Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
1
Cevap
1303
Tıklama
0
Öne Çıkarma
BAŞKA BİR LAPTOP UN KABLOSUZ NETİNİ KULLANMAK
S
11 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Merhaba arkadaşlar başlıkta yazdığım gibi
bir laptopla nete girebiliyorum diğer laptopla giremiyorum nedeni ip numarasının yönetici tarafından onaylanması gerekirmiş yöneticiye ulaşmadım(apartdayım)
aklıma şu anda nete girdiğim lapobun internet bağlantısnı diğer laptopla paylaşmak gibi bir şey geldi bu mümkün mü ??





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sokrates099 -- 8 Mart 2013; 19:01:44 >

N
11 yıl
Yarbay

BÖYLE BİR ŞEYİ HİÇ DENEMEDİM VE BİLMİYORUM AMA ŞU YAZI YARDIMCI OLABİLİR [ALINTIDIR]
Internet'i paylaştırmak hiçte zor değil!
Geçen yazılarımızda da belirttiğimiz gibi herhangi bir yerel ağ içinde bulunan bilgisayarların bazı kaynaklarını paylaşması maddi anlamda çok büyük rahatlık sağlar. Bir yerel ağda herhangi bir bilgisayarda bulunan modem'i Internet'e açarak tüm ağınızın Internet'e bağlanmasını sağlayabilirsiniz. Hem de çok kolay bir şekilde.
Şimdi anlatacağım "Internet'i nasıl paylaştırırız?" konusu için bilgisayar ağınızın hazır ve çalışır durumda olduğunu varsayıyorum. İlk hedefimiz olan kolay bir şekilde paylaşımı, proxy olarak nitelendirdiğimiz 3. parti bir yazılım kullanmadan, sadece Windows'un içinde bulunan Internet bağlantı paylaşımı ile gerçekleştireceğim.
Windows 98SE/ME'de Adım Adım ICS ile Internet Paylaşımı
Windows 98SE'den itibaren Microsoft, kendi işletim sisteminin içinde Internet'i kolayca paylaştırabilmemiz için ICS (Internet Connection Sharing) uygulamasını bütün işletim sistemlerine ekledi.
ICS, bir yerel ağda (LAN'da) Internet'e çıkmış olduğunuz bilgisayar üzerinden diğer bilgisayarlara Internet'i paylaştırmak amacıyla kullanılan bir uygulamadır.
Şimdi Internet paylaşımının nasıl yapılacağını görelim.
Modem'in olduğu bilgisayar için gerekli ayarlamalar:
Benim sistemimde WindowsME yüklüydü. Ufak tefek farklılıklar dışında görüntüler Windows98SE ile aynıdır.
İlk önce Denetim Masası – Program Ekle/Kaldır – Windows Kur'a gelerek İletişim şeçeneğini seçip Ayrıntılar'a tıklayın.
< Resime gitmek için tıklayın >
Internet Bağlantı Paylaşımı'nı (ICS'yi) işaretleyip sisteminize yükledikten sonra hemen ardından Ev ağı kurma sihirbazı bağlıyacaktır.Daha sonra ileri dedikten sonra Internet'e bağlanırken kullanmış olduğunuz Modem'i seçeceğiniz kısım geliyor.
< Resime gitmek için tıklayın >
Eğer DialUp ile Internet'e çıkıyorsanız onu, Kablo Net / ADSL kullanıyorsanız bu modemleri bilgisayara bağlamış olduğunuz bağdaştırıcıyı seçeceksiniz. Örneğin ben Internete çıkmak için kullandığım Kablo Modem'in bilgisayarım'a bağlı olduğu ethernet kartını şeçtim.İleri diyerek burayı da geçiyoruz. Bu program, yerel ağa bağlandığımız ethernet kartımız'ın ip numarasını 198.162.0.1, Alt Ağ Maskesi'de 255.255.255.0 olarak sabit yapıyor.
< Resime gitmek için tıklayın >
Internet'i paylaşacağımız diğer bilgisayarlar için gerekli ayarlamaları hızlı bir şekilde yapmak için Ev Ağı Kur disketi'mizi oluşturalım. Bunun için boş tek disket yeterli. Bu işlem bittikten sonra diğer bilgisayarları ayarlamak için oluşturduğunuz disketi çıkarıp bilgisayarınızı baştan başlatın.
Diğer bilgisayarların ayarlanması:
Oluşturduğumuz disketi Internet'e çıkacak diğer bilgisayarlara takarak içindeki programı çalıştırın. Bu disketteki program, sizin elle yapacağınız birtakım şeyleri otomatik yapmasını sağlıyor. Kaldı ki modem olmayan diğer bilgisayarlarda bunlar default olarak çoğu zaman ayarlı oluyor. Şimdi isterseniz biraz Internet paylaşımını talep eden bir ağdaki bilgisayarların ayarlamalarının nasıl olması gerektiğini söyleyelim.
Eğer disketteki uygulamayı çalıştırmadıysanız yapmanız gereken 2 işlem var:
1-) Şimdi'ye kadar, deminden ICS'nin kurulu olduğu bilgisayar hariç hiç sabit ip kullanmadık, ki ICS'nin yapmış olduğu bu işlem Internet'in paylaşılması için program tarafından zorunlu olarak yapılan sabit bir atamadır.
Şuan sadece ICS'nin bağlı olduğu bilgisayar'ın sabit ip numarası var. Diğer bilgisayarlar için sabit bir ip numarası vermiyoruz. Onlar her açıldıklarında DHCP serverdan kendileri 192.168.0. X türevinde bir otomatik ip alacaklar.
Geçen yazımızdan hatırlayacağınız gibi bu işlemi kontrol etmek için Denetim Masasında- Ağ ayarlarına girip Yerel Ağ'a bağlantı kurduğunuz ethernet kartının TCP/IP kısmından özellikleri seçiyorsunuz.
IP adresi kısmına bakacak olursanız eğer otomatik olarak bir IP adresi al seçili ise sorun yok demektir. Eğer sabit bir ip adresi varsa onu "otomatik olarak bir ip adresi al" sekmesini seçerek işlemimizi tamamlıyoruz.
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
2-)Internet explorer'da gerekli olan ayarlamayı yapmanız gerekli. Ayarlama yapacağınız bilgisayara da herhangi IE açarak Araçlar-Internet özellikleri-Bağlantılar'a gelip üst sağda bulunan IE'ınızın Ağ ortamından Internet'e bağlanmanızı sağlamak için gerekli ayarı yapmanızı sağlayan kur sihirbazını çalıştırın.(Bu arada ben IE'nin en son sürümünü yüklemiştim. O yüzden altta ingilizce görünüyor.
< Resime gitmek için tıklayın >
Internet Bağlantı sihirbazı açıldığında aşağıdaki resimde de görülen "Internet bağlantımı kendim kurmak ya da yerel bir ağ (LAN) üzerinden bağlanmak istiyorum" seçeneğini seçip ilerliyoruz.
< Resime gitmek için tıklayın >
Burada da "Bir yerel ağ (LAN) üzerinden bağlanıyorum" seçeneğini seçip ilerliyoruz.
< Resime gitmek için tıklayın >
Sadece "Proxy sucuyu otomatik olarak bul" olduğunu gördükten sonra burayı da geçiyoruz. Bundan sonraki ekranda da "yeni bir mail hesabı istiyor musunuz?" gibilerinden bir soru geliyor; buna hayır diyelim ve geçelim. Karşımıza çıkan en son ekranda ki "son" sekmesini tıkladıktan sonra artık Internet'e yerel ağ üzerinden bağlanabiliriz. (Tabi Modem'in bağlı olduğu bilgisayar şuan Internet'e bağlı ise)
< Resime gitmek için tıklayın >
Windows 2000/XP'de Adım Adım ICS ile Internet Paylaşımı
Windows 2000/XP işletim sisteminde Internet paylaşımı daha da kolay yapılıyor. Şimdi Modem'in bağlı olduğu bilgisayar ve ağdaki diğer bilgisayarların nasıl ayarlanacağına bakalım.
Modem'in olduğu bilgisayar için gerekli ayarlamalar:
Denetim Masası – Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar kısmına gelin. Burada sisteminizdeki kurulu olan Dial up Modem, Ethernet kartları,yada diğer ağlar ile ilgili bağlantıları göreceksiniz.
< Resime gitmek için tıklayın >
Yukarıda görmüş olduğunuz gibi Modem'in olduğu bilgisayarda genelde 2 tane bağlantı bulunuyor. Birincisi diğer bilgisayarlarla olan ağ bağlantısı, ikincisi de DialUp yada Internet'e çıkmak için kullanmış olduğunuz diğer bağlantı türlerinin bilgisayarınızda kurmuş olduğu bağlantılar. Örneğin yukarıda benim bilgisayarımdaki Kablo Modem'in bağlantısını ve diğer bilgisayarlarla olan network bağlantısını görüyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey DialUp yada Kablo Modem bağlantınızın özelliklerine girip paylaşım kısmından "Bu bağlantı için Internet Bağlantı Paylaşımı'nı etkinleştir" seçeneğini işaretleyip tamam demek.
< Resime gitmek için tıklayın >
Tamam dedikten sonra ekrana bir uyarı mesajı geliyor. Yerel ağ bağdaştırıcınızın yani Ağ'a erişirken kullanmış oldunuz ethernet kartınızın IP adresi 192.168.0.1 olarak sabit olmak kaydıyla değiştiriliyor.Uyarıda şunu söylemeyi de ihmal etmiyor: "Diğer bilgisayarların otomatik IP adresi almak üzere ayarlanmanız gerekiyor".
< Resime gitmek için tıklayın >
Bazen karşılaşılan sorunlardan biri de ethernet kartlarının hangisinde Modem'in bağlı olduğunu karıştıran kullanıcılar bazen burada karışıklık yaşayabiliyorlar. Nedeni ise paylaşıma açarken Kablo Modem'in yerine, LAN bağlantısını paylaşıma açmaktır. Çünkü bu seferde sabit IP, Modem'in olduğu bağlantıya verilecektir.Kablo Modem'e sabit IP verilince de ağınızdaki diğer kullanıcıları bırakın siz bile Internet'e çıkamazsınız.
Evet, Windows 2000/XP 'de ICS ile Internet paylaşımı bu kadar kolay sadece yapmanız gereken Modeminizi paylaşıma açmak. Diğer kullanıcılarda yapılan ayarlamaları anlatmıyorum çünkü daha önceden Win98/ME'de "diğer bilgisayarların ayarlanması" kısmında anlattığım 1. ve 2. adımın aynısını diğer bilgisayarlara burada da uyguluyorsunuz.

İşte ICS ile Internet paylaşımını hem kolay hem de sorunsuz bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz. Eğer diğer bilgisayarlara Internet erişimi verirken bazı kısıtlamalar getirecekseniz. O zaman proxy kurmanız gerekecek. Böylelikle diğer bilgisayarlara da birer sabit IP verebilirsiniz.Ancak şunu belirtmeleyim ki ICS her ne kadar yönetimsel açısından hiç bir şey yapamasa da (kısıtlamalar,Log tutma vs.) hiç bir yere bağlanmama sorunu da yaşamassınız.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.