Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
732
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Tıp Hakkında
G
3 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Tıp okuyup doktorluk dışında yönelebilecek neler var araştırma bilim yapmak vs. gibi değer verilen bir alan var mı mesela geçen gün konu dışında biri Almanya'da (burası Türkiye yazmayın) bilim yapıyorum yazmıştı yani tıpın kendi içerisinde bu gibi alanlardan hangileri var merak ediyorum hasta bakmak dışında tıp bilimiyle ilgilenmek gibi. Tıp okuyan birisi illa hastalarla mı ilgilenmek zorunda bilim yapıp bir yerlere gelinebiliyor mu merak ediyorum.
Eğer varsa da imkanları yine doktorluk gibi mi yoksa maddi açıdan sıkıntılı mıdır?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi generation z -- 25 Nisan 2021; 17:29:28 >

A
3 yıl
Binbaşı

her uzmanlık alanında bilim yapabilirsin zaten tıpın kendisi bilim

burdan bak her uzmanın atıf sayısı ve etki değeri
https://turkishtimedergi.com/saglik/tip-bilimine-yon-veren-100-turk//

zaten pubmed, lancet gibi çok önemli tıp makalelerin olduğu siteler var





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 25 Nisan 2021; 19:32:29 >

A
3 yıl
Binbaşı

zaten araştırmacı hekim olursan amerikaya direkt gidilebiliyor

27.30 dakikdan itibaren izle (birkaç dakika)

adama başvuran araştırmacı doktorlardan red alan hiç yok herkesi kabul ediyorlar o kadar güçlü

27:30
Videoyu izlemek için tıklayınız





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 25 Nisan 2021; 19:39:53 >

A
3 yıl
Binbaşı

eğer böyle hedefin varsa daha tıptayken araştrıma yapan ünilere göz atmanı tavsiye ederim, makale çıkaranlar var

https://forum.donanimhaber.com/tip-fakultesinde-okuyup-yayin-makale-arastirma-yapmak-istiyorum-diyenler-gelsin--144599329

uludağ olsun ankara olsun marmara ege ... gibi ünilerde aktif şekilde bu çalışma yürütülüyor


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
3 yıl
Er

Hocam arastirmaci(tip bilimi) olmaya kac yasinda baslanir, iyi bi seviyeye gelmek icin diger bilimsel dallara nazaran ciddi miktarda daha cok emek sarf etmek mi lazim?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Ankaratıplı
A
3 yıl
Binbaşı

asistanlık yılında da başlayabilirsin okul yıllarında da başlayabilirsin

zaten tıp fakültesinde aldığın eğitim zaten bu yönde oluyor hep bilimsel yönden dersler görüyorsun seni okul yetiştiriyor


ama çok okumak gerek




Bu mesajda bahsedilenler: @gerabor
G
3 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

saol bakacağım @Ankaratıplı




Bu mesajda bahsedilenler: @Ankaratıplı
K
3 yıl
Yarbay

Tıpta yapabileceğin 3 türlü şey var:
  • Klinik
  • Temel bilim
  • İkisini destekleyen araştırmalar (metot geliştirme vb.)

Türkiye'de genelde "tıbbi araştırma" deyince klinik araştırmalar anlaşılır genelde. Klinik denen şey doktor-hasta arasında olan etkileşimin bilimi ve buna yönelik araştırmalar oluyor. Kabaca şu tarz hipotezler üzerinde çalışır:
  • X hastalığında Y tedavisinin süresi arttıkça etkinlik artar mı?
  • X hastalığının belirtileri Y bölgesinde dünyanın geri kalanından farklı mı?
  • Marmara bölgesindeki normal solunum fonksiyonu referansları ülkenin geri kalanından farklı mı?
  • X hastalığının teşhisinde yapay zeka kullanımının yeri olabilir mi (tıp dışından araç kullanabilirsin de)
vs.

Temel bilim, bildiğin "sciences" oluyor. Tıp aslen bilim değil disiplindir, tıbbın bilim kısmı burasıdır. Fizyoloji, anatomi, biyokimya, mikrobiyoloji, neuroscience, patoloji gibi şeyler. Hastalıkları vs. "aydınlatan" kısım burası normalde. Aydınlandıktan sonra bir de ilaç falan geliştirilir, sonra da klinikçi doktorlar o ilaçları alıp evir çevir denemeler yaparlar etkinlikleri üzerine. İş doktorun hastasına o ilacı bizzat verip denediği kısma gelene kadar hep "temel bilim"dir. İş doktor-hasta-gözlem üçgenine girince klinik bilim olur. Ayrımları böyle. Metot geliştirme de bu ikisinin kullanabilecekleri prosedürleri, makineleri geliştirmek ve standartları koymak üzerine. Meta-tıp yani biraz. Tıbbın metodunu ve beslendiği bilimlerle olan ilişkisini daha efektif hale getirmeye çalışıyor. Onu şimdilik boşverelim.

TUS kasıp standart klinik bir branş seçeceksen eğer (ortopedi, dahiliye vs.), %99 ihtimalle klinik araştırma yapman beklenir, zaten işin doğası da odur. Normal bir düzende klinik ile uğraşan tıpçı diğerlerine çok dokunmaz. Temel bilim temel bilimcinin işi olur (biyoloji, moleküler biyoloji, genetik, fizik, kimya okuyanlar) ama tıptan çıkıp bu alanların birinde doktora programına girersen sağlık için temel bilim araştırmalarına da katılabilirsin. TUS'ta fizyoloji, biyokimya gibi alanlar seçersen de normalde klinik araştırma yapman beklenir ama temel bilim araştırması yapmaya bir tık daha yakın olursun klinik branşlara kıyasla.

Normalde öğrenci halinle bir bir "akademik makale" yayınlamaman için bir engel yok. Sadece eğer etik kurul onayı isteyen tarzda bir şey yapacaksan (ki bu klinik araştırmaların neredeyse tamamını kapsıyor) gözetmen bir uzman doktor ile birlikte onay alman lazım. Temel bilim yapacaksan farelerle falan yapabilirsin, onlar için de farelerle çalışmayla alakalı bir sertifika var bazı tıp fakülteleri senelik kursunu açar, orada iş öğrenip sertifikasını alır öyle yaparsın çalışmanı. Doktor olduktan sonra pratisyen de olsan yine yayın yapmaman için bir engel yok. Onayını alıp kendi gözlemlerini bilimsel formatta aktardığın sürece yayın vb. yapabilirsin. Meslek olarak araştırmacı olacağım diyorsan üniversite veya özel sektörde tıbbi araştırma yapan bir yer bulman lazım. Bizde özel sektör çok araştırma işlerine girmez, o zor o yüzden biraz, genelde araştırma=devlet diye düşün o yüzden.

Maddi açıdan bir sıkıntısı yok özel sektörde ar-ge için çalışıyorsan sana verebilecekleri minimum para zaten doktor maaşı (vermeseler gider doktor olursun zaten niye onlarla uğraşasın). Devlette çalışıyorsan düşük kalıyor.

Burada anlatmak için çok geniş konu merak edersen mesaj at.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaramazovX -- 30 Nisan 2021; 8:45:18 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.