Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
139
Cevap
11598
Tıklama
5
Öne Çıkarma
25 Yıldan Sonra Windows'u Komple Bırakıp Linux Kullanmak
S
7 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Uzun ve sıkıcı bir yazı olabilir, sonuç direk son mesajda uzun yıllar severek Windows kullanan biride bırakıp sadece Linux kullanabilir.

İlk kullandığım aslında Ms-dos ama ne doğru düzgün kullandığımı hatırlarım, ne yaptığımı da bilmiyordum zaten zar zor oyun filan açardım flopy diskten, onu saymazsak sırasıyla aşağıdakileri kullandım.
windows 3.1
windows 95 (ilk internetle tanışma zamanım dial up)
windows Me
windows Xp
windows 7
windows 8.1
windows 10

Windows 7 şu ana kadar ki en düzgün Windows sürümü bana göre, Hepsinin kendine göre artıları eksileri var tabi. Mesela Xp üstünde ram kullanımı boşta sadece 90Mb, ve 64bit Xp şuan ki bilgisayarlarla bile çalışabiliyor. (Üreticiler artık yok saydığı için Driver sıkıntısı var). Windows 10 arayüz olarak en iyi Windows arayüzü, ama dayatma politikası ve sistem olarak kötü.

Çok önceleri Linux denemek istesem de hiç bi zaman deneyip kurmak için uğraşmamıştım, yanlış hatırlamıyorsam bundan 10 yıl kadar önce Ubuntu sayesinde ilk kez Linux kurdum bilgisayara, internet üstünden ücretsiz Cd talep etmiştim ve yaklaşık bir ay kadar sonra Hollanda dan baskılı orjinal Ubuntu Cd'si gelmişti.

İlk böyle tanıştım Linux ile ama beğenmedim hoşuma gitmedi bariz bi şekilde yavaştı o zaman ki Windows Xp ile kıyaslanınca, ve hiç bir şey bilmiyordum öğrenmeye de pek niyetim yoktu çokta fazla üstüne düşmedim daha sonra kaldırıp tekrar Windows Xp'ye döndüm. O zamanlar açık kaynak kapalı kaynak çok ilgimi çekmiyordu, zaten istediğim yazılımı kullanıyordum ve sisteme tam hakimdim maceraya gerek yok dedim. Windows üstünde hiç bir zaman Antivirüs kullanmadım ve virüs yemedim hiç bir bilgimi çaldırmadım. Tarayıcı olarak yaklaşık son 20 yıldır sadece Opera kullandım. (Sürekli virüs yiyen saf bir kullanıcı değilim)

Bu bizim Pardus çıkmıştı KDE Arayüzlü olan eski Pardus yıl 2008 filan, bu Pardus'u ciddi ciddi kullanmaya başladım görüntüsü filan hoşuma gitmişti, eskiden çok güzel kendine has özellikleri bile vardı, bir süre tek işletim sistemi olarak sadece Pardus kullandım. Linux ve Kde kaynaklı sorunları vardı ve yavaştı, örneğin müzik dinlerken ikinci bi işlem yaptığımda müzikte bile takılma oluyordu v.s v.s gibi ve sonunda bıkıp kullanmayı bırakmıştım.

Daha sonra 2009 yılında Windows 7 çıktı, 2016 yılına kadar sorunsuz bir şekilde Windows 7 kullandım eski bilgisayarımda, bu arada bazı Linux dağıtımlarını yine denedim, hızlanma olsa bile bu seferde arayüz olarak hiç bir Linux dağıtımını sevemedim, daha fazla uğraşmadan hiç uğraşmadan sildim attım. Windows 7 den son derece memnundum zaten arada merak edip Linux dağıtımları deniyordum.

Ve Final, 2016 yılında şu an kullandığım yeni bilgisayarı aldım. Windows 10 ile geldi, aldığım günden beri ekran kartı sorunları yaşamaya başladım, ben orjinal ekran kartı sürücüsünü yüklüyorum adamlar bana sormadan bunu otomatik olarak güncelleyip yanlış sürücü yüklüyor üstelik bunu arka planda yapıyorlar, ben siliyorum onlar yüklüyor ben siliyorum onlar yüklüyor. Bilgisayarın fanları devamlı çalışıyor yavaşlık kasıntı sıcaklık ne ararsan var. (Sonradan bi şekilde çözdüm ama artık tiksinti geldi soğudum, Windows 10'la kullanıcının izni olmadan kafasına göre iş yapma devri başladı, Windows'u komple bırakma nedenim bu oldu)

Son üç aydır yoğun bir şekilde Linux'u anlamak sorunsuz kullanmak için ve Windows kadar hakim olmak için bilinen bütün Linux sistemleri kullandım, bu arada açık kaynak dünyasının ne kadar güzel bir yer olduğunu anladım, kullandığım programların daha iyilerini açık kaynak olarak buldum araştırınca bulunmayan bir şey yok, zaten devamlı kullandığım programlarda hazır Linux olarak vardı.
Bir çok açık kaynak projenin eksik çevirilerini tamamladım, hiç çevirisi olmayanları Türkçe'ye çevirdim, açık kaynak ve Linux tadını aldım artık. Github en çok girdiğim siteler arasına girdi o derece benimsedim Linux ve açık kaynak olayını.

Hoşuma gitmeyen veya olmasını istediğim her özelliği derinlemesine dalınca çözdüm, 10 sene önce kullandığım hantal Linux yok artık. Gnome arayüzü ile hiç bir Windows sürümünü aramıyorum ne görsel olarak nede performans olarak, Amd sistemimde iki ekran kartımda sorunsuz bir şekilde ek bir şey kurmadan çalışıyor. Steam zaten Linux destekli oyunlara başladı, oyun bağımlısı olmasam da bir çok oyunu Linux üstünde sorunsuzca oynuyorum, hatta Steam sayesinde sadece Windows için çıkmış bazı oyunlarda oynanıyor, test ettim ek bir şey kurmadan direk Steam hallediyor o işi.

Sonuç: Windows 10 yüzünden komple Windows'u bıraktım, diğer Windows sürümlerinde hiç bir zaman sorun yaşamamıştım, sonuçta her şey isteğe bağlıydı eski Windows sürümlerinde. Artık kullanıcıların tamamını beyinsiz olarak görüp herkesi aynı kefeye koydukları için, zorla güncelleme dayatılıyor, zorla antivirüs kullandırılıyor, zorla driver güncelliyorlar, arka planda dönen bir sürü salak salak işlemler v.s derken kuşu kaçırdılar.

Linux üstünde Gnome Arayüzü olmasa Windows'a kesin geri dönerdim, Gnome arayüzü sonrası Windows 10 arayüzü bile çekici gelmiyor artık normalde sadece arayüz olarak Windows 10'u çok beğeniyordum. Modern bir arayüz arıyorsanız Gnome Arayüzlü Linux dağıtımlarını deneyin mutlaka (Fedora başta olmak üzere, Manjaro, Opensuse, Arch Linux) gibi dağıtımlar. (Ubuntu tavsiye etmem, uygulama marketinde bulunan Snapd paketleri yüzünden kısa sürece çöplük olur bilgisayarınız)

Düzeleme: Ubuntu Snapd rezilliği sonrası mecburi konu düzenlemesi. Son üç aydır artık sadece Fedora kullanıyorum.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 15 Mayıs 2019; 2:56:34 >

S
7 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Yazıcılar ile hiç aram yok hiç yazıcım olmadı kullandığım Asus Dsl-n17u Linux işletim sistemli bir modem, bunun içinde direk ağ üstünden yazıcı paylaşma filan gibi şeyler var ama nedir ne değildir kullanıp deneme şansım yok

Skype uygulaması aşırı ram tükettiği için çok gerekmedikçe uygulamasını kullanmıyorum yüklü duruyor sistemde, windows kullanırken de böyleydi.
Ben geneldehttps://web.skype.com/tr/ bunu kullanıyorum, tarayıcı üstünde kullanmak daha güzel oluyor bi sekme uzağımda olmuş oluyor, çoklu oturuma ihtiyacım hiç olmadı ama, basit bir mantıkla tarayıcıda yeni bir gizli sekme açarak ikinci skype oturumu açılabilir. Yada uygulamadan bir oturum tarayıcıdan başka oturum açılabilir.

Uygulama içinde bir eklenti vardı aslında öncedenhttps://clownfish-translator.com/linux.html ama şuan sadece translate kısmı kalmış sanırım, bir çok özelleştirme ve ince ayar geliyordu skype üstüne, ses değiştirmeden görüntü kaydı filan, şuan yok sanırım.

Mail için detaylara boğulup üstüne birde kullanışsız arayüzü olan Thunderbird hiç sevemedim ve kullanmadım, Gnome tarafından geliştirilen Geary Mail ile istediğin kadar mail hesabı ekleyebiliyorsun arayüzü Tıpkı windows 10 da dahili olarak gelen mail uygulaması gibi son derece basit ve kullanışlı. Ayarlardan istersen anlık olarak bildirim ve sürekli çalışmasını seçebilirsin, ben sadece kendim açarsam çalışmasını istedim.

Bir diğer mail uygulaması her türlü detay ve ince ayarın bile incesini yapabildiğin ve arayüzü çokta kötü olmayan Claws Mail var, başka da bilmiyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 30 Ekim 2018; 17:27:32 >


Bu mesajda bahsedilenler: @tosuntosun
T
7 yıl
Yarbay

Bilgisayar ısınmasında hep CPU ve GPU kullanımına odaklanırız fakat gizli bir faktör daha var: RAM kullanımı, özellikle işletim sistem çekirdeğinin RAM kullanımı yüksek ise o bilgisayar her daim ısınmaya mahkumdur. Windows Vista'dan itibaren çekirdek RAM kullanımı cok arttı 1GB 'ı geçti; işte o 1GB'lık rezerve kullanım RAM ve ona giden kısımları sürekli ısıtıyor. Linux kernel 100MB civarı (tahminen) kullandığı için RAM kaynaklı ısınma azdır. Başka bir örnek Mac'lerde 2009 çıkışlı OS X Snow Leopard kernel 150-200MB arası kullanırken, 2011'den itibaren çıkan Lion kernel 400MB+ harcamaya başladı ve bu ısınmayı bariz arttırıyor. Hiç ısınmayan, CPU harcamayan sistem nedir derseniz FreeBSD son sürümü dahi 64MB RAM (!) li bilgisayara kurulabiliyor (Kaynak:https://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/faq/install.html#idp55817928)



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @SerdarS.
T
7 yıl
Yarbay

FreeBSD'ye özel tarayıcı olayı yok; genelde Linux versiyonu olan her tarayıcı FreeBSD'de de bir sekilde kullanılabilir. FreeBSD'de Linux'taki dpkg gibi paket yöneticisine ek olarak kaynağından derleyerek kurma sistemi olan https://wiki2.org/en/FreeBSD_Ports var, o sayede örneğin düşük işlemcili bilgisayarlarda çalışan Midori tarayıcıhttps://www.freebsd.org/cgi/ports.cgi?query=midori&stype=all 'yı kaynağından kurarak deneyebilirsin.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @SerdarS.
G
7 yıl
Yüzbaşı

Dağıtım : Xubuntu 18.10

Masaüstü Xfce

Simge Teması : La Capitaine https://www.gnome-look.org/p/1148695/

Wallpaper :https://wallpapersite.com/creative-graphics/wolf-howling-moon-silhouette-minimal-4k-10919.html

Dock : Plank


Plank kurulumu :


sudo apt-get update

sudo apt-get install plank







< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FAA9DFD80 -- 6 Aralık 2018; 15:14:15 >


Bu mesajda bahsedilenler: @tosuntosun
K
6 yıl
Binbaşı

Ne yalan söyliyim bende de durum aynı ama son windows için aynı şeyi söyleyemem durum tam manasıyla bu:

< Resime gitmek için tıklayın >

Ben de eski sürümler + hafif bir linux dağıtımıyla idare ediyorum mutluyum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
6 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Merhaba hocam kesinlikle değer, zaten amatör biri değil gibisin en azından kullandığın uygulamaların en güncel sürümleri resmi ekip tarafından paketleniyor her zaman elinin altında olur. Kernel, ekran kartı sürücüleri v.s aklına ne gelirse hepsi güncel, ve her zaman güncelleme alıyor. Ubuntu gibi aylarca güncellenmeyen uygulama ve paketlere kalmazsın. Asıl bırakma nedenim bu ve Snapd isimli berbat ötesi yeni paketleme sistemleri ne kadar rezil bir şey olduğunu bilmek istersen:https://forum.donanimhaber.com/ubuntu-bitmistir-topragi-bol-olsun-biterken-baskalarini-da-bitirecek--137396390

Fedora mate dağıtımı varmış:https://spins.fedoraproject.org/tr/mate-compiz/

Fedora 30 sürümleri 15 gün içinde çıkacak şu an son final testleri yapılıyor.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Nickola Tesla
0
6 yıl
Yarbay

Duygusal düşünmeye gerek yok.

Özgür yazılım felsefesinde genel bilinenin aksine özgür bir yazılım ücretsiz olmak zorunda değildir. 2 numaralı özgürlük, bir başkasıyla paylaşma hakkı tanıyor ama ücretsiz dağıtacaksın demiyor. Yani ticari yazılım olarak satılmasına, bağış talep etmesinde engel yoktur.


quote:


“Özgür yazılım”, “ticari olmayan” demek değildir. Özgür bir program, ticari kullanım, ticari geliştirme ve ticari dağıtım için kullanılabilir. Özgür yazılımların ticari geliştirilmeleri artık alışılmadık bir durum değil; artık özgür ticari yazılımlar çok önemlidir. Özgür yazılımın kopylarına sahip olmak için ücret ödemeniz gerekebilir veya kopyaları hiçbir ücret karşılığı olmadan da edinmiş olabilirsiniz. Kopyalara nasıl sahip olduğunuzdan bağımsız olarak, herzaman için yazılımın kopyalama, değiştirme ve hatta kopyalarını satma haklarına sahipsinizdir.https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.tr.html





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0ldskool -- 30 Mayıs 2019; 12:55:1 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @SerdarS.
C
6 yıl
Teğmen

Haksız olduğu anlamına gelmiyor. 8 yıldır linux dünyası ile haşır neşirim bu fragment olayı arttıkça asla windowsun yanına yaklaşamaz. Kişisel olarak hackintosh kullanıyorum, sanırım bundan sonra windowsu birtek fuchsia devirebilir. Onunda nasıl olacağını zamanla göreceğiz.


İşin ikinci komik tarafı ise birşeyler yapmak için wikilerden manpageslerden aramalardan çıkıp bir şekilde kuran, yaptığı bu enterasan başarıdan dolayı kendileriyle gurur duyan varya gerçekten komikler Saçma sapan şeyleri adam akıllı standart sayesinde basit bir seviyeyi indirelebilir fakat nerdeee.

Birisi neden linuxun bu kadar geride kaldığını güzel bir dille açıklamış;http://itvision.altervista.org/why.linux.is.not.ready.for.the.desktop.current.html





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cryptocavern -- 19 Haziran 2019; 10:0:41 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @0ldskool
S
6 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: zn_volkan

Merhaba, i5 460 işlemci, 3 gb ram ve Amd hd 6370 ekran kartlı Ssd'li notebook için bir freeBSD linki paylaşıverir misiniz, sitesinde seçemedim neyi indireceğimi.
Download FreeBSD yazan sarı yere tıklayın FreeBSD 12.1-RELEASE altında amd64 e tıklayın orada FreeBSD-12.1-RELEASE-amd64-dvd1 iso yu indirin


base sistemi yükledikten sonra kde kurmak için sırasıyla


pkg install xorg
pkg install kde5
pkg install kdevelop
pkg install sddm



sysrc dbus_enable=YES
sysrc sddm_enable=YES


pkg install nano

nano /etc/sysctl.conf

net.local.stream.recvspace=65536
net.local.stream.sendspace=65536

reboot

yalnız o bilgisayarın donanımı tam anlamıyla desteklenmeyebilir wifi da sorun çıkarsa ethernet ile kurulum yapın diğer sürücülerde sorun çıkarsa community foruma kaydolup oradan da destek alabilirsiniz





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sturmgewehr44 -- 15 Kasım 2019; 8:33:19 >

V
4 yıl
Yarbay

Waylandı diğer uygulamalar da native olarak kullanmaya başlarlarsa (Xwayland uygulamaları, fractional scaling uygulayınca [framebuffer scaling] blurlu gözüküyor, X11 şu durumda scalingi bile düzgün yapamıyor ve bayağı güvensiz), touchpad gestureları tam olarak getirilirse (scrollingte mesela şöyle bir problem var: https://gitlab.freedesktop.org/libinput/libinput/-/issues/300), Firefox 86 ile Wayland'e pinch to zoom geliyor, Chrome'a da gelmesi lazım, GTK kullanan uygulamalarda touchpad scrollingi problemli: https://gitlab.gnome.org/GNOME/gtk/-/issues/3631, buna da bir çözüm bulunursa geçmemem için bir neden kalmaz diye düşünüyorum. O zamana kadar WSL2 ile devam.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.