Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
139
Cevap
11589
Tıklama
5
Öne Çıkarma
Cevap: 25 Yıldan Sonra Windows'u Komple Bırakıp Linux Kullanmak (3. sayfa)
T
7 yıl
Yarbay

Ubuntu Linux sürümlerinin amiral gemisidir fakat masaüstünde Unity denemeleri felaket oldu. Ubuntu'yu takdir eden biri olarak, Unity'li Ubuntu'yu kurduğum gibi kaldırdım ve Unity içermeyen bir alt versiyonu kurdum cunku hiç ısınamadım, kullanamadım. GNOME bir sekilde klasik, ona dönmeleri iyi oldu. Bu arada Ubuntu 10.10'dan üst versiyonları nerdeyse hiç kullanmadım cunku gerek olmadı. Coğu bilgisayarımda OS X 5, 6, 7 ve 8 kurulu yani ağırlıklı olarak Mac'çiyim. Windows XP ve 7 daha cok laptoplarda kullanıyorum. Windows 7'den yukarsını henüz hiç bir bilgisayarıma kurmadım. Linux 'u en cok Raspberry Pi bilgisayarımda Raspbian olarak kullanıyorum: 256MB RAM (GPU RAM buna dahil, paylaşımlı) Raspberry Pi'de Linux gayet düzgün çalışıyor, fakat bazı programları kaynağından derleyip elle konfigürasyon yaptığımı hatırlatmalıyım örneğin OpenCart isimli e-ticaret uygulamasını çalıştırmak için PHP ve Nginx'i kaynağından derleyip ayarladım veya FTP sunucuyu da 'dpkg install' ile değil, yine kaynağından derleyip kurdum, bu ssayede Rasppi 256MB RAM'i hiç şişmiyor ve CPU hiç ısınmıyor.



Konu sahibi arkadaş, Pardus 2008 versiyonu, kullandığını fakat bariz bi şekilde yavaş olduğunu ve en ufak işlemde bile takılmalar müzikte kesintiler yaşadığını söyledi, onun sebebini de ben söyleyeyim: Pardus en başından beri Gentoo Linux ile üretildi o yüzden binary (CPU'da çalışan makina kodu) olarak en verimli olması mümkün değil zira Gentoo sadece çalışan kod üretir, en verimli kodü üretemez. Yani başka bir deyişle 2005-2011 arasında sıfırdan üretilmiş / bağımsız Linux sürümü olarak tanıtılan Pardus gerçekte öyle değil. PiSi paket yöneticisi sıfırdan geliştirilmiştir fakat o zaten işletim sisteminin bir parçası sayılmaz, işletim sistemi üstünde bir kullanıcı programı kategorisinde.



Linux 'un 1990'larda sunucu pazarında geliştiğini unutmamak gerekli. Linux önce bir sunucu sonra masaüstü sistemi olarak düşünülebilir. Tamam direkt masaüstü olarak da düşünebilirsiniz ve 2010'lardan itibaren Linux 'un masaüstü özellikleri patlayışa geçti ama yine de kökeni sunucu sistemidir. Aslında 100% özgür sistem olduğu için bu şekilde bir ayrım o kadar önemli de değil. Bu ayrımı daha net olarak FreeBSD de görebilirsiniz. FreeBSD kurduğunuzda hiçbir masaüstü kurulmaz,direkt siyah terminal ekranı ile başlarsınız ve masaüstü hangisini istiyorsanız, GNOME, KDE, vs terminal ekranından kurarsınız (belki en son sürümlerinde bu durum değişmiştir)



Cuda paralel program geliştirme sistemi yani CPU'nun tüm cekirdekleri ve GPU'yu bir arada en etkili kullanma sistemi. Hiç kullanmadım fakat wikipedia'dan bakınca tıbbi görüntüleme, akışkanlar mekaniği tasarlama gibi konularda işe yaradığını gösteriyor, wiki'de bahsetmiyor fakat son yıllarda Bitcoin uygulamalarında da kullanılmaya başlandı.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

S
7 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: superpenguen

oyun oynarkem kompozitör kendini kapatıyomu bari, ayrıca laptopta gnome 3 kullanmak biraz garip geldi. boşu boşuna makinanı ısıtırsın o da performansa vurur.
Listedeki oyunları 1080p orta ve full ayarla oynuyorum hiç bi sorun yok. Tam tersine bilgisayar hiç ısınmıyor, ısınmadığı için acaba bişeyler çalışmıyor mu düşündüm ilk başlarda ama her şey aktif ve sorunsuz çalışıyor.

Kullandığım bütün Linux dağıtımların ortak özelliği bilgisayar hiç ısınmıyor, windows kullanırken yoğun bir sıcaklık atardı fan devamlı, ve çok ısınıyordu bilgisayar.

16gm ram
amd apu Gpu r5 + r7 512+4gb ekran kartı
a10 9600p işlemci 3.2 ghz kadar
120 gb ssd

Alet bu, orta halli bir bilgisayar olmasına rağmen müthiş bir performans alıyorum


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
7 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Elimde çok eski 10 yıllık bir mini dizüstü var, Atom işlemcili 1.66ghz 2gb ram 10inç ekran.
Xfce Xubuntu üstünde gayet güzel çalışıyor ama internet tarayıcıları çok fena sömürüyor sistemi ve birden çöpe dönüyor bilgisayar, windowsda da Linux dada durum böyle.
Freebsd deneyeceğim bu minik dizüstü için, Freebsd'ye özel internet tarayıcısı var mı, Firefox yada webkit olmayan kendine has bir tarayıcı


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @revivo72
T
7 yıl
Yarbay

FreeBSD'ye özel tarayıcı olayı yok; genelde Linux versiyonu olan her tarayıcı FreeBSD'de de bir sekilde kullanılabilir. FreeBSD'de Linux'taki dpkg gibi paket yöneticisine ek olarak kaynağından derleyerek kurma sistemi olan https://wiki2.org/en/FreeBSD_Ports var, o sayede örneğin düşük işlemcili bilgisayarlarda çalışan Midori tarayıcıhttps://www.freebsd.org/cgi/ports.cgi?query=midori&stype=all 'yı kaynağından kurarak deneyebilirsin.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @SerdarS.
S
7 yıl
Teğmen

hayır gnu da ne varsa freebsd/gnu da aynıları var. hafif bir browser kullanman lazım aurora gibi


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @SerdarS.
S
7 yıl
Binbaşı

midori kullanın ve lubuntu.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
7 yıl
Yarbay

Windows'ta cok düşük RAM ve CPU harcayan Palemoon tarayıcı var şimdi aklıma geldi.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @SirusBro
S
7 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Freebsd de işe yaramadı önerdiğiniz tarayıcılarıda denedim değişen bişey yok, tüm olay html5 yüzünden oluyor sanırım, sadece Youtube üstünde işe yarayan kalıcı bir çözüm buldum sonunda. Xfce Xubuntu gayet hızlı ve akıcı çalışıyor mini laptop üstünde, bunun yazılım deposunda MiniTube isimli bir uygulama var, Youtube sorununu komple çözdü bu uygulama
720p youtube videoları sorunsuz ve kasıntı olmadan açıyor, çokta kapsamlı özellikler var minik ve eski laptoplarda kesin çözüm bu.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 25 Kasım 2018; 6:34:38 >


Bu mesajda bahsedilenler: @revivo72 , @SirusBro , @superpenguen
L
7 yıl
Binbaşı

Hocam aradığınızı daha derin aramanız gerekmekte armut piş ağzıma düş biraz zor.

Conky hala aktif bir şekilde kullanılıyor. Kurulumu zor bi araç mxlinux çok pratikleştirmişti.

Masaüstü efektleri hala compizde, kde de vs mevcut. Mate bir masa üstü veya xfce kurarsanız compiz kullanabilirsiniz pratik yani.

IDM dediğiniz yönetici diyince aklıma direk Uget geldi deneyin bir isterseniz. Daha iyi olduğuna iddaya girebilirim.

Özelleştirme istiyorsanız uğraşacaksınız hocam. Ben gnome üzerinde o kadar çok yaptım ki gnome ile alakası yok sistemimin ama gayet memnunum görüntüsünden, hızımı alamayıp terminale bile el attım.


Yani sözün özü o ki emin olun şuan çok daha iyi. Eos pantheon masaüstü kullanıyor. Kısır yani evet güzel ama güzelliği ile kalıyor özelliştirmesi yok. Bunu deepin için de söyleyebilirim.

Biraz hayal gücünüzü kullanın. İnanın çok zor değil buyrun size bir ss atayım...< Resime gitmek için tıklayın >

Şimdi isterseniz gnomenin default görüntüsü ile kıyaslayabilirsiniz.

Dediğim gibi emek ve hayal gücü lazım. Ben conky sevmiyorum, ama çok güzel örneklerini de gördüm.

Windowblinds demişsin birde. Abi ekstra yazılım kurmaya bu kadar mı meraklısın? Linuxda aynı şeyi gtk tema değiştirerek yapıyorsun hiç birşeye gerek kalmadan





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi loradona -- 25 Kasım 2018; 19:33:20 >
Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @IBM 5100
T
7 yıl
Yarbay

Aynen. Linux kullanacak kişinin konfigürasyon düzenleme hatta program derleme işlemlerini dahi kendi yapması gerekli. Bu arada screenfetch aracı ilgimi cekti ve benim bilgisayara kurdum, kurulum adımı yukarda sonuç aşağıda:



< Resime gitmek için tıklayın >



gördüğünüz gibi windows ta mini unix sistemim yani MSYS2 var :)



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @loradona
L
7 yıl
Binbaşı

Ahahahahah hayatımda böyle ilginç birşey görmemiştim

Denenilesi birşey




Bu mesajda bahsedilenler: @revivo72
T
7 yıl
Yarbay

Orada "ilk 3-4 günden sonra koşa koşa geri Windows'a geçiyorum artık" dediğiniz için arkadaş öyle yorum yaptı. Bu arada BSD Shell derken Unix Shell yani komut satırı / uçbirim ile karıştırma ihtimali var. BSD Shell 'deki Shell masaüstü tema anlamında kullanılan Shell olmalı.

XDM ise hala ücretsiz SourceForge 'da son sürüm hem Java kaynak kodları hem de binary'leri mevcut.

Her halukarda Linux sadece masaüstü görüntüsü ile değerlendirilemeyecek bir sistem. Masaüstü özelleştirme, işletme sisteminden bağımsız bir ilgi meselesi, bir nevi sanat. Linux ise milyarlarca cihazda sorunsuz çalışmayı başaran bir sistem çekirdeği. Bu cekirdeği başarıyla koşturan yüzlerce Unix paketi ise GNU. Linux ve GNU sayesinde istediğiniz masaüstü oluşturulabilirsiniz GNU/Linux bu konuda herhangi bir engel ve sınırı olmayan bir sistemdir fakat tabi ki bunu yaparken icabında sıfırdan paket dahi derlemeniz bazen haftalarca uğraşmanız gerekebilir. Ancak bir kere uğraşıp öğrendikten sonra istediğiniz yeni bir temayı veya özelliği çok kısa sürede yapabilirsiniz ve bu alanda edinilen tecrübeyi Windows'ta da kullanabilirsiniz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @IBM 5100
R
7 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

Orada "ilk 3-4 günden sonra koşa koşa geri Windows'a geçiyorum artık" dediğiniz için arkadaş öyle yorum yaptı. Bu arada BSD Shell derken Unix Shell yani komut satırı / uçbirim ile karıştırma ihtimali var. BSD Shell 'deki Shell masaüstü tema anlamında kullanılan Shell olmalı.

XDM ise hala ücretsiz SourceForge 'da son sürüm hem Java kaynak kodları hem de binary'leri mevcut.

Her halukarda Linux sadece masaüstü görüntüsü ile değerlendirilemeyecek bir sistem. Masaüstü özelleştirme, işletme sisteminden bağımsız bir ilgi meselesi, bir nevi sanat. Linux ise milyarlarca cihazda sorunsuz çalışmayı başaran bir sistem çekirdeği. Bu cekirdeği başarıyla koşturan yüzlerce Unix paketi ise GNU. Linux ve GNU sayesinde istediğiniz masaüstü oluşturulabilirsiniz GNU/Linux bu konuda herhangi bir engel ve sınırı olmayan bir sistemdir fakat tabi ki bunu yaparken icabında sıfırdan paket dahi derlemeniz bazen haftalarca uğraşmanız gerekebilir. Ancak bir kere uğraşıp öğrendikten sonra istediğiniz yeni bir temayı veya özelliği çok kısa sürede yapabilirsiniz ve bu alanda edinilen tecrübeyi Windows'ta da kullanabilirsiniz.
Xdm bir daha bakayım, yeni sürüm firefox icin eklentisi için guncellenmediginden eski sürüm calismamisti.



Aslında flashgot firefox Quantum ile uyumlu olsa xdm hic ihtiyaç kalmıyor idi.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
7 yıl
Yarbay

XDM masaüstünde çalışan versiyonu olarak güncel. Tarayıcı eklentisi olarak güncellenmemiş olabilir ki tarayıcı eklenti güncellemeleri genelde hep sıkıntıdır. FF'de Abduction adında web sayfasından SS alan bir eklenti vardı, mükemmel çalışıyordu FF 40 ile birilkte çalışmaz oldu ve diger hiçbir eklenti onun yerini tutmadı. Veya efsane Del.icio.us bookmarking eklentisi, o da yok artık. teknoloji gelişiyor falan ama bazı şeyler yok oluyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @IBM 5100
R
7 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

XDM masaüstünde çalışan versiyonu olarak güncel. Tarayıcı eklentisi olarak güncellenmemiş olabilir ki tarayıcı eklenti güncellemeleri genelde hep sıkıntıdır. FF'de Abduction adında web sayfasından SS alan bir eklenti vardı, mükemmel çalışıyordu FF 40 ile birilkte çalışmaz oldu ve diger hiçbir eklenti onun yerini tutmadı. Veya efsane Del.icio.us bookmarking eklentisi, o da yok artık. teknoloji gelişiyor falan ama bazı şeyler yok oluyor.
Firefox Quantum ile tarayıcı eklentileri konusunda revizyona gitti.

Yani sistemi komple değiştirdi.

Google Chrome bir bakinayim, teşekkürler



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
7 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Guest-FAA9DFD80

Bende Xubuntu ya geçtim


< Resime gitmek için tıklayın >
hayırlı olsun
şok şirin ve sade bir ekran hazırlamışsınız.

lütfen bu ekran simge-tema değişimlerinizi içeren paylaşımlarınızı yapınız ki acemi arkadaşlar manuel olarak kurdukları xfce gibi scriptler o yalın halde geldiğinde hayal kırıklığı yaşamasınlar.

live cd den İLK install yaptığımda benim yaşadıklarım aklıma geldikçe.....

arch arch arch


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
7 yıl
Binbaşı

Ben Xubuntuyu bu şekilde kullanıyordum çok rahat oluyor ve ekrana çok fazla yer kalıyordu başlat menüsü solda sağ tarafta araç çubukları vardı ortaya da Conky Manager ı almıştım

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SirusBro -- 8 Aralık 2018; 2:15:54 >

C
6 yıl
Yarbay

arkadaşlar ben de windows 10 dan sıkıldım özellikle arkaplanda bir işlem bir uygulama ya işlemciyi yoruyor ya rami dolduruyor cidden sıkıldım stabil görsel bir şeyler istiyorum sizce linuxa geçsem mi ki?

i5 4200h
8 gb ram
ssd kurulumu ile canımı sıkan kasılmalar ve yavaşlamalar oluyor