4Story'nin İç Yüzü: Bir MMORPG'nin Dramatik Serüveni Herkese merhaba! Bu konuyu resmi 4Story forumları veya kanalları yerine, tüm gerçeklerin şeffaf bir şekilde anlatılabileceği daha özgür bir ortamda ele almayı tercih ettim. Birazdan sizlere sunacağım bilgiler, 4Story MMO oyununun güncel durumunu, yayıncı şirket Gameforge ile olan ilişkisini ve hak sahibi üretici Zemi Interactive'in eylemlerini baz alarak, yapay zeka tabanlı sistemlerdeki tüm tahmin ve olasılıklar analiz edilerek tarafsız bir şekilde yorumlanmıştır.
4Story'nin Temelleri: Zemi ve Gameforge'un Rolleri 4Story, Zemi Interactive tarafından geliştirilen ve Gameforge şirketinin yayıncılığını üstlendiği bir MMORPG oyunudur. Oyun, 2009 yılında Zemi ve Gameforge arasında yapılan anlaşmayla Avrupa pazarına açıldı.
Bu iki tarafın oyunculara yansıyan görev tanımlarını hatırlatmakta fayda var:
Zemi Interactive: Oyunun güncelleme ve yeniliklerden sorumlu geliştirici tarafıdır. Oyunun hile yazılımları, bug'lar gibi önemli güvenlik açıklarının kapatılması Zemi'nin sorumluluğundadır. Sunucu altyapısı Zemi'ye ait değildir. Zemi, yaptığı anlaşma ile Avrupa'da 4Story adı altında sunucu işletme ve 4Story markasını kullanma hakkını belirli aralıklarla Gameforge şirketine vermiştir. Bu anlaşmalar periyodik olarak yenilenir ve şartlar müzakere edilir. Zemi, 4Story markasının sahibidir ve oyunun kod içeriği dahil tüm kritik alanlar Zemi'nin kontrolündedir.
Gameforge: Yayıncı şirkettir. Zemi Interactive tarafından sağlanan güncellemeleri ve yamaları sunucularında kullanmakla yükümlüdür. Oyunun iç yapısında güncelleme yapma veya çekirdek koduna müdahale etme yetkisi yoktur. Oyun içi hile/bug gibi durumlara yazılımsal müdahale gerçekleştiremez. Anlaşma gereği Gameforge, Avrupa pazarından sorumludur. Kendi sunucularında 4Story'yi pazarlar. Oyunun rutin sistem bakımları ve etkinlikleri (sistem dahilinde ne verildiyse) Gameforge'un sorumluluğundadır. Oyun içi destek sistemi ve oyuncularla iletişimde birincil yetkilidir. Oyunu Avrupa pazarında tanıtmakla yükümlüdür. Gameforge, anlaşma gereği 4Story'yi 12 ülkenin diline çevirerek Avrupa pazarına yaymıştır. Türkiye sunucusu da dahil olmak üzere tüm bu ülkeler farklı istemciler üzerinden oyuna bağlanır. Sunucu altyapısı Gameforge'a ait olduğu için tüm ülkelerde Topluluk Liderleri (Community Manager) ve görevli GM kadroları kurulmuştur. Bu ekipler, yetkili oldukları ülkenin iç işlerinden sorumludur.
Kronolojik Olaylar Zinciri: 4Story Nereye Gitti?
Oyun, 2009 yılında yayınlandı ve 2016 yılına kadar taraflar arasında belirgin bir sorun yaşanmadan ilerledi. Bu süre zarfında Gameforge sunucularında hile/bug gibi büyük sorunlar görülmedi. Düzenli gelen yenilikler ve güncellemeler sayesinde oyuncu sayısı dönem dönem azalsa da, yenilikleri beğenen kitle oyuna bağlı kalmayı başardı. Nostaljik MMORPG'ler arasında sevilen bir kitleye sahip olan 4Story'nin macerası, bu yıldan sonra ne yazık ki kötü günler görmeye başladı. 2016 yılından sonra Zemi Interactive'den güncelleme ve yenilik adımları durdu. Oyun içi hile ve bug'lar için gereken destek verilmemeye başlandı. Peki, 2016 yılında taraflar neden aniden gerildi? Çok basit: Para.
Zemi, Gameforge'un Avrupa pazarında yarattığı etkiden etkilendi. Bir geliştirici şirket, oyununu size kiraladığında ("Benim oyunumu al, kendi sunucularında benim verdiğim versiyonu kullan"), bunun arkasında finansal anlaşmalar yatar. Zemi, Gameforge şirketinden oyununu işlettiği her ay için düzenli bir gelir elde ediyordu; bir nevi ev sahibi-kiracı ilişkisi. Evini Gameforge'a kiralıyor, Gameforge da anlaşma gereği kirayı ödüyor ve taraflar sorunsuz geçinip gidiyorlardı... Ta ki Avrupa pazarında geniş kitlelere ulaşan Gameforge'un para kazandığını görene kadar. Zemi kendi kendine şöyle düşünmeye başladı: "Oyunu zaten benim adıma Avrupa pazarında duyurdu, neden birine bağımlı kalayım ki?" Bu süreçten sonra 4Story'nin Gameforge sunucularına güncelleme vermemeye başladı (yeni yamalar, yeni haritalar, zindanlar veya gözle görülür değişiklikler). Hile ve bug sorunları için oyunda yazılımı güncellemeyerek bir bezdirme politikası başlattı.
Hemen ardından Zemi'nin bazı basit çaplı projeleri oldu ve bunlar ya kapandı, ya ilerlemedi ya da başlamadan bitti:
4Story Mobile (Gameforge'dan bağımsız): 4Story'nin niş, anime tarzı küçük bir versiyonuydu. Biraz para kazandıktan sonra Zemi tarafından proje sonlandırıldı.
Papaya Sunucuları (Gameforge'dan bağımsız): Gameforge gibi bir şirkete oyunun yayın hakkını verdi. Oyunculardan para kazandıktan sonra sunucuyu Zemi kapattı.
4Story Origin (Gameforge'dan bağımsız): Oyunculara "yeni oyun ile geliyoruz" diyerek vaatler verdi. Oyun içi tanıtımlar ve karakterlerden özellikler yayınladı. Proje başlamadan sona erdi, Steam'de çıkması planlanmıştı ama çıkış yapılmadı.
4Story 2 (Gameforge'dan bağımsız): 4Story Origin çıkış yapamayınca (muhtemelen Gameforge'un itirazı sebebiyle), oyunun adını değiştirip tekrar yayınlanacağı öne sürüldü fakat bu projenin de Steam'de çıkışı olmadı.
Zemi'nin sunucularını açıp para kazandıktan sonra kapatması, oyuncular tarafından farklı yorumlanmaya ve geliştiriciye olan güveni sarsmaya başladı. Zemi, kısa bir bekleyişin ardından 11 Haziran 2025 tarihinde Steam'de 4Story The Original'ın çıkış yapacağını duyurdu.
Tüm 4Story oyuncuları heyecanlandı. Belki size az gibi gelebilir ama stabil olarak açık kalan tek sunucu Gameforge sunucularıydı, o da 2016-2025 arasında hile/bug veya yeniliklerin gelmemesi sebebiyle oynanmaz durumdaydı. Oyuncular için bu haber, "artık geliştirici geri dönüyor, en azından burayı bir deneriz" diye son bir umuttu. Oyuncular Discord grupları kurdular, geliştiriciye mesajlar attılar, yeni oyunda şu olsun bu olmasın, şunu isteriz vb. Zemi bu taleplere yanıt vermedi. Toplulukla iletişim kurmayarak nasıl bir oyun çıkacağını dahi açıklamadı. Normalde bir oyun yayınlarsanız güncel yama notları paylaşılır, bu bilgiler bile oyunculara verilmedi.
Oyuncuların heyecanlı bekleyişi sonucunda 4Story The Original Steam'de yayına girdi. Gameforge ile olan anlaşmaları gereği oyun Asya pazarına açıldı. Fakat maalesef bu sürüm, bir hayal kırıklığından başka bir şey değildi. Gameforge sunucularındaki oyun birebir kopyalanarak bazı ufak animasyon değişiklikleriyle yeniden yayına sokulmuştu. Oyun içi seviye ve Gameforge sunucularına göre eski itemler sunularak biraz daha "old" sürüm havası yaratılmaya çalışıldı.
Ve en beklenen kader anı... Hile ve bug'lar Zemi'nin Steam'de sunduğu 4Story The Original'da da vardı. İlk günden oyunda hile ve bug'lamalar görüldü. Altın bug'ı yapılarak oyuncular bir günde 1 milyonu aşkın gold kastılar. Oyundaki sistemin hatalı kurulması sebebiyle oyundan çıkış yapılıp tekrar girildiğinde kasılan levelin geri düşmesi gibi sorunlar baş gösterdi. Para kazanmaktan başka bir şey düşünmeyen Zemi, Steam'de "class paketleri" de yayınladı. Bunlar, "parayı ver seti al" mantığında, tamamen emekten uzaktı. Oyun içi emek verilerek elde edilecek şeyleri kaldıran Zemi, kendi sunucusunda yine aynı mesajı verdi: "Sunucuyu açar, paramı kazanır, yine kapatırım." Zemi'nin oyununa Steam'de kullanıcı deneyimi yorumları %75 oranında kötü yorumla sonuçlandı.
Gameforge Tarafında Yaşananlar
Zemi, 4Story Origin duyurusu yapınca (2019 civarı), Gameforge da yeni bir duyuru yaparak rekabete girdi ve alt sunucusu Nigiro'yu yayınladı. Açtıkları sunucu, diğer sunucuların aynısı olmakla birlikte sadece lansman yaratıp Zemi'ye kayacak ilgiyi azaltmaya çalıştılar. Sunucu, mevcutta açılan diğer sunucular gibi boş ve ilgisiz kaldı. Çünkü oyun içi sorunlar (hile, bug vb.) oyuncuların gözünde "hiçbir şey yapılmadı" demekti.
Zemi'nin 4Story 2 duyuruları ortalıkta dolaşınca, bu sefer Gameforge Pauldron sunucusunu yayınladı. Burası da Nigiro sunucusunun aynısıydı ve sonuçları da aynı oldu. Beklenmeyen hamle 2024 yılında geldi. Yıl sonuna doğru Gameforge'dan bir atak hamlesi daha geldi: Kapak Global Sunucusu'nu duyurdu. Yıllardır oyuncular tarafından istenen fakat bir türlü gerçekleşmeyen global sunucu atılımı nihayet Gameforge tarafından yapıldı ama...
Kapak sunucusu belirli ülkeler için yayına girdi. Türkiye gibi para birimi düşük ülkeler bu sunucuya dahil edilmedi. Fakat dahil edilen ülkeler bile bu sunucuya ilgi göstermedi. Neden mi? Oyundaki 2016 yılından günümüze kadar dayanmış kitle yorgundu. Ve bu kitleye "Gidin biz global sunucu açtık oynayın" derseniz şu cevabı alırsınız: "Her şeyi baştan yapamam, sana iyi şanslar!" Beklenen de oldu. Oyuncular, "Karakter transferi, item transferi açmalısınız, benim hesabım kaç senelik haberiniz var mı?" gibi söylemlerde bulunarak Kapak sunucusunu protesto etti. Kapak, 1-2 ayın sonunda tamamiyle ilgisini yitirerek oyuncu kaybetti.
Peki Gameforge ne yaptı?
Kapak sunucusuna yakın zamanda item transferini açtılar ama asıl sorun karakter transferi. Şu an ellerindeki mevcut bilgiyle karakter aktarımını eksiksiz yapamıyorlar. Çünkü ayrı istemcilerden giren tüm ülkelerin tek bir sunucuda toplanması veri işlemesi ve çekirdek kod müdahalesi gerektirir. Ve müdahaleyi yapabilen tek bir kişi var: Zemi.
Gameforge çapında hatalar da mevcut. Bunların en başında sürekli olarak topluluklara şu mesajı vermeleri geliyor: "Biz hileyi kapatamayız, Zemi yapabilir," ya da "Biz size güncelleme sağlayamayız, Zemi yapabilir." Bu, evet, ne kadar gerçek olsa da GM kadrolarında işini önemsememe ve oyuna özen göstermeme etkisi başlattı. Hile ile ilgili bir destek talebi (ticket) atan oyuncular günlerce hatta haftalarca beklemeye mahkum edildi. Bir oyuncuyla sorun yaşadığınızda veya teknik bir destek almak istediğinizde 1 hafta, 3-4 gün gibi sürelerle bekliyorsunuz. Özellikle derinlemesine yaptığımız analizde Türkiye sunucusu için durum daha kötü. Türkiye'den sorumlu Topluluk Lideri (Community Manager) takıma Türk GM almıyor. Yanlış duymadınız, adam takımdaki tek Türk ve takımın başı, istese birilerini alabilir. Aldığı kişilerin hepsi diğer takımlardan gelen yabancı GM'ler. Oyuncular GM ile konuşmak istese, Türk sunucusunda İngilizce yazıyorlar. Aynı şekilde tüm ülkelerde GM'ler tarafından yapılan etkinlikler yok denecek kadar az. Oyun ile ilgilenmiyorlar ya da oyuncularla sohbet etmek için bile oyuna uğramıyorlar. Tek yaptıkları maalesef canları ne zaman isterse destek taleplerini okumak. Destek talepleri açan Türk oyuncuların İngilizce yazmaya zorlandığı, İngilizce yazmayınca GM'nin cevap vermeyip İngilizce yazın diye oyuncuları beklettiği onlarca talep mevcut. Maalesef bu Zemi'nin eksikliği değil, doğrudan topluluk liderlerinin sorumsuzluğuna giriyor.
Gelecekte Neler Olabilir?
Tüm bu gerçekleri konuştuğumuza göre, ne olacağına gelelim: Elimizde şu an için Zemi tarafından yayınlanan 4Story The Original ve mevcutta açık kalabilen Gameforge sunucuları var. Zemi, çıkardığı oyun ile büyük hayal kırıklığı ve Steam'de büyük eleştiri aldı. Steam'de bir oyun yayınlarsanız, bunu yayından kaldırsanız bile o yorumlar orada kalır. Bu da 4Story markasına karşı güven kaybı oluşturan, markayı aşağıya çeken bir durumdur.
Peki ne olur? 2009 yılından beri ayakta olan Gameforge sunucuları kapanmaz. Neden mi kapanmaz? Mevcut kitle Zemi'ye güvenmiyor; Zemi sunucuları açıp kapatıp para kazanma derdinde olduğu için şu an düzenli gelir elde edebileceği tek yer Gameforge'un kendisi. Gameforge sunucularını kapatmak demek, oradaki 2009-2025 arası biriken kitlenin emeklerini silmek demektir ki bu Zemi için hiç de iyi olmaz. Oradaki kitle öfke kusarak bunu Zemi'nin ileride çıkaracağı her projeye olumsuz yansıtır. Gameforge sunucularının hala açık kalması da şunu gösteriyor ki Zemi, bu zamana kadar bunu düşünmüş olsa da yaşayacağı büyük itibar kaybı sebebiyle fiilen bunu denemeye cesaret etmedi.
Gameforge açısından durum: 4Story The Original'ın Steam'de kötü bir çıkış yapması Gameforge'un işine yarar. Tarafların 2028 yılına kadar sözleşmesi devam ediyor. Gameforge, sözleşme uzatma sürecinde pazarlık kozu olarak bu yaşanan durumları kullanacak ve bazı talepleri olacaktır (yapay zeka ile olası talepler belirlenmiştir, net değildir):
API Olarak Kısmi Erişim: "Bize oyun içi API aç; sen hilelere müdahale edemiyorsun, biz API üzerinden bu sorunu çözelim."
Çekirdek Kod Erişimi: "Çekirdek kod kısmına kısmi erişim imkanı ver, oyunun içerisine Anti-Cheat gibi hile önleyici kendi yazılımımızı kuralım."
Düşük Seviyeli Güncelleme Erişimi: "Oyuna en azından yeni item görünümü, binek, pet gibi kozmetik ürünler yazmamı sağlayacak kısmı aç."
Kapak Sunucusu Önceliği: "Sözleşmeyi uzatacaksam, Kapak sunucusunda tüm ülkeleri birleştirmeme yardım et. Karakter aktarımı gibi alanların sorunsuz tamamlanmasını sağla. Bunları yapamıyorsan, bu mevcut veri alanının kontrolünü bana ver."
Avrupa'da Sunucu Hakkı ve Sıfır Rekabet: "Avrupa'da sunucu yönetimi yine benim olur fakat belirli süre için yeni bir oyun çıkarmayacaksın. Yeni çıkaracağın bir oyun olursa, oraya sunduğun güncellemeleri bizim sunucularımıza da verme zorunluluğun var."
Bu talepleri sağlarsa Gameforge, ezici bir üstünlük ile 4Story'yi sürdürülebilir kılabilir.
Zemi Interactive açısından durum: Çıkardığı 4Story The Original muhtemelen Ağustos sonuna doğru büyük bir çöküşe geçecek. A/B testleri yaparak elindeki kullanıcıların neler yaptığını analiz etmeye çalışacak ancak tutarsız "para kazan-sunucu kapat" mantığından dolayı açtığı oyun Steam'de sessizliğe gömülerek oyuncular tarafından dışlanacak. Zemi'nin Steam'de yaptığı bu kötü lansmanın sonuçları ise şunlar:
Güven Kaybı: Oyuncuların Zemi'ye olan inancı büyük ölçüde sarsıldı.
Geliştiricinin Yayıncı Olamayacağı Gerçeği: Zemi'nin kendi oyununu yayınlama konusundaki yetersizliği ortaya çıktı.
"Zemi = Para" Algısı Oturdu: Oyuncuların gözünde Zemi, sadece para kazanmayı hedefleyen bir firma olarak konumlandı.
Stabil Olmayan, Sürdürülebilirlik Düşünmeyen Bir Firma: Zemi'nin kısa vadeli hedeflerle hareket ettiği ve uzun vadeli bir vizyonu olmadığı anlaşıldı.
Zemi için mevcut şartlar değerlendirildiğinde ve yapay zekanın bu tarz şirketlerin yaşadığı sorunlara karşı yaşadığı durumları analiz edip 4story için bir yol haritası çıkardığında çıkan sonuç:
Anlaşma: Gameforge ile anlaşması artık bir seçenek değil zorunluluk.
Gelir: Mevcut gelirini koruması için Gameforge'ye ihtiyacı var.
Oyuncu İhtiyacı: Sadık ve köken kitle Gameforge sunucularında eğer ileride yeni bir proje başlatmak istiyorsa Gameforge ile iş birliği sürdürmek zorunda.
Marka Zararı: Steamde yarattığı kötü lansman sebebiyle 4story markasına büyük zarar verdi, teknik ekip yada bu durumu düzeltecek alt yapıya sahip değil adını şuan sadece Gameforge Kapak Sunucusuna yatırım yaparak temizleyebilir.
Sunucular Ona Ait Değil: Gameforge sunucuları ona ait değil. Anlaşma yapmaması halinde bütün sunucu data bilgisi Gameforge'nin elinde ileride çıkarmak isteyeceği Global bir sunucu için gereken kullanıcı analiz desteğini alamaz. Sunucular kapansa bile şuan bu kullanıcılar tarafından Zemi yüzünden diye yorumlanır. Oradaki kitleyi alıp kendi sunucusuna entegre etme şansı yok. Topluluk yönetiminde aşırı zayıf (Açtığı oyunlarda oyuncularla iletişim kurmuyor ve hep kapatılmış sunucuları var.) bunun üzerine avrupada ki kitleyi kaybetmeyi göze alamaz elinde sadece bu kitle kaldı.
Zemi Interactive'in Muhtemel Anlaşma Şartları: Güç Dengesi Nasıl Değişir?
Zemi Interactive, oyunun geliştiricisi ve marka sahibi olarak Gameforge'a asla tam yetki vermeyecektir. Bu güç dengesinde Zemi'nin neleri kabul edip neleri etmeyeceği, her iki tarafın da kendi çıkarlarını koruma çabasının bir yansıması olacaktır.
Zemi'nin Kabul Edebileceği Şartlar:
API Düzeyinde Kısmi Erişim: Zemi, hile ve bug gibi sorunların çözüm sürecini Gameforge'a bırakmak adına API düzeyinde kısmi erişime izin verebilir. Bu, Gameforge'un belirli yazılımsal müdahaleleri yapmasına olanak tanır ancak oyunun çekirdek yapısına derinlemesine bir giriş sağlamaz.
Kozmetik Güncellemeler: Gameforge'un büyük çaplı güncellemeler yapmasına izin vermeyecek olan Zemi, kozmetik ürünler (yeni item görünümleri, binekler, petler vb.) gibi ufak görünümsel yazılımlara izin verebilir. Bu, Gameforge'un oyuncu tabanını küçük yeniliklerle meşgul etmesini sağlar.
Kısıtlı Çekirdek Kod Erişimi: Zemi, çekirdek kod yapısında kısmi erişim sağlayabilir ancak bunu çok kısıtlı tutacaktır. Bu, Gameforge'un belirli teknik sorunları gidermesine veya entegrasyonlar yapmasına olanak tanırken, oyunun temel işleyişini değiştirme yetkisini elinde tutar.
Kapak Sunucusuna Yardım: Zemi, Gameforge'un Kapak sunucusuna yardım etmeyi kabul eder, ancak iç işleyiş yükünün çoğunluğunu Gameforge'a yaptırır. Zemi sadece gereken teknik bilgiyi sağlayarak Gameforge'un işini kolaylaştırır.
Avrupa Sunucu Hakkının Uzatılması: Gameforge'un Avrupa'da yayın yapma hakkının uzatılmasını kabul eder. Bu, Zemi için sürekli bir gelir akışı anlamına gelir ve mevcut oyuncu tabanını korumaya yardımcı olur.
Zemi'nin Kabul Etmeyeceği veya Şartlı Kabul Edebileceği Durumlar:
Belirli Süre Oyun Çıkarmama: Zemi, Gameforge ile olan rekabet ortamını tamamen ortadan kaldıracak şekilde belirli bir süre oyun çıkarmamayı kabul etmez. Ancak, bu konuda teknik şartlarla kabul edebilir. Bu durumda, nasıl bir yol izleneceğine dair karşılıklı bir protokol hazırlanması gerekebilir.
Yeni Oyun Güncellemelerinin Zorunlu Olarak Gameforge'a Verilmesi: Zemi, yeni çıkaracağı bir oyunun güncellemelerini zorunlu olarak Gameforge'a vermeyi kabul etmez. Bu durumu yayıncılık ve rekabet kurallarına aykırı bulacaktır. Kendi yeni projeleri üzerinde tam kontrol sahibi olmak isteyecektir.
Bu şartlar, Zemi'nin fikri mülkiyetini ve geliştirici yetkisini korurken, Gameforge'a oyunun sürdürülebilirliğini sağlaması için yeterli alanı tanıyan ancak asla tam kontrolü vermeyen bir dengeyi yansıtır.
Bu yazımızda, 4Story oyununun mevcut durumunu, tarafların izlediği yol haritasını ve senelerdir mağdur edilen oyuncuların yaşadığı zorlukları ele aldık. 2022 yılında oyunu bırakmış bir 4Story sevdalısı olarak, bu oyuna bir gün gereken değerin verilmesini tüm kalbimle temenni ediyorum. Oyunculara çok şey borçlusunuz, hem de çok. Umarım bu analiz, 4Story oynamayı düşünen kişilere bir ışık tutar.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
Gameforge ve Zemi Arasındaki 4Story Rekabeti: Oyuncu Şikayetleri ve Beklentiler Merhaba sevgili oyuncular, İlk yazımızdan bu yana geçen sürede 4Story dünyasındaki rekabet ortamı ve her iki tarafın, yani Gameforge ile Zemi Interactive'in attığı adımlar (veya atmadığı adımlar) hakkında bir güncelleme yapmak istedim. Maalesef, gözlemlerimiz ve oyuncu araştırmalarımız, her iki tarafın da oyuncu beklentilerini karşılamakta zorlandığını gösteriyor. Özellikle hileler ve iletişim eksikliği, her iki platformda da ortak sorunlar olarak öne çıkıyor. Gameforge Sunucularındaki Mevcut Durum ve Oyuncu Şikayetleri Uzun süredir aktif olan Gameforge sunucuları, ne yazık ki rekabet anlamında gerileme yaşıyor. Zemi'nin yeni oyununu duyurmasının ardından Gameforge'un sadece yıllık standart yaz etkinlikleriyle yetinmesi, oyuncular arasında büyük bir memnuniyetsizliğe yol açtı. Oyuncuların başlıca şikayetleri ve beklentileri şu şekilde sıralanabilir: * Etkinlikler ve Ödüller: Oyuncular, Gameforge'un sıradan etkinliklerin dışına çıkarak daha yaratıcı ve cazip ödüllerle etkinlikler düzenlemesini bekliyor. Sürekli aynı ürünlerin sunulduğu market kampanyaları da yetersiz bulunuyor; yeni ve yenilikçi ürünler talep ediliyor. * GM İlgisizliği ve İletişim Eksikliği: GM'lerin (Game Master) hala ilgisiz olduğu, özel etkinlikler düzenlemediği ve destek taleplerine çok geç yanıt verildiği sıkça dile getiriliyor. Özellikle Türk oyuncular, kendi dillerinde rahatça iletişim kurabilecekleri ve destek alabilecekleri Türk GM'lerin varlığını istiyor. Mevcut GM kadrosunun oyunla yeterince ilgilenmemesi, oyuncularla iletişim sorunlarına yol açıyor. * Tanıtım ve Pazarlama Eksikliği: Oyunun yeterince tanıtılmadığı ve daha fazla reklam verilmesi gerektiği düşünülüyor. Gameforge'un kendi sunucularına yeni oyuncu çekmek yerine diğer oyunlarına yatırım yaptığı eleştirisi yaygın. 2025 dijital çağında 4Story için resmi bir Instagram veya YouTube kanalının olmaması "komik" olarak nitelendiriliyor. * Hile Sorunu: Gameforge'un hilelere karşı herhangi bir çalışma yapmaması veya yapsa bile bunları toplulukla paylaşmaması büyük tepki topluyor. Oyuncuların büyük çoğunluğu hilelerden bıktığını ve Zemi'nin yeni oyunu açıldığında sayının azaldığını, düşük bir kitlenin zar zor oyun oynamaya çalıştığını belirtiyor. Hileler için kısıtlama sürelerinin çok yavaş işlediği ve daha hızlı yaptırımların uygulanması gerektiği vurgulanıyor. * Oyun İçi Denge ve Ekonomi: Oyuncular, "parayı ver, istediğini al" mantığından sıkıldıklarını dile getiriyor. Gameforge'un eskiden her gün giriş yapan oyunculara teşvik ödülleri (örneğin ay taşı) veya sadakat kuponları vermesi gibi motivasyon araçlarının yıllardır uygulanmaması eleştiriliyor. Her hafta yapılan yükseltme ve ay taşı etkinlikleri sebebiyle oyun içi dengenin bozulduğu ve Gameforge'un sadece kendi cebini doldurduğu düşünülüyor. * Global Sunucu ve İçerik Güncelleme: Oyuncular, özellikle Türkiye gibi ülkelerin de global sunucuya eklenerek birleştirilmiş, daha kalabalık bir ortamda oyun deneyimi yaşamak istiyor. GM Kupon listelerindeki ödüllerin anlamsız olduğu ve yeni ödüller gelmesi gerektiği de bir diğer talep. Ayrıca oyun içi sandık ödülleri de yetersiz bulunuyor ve herhangi bir değişiklik yapılmadığından şikayet ediliyor. * Teknik Sorunlar ve Şeffaflık: Etkinliklerin yanlış çalışması nedeniyle oyuncuların mağdur edildiği ve bu kayıpların tazmin edilmediği belirtiliyor. Etkinlik kurulumlarında daha hassas olunması isteniyor. Oyunun geleceğine yönelik (Zemi ile durum, Gameforge'un planları gibi) daha şeffaf bilgiler paylaşılması bekleniyor. Topluluk yöneticilerinin çok sessiz kalması ve oyuncularla bilgi paylaşmaması büyük bir şikayet konusu. * En Önemli Sorun Hileler: Oyuncular, Gameforge'un bu şartlar altında anlaşmasını sürdürmesini "cebine girecek paraya bakıyorlar" olarak nitelendiriyor. Gameforge'un yapacağı atılımlar ne olursa olsun, hilelere çözüm bulamadığı sürece tüm çabaların havada kalacağı düşünülüyor. Zemi Interactive 4Story The Original Sunucularındaki Durum Zemi Interactive'in "4Story The Original" sunucularında oynayan oyuncular da benzer sorunlarla boğuşuyor. Zemi'nin yeni oyunu çıktığında beklentiler yüksek olsa da, kısa sürede oyuncu şikayetleri artmaya başladı: * Hile ve Güvenlik Sorunları: Zemi sunucularında da hilelerin devam ettiği ve acilen bir çözüm üretilmesi gerektiği sıkça dile getiriliyor. Oyunun şifreleme dosyalarının yeterince iyi olmadığı ve güvenlik açıklarının bulunduğu savunuluyor. Oyuncular, ne kadar yenilik sunulursa sunulsun, hilelerin tamamen kapatılması ve temiz bir oyun deneyimi yaşamak istiyor. * Rollback İşlemleri: Daha önceki rollback işlemleri nedeniyle emeklerini kaybeden oyuncular, aynı şeylerin tekrarlanmasından endişe duyuyor ve oyuna güvensiz yaklaşıyor. * İletişim ve GM Eksikliği: Oyun içi iletişim zayıflığı en çok dile getirilen şikayetlerden biri. Zemi'nin oyuncularıyla yeterince iletişim kurmadığı ve aktif bir GM ekibinin bulunmadığı belirtiliyor. Oyuncular destek almak istediklerinde süreç çok yavaş ilerliyor. Zemi'nin bir destek sistemi kurması ve ekibini büyütmesi gerektiği savunuluyor. * Tanıtım ve Pazarlama Eksikliği: Oyunun aktif bir reklamının yapılmadığı ve sadece eski, nostaljik oyuncularla devam ettiği düşünülüyor. Oyuncular oyunda yeni kişileri görmeyi umuyor. Zemi'nin hala tek sosyal medya aracının Facebook sayfası olması "komik" bulunuyor ve 2025 dijital çağında oyunu doğru şekilde tanıtmadığı düşünülüyor. * İçerik Yetersizliği ve Oyun İçi Ekonomi: Oyundaki yeniliklerin çok yetersiz ve basit düzeyde ufak yamalar olduğu, daha kapsamlı yeniliklerin gelmesi gerektiği dile getiriliyor. Portalın çalışmaması, çanta öğelerinin kilitlenmesi gibi kritik hatalar oyuncuları oyundan soğutuyor. Oyun içi emekle gelişim kaynaklarının kısıtlı olduğu ve "emeğe değil paraya" önem veren yapıdan bıkıldığına dair şikayetler sürekli iletiliyor. Zemi'nin Steam'deki cash shop ürünlerinin de yetersiz veya para odaklı olduğu düşünülüyor. * Şeffaflık Eksikliği: Geliştirici firma olarak Zemi'nin daha fazla ne yapmak istediklerini açıklaması gerektiği sıkça dile getiriliyor. Gameforge ile neler yapacaklar, kendi oyunuyla mı devam edecekler, "4Story The Original"dan sonra "4Story 2" mi gelecek gibi sorulara cevap bekleniyor. Daha fazla detay ve şeffaflık talep ediliyor. * Etkinlik Gelişimi: Oyun içi etkinliklerin daha gelişime açık bir hale gelmesi gerektiği düşünülüyor. Oyuncular daha çok malzeme ve gelişimi olumlu etkileyen, "pay-to-win" (kazanmak için öde) mantığı olmayan şeyler görmek istiyor. Sonuç: Hayal Kırıklığı ve Beklentiler Değerli dostlar, iki tarafın oyunlarındaki mevcut durum maalesef bu şekilde. Zemi'nin oyunu çıktıktan 1-2 hafta sonra bu yazıyı yazmak için bekledim ve şahsi tavsiyem, şu an için her iki oyunun da oynanmaz durumda olduğu yönünde. Oyuncusuna değer vermeyen ve sorunlarını çözmeyen her geliştirici ve yayıncı kaybetmeye mahkumdur. İşin ironik tarafı ise, daha küçük stüdyo şirketlerinin 4Story'i farklı isimlerle yayınlayıp PVP sunucular kurmaları ve bu sunucularda hilelerin olmaması, her gün yeniliklerin yapılıp kaliteli bir oyun deneyimi yaşanması. Gameforge ve Zemi gibi iki büyük markanın bu kadar bilgi ve yetkinliğe rağmen hiçbir şey yapamaması tek kelimeyle beceriksizlik olarak nitelendirilebilir. Bahane üretmeyi bırakın ve artık oyun için bir şeyler yapın! Bu oyunların potansiyeli çok yüksek, ancak mevcut yaklaşımla oyuncu tabanını kaybetmeye devam edeceksiniz.
Herkese merhaba!
Bu konuyu resmi 4Story forumları veya kanalları yerine, tüm gerçeklerin şeffaf bir şekilde anlatılabileceği daha özgür bir ortamda ele almayı tercih ettim. Birazdan sizlere sunacağım bilgiler, 4Story MMO oyununun güncel durumunu, yayıncı şirket Gameforge ile olan ilişkisini ve hak sahibi üretici Zemi Interactive'in eylemlerini baz alarak, yapay zeka tabanlı sistemlerdeki tüm tahmin ve olasılıklar analiz edilerek tarafsız bir şekilde yorumlanmıştır.
4Story'nin Temelleri: Zemi ve Gameforge'un Rolleri
4Story, Zemi Interactive tarafından geliştirilen ve Gameforge şirketinin yayıncılığını üstlendiği bir MMORPG oyunudur. Oyun, 2009 yılında Zemi ve Gameforge arasında yapılan anlaşmayla Avrupa pazarına açıldı.
Bu iki tarafın oyunculara yansıyan görev tanımlarını hatırlatmakta fayda var:
Kronolojik Olaylar Zinciri: 4Story Nereye Gitti?
Oyun, 2009 yılında yayınlandı ve 2016 yılına kadar taraflar arasında belirgin bir sorun yaşanmadan ilerledi. Bu süre zarfında Gameforge sunucularında hile/bug gibi büyük sorunlar görülmedi. Düzenli gelen yenilikler ve güncellemeler sayesinde oyuncu sayısı dönem dönem azalsa da, yenilikleri beğenen kitle oyuna bağlı kalmayı başardı. Nostaljik MMORPG'ler arasında sevilen bir kitleye sahip olan 4Story'nin macerası, bu yıldan sonra ne yazık ki kötü günler görmeye başladı.
2016 yılından sonra Zemi Interactive'den güncelleme ve yenilik adımları durdu. Oyun içi hile ve bug'lar için gereken destek verilmemeye başlandı. Peki, 2016 yılında taraflar neden aniden gerildi? Çok basit: Para.
Zemi, Gameforge'un Avrupa pazarında yarattığı etkiden etkilendi. Bir geliştirici şirket, oyununu size kiraladığında ("Benim oyunumu al, kendi sunucularında benim verdiğim versiyonu kullan"), bunun arkasında finansal anlaşmalar yatar. Zemi, Gameforge şirketinden oyununu işlettiği her ay için düzenli bir gelir elde ediyordu; bir nevi ev sahibi-kiracı ilişkisi. Evini Gameforge'a kiralıyor, Gameforge da anlaşma gereği kirayı ödüyor ve taraflar sorunsuz geçinip gidiyorlardı... Ta ki Avrupa pazarında geniş kitlelere ulaşan Gameforge'un para kazandığını görene kadar.
Zemi kendi kendine şöyle düşünmeye başladı: "Oyunu zaten benim adıma Avrupa pazarında duyurdu, neden birine bağımlı kalayım ki?" Bu süreçten sonra 4Story'nin Gameforge sunucularına güncelleme vermemeye başladı (yeni yamalar, yeni haritalar, zindanlar veya gözle görülür değişiklikler). Hile ve bug sorunları için oyunda yazılımı güncellemeyerek bir bezdirme politikası başlattı.
Hemen ardından Zemi'nin bazı basit çaplı projeleri oldu ve bunlar ya kapandı, ya ilerlemedi ya da başlamadan bitti:
Zemi'nin sunucularını açıp para kazandıktan sonra kapatması, oyuncular tarafından farklı yorumlanmaya ve geliştiriciye olan güveni sarsmaya başladı. Zemi, kısa bir bekleyişin ardından 11 Haziran 2025 tarihinde Steam'de 4Story The Original'ın çıkış yapacağını duyurdu.
Tüm 4Story oyuncuları heyecanlandı. Belki size az gibi gelebilir ama stabil olarak açık kalan tek sunucu Gameforge sunucularıydı, o da 2016-2025 arasında hile/bug veya yeniliklerin gelmemesi sebebiyle oynanmaz durumdaydı. Oyuncular için bu haber, "artık geliştirici geri dönüyor, en azından burayı bir deneriz" diye son bir umuttu. Oyuncular Discord grupları kurdular, geliştiriciye mesajlar attılar, yeni oyunda şu olsun bu olmasın, şunu isteriz vb. Zemi bu taleplere yanıt vermedi. Toplulukla iletişim kurmayarak nasıl bir oyun çıkacağını dahi açıklamadı. Normalde bir oyun yayınlarsanız güncel yama notları paylaşılır, bu bilgiler bile oyunculara verilmedi.
Oyuncuların heyecanlı bekleyişi sonucunda 4Story The Original Steam'de yayına girdi. Gameforge ile olan anlaşmaları gereği oyun Asya pazarına açıldı. Fakat maalesef bu sürüm, bir hayal kırıklığından başka bir şey değildi. Gameforge sunucularındaki oyun birebir kopyalanarak bazı ufak animasyon değişiklikleriyle yeniden yayına sokulmuştu. Oyun içi seviye ve Gameforge sunucularına göre eski itemler sunularak biraz daha "old" sürüm havası yaratılmaya çalışıldı.
Ve en beklenen kader anı... Hile ve bug'lar Zemi'nin Steam'de sunduğu 4Story The Original'da da vardı. İlk günden oyunda hile ve bug'lamalar görüldü. Altın bug'ı yapılarak oyuncular bir günde 1 milyonu aşkın gold kastılar. Oyundaki sistemin hatalı kurulması sebebiyle oyundan çıkış yapılıp tekrar girildiğinde kasılan levelin geri düşmesi gibi sorunlar baş gösterdi. Para kazanmaktan başka bir şey düşünmeyen Zemi, Steam'de "class paketleri" de yayınladı. Bunlar, "parayı ver seti al" mantığında, tamamen emekten uzaktı. Oyun içi emek verilerek elde edilecek şeyleri kaldıran Zemi, kendi sunucusunda yine aynı mesajı verdi: "Sunucuyu açar, paramı kazanır, yine kapatırım." Zemi'nin oyununa Steam'de kullanıcı deneyimi yorumları %75 oranında kötü yorumla sonuçlandı.
Gameforge Tarafında Yaşananlar
Zemi, 4Story Origin duyurusu yapınca (2019 civarı), Gameforge da yeni bir duyuru yaparak rekabete girdi ve alt sunucusu Nigiro'yu yayınladı. Açtıkları sunucu, diğer sunucuların aynısı olmakla birlikte sadece lansman yaratıp Zemi'ye kayacak ilgiyi azaltmaya çalıştılar. Sunucu, mevcutta açılan diğer sunucular gibi boş ve ilgisiz kaldı. Çünkü oyun içi sorunlar (hile, bug vb.) oyuncuların gözünde "hiçbir şey yapılmadı" demekti.
Zemi'nin 4Story 2 duyuruları ortalıkta dolaşınca, bu sefer Gameforge Pauldron sunucusunu yayınladı. Burası da Nigiro sunucusunun aynısıydı ve sonuçları da aynı oldu.
Beklenmeyen hamle 2024 yılında geldi. Yıl sonuna doğru Gameforge'dan bir atak hamlesi daha geldi: Kapak Global Sunucusu'nu duyurdu. Yıllardır oyuncular tarafından istenen fakat bir türlü gerçekleşmeyen global sunucu atılımı nihayet Gameforge tarafından yapıldı ama...
Kapak sunucusu belirli ülkeler için yayına girdi. Türkiye gibi para birimi düşük ülkeler bu sunucuya dahil edilmedi. Fakat dahil edilen ülkeler bile bu sunucuya ilgi göstermedi. Neden mi? Oyundaki 2016 yılından günümüze kadar dayanmış kitle yorgundu. Ve bu kitleye "Gidin biz global sunucu açtık oynayın" derseniz şu cevabı alırsınız: "Her şeyi baştan yapamam, sana iyi şanslar!"
Beklenen de oldu. Oyuncular, "Karakter transferi, item transferi açmalısınız, benim hesabım kaç senelik haberiniz var mı?" gibi söylemlerde bulunarak Kapak sunucusunu protesto etti. Kapak, 1-2 ayın sonunda tamamiyle ilgisini yitirerek oyuncu kaybetti.
Peki Gameforge ne yaptı?
Kapak sunucusuna yakın zamanda item transferini açtılar ama asıl sorun karakter transferi. Şu an ellerindeki mevcut bilgiyle karakter aktarımını eksiksiz yapamıyorlar. Çünkü ayrı istemcilerden giren tüm ülkelerin tek bir sunucuda toplanması veri işlemesi ve çekirdek kod müdahalesi gerektirir. Ve müdahaleyi yapabilen tek bir kişi var: Zemi.
Gameforge çapında hatalar da mevcut. Bunların en başında sürekli olarak topluluklara şu mesajı vermeleri geliyor: "Biz hileyi kapatamayız, Zemi yapabilir," ya da "Biz size güncelleme sağlayamayız, Zemi yapabilir." Bu, evet, ne kadar gerçek olsa da GM kadrolarında işini önemsememe ve oyuna özen göstermeme etkisi başlattı. Hile ile ilgili bir destek talebi (ticket) atan oyuncular günlerce hatta haftalarca beklemeye mahkum edildi. Bir oyuncuyla sorun yaşadığınızda veya teknik bir destek almak istediğinizde 1 hafta, 3-4 gün gibi sürelerle bekliyorsunuz. Özellikle derinlemesine yaptığımız analizde Türkiye sunucusu için durum daha kötü. Türkiye'den sorumlu Topluluk Lideri (Community Manager) takıma Türk GM almıyor. Yanlış duymadınız, adam takımdaki tek Türk ve takımın başı, istese birilerini alabilir. Aldığı kişilerin hepsi diğer takımlardan gelen yabancı GM'ler. Oyuncular GM ile konuşmak istese, Türk sunucusunda İngilizce yazıyorlar. Aynı şekilde tüm ülkelerde GM'ler tarafından yapılan etkinlikler yok denecek kadar az. Oyun ile ilgilenmiyorlar ya da oyuncularla sohbet etmek için bile oyuna uğramıyorlar. Tek yaptıkları maalesef canları ne zaman isterse destek taleplerini okumak. Destek talepleri açan Türk oyuncuların İngilizce yazmaya zorlandığı, İngilizce yazmayınca GM'nin cevap vermeyip İngilizce yazın diye oyuncuları beklettiği onlarca talep mevcut. Maalesef bu Zemi'nin eksikliği değil, doğrudan topluluk liderlerinin sorumsuzluğuna giriyor.
Gelecekte Neler Olabilir?
Tüm bu gerçekleri konuştuğumuza göre, ne olacağına gelelim:
Elimizde şu an için Zemi tarafından yayınlanan 4Story The Original ve mevcutta açık kalabilen Gameforge sunucuları var.
Zemi, çıkardığı oyun ile büyük hayal kırıklığı ve Steam'de büyük eleştiri aldı. Steam'de bir oyun yayınlarsanız, bunu yayından kaldırsanız bile o yorumlar orada kalır. Bu da 4Story markasına karşı güven kaybı oluşturan, markayı aşağıya çeken bir durumdur.
Peki ne olur? 2009 yılından beri ayakta olan Gameforge sunucuları kapanmaz. Neden mi kapanmaz? Mevcut kitle Zemi'ye güvenmiyor; Zemi sunucuları açıp kapatıp para kazanma derdinde olduğu için şu an düzenli gelir elde edebileceği tek yer Gameforge'un kendisi. Gameforge sunucularını kapatmak demek, oradaki 2009-2025 arası biriken kitlenin emeklerini silmek demektir ki bu Zemi için hiç de iyi olmaz. Oradaki kitle öfke kusarak bunu Zemi'nin ileride çıkaracağı her projeye olumsuz yansıtır. Gameforge sunucularının hala açık kalması da şunu gösteriyor ki Zemi, bu zamana kadar bunu düşünmüş olsa da yaşayacağı büyük itibar kaybı sebebiyle fiilen bunu denemeye cesaret etmedi.
Gameforge açısından durum: 4Story The Original'ın Steam'de kötü bir çıkış yapması Gameforge'un işine yarar. Tarafların 2028 yılına kadar sözleşmesi devam ediyor. Gameforge, sözleşme uzatma sürecinde pazarlık kozu olarak bu yaşanan durumları kullanacak ve bazı talepleri olacaktır (yapay zeka ile olası talepler belirlenmiştir, net değildir):
- API Olarak Kısmi Erişim: "Bize oyun içi API aç; sen hilelere müdahale edemiyorsun, biz API üzerinden bu sorunu çözelim."
- Çekirdek Kod Erişimi: "Çekirdek kod kısmına kısmi erişim imkanı ver, oyunun içerisine Anti-Cheat gibi hile önleyici kendi yazılımımızı kuralım."
- Düşük Seviyeli Güncelleme Erişimi: "Oyuna en azından yeni item görünümü, binek, pet gibi kozmetik ürünler yazmamı sağlayacak kısmı aç."
- Kapak Sunucusu Önceliği: "Sözleşmeyi uzatacaksam, Kapak sunucusunda tüm ülkeleri birleştirmeme yardım et. Karakter aktarımı gibi alanların sorunsuz tamamlanmasını sağla. Bunları yapamıyorsan, bu mevcut veri alanının kontrolünü bana ver."
- Avrupa'da Sunucu Hakkı ve Sıfır Rekabet: "Avrupa'da sunucu yönetimi yine benim olur fakat belirli süre için yeni bir oyun çıkarmayacaksın. Yeni çıkaracağın bir oyun olursa, oraya sunduğun güncellemeleri bizim sunucularımıza da verme zorunluluğun var."
Bu talepleri sağlarsa Gameforge, ezici bir üstünlük ile 4Story'yi sürdürülebilir kılabilir.Zemi Interactive açısından durum: Çıkardığı 4Story The Original muhtemelen Ağustos sonuna doğru büyük bir çöküşe geçecek. A/B testleri yaparak elindeki kullanıcıların neler yaptığını analiz etmeye çalışacak ancak tutarsız "para kazan-sunucu kapat" mantığından dolayı açtığı oyun Steam'de sessizliğe gömülerek oyuncular tarafından dışlanacak.
Zemi'nin Steam'de yaptığı bu kötü lansmanın sonuçları ise şunlar:
Zemi için mevcut şartlar değerlendirildiğinde ve yapay zekanın bu tarz şirketlerin yaşadığı sorunlara karşı yaşadığı durumları analiz edip 4story için bir yol haritası çıkardığında çıkan sonuç:
Zemi Interactive'in Muhtemel Anlaşma Şartları: Güç Dengesi Nasıl Değişir?
Zemi Interactive, oyunun geliştiricisi ve marka sahibi olarak Gameforge'a asla tam yetki vermeyecektir. Bu güç dengesinde Zemi'nin neleri kabul edip neleri etmeyeceği, her iki tarafın da kendi çıkarlarını koruma çabasının bir yansıması olacaktır.
Zemi'nin Kabul Edebileceği Şartlar:
Zemi'nin Kabul Etmeyeceği veya Şartlı Kabul Edebileceği Durumlar:
Bu şartlar, Zemi'nin fikri mülkiyetini ve geliştirici yetkisini korurken, Gameforge'a oyunun sürdürülebilirliğini sağlaması için yeterli alanı tanıyan ancak asla tam kontrolü vermeyen bir dengeyi yansıtır.
Bu yazımızda, 4Story oyununun mevcut durumunu, tarafların izlediği yol haritasını ve senelerdir mağdur edilen oyuncuların yaşadığı zorlukları ele aldık.
2022 yılında oyunu bırakmış bir 4Story sevdalısı olarak, bu oyuna bir gün gereken değerin verilmesini tüm kalbimle temenni ediyorum. Oyunculara çok şey borçlusunuz, hem de çok.
Umarım bu analiz, 4Story oynamayı düşünen kişilere bir ışık tutar.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.