Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
0
Cevap
829
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Web Hosting Kontrol Panelleri İnceleme ve Karşılaştırma: cPanel, DirectAdmin & Plesk
A
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Arkadaşlar,

Web Hosting Kontrol Panelleri ile ilgili detaylı bir inceleme ve karşılaştırma makalesi hazırladım. Faydalı olacağını düşündüğüm için burada da paylaşmak istiyorum;

Sanal sunucu veya dedicated sunucu kullanan kullanıcıların aklına ilk gelen 3 kontrol paneli vardır; cPanel, Directadmin ve Plesk.

Kontrol panelleri, komut kullanmadan sunucunuzu tüm yönleriyle yönetmenize olanak sağlar. Bu sayede, yeni kullanıcılar ekleyebilir, veritabanlarını yönetebilir, popüler yazılımları yükleyebilir, e-posta yapılandırmalarını gerçekleştirebilir, yedekleme ve geri yükleme gibi birçok işlemi kontrol paneller üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Teknik olarak mümkün olsa bile bir sunucuda kontrol paneli olmadan genel kullanıcıların işlem gerçekleştirmesi ve hatta hosting satmanız olanaksızdır.

Bir kontrol paneli seçerken ana zorluklardan biri de, daha sonra fikir değiştirirseniz aralarındaki farklılıklar nedeniyle taşıma işlemi sizin için zorlu olabilir. Bu nedenle kontrol paneli seçimi yaparken ihtiyaçlarınızı doğru analiz ederek seçim kararını buna göre vermelisiniz.
Bu makalede, farklı hosting kontrol panelleri arasındaki temel farklılıklardan bahsederek bu konuda seçim yapmakta zorlanan kullanıcılar için bir rehber hazırladık.

Arayüze Bakış
Hosting kontrol paneli seçiminizi etkileyebilecek bir faktör de kontrol panel arayüzü ve tasarımı olabilir. Sizin ve kullanıcılarınızın işlemlerini gerçekleştireceği arayüzün basit, anlaşılır ve tüm işlevlere kolay erişilebilir olması pozitif etki yaratacaktır.

İşletim Sistemi Uyumluluğu
Seçeceğiniz kontrol panelinin hangi işletim sistemini desteklediği, uyumlu ve stabil çalıştığı da oldukça önemlidir. Bazı kontrol panelleri hem Linux hem de Windows işletim sistemlerini desteklese de, siz kullanacağınız amaç için uygun bileşenlerin hangileri olduğu ve bunların hangi işletim sistemi ve buna uyumlu kontrol paneli ile optimize çalışacağını belirlemelisiniz. Bu noktada, altta yer alan tabloda cPanel, Maestropanel ve Plesk panel’in hangi işletim sistemlerini desteklediğini görebilirsiniz;
< Resime gitmek için tıklayın >

cPanel
cPanel Hosting Kontrol Paneli, Linux sistemler üzerinde çalışır ve üç platformu destekler. Bunları; CentOS, CloudLinux ve RedHat olarak sıralayabiliriz. Bu sınırlamaya rağmen cPanel, sunucu pazarında oldukça yaygın bir kullanım oranı elde etti. Ancak Windows işletim sistemi tabanlı bir sunucu kullanacaksanız cPanel sizin için doğru bir seçim değil.
Bundan birkaç yıl önce cPanel’in Windows işletim sistemi tabanlı sunucularda da çalışan bir versiyonu olması bekleniyordu. Hatta Enkompass denilen geliştirme aşamasında, piyasaya da sürülmüştü. Ne yazık ki yayınlandığında ilgi görmesine rağmen ilerleyen süreçte kullanım oranı sabit kaldı ve cPanel tarafındaki güncellemeler de durdu. Bu da, 2014 yılında cPanel Windows’un End-Of-Life olarak rafa kaldırılmasına sebep oldu.

Sonuç: Windows sunucu tercih edecekseniz, cPanel kullanamazsınız.

Plesk
cPanel’in aksine, Plesk kontrol paneli Linux’un kendi içerisindeki varyasyonları dahil olmak üzere işletim sistemi konusunda daha fazla çeşitlilik sunuyor. cPanel tarafından desteklenen üç platforma ek olarak; Plesk’i Ubuntu, Debian ve openSUSE üzerinde de çalıştırabilirsiniz.
Bunun dışında Plesk, Windows işletim sistemini de destekliyor. Plesk’in yeni sürümünün yayınlanması ile birlikte Windows Server 2012 R2 kullanmanız öneriliyor. Bu makalede incelediğimiz üç hosting kontrol paneli arasında Windows işletim sistemini destekleyen tek kontrol paneli Plesk’tir. Bu noktada, kullanacağınız işletim sistemi belirleyici nokta olacaktır.

DirectAdmin
cPanel gibi DirectAdmin de sadece Linux işletim sistemlerini destekliyor. Özellikle RedHat, CentOS, FreeBSD ve Debian üzerinde çalışıyor.
Söz konusu hosting kontrol paneli olduğunda Linux sistemler için oldukça geniş bir alternatif yelpazesi mevcutken Windows işletim sistemi kullanımı söz konusu olduğunda ise bu konuda yapabileceğiniz seçim yelpazesi oldukça daralmaktadır.

Detaylı grafikler ve yazının tamamı :http://emindogu.com/web-hosting-kontrol-panelleri-inceleme-ve-karsilastirma-cpanel-directadmin-plesk/



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.