Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
4
Cevap
1697
Tıklama
0
Öne Çıkarma
5-6 senelik merak konusu. Araştırdım ara sonuca ulaşamadım.
S
7 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Selamlar herkese,

Başlıkta da belirttiğim üzere çok uzun zamandır merak ettiğim ama bir türlü cevabını bulamadığım bir şey var. Cevaplarsanız beni çok memnun edersiniz.

Atıyorum 2 katlı, büyük, çok büyük bir iş yerinde alt katında 200 küsür, üst katında ise yine 200 küsür (255'ten az) ip verilmesi gereken cihaz var.

192.168.1.1, alt kattaki def. gateway diyelim ve tüm cihazlara 192.168.1.2'den itibaren sabit ip verildi diyelim.
192.168.2.1, üst kattaki def. gateway diyelim ve yine tüm cihazlara 192.168.2.2'den itibaren sabit ip verildiğini düşünelim. Ve iki kata giden internet bağlantsının tek bir noktadan, iki farklı servis sağlayıcısı ile dağıtıldığını düşünelim.

Alt kattaki ve üst kattaki cihazların birbiri ile konuşması nasıl sağlanabilir? Gateway özelliğini sağlayan router'lar, başka bir router'a bağlanarak mı? Ya da olay alt ağ maskeleriyle ilgili bir şey mi?

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



T
7 yıl
Yarbay

multi wan router kullanabilirsin.



C
6 yıl
Binbaşı

Merhaba;

Yapmak istediğin sadece "Alt kattaki ve üst kattaki cihazların birbiri ile konuşması nasıl sağlanabilir?" bu ise; alt ağ maskesi ile yapabilirsin.
http://jodies.de/ipcalc?host=192.168.1.1&mask1=23&mask2=

(255.255.254.0)


"Ve iki kata giden internet bağlantsının tek bir noktadan, iki farklı servis sağlayıcısı ile dağıtıldığını düşünelim" bunun içinde load balance özellikli bir firewall işinizi görecektir.

Not: 400 küsürlük client yapıda neden DHCP kullanmıyorsun?


Kolay gelsin.



P
6 yıl
Çavuş

Switch ve router özellikli bir cihaz lazım sana. En basitinden bir firewall al, alırken vlan desteği var mı bak. 500 bin lira arası bir cihaz alman gerek. LAN kısmında 2 farklı vlan olusturacaksin. 1. Si 192.168.1 li diğeri 192.168.2 li network olacak net mask 255.255.255.0 vereceksin. WAN kısmında ise iki internet çıkış ipinde ekli olacak. Router kısmına gelip route yazacaksın. 192.168.1.0/24 u 1. Wana diğerini 2. Wana route edeceksin. Bu şekilde halledersin. Tabi en son vlanlar arası gecişi acman lazım. Bu dogru olani.



Uğraşamam dersen cihazin gatewaylerini teke düşür. 192.168.0.0/22 yap yani 255.255.252.0. Default gatewayin 192.168.0.1 olacak net maskin 255.255.252.0 olacak. Başka bir ayar yapmana gerek kalmadan bahsettigin networkler erişim sağlayabilirler.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi promac -- 22 Mart 2019; 23:3:58 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

C
6 yıl
Yüzbaşı

Selamlar,

Bahsettiğin kadar client olan networklerde zaten L3 routing yapabilen bir backbone switch olur mutlaka ayrıca L2 katmanında guvenlik yapılandırılması da yapılmış olmalı kesa spaning tree, vlan vb yapılandırılmış olmalı direk Backbone switch üzerinde intervlan routing ile de networkler arası haberleşme sağlanabilir, access list ile networkler arası erişim ayarlanabilir.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.