Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir, 1 mobil kullanıcı
5546
Cevap
41701
Tıklama
5
Öne Çıkarma
Cevap: 2020 F/P Tatil Fırsatları (48. sayfa)
M
5 yıl
Er

24 Martta MNGTURİZ'den iptal ettirdiğim Amara Prestige Elite otelin para iadesi 17 Nisan tarihinde gerçekleşti.1 hafta önce bankada form doldurup harcama itirazında bulunmuştum.



E
5 yıl
Binbaşı

Duruma söyle bir baktığımda sürecin iktidar tarafından düzgün yönetilmediğini düşünenlerdenim. Misal, geçtiğimiz hafta tüm buyuksehirlerde sokağa çıkma yasağı varken Manisa'da bazı fabrikalar üretimlerine devam etti. Eğer uygulayamayacaksan ilan etmenin bir anlamı yok bana göre.

Ayrıca açıklanan rakamların doğru olmadığını düşünmekle birlikte bu açıklamaların bir sebebinin de turizm sektörünü baltalamamak olduğunu düşünüyorum.

Şu anda tüm dünyada ciddi bir ekonomik kriz bekliyoruz biz üreticiler olarak. Ana sanayi siparişlerinde kumulatif olarak 3 aylık bir duruş var ve bu duruş tüm sektörleri olumsuz etkileyecek. Bu nedenle de turizm su anda iktidarın elindeki tek kurşun. Eğer o kurşun da boşa giderse ülke olarak çok ama çok sıkıntılı bir duruma gireceğimizi söyleyebilirim. Bu süreç bizim gibi berbat ekonomi yönetimi olan ülkeler için işin içinden çıkılmaz bir hal almamıza neden olabilir. O yüzden nacizane görüşüm ne yapıp ne edip otelleri açma yönünde kararlar alacaklardır.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

E
5 yıl
Teğmen

Corona sertfikası çıkardılar iyi güzel de ben gidip o otele virüs kapmayacağımın garantisi var mı? Öyle bir şey olursa tazminat ödeyecekler mi? sanmıyorum. Maksat vatandaş gelsin tatil yapsın, içi rahat olsun. Ama kimse tatil için hayatını tehlikeye atmaz. O işte öyle dezenfektan sıkmayla, sosyal mesafe ile maske ile çözülmez.
Bu sene tatil işi benim için bitti gibi ama illa tatil yapacaksam kiralık villalar var özel havuzlu vs. . En mantıklısı o görünüyor. Evet yemek yapma derdi var. Ama en azından steril ortam. Senden başka kimse yok vs.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egoist84 -- 20 Nisan 2020; 11:49:53 >

O
5 yıl
Onbaşı

Ets 2 günde iade yaptı bazen tatilsepeti ya da jolly den yapıyordum iyi denk gelmiş.

Koronavirüs sertifikasına gelince biz bu otelleri tercih ederken havuzları, aquaparkları ve yemekleri için tercih ediyoruz. 500 kişi aynı havuza dip dibe bir süre tatil yapılabilceğini düşünmüyorum.

Bu sene yazlık ya da villaya gidilir


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
5 yıl
Yarbay

Allah aşkına Seturda kaç tane otel var zaten?



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @ugurrsy
W
5 yıl
Binbaşı

peki ben şöyle sorayım senden aldığı 10 birimden 9 unu otele verdikten sonra geriye kalan 1 ile kendini döndüyorken

burada acente aracı iken, aldığı 1 lerle, müşterimi mağdur etmeyeyim düşüncesi ile kaç müşterisinin, otelin yapmadığını , otel adına yapıp ödeyebilir? Buna kim dayanabilir?

Kaldıki 1618 sayılı Seyahat Acenteleri kanunu ve ticaret hükümleri kapsamında, iş mahkemeye gittiğinde acenteye uygulanan yaptırım yasa ile de çerçevelenmiş durumda. Özetle, iptal, iade durumlarında acente iptal iade durumlarında talebi karşılayamadığı zaman müşterisine oluşturduğu mal ve hizmet faturalarını ibraz edip, müşterisine satış fiyat fturasındaki fark kadar kalanı ödemekle mükelleftir.
yani ancak komisyonu, hizmet bedelini alabilirsin acenteden

x acentenin ödemenin tamamını yapması için senin adına yaptığı otelden iadeyi alması gerekir. ben sadece yine siyaset, politika, eleştirilerine girmeden durum tespiti için yaptım, çünkü TR'de hem acentesi, hemde oteli olan tek bir girişimci var oda zaten turizm bakanı oldu :) onun ödeme yapması kolay. Ha makamı üzerinden eleştiri değilde şöyle bir soru sorabilirim, eğer ETS'nin sahibi aynı zamanda bakan olmasaydı bu kadar kolay iade yaparmıydı? bu muamma

bu arada ETS her iade talebini şaak diye yapıyor diye bir algı oluşmasın, onunda yapamadığı hizmetler var, mesela yurt dışı turları. uçaklı olanlarda mesela sıkıntıda hava yolu uçuştan 74 gün sonra iade verirken oda hava yolunun bu kuralına göre veremiyor, yada paran bende kredi kalsın diyor.

seneye ortalık durulduğunda otele giderken yine para isteyecek dediğinde orada acente olarak yapacak bir şey yok maalesef. Şöyle örnek vereyim, en büyük Turizm fuarı ITB Berlin covid nedeni ile iptal edildiğinde, otellerden iade istedik. Otel dedi ki iade etmem, kredin bende kalsın, önümüzdeki senenin fiyatının farkını öder rezervasyonu kesinleştirirsin dedi. Yani burada gerçekten bu niyeti yaklaşan otel ve bu otel Berlin Messe (fuar alanı) içindeki otel bunu bu yapıyor düşün.

çünkü bir başka mesajımda belirtmiştim, turizmde oluşan her maliyet satış fiyatına direkt etki eder. tedarikçi de dur az kazanayım da yansıtma yapmayayım, yada maliyetlerden sonra %10 değilde % 5 marj koyayım demez maalesef.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @metulen
W
5 yıl
Binbaşı

eleştiri noktası ile tarafsızlığımı görmüşsündür sanırım.

ancak bu noktada belirttiğin noktada ets nin tekelleşme sürecine değilde eleştiriyi bankalara yönlendirebilirim.

her banka her sektöre aynı yaklaşmıyor maalesef, turizme de ek taksitler, düşük vadeler uygulayan bankalar çok az

mesela Axess'in turizme hiç bir artısı yok, aksine lanet okuyorsun.

her ne kadar Koç firması Setur ile ,Marina ile, Dİvan ile kendisi turizm sektörünün bizzat içindeyken, bankası olan YKB turizm sektörüne ödeme, ek taksit, vade gibi kavramlarda bir özelliği yok.

tatil harcamaları için tercih edilecek kartlar, Bonus, Paraf, Maximum ilk akla gelenler, tatil, seyahat harcamalarında bu kartlar avantajlı.

yani bu noktada acenteden ziyade banka ve bankanın turizme olan yaklaşımı önemli. bankacılıkta Turizm Pos'u diye bir kavram var, Turizm şirketlerinde pos işlemlerinde bankalar katı.




Bu mesajda bahsedilenler: @ugurrsy
W
5 yıl
Binbaşı

setur'unda iade de tıkandığı noktalar var.

iade yaptıkları da ETS gibi kendi turizm şirketleri yani Divan otelleri, Marina Oteleri vs.

ama cruise rezerasyonlarında, yurt dışı turlarında, uçaklı yurt içi turlarında yada kendisine ait olmayan otellere yapılan rezlerde yine aracı pozisyonda kaldığına açıklama yapıyor. puan vereyim, seneye kullan, süreci bekleyelim şeklinde

ama dediğin noktada ise atladığın konu şu acenteden rez yaptırmazsa nerden rez yaptırcaksın? booking.com haklı nedenlerden ötürü kapalı.

Otel, hali hazırda asıl görevi olan hizmet vermek durumunda oluduğu için, genellikle oteller satış, pazarlama, reklam kanallarına girmez. hali hazırda bunu yapan acentelerle anlaşır. ve bu rezervasyon yani satış otele yönelmesin diye de walk-in Türkçe'si ile kapı fiyatı verir.

Bu fiyatta müştetiyi caydırmak için her zaman en pahalı acenteden bile daha pahalıdır.

x otelin a acentesinde gecelik ücreti 100 TL'dir, B acentesinde 110 TL^'dir. Otele gidersin, oteli ararsın gecelik 200 TL der sana. benim fiyatım bu, anlaşmalı acenteler var ordan al der.

bunun tabi bir başka detayı daha vardır, x otelinin a acentesi ile yaptığı garanti satışlı anlaşması vardır. A acentesi 100 oda almıştır. oda başına 80 tl den almıştır. 20 tl komisyon koyar.

B acentesi 80 odayu 90 TL'den almıştır. bende 20 TL kazanayım der 110 tl den satar.

ama işin tüketici boyutundaki kişi işin iç yüüznü bilmediği için neden B'den alıp 10 TL fazla ödeyim der.

bak yukardaki de ticaret ve ticaret kanunu. toptan alımda, birim ne kadar artarsa, birim maliyeti o kadar düşer, ona göre marj yaparsın.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ugurrsy
C
5 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: metulen

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
Tam üstüne bastın hocam bir de hangi konuya girsem orda birilerinin moralini bozuyor bu arturito yönetim neden şutlamıyor hoşlarına gidiyor herhalde.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
W
5 yıl
Binbaşı

devlet normal vatandaşın ev kirası konusunda yardımcı olsa, sanırım bu konuda da yardımcı olur.

farklı bir açıdan bakmıyorum, durumun içinde aktif bir turizmci olarak kimseyi savunmadan, iç yüzü, arka planı tamamen farklı dinamiklere sahip bir sektörün, dışarda görülen meblağların çokluğu üzerinden büyük marjlar kazanıldığı sannıyla tamamen farklı düşünceler üzerinden konuşmak ne kadar doğru?

iptal garantisi ile ekstra sözleşme? bir önceki mesajımda yazmıştım, tekrar belirtiyorum, erken rezervasyon (early booking) non-refundable (iptal, iade, değişikliğe kapalı) kategoridir. senin iptal garantisi ile ekstra ödeme dediğin ise simit sigortadır.

yani sen 20 tl ödeyip, satış sözleşmene ek madde eklemiyorsun, sen satış sözleşmesinde belirtmiş olduğum şartlardaki rezervasyonu bu şekilde satın aldığını kabul edip, covid-19 yani geneli salgın, pandemidir, darbe, savaş vs. gibi mücbir sebep kavramlarına karşı mağdur olmamak için nasıl evini, arabanı, cep telefonunu sigortalatıyorsan, rezervasyonunu sigortaltıyorsun.

düz mantıkta, mücbir sebeptesin, otelci ödemiyor, acente ödemiyor, ee sigortanın ödemesi gerekir. sigorta neden ödemiyor? girsin sigorta devreye.

ortada ödeme hırsızlığı yok. devlette tam da senin dediğin gibi yardımcı oldu aha bak böyle oldu
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/04/10/tatil-iadelerine-erteleme-geliyor?tag=donanimtr01-21&ie=utf8&language=tr_tr

erteleme




Bu mesajda bahsedilenler: @Sume
W
5 yıl
Binbaşı

Tamimce, yada grand yazıcının kokusu çıkar? bunu ulusal basında haber yapan basın kanalı olacağını mı sanıyorsun?

bakanın kendi otellerinde çıkardığı personel sayısının 750'ye ulaştığını haber yapabilen oldu mu? Bunu haber yaptığında ehonomi peh iyi idi hani ne oldu derler? en sonunda haberi yaparken de oteli Bakan Ersoy'un değilde, batan kardeşi Murat Ersoy'un olduğu kılıfı ile yaptılar, halbuki, Elexus 2019 eylülünde Mehmet Ersoy'a geçti. Recep Tayyip Erdoğan'a aşığım diyen Tamimce'nin durumunu haber yapabilecek basın mensubu bulabilir misin bakalım.

kendini ifade edemiyorsan bu benim sorunum değil, senin düşüneceğin bir şey, ben nasıl zamanımı ayırıp detayına kadar anlatıyorsam, bir zahmet ne demek istediğini anlatıver.

Setur'a mail attım diyorsun paylaş cevabı bekliyorum, ama eksik atmışsın maili, sadece yurt içi ni değil, yurt dışını da sorsaydın. Hava yolunun uçuş tarihinden 74 gün sonra iadesini gerçekleştireceği noktada siz, hava yolunu beklemden müşteri memnuniyeti kapsamında yapıyor musunuz? diye

Yazıcı'nın kredi aradığı yeni değil, İbrahim Başkan rahmetli olduktan sonra işletme konusunda sıkıntılar yaşıyor zaten.

şöyle söyleyeyim, Grand Yazıcı Otellerinin olduğu yerde 3 tane otel var, 3 üde Koç mülkiyetinde ve Yazıcılara kiradaydı

Grand Yazıcı Club Turban / onun Yanında Grand Yazıcı Grand Mares / onun yanında Grand Yazıcı Marmaris Palace

Grand Yazıcı Grand Mares'in olduğu binayı işletemeyeceği için sözleşme yenilemedi, 3 otel yan yana Marmaris'in krallığını ilan edeceğin noktada ortada bulunan oteli elden çıkarmak zorunda kaldı, Koç'ta Oteli ALman tur operatörü FTI ın Otel markası olan Labranda'ya sattı.

Grand Yazıcı Marmaris Palace'ı ise işletme maliyetleri altında ezildiği için kirasını ödemiş olmasına rağmen, 2 sene kapalı tuttu, tesis resmen personel lojmanı olarak kullanıldı.

Bunları dile getirmeyi bile üfürmek olarak algılıyorsun, sanki Jolly çalışanı yada tatilbudur fanboyu gibi algılıyorsun.

benim ne egom var, nede milleti esir alma gibi bir niyetim.

neyin ne olduğunu bilin diye söylüyorum, yoksa terzi kendi söküğünü dikebilse, benim 800 kusur € param IBIS Berlin Messe Otelde yatmazdı kuzu kuzu.

ITB Berlin'e ziyartetçi değil - bak standW'lı falan katılımcı olarak gidecektik, Fuar iptal oldu, Otel iade etmem, paran bende kalır, ITB yeniden düzenlendiğinde o dönemki fiyat farkını da ödeyerek tekrar rezervasyon yaparsın dedi.

2 koldan saldırdık, holding'in hukuk departmanı- bak anlaşmalı olduğumuz hukuk bürosu demiyorum, holding şirketi olduğumuz için hukuk departmanımız var, o Almanya büro ile hızlı kontak'ta geçip süreç araştırmasına girdi - sonucun olumsuz olacağını bile bile.

diğer taraftan Accor Türkiye ile iletişime geçip, konuyu genel merkeze iletip konuyu çözmek adına - ki buda aslında otelin tutumunu yapmaası gereken şekilde yapmasını beklemek için değil, kendimize ayrıcalık tanıma çabasından başka bir şey olmadığını biliyorduk.

çünkü evet fuar ertelendi, evet ben fuar katılımcısıyım, ama otel senin rezervasyon yapma amacının, tatil, fuar vs. olduğu detayına inmez. o rezervasyonu alır, iptal, iade, değişikliğide rezervasyonunun kuralına göre işlem yapar.

fuar dönemlerinde oteller özel ve yüksek fiyat uygulayabilir, fuar döneminde ki rezervasyonlar, non refundable - non flex kategoridir.

Otel dediki, rezervasyonu fuar için yaptığını ben bilemem ve ilgilendirmez. Berlin'de 2 hava limanı var ve hava sahası açık, Berlin'de sokağa çıkma yasağı yada karantina yok. yaptığın rezervasyon iptal, iade, değişikliğe kapalı. gelmiyorsan yanar ve gelmeme durumu tamamen senin tercihin ama ben bu noktada gelemeeyecek fiziki durum göremiyorken, sırf sen medyada çıkan covid-19 durumunun olumsuz etkilerini görüp, kendi çekincelerinden gelemiyorsan bu seni bağlayan durumdur, ben rezervasyon kuralını uyguluyorum dedi (ITB Berlin 4-8 Mart arası idi - Fuar 28 Şubat'ta iptal edildi)

acente çalışanı olduğun için meslektaş sayılacağımız için şöyle bir kolaylık yapabiliriz dedi, paranı içerde tutarım, ITB Berlin ne zaman yapılırsa o zamanki fiyat revizesini ödeyerek bu rezervasyonu kullanabilirsin dedi, dediği tebliği hukuk departmanı inceledi, Alman Turizm yasalarına göre aykırı durum yok, konuyu adli merciiye taşımak hem zaman, hem maddi hem prestij kaynı olur dedi kabul ettik.

Haa aynı otelde Mart sonu rezervasyonumuz da vardı, Otel onun iadesini çatır çatır yaptı çünkü Mart 15 gibi Berlin kendini kapattı. yani ne karadan, ne havadan, nede demir yolu ile ulaşım imkansız hale gelmiş, sokağa çıkma yasağı gelmişti.

İşte burada olan yada olamayanda budur. eğer merkezi yönetim yada ALmanya gibi eyalet sistemindeki yerel yönetim pandemi gibi bir süreçte önlem için karantina (lockdown) kararı aldığı anda ticaretteki fors majör (Mücbir sebep) kavrramı işlemiş olur. o andan itibaren ticaretteki maddi kayıpların telafisi de kararı alan otoritenin insiyatifine geçer.

Otel 28 Şubat'tan sonra benim iademi hala yapmadı, hala aynı durumda zira 13-15 Mart'a kadar olan sürede ALmanya'da ne eyaletler nede şansölye Merkel, karantina kararı almamıştı. Otelde normal rezervasyon ve ticaret kurallarına göre hareket etmeye devam etti.

ne zaman Merkel karantina deyip, paket açıklamaya başladı, yani otel müşterisine vereceği iadenin zararını devletten alabileceğini gördü ondan sonra en katı kurallı rezervasyonda bile, kural aramaksızın, şart koşmaksızın, tarih vade koymaksızın ödemeye başladı.

Aynı durum İtalya için geçerli. Kaç tane İtalya ve özellikle Milan şehrindeki rezervasyonlarda oteller, Milan şehri karantina altına alınana kadar iade vermiyorum dedi. İtyalyan şirketinin, Türkiye temsilcisi, Milan'a italya merkeze toplantıya gidiyor, kalacağı otel ile şirket arasında kurumsal özel fiyat anlaşması var, yani otel 40 € ise, o firma çalışanına 30 € aralarında böyle bir anlaşma var, 25-28 Şubat rezeevasyonunda şirket covid nedeni ile 24 Şubat'ta seyhatleri durdurma kararı almış. otel, firmanın kararı beni bağlamaz, bana devlet otoritesi oteli kapat demediği, hava limanı ve şehir girişleri kapanmadığı sürece, gelmeyen yolcu kendi korkusundan gelmiyordur, buda beni bağlamaz dedi vermedi.

ÖZeti şu, ne otel, ne acente, ne hava yolu, ne operatör, ne cruise şirketi.

böylesine bir durumda, onlar bile bu durumda çıkacak zararı düşünüp, eğer devlet yardımı alamayacaksa normal ticaret kuralını uygulamaya devam eder, ticaret kuralının üzerinde oluşacak durumlar da fors majör duruma girip zararın devlet tarfından karşılanacağı bu karşılığında, erteleme, öteleme, borç vs ile değil, silme, kaldırma, hibe şeklinde olacağını bildiği için o zaman gerekeni yapar, 2 ülkeden detaylarla vermeye çalıştığım örnekte buydu

erteleme, öteleme, borç vs ile değil, silme, kaldırma, hibe

yukarıdaki kavramlara dikkat et lütfen ve bizim ülkemizdeki mücbir sebep durumunda otoritenin yaptığı hangisi onu bir düşün

böylesine bir ortamda firma alması gereken desteği alamıyorken, sen sadece kendi durumunu düşünüp, o yapıyor, buda yapsın, yıllarca çalıştılar paranın bir tarafına kodular, şimdi de onlar taşın altına elini soksun diyorsun.

o iş öyle kolay değil, sen kendini böyle bir duruma koy bakalım, emeğini, alın terini, rızkını senin elinde olmayan bir durumdan ötürü, etik, doğru, kavramında aslında senin yapmaman gereken yerde yapmaya kalktığını.

asıl soruyu sormadan, devlet nerede demeden yaparmısın bunu?

olay basit, 2 tane firma tröst olmanın verdiği durumda hem oteli, hem operatörlüğü olduğu noktasında, ödeme yükümlülüğünün nispeteen daha kolay olduğu için yapabildiğini yapıyor, yapamayan da oda yapsın niye yapmıyor demek en kolayı.

anlamamak, anlamak istememek, bana ne demek, işin iç dinamiğine girmemek te tercih meselesidir. Ben ödediğime ve alabileceğime bakarım demek, sistemin geneli, çarkları, sistemin operatörü, yöneticisi, otoritesi kim, üzerine düşeni yapıyor mu, yapmıyor mu, kim nerde eksik kalmış, kim görevini yapmamış, neden böyle bir durumda tuttuğuna, yedirdiğine mantığı işliyor, düşünmemekte sadece çıktıyı, girdiye geri çevirme durumunda tek muhattabı dikkate almak ta tabi bir tercih meselesi.

resme geniş perspektiften değil de, seni kilitleyen duruma bakmak - at gözlüğü kullanmakta tercih meselesi.

ben sana genel görünümü sunup, neyin ne olduğunu açıklıyorum, sen bana firma savunucusu, firma karalıyıcısı, üfürükçü diyorsun ya pes yani pes.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ugurrsy
K
5 yıl
Çavuş

Arkadaşlar merhaba,

1 Haziran - 7 Haziran arasında almış olduğum otel rezervasyonunu ETS ile görüşme sağlasam Eylül ayına aynı fiyat ile alma durumları olabilir mi?

Bu şekilde erteleme talebi yapan arkadaşlar var mı?

Yok ise eğer iade istemek zorunda kalacağım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
5 yıl
Yüzbaşı

Jolly grubu bir yerlerden kredi buldu herhalde. Son 3 mesaj da iadelerle alakalı. Çok nadir bir durum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

R
5 yıl
Yarbay

Bende bunu diyorum haftalardır millet bunaldı iyice bu sebebten rez iptal edenlerin çoğu üstüne para koyup tekrar rez yapıcaktır.

Görüşlerime kronik şekilde karşı çıkıp şikayet eden küçük bi azınlık var konuda onlarda rezervasyonlarını tekrarlıcak eminim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi radko -- 23 Nisan 2020; 14:29:47 >

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Mickael Pote
T
5 yıl
Yüzbaşı

Bu sene oteller zor açılır gibi

23 Nisan 2020 Perşembe
Rusya’nın en büyük tur operatörlerinden biri Ağustos’ta yurt dışı tur satışlarına başlıyor
Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), ilk yurt dışı turların en erken 1 Ağustos'ta başlamasının planlandığını belirtti.
Sputnik’in haberine göre ATOR'dan yapılan açıklamada Rusya'nın en büyük tur operatörlerinden biri, dün acentelerine mesaj göndererek 1 Ağustos'tan itibaren yurt dışı turların satışına başlanabileceğini bildirdi. ATOR, Rusya içindeki turların ise 1 Temmuz'dan itibaren başlayabileceği kaydetti.

Kaynak: tourismtoday.net





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi t3ksas -- 23 Nisan 2020; 15:6:22 >

R
5 yıl
Yarbay

İstanbul istatistiğe dahil edilmese oran %90 olurdu net



< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi radko -- 23 Nisan 2020; 15:35:7 >

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

W
5 yıl
Binbaşı

şu anda neyin ne olacağı belli olmadığı ve geçen pazar bakanın açıkladığı sertifikasyon neyi kapsayacak, oteller % kaç kapasite ile çalışacak belli olmadığı fiyatı aşağı yada yukarı oynatmak çok sağlıklı değil.

ama ben olası bir kotasyonlu hizmet senaryosunda olabilcek durumu özetlemek istedim.

otobüse binmek mecburi demişsin anlamadım neyi kastetiğini ancak ben basit bir kotasyon hesaplaması ile otobüs fiyatını belirleyen unsurları açıklamış olayım, aynı formül kendi maliyetleri ile otel, uçak bileti için geçerli olacaktır. zira otelde bir nevi ticari işletme.
istanbul bodrum gidelim 44 kişilik araçla
örnek rakamlarla
araç günlük bedel: 300 TL
yakıt: 1000 tl
sürücü yevmiye:100
muavin yevmiye:50
44 kişilik ikram:50 araç %50 kapasiteye düştüğü için 22 kişi:25

44 kişi de 1500 tl maliyetin var, 44 kişide kişi başı maliyet 34 TL burada örnek şu bu araç 5 kişi de gitse 44 kişi de gitse bunlar sabit gider olacağı için değişmez. bir tek ikram kişi sayısına bağlıdır. o zaman maliyet 1475 tl

şimdi birim maliyeti hesaplaman için sabit giderler kişiye bağlı olmadığı için total kapsiteye bölersin demiştim 34 tl. ama burada %50 kotasyon olduğu için 1475 tl üzerinden 22 ye böldüğünde 67 tl maliyet çıkıyor.

dolayısıyla gördüğün gibi maliyet 2 katına çıkmış oldu.

aynı formülü değişkenlerle (araç bedelini -kira / yakıtı- elektrik su / sürücü & muavini -personel / ikramı - yiyecek içecek) olarak otele uygulayınca eğer otele kapasite kısıtlaması getirirlerse olacağı durumun muhasebesi, gerçekliği bu olacaktır.

ama bir destek, paket açıklanıp, bu paket öteleme, erteleme değilde, kaynak olursa işler değişir

sa




Bu mesajda bahsedilenler: @yirthan
W
5 yıl
Binbaşı

kardeş ya sen TR de yaşamıyorsun, ya trolsün yada 'Ehonomi peh iyi' diyen tayfadasın

elektriğe hane elektriğinde 1 sene de %80 zam geldiğini bilmiyorsun galiba. dahası otelinde senin evin gibi konut elekttiğine tabi değil sanayi elektriği tarifesine girdiklerinden haberin yok.

evindeki su faturalarındaki atık su gideri kalemi, kullandığın su kalemi kadar eş değer, otelin atık su gider kalemini ve sürekli gelen zamlardan da haberin yok

gıda fiyatları her geçen gün artıyor, oteller bundan etkilenmiyor mu, dahası sektörün en iyi otelleri, son dönemdeki gdo, ithal hayvan vs durumlarından ötürü müşterilerine organik tarım ürünü, yerli ve doğal besi hayvan ürünleri almak için yerli ürerici ile çalşırlar, normalde kg. 10 tl olan bir mercimeği, organik pazarda aynı kg 20 tl ye alıyorsun, otelin maliyetini düşünmüyorsun.

zaten trol olduğun elektriğe suya 3 misli zammı gelmiş demenden belli.

yurt dışı ile ilgili olan tek şey kurdur, otelin ithal ürün kullanımında da o ürünün döviz bazındaki fiyatı 3 senede belki %10 artmıştır. ama 3 senede bak bakalım kur ne hale geldi?


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ugurrsy