle iş görebildiğinde hız ikinci plana düşebiliyor

benim önerim yeni jenerasyonda 150 dolar fiyattan girecek 10400f/3600 gibi işlemcilerin altında oyun sistemi kurulmaması.

eğer daha düşük bir bütçeye sahipsen 3300x/1600af kabul edilebilir. o ikisi arasında ne önereceğime ise ben de tam emin değilim. şu an 4/8 ve 6/12 arasında brüt fark yaratan çok az oyun var. valorant cs vs. oynayıp maximum fps kovalayayım kafasında olanlar için 3300x... cazip olabilir

ama böyle ac valhalla, cyberpunk gibi önümüzdeki süreçte çıkacak oyunlarda ben 1600af'nin daha rahat oyun oynatacağına "inanıyorum". kesinlik veremem tabii ki

işte en güzeli, hem güçlü ipcyi hem de çok çekirdeği bünyesinde barındıran 3600 10400f veya varsa paran 10600kf gibi işlemcilere yönelmek

amd tarafında 4600 serisi de geldiğinde tabii orada da çok cazip alternatifler oluşur

--

hasbelkader, oyunlar çekirdekleri kullanıyor, kullanacak da. bu attıgım oyun bir istisna değil, gelip böyle lanse edenler olabilir. apex legends oyununda da bu durum var, başka birçok oyunda da bu durum var.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MehmetNY
D
5 yıl
Yarbay

Videoyu izlemek için tıklayınız


gördügünüz gibi 2015 tarihli eski mimari bir oyun bile 4/8 ile daha stabil ve daha yüksek fpsler cıkarabiliyor


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MehmetNY
B
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Arkadaşlar merhaba. İnceleme videolarına baktığımızda 4 çekirdekli işlemci ile 8 çekirdekli işlemci aynı performansı verebiliyor bu iş nasıl oluyor bu çekirdek muhabbeti nedir?
https://www.youtube.com/watch?v=BSe31NVntzc

Burada mesela çok az bir fark var bu nasıl oluyor ne ile alakalı bu durum?

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



R
5 yıl
Çavuş

Oyun motorlarının çok çekirdek desteği pek iyi değil, hepsinin kökeni çok eski dönemlere dayanıyor, 2-4 çekirdek kullansa öp başına koy. Çoğu oyuncuda 4 çekirdekli işlemciler var bu yüzden de yüksek çekirdeğe göre optimize edilmedi yıllarca, daha yeni yeni. Yani kullanmıyorlar o yüzden aynı olabiliyor. İkincisi, oyunda yük ekran kartında, 4 çekirdekli bir işlemci o kartın tam performansta çalışmasını sağlayabiliyorsa 8 çekirdekte olsa çizebileceği kare sayısı hemen hemen aynı olacaktır. Üçüncüsü, bilgisayar bu oyun makinesi değil. Oyun oynayıp oradan çıkardığınız sonuçlan nasıl işlemcileri karşılaştırıp aynı diyebiliyorsunuz şaşıyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ryzenmaster -- 26 Mayıs 2020; 14:45:21 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

hocam bende araştırıyorum kesin bir hüküm vermedim soruyorum yani nedir bu olay diye :D oyunlar şimdiye kadar kullanmadıysa bu 8 çekirdek ihtiyacını şimdiden sonra da kullanacaklarını sanmıyorum. Mesela 8 çekirdek kullanmanın oyun harici nerede artısı var ?


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ryzenmaster
G
5 yıl
Yarbay

Oyunlar genelde en düşük sistem baz alınarak inşa edilirler halen daha 8 çekirdeği verimli kullanan oyun az. Microsoft'un Dx 11 apisinden de kaynaklı bir durum var Dx 12'de bunu biraz değiştirmeye çalıştılar Dx 12 Ultimate'le birlikte artık 8 çekirdekli işlemcileri daha verimli kullanacaklar. Yeni nesil Xbox Series X ve Ps5'de Ryzen tabanlı 8 çekirdek 16 izlekli işlemcilerle geliyor, yani artık 6 ve 8 çekirdekli işlemciler standartlaşmaya başladı. Alınacaksa 6 veya 8 çekirdekli işlemci almakta fayda var.



B
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

https://www.youtube.com/watch?v=z6zTkeJ0oVc burada renderda öyle bir fark neden yok o zaman?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ryzenmaster
R
5 yıl
Çavuş

3000 serisin ciddi performans kazanımıyla geldi çünkü, 6 tane daha güçlü çekirdek 8 çekirdeği ezmiş burada.




Bu mesajda bahsedilenler: @Bykclk
D
5 yıl
Yarbay

ben gene de 4 çekirdekli işlemci önermiyorum ne kadar iyi olursa olsun mesela yeni 3100 veya 3300x gibi işlemcilere millet saldırdı ama bence uzun soluklu sistem düşünülüyorsa (min 4-5 sene gibi) hala 6-12 lik ya da 8-16 lık ryzenler tercih edilmeli. kısa vadede birkaç fps uğruna uzun vadede aaa oyunlar oynamama ihtimalini es geçmeyin derim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
5 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: dodofran

ben gene de 4 çekirdekli işlemci önermiyorum ne kadar iyi olursa olsun mesela yeni 3100 veya 3300x gibi işlemcilere millet saldırdı ama bence uzun soluklu sistem düşünülüyorsa (min 4-5 sene gibi) hala 6-12 lik ya da 8-16 lık ryzenler tercih edilmeli. kısa vadede birkaç fps uğruna uzun vadede aaa oyunlar oynamama ihtimalini es geçmeyin derim.
Hocam şimdi siz mantıksal işlemcileri saymıyor musunuz?

Bu üreticiler yemin ediyorum bizi kandırıyorlar.
Gerçek 8 çekirdekli işlemci ile 4/8 çekirdekli işlemci aynı performansı göstermiyor



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 3 cevap geldi.
D
5 yıl
Yarbay

mantıksızsa saymıyorum




Bu mesajda bahsedilenler: @MehmetNY
D
5 yıl
Yarbay

bu kandırma değil ki donanımdan maksimum performans edinmece

bunu kandırmaca olarak AMD denedi. fx 8350ler aslında 4 modül 8 threade sahipti. 8 çekirdek diye sattılar ve insanları mağdur ettiler çünkü birçok uygulamada 4/8 işlemci gibi performans veriyorlardı. bunun da bedelini yüklü miktarda tazminatlar ödeyerek ödediler. intel tarafında bu tür bir pazarlama hiçbir zaman yapılmadı? threadlere her zaman sanal thread olarak değinildi , asla bunlar çekirdektir denmedi..

---

hasbelkader, threadler doğru kullanıldığında %40-50ye varan fps artışı olur

buna kanıt istiyorsan 7700k (4/8) ve 7600k (4/4) arasındaki 2018 ve sonrası benchmarklara bakabilirsin

< Resime gitmek için tıklayın >

bu tablo da işini görür

gördüğün gibi bu oyunda ATHENS bölgesi 8/16ya kadar ölçeklenebiliyor. hatta bu sayede IPC ve tek çekirdek performansında geri olmasına rağmen 1700x 6850k'yı 2 çekirdek fazla avantajıyla geçebiliyor.

elbette 8/16 bir 6850k olsaydı, o da muhtemelen 96-97 fps verecekti (daha yüksek ipc/tek çekirdekten ötürü)


--





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 26 Mayıs 2020; 20:7:28 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MehmetNY
M
5 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: ryzenmaster

Sanal çekirdeğin getireceği fark en fazla %20-25 olsun. Sanal çekirdek denen şey iş parçacıklarını akıllı şekilde zamanlaması yapılıp, sıraya sokarak performans kazanımına dayalıdır. Fiziksel çekirdekle mukayese etmek doğru değil, pastanın üzerindeki kremadır, olsa güzel olur lezzet verir.
Hocam, bu konuda eğer deneyimliyseniz bu çekirdek olayını anlatan bir konu açsanız olmaz mı?
Sanıyorum ki birçok insan bunlardan haberdar. Hatta koca forumun inceleme ekibi bile bunları videolarında anlatmıyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >