Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
48
Cevap
11275
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Pfsense ile Ofis içi Ağ Düzeni ve Yönetimi Hk.
D
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Arkadaşlar merhaba, birkaç gün içinde ofis içindeki mevcut internet düzenini komple elden geçirmeyi düşünüyorum.

TTNET'in AKK saçmalığını uygulamaya koyması, sınırsız trafik vadeden hiçbir VDSL paketi sunmaması, AKK kotasının bize yetmemesi ve bulunduğumuz yere SOL Fiber gelmesi nedeniyle değişikliğe gitme kararı aldım.

SOL'dan 199TL'ye 20/5 propaket alıp onun üzerinden gitmeyi düşünüyorum. Ayrıca yedek hat olarak 2MBit sınırsız veya 8Mbit net limitsiz bir ADSL aboneliğine devam etmek istiyorum.

P4 2.4GHz, 512MB ramlı hazır bir sunucuya pfsense kurarak bu işin üstesinden gelebiliriz sanırım.

Sunucuda 1 adet onboard ethernet kartı + 3 adet PCI yuvası var. Aklımdaki donanımsal yapı şu :

PCI Slot 1 : Gigabit Ethernet Kartı - WAN1 - SOL Fiber - Ofise superonline bina switchinden gelecek olan ethernet kablosunu doğrudan bu slota girip, SOL'un vereceği ev içi router'ın MAC adresini klonlamak ve PPPoE oturumunu pfsense üzerinde yapmak. Bu sayede SOLun vereceği routeri hiç kullanmayıp neti doğrudan makineye girmek istiyorum.

PCI Slot 2 : Gigabit Ethernet Kartı - WAN2 - TTNET ADSL - Ofise gelen telefon hattına bağlı olan bir ADSL modemi, Bridge moda alıp, modemin 1 nolu ethernet çıkışından makineye bu arayüz vasıtası ile bağlanıp, pfsense vasıtası ile PPPoE oturumunu yapmak. Bu hat sürekli bağlı olacak ancak yedek olarak kullanılacak, Load Balance değil Failover olarak kullanılacak. SOL Fiber herhangi bir nedenle kesilirse, ADSL üzerinden geçici bağlantı yapılacak.

PCI Slot 3 : Kablosuz Ethernet Kartı - WLAN - Bu arayüze PCI bir wireless ethernet kartı takıp, ofis içine yapılacak yayını doğrudan sunucudan yapmak istiyorum. Tekrar bir Access Point masrafına girmek istemiyorum.

Onboard Ethernet : LAN - Bu arayüz de tıpkı WLAN gibi, LAN'a açılmak amaçlı kullanılacak. IP telefonlar ve güvenlik kameralarının toplandığı switche bağlanacak.
Bu sayede ofiste hem kablolu hem kablosuz olarak internet yayını yapılacak, kablosuz ve kablolu tüm cihazlar aynı yerel ağda olacak.




Aklıma gelen sorular:

1- WLAN kartı ile onboard ethernet kartı LAN arabirimi adına çalışacaklar, her ikisinin de aynı ağda olmasını istiyorum, farklı birer LAN olmasını istemiyorum.
Bunun için de VLAN oluştururken hem LAN olarak kullanacağım ethernet kartını hem de WLAN kartını ortak tutmam yeterli midir?

2- Pfsense wireless olarak dağıtım yapar mı acaba? WLAN kartını tanıyıp, istediğim wireless kanalında, WPA2-PSK şifrelemeli olarak LAN'a açılabilir mi?
Bunu yapabilirse eğer; pci wireless kartın yayımcı olarak gücü yeterli olur mu? Tipik bir adsl modemin yayın gücüne ulaşabilir miyiz?
Şu 2 linkteki ürünlerden hangisini tavsiye edersiniz?

http://www.netsiparis.com/detay/13221067010/DN-7046-1-DIGITUS-WIRELESS--KABLOSUZ--LAN-150-MBIT-PCI-KART--32-BIT--IEEE-802-11N--RALINK-3060-CIPSET--1T-1R-ANTEN

http://www.exa.com.tr/tplink/kablosuz_urunler/tplink_tpwn951n-385-10226.html

3-Pfsense ile aynı zamanda dns proxy ve transparan cache proxy gibi hizmetler çalıştırabilir miyiz?
Dns proxy ile özellikle sık kullandığımız sitelere hızlı bağlantı kurmak istiyorum, etkin olarak çalıştırabilirsek gözle görülür fark yaratacağına inanıyorum.

Ayrıca, transparan cache proxy ile de internet trafiğini azaltmayı ve webdeki surf hızında bir miktar artış tahmin ediyorum, yine sık kullandığımız siteler için düşünüyorum özellikle.

4- Layer7 tabanlı trafik şekillendirme - kısıtlama da yapabiliyoruz bildiğim kadarıyla. Bazı hizmetlere öncelik tanımak ve bazılarının da interneti tamamen sömürmesini engellemek istiyorum. Qos konusunda performansı nasıldır?

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Özellikle pfsense kullanan ve bu konuda bilgili arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var.

Teşekkür ederim şimdiden.

EKLEME: Sistemin son halini çizdim, önümüzdeki hafta kuruluma başlıyorum inşallah.

< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

E
12 yıl
Yarbay

Pfsense uzerine wifi kart takip yayin yapabilirsiniz teknik olarak mumkun fakat production ortaminda pek denemedim zira saglıklı olabileceginide dusunmuyorum..ama yapılmaz degil yapılır bir sekilde..

Anladigim kadari ile basit olarak 2 wan + 1 lan sana yeterli olcak....yani cizdigin yapıda 2 lan gorunuyor...farklı lan interface lerini zaten aynı subnete alamassin..

onerim soyle olacaktir...Eger butun clientlerin aynı subnette olmasinda bir sakınca yoksa tek lan ile bu yapıyı kurmandir..Fakat L2 seviyesinde yonetilebilir bir switchin varsa vlan database ini pfsense tarafinda tutup lan a bakan portu trunk yapıp farklı networkler olusturarakta ilerleyebilirsin..Tabi kenar switchlerdende gereken vlan konfigurasyonunu yapabilmen sarti ile...Vlan secenegini simdilik es geciyorum...

Toplamda 3 interface (2 wan+1 Lan) ile yap bu işi..Wan tarafini ister ppoe yap istersen routing modda yap sana kalmis birsey..Emin ol ppoe cekmek sanildigi kadar aman aman bir performans vermiyor yaptıgım testlerde....Eger ppoe moda cekmessen modemlerin uzerinde ne varsa kapat fw,qos,dhcp vs vs vs servislerinin hepsini durdur...bırak NAT ı modemin yapsın hic bir sakinca yok..Sanildiginin aksinede PPOE moda cekmekle arasinda performans farkı soz konusu degildir..zaten modem bu durumda sadece 1 ip den gelen istekleri natlayacak geri kalan butun olay pfsense tarafinda donecek..(simdi bu konuda ziplayan cok olacak "PPOE moda cek performanslı calisir" "modemin ucar yoksa" "siser" gibi cahilce yorumlar gelebilir)

PPOE konusunda kısaca bahsetmek gerekirse production ortaminda 500 clientin baglı oldugu sistemde 50mbit+50mbit interneti karsilayan 2 adet vlds2 modem test icin hem PPOE modda hemde bridge modda denendi. Uzanca bir sure yaptıgım testler neticesinde her iki moddada halk deyimi ile "patla" "catlama" "sisme" "yanma" "kilitleme" gibi sehir efsanelerine rastlamadim..Zira bridge mod un kullanılma amaci cok farklıdır...oda baska bir konu baska bir zaman deginiriz..

Konuya donecek olursak iki wan hattını ister load balance-failover auto yap, istersen manuel olarak kendi tercihine bırak istersen agindaki istedigin ip aralıgını wan1 den istedigin baska bir ip aralıgını wan2 den gonder.Secim ihtiyaclarına gore tamamen senin...
Onerim bu isi manuel yapman olacaktir..zaten ofiste internet gittigi zaman girer pfsense a default route u wan2 ye cevirirsin biter..ama yok illa otomatik olacak diyorsanda bir failover kurali eklersin olur biter..

Pfsense uzerinde defaultta proxy hizmeti "default wan" tarafinda hizmet verir yani 2 wan da hizmet vermez..yani Proxy servisini calistirdigin zaman butun isteklerin WAN1 tarafina gider(default wan oldugunu varsayıyorum) eger sen isteklerin her iki wan a yonlendirilmesini istiyorsan bir takim konfigurasyonlar yapman gerekiyor..İhtiyac halinde gonderirim konfigurasyonları..Ama boyle birseye ihtiyacin olmayacak zaten kullanıcılari tek wandan cıkarmak istedigin icin gerek kalmayacak..

LAN kısmına gelecek olursak networkunu tek subnet uzerinde birlestirirsin atiyorum 172.16.1.0/24 networku...Butun kullanıcıların bu networke dahil olur..Pfsense uzerinde Dhcp,proxy,QoS,kullanıcı bazlı bandgenisligi+Firewall+antivirüs+IPS+IDS+antispam+L7 filtreleme gibi servisleri konfigure eder ihtiyaclarına gore isine yarayacagini dusundugun servisleri calistirabilirsin..Hatta 802.1x bile yaparsin..

Wlan olayinida pfsense uzerinde kablosuz kart takarak degilde ucuz yollu bir access point ile cozmeni siddetle tavsiye ederim..Pfsense uzerine wlan karti takip bu isi yapmak,yapmaya ugrasmak gereksiz bir fanteziden oteye gidemez..

Pfsense konusunda en cok dikkat etmen gereken donanim ethernet kartlarındır...Calistiracagin servislere gore ethernet kartını iyi secmelisin..yani 2-3 dolarlık ethernet kartları ile bu isi yapamassin...onerebilecegim bir kac chipset var pfsense de daha dogrusu freebsd uzerinde sorunsuz calisan..onlarıda istersen PM den bildiririm..DNS proxy internet hızında bir fark yaratmaz sadece dns isteklerini belirli bir surede cache de tutarak tekrar sorgulamaz,budur yani...Web proxy senin internetini bir nebze hizlandırır..Hızdan kasit cache leyebildigi veri miktarıdır..Gunumuzde Web proxy artık cache leme icin kullanılmıyor zira su an web sayfaların hepsi dinamik static olan sayfalar yok..Ama web dısında mesala windows update lerini ya da bunun gibi paketleri cache leyebilirsin..hatta youtube gibi video streaming yapan trafikleride cache leyebilirsin..sana kalmis..ya da sadece internet uzerinden indirilen .exe .rar .iso vb. dosya uzantılarınıda cacheleyebilirsin..Zaten web proxy ile birlikte muazzam nitelikte url loglarina sahip olacaksin.bunlarıda 5651 yasasi cercevesinde dhcp ic dagitim logları ile birlikte openssl ile imzalayip saklayabilirsin..orasida baska bir konu..

Pfsense ile L7 duzeyinde trafik sekillendirme yapabilirsin ya da port bazli bir kaynak hedef mantıgında da bir sekillendirme yapabiirsin..Sana kalmis..İhtiyaclarını kesin olarak iyi belirleyip ona gore bir konfigurasyon cıkarılabilir.

Pfsense bir router dagıtımı oldugu icin L7 tarafinda orta duzeyde yetenege sahiptir..Eger L7 filtreleme senin icin cok onemli ise bu is icin pfsense altinda calisan lan interface ine bridge olarak yerlestirilmis baska bir dagıtım oneririm..ama senin ihtiyaclarına baglı belki pfsense uzerindeki L7 yetenegi sana yetebilir..

Kullanıcı sayını bilmiyorum ama Pfsense uzerinde Proxy calistiracaksan saglam bir diske+ en az 1Gb ram a ihtiyacin olcak..





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ENIGMA -- 21 Mart 2012; 0:48:53 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
12 yıl
Yarbay

10-30 kullanicili sistemde modemi bridge moda almadan calistirmak sorun olmaz ama 50+ sistemlerde ates gibi ısınıp sisen airties modemi test ettim. Sisme olmasa bile response time uzuyor. Monitoring ettigimde gelen request sayisi ve packet boyutlarini birebir etkiliyor bu durum. Basit modem yani MİMO destekli sağlam bir modem olsa hadi neyse ... Benim nacizane tavsiyem bridge moda alinmasi yonundedir.



D
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Evet hocam 2 WAN + 1 LAN olacak sistem, ama ben AP yerine PCI Wireless kartı kullanmayı düşünüyorum ama AP de olur benim için farketmez.

Tavsiyeniz üzerine LAN arayüzünü doğrudan switche bağlayıp, o switch üzerinden de bir AP bağayıp kablosuz yayın yaparım.

PPPoE oturumlarını pfsense ile yapma nedenim performans artışı veya modem şişmesi vs gibi şeyler değil aslında, WAN IP'yi doğrudan pfsense ile almak istiyorum, DDNS vs gibi hizmetlerin daha düzgün çalışması için.

DNS proxy ve Cache proxy konusunda da aşırı bir beklentim yok ama elimde imkan varken kullanmak isterim bu hizmetleri, sık kullandığımız sitelerin dns kaydını tutsa yeter zaten az çok faydasını görürüz herhalde.

DHCP Qos vs gibi bahsettiğiniz hizmetleri de komple bi gözden geçiririm bakalım neler yapabiliriz.

Ethernet kartı olarak gigabit uyumlu, realtek çipsetli birşey düşünüyorum, zaten üst seviye ethernet kartları pahalıya gelir.
Digitus'un veya Edimax'ın ethernet kartları var 25-30TL falan, tavsiye eder misiniz? Veya uygun fiyatlı alternatifler var mı?
http://www.hepsiburada.com/Liste/digitus-101001000-mbps-gigabit-pci-ethernet-karti-dn-1011-1/productDetails.aspx?productId=bd98019&categoryId=119#Gorseller
Veya Intel'in falan uygun fiyatlı ethernet kartları mevcut mu?

Bu arada WAN trafiğimiz zaten 20MBit olacak, ilerde bir artış olsa bile çok uçuk rakamlara çıkmayız. Yerel ağda da 20-25 adet bilgisayar var.

Ayrıca, switch olarak da şu ürünlerden birini düşünüyorum :
http://www.exa.com.tr/zyxel/switchler/zyxel_es110024-387-15570.html
http://www.exa.com.tr/hp/switchler/hp_j9663a-387-15748.html

HP'yi gözüme kestirdim ama fiyatlar dengesiz, kimi sitelerde 230TL'ye kadar varken, kimi sitelerde aynı ürün 400TL civarı seyrediyor.

Ürünlerin temini ile ilgili size PM attım, müsait olduğunuzda yanıtlar mısınız?



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
12 yıl
Yarbay

HP J9663A V1410 serisi işini görür tercihini bundan yana yapabilirsin..artık nerde ucuz ise ordan alirsin =)....Ethernet olarak en azindan TP-LINK RTL8169 chipsetlerini tercih edebilirsin..10 dolar civaridir fiyatı...Ama intelin giris serviyesi desktop gigabit ethernet kartlarınıda tercih edebilirsin onlarda 40 50 dolar civaridir..artık tercih senin...

PPOE konusunda da performanstan ziyade soylediginiz gibi ozel bazi nedenlerle kullanılıyor zaten...PPOE alip wan ip adresini pfsense tarafinda gorebilirsiniz..

@Kumandan modemin sorunlu olabilir...normal modda da buyuk ihtimal o modem duzgun calismiyordur ya da performans vermiyordur....Biz bu konuda guncel olan bir cok modemi denedik...Hemde ciddi yük altında..Fakat dedigim gibi modem uzerindeki butun servisler kapatilmali sadece NAT yapmalı..Zaten teknik olarak tek ip adresini natlayacagi NAT tablosuda sismemis oluyor daha dogrusu yaptıgı islem yapılan islem PAT.Durum aslında soyle oluyor 10 farklı ip yi 256 farklı porta PAT lıyorsa bizim senaryomuzda 1 ip yi 1024 porta farklı porta PAT lıyor..yani hedef sabit değişken degil..Herneyse biz konuda ciddi arastirmalar yaptık bir farkını goremedik..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
12 yıl
Teğmen

mrblar intel ethernet kartı hiçbiryerde bulamıyorum
burada ladox varhttp://www.sistembilisim.com/detay.asp?kod=NE120LDX00&sayfa=detay pfsense için uygunmudur yada
tp linlk8189 yada inteli bulabileceğim bir yer önerebilirmisiniz


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: alcan01

mrblar intel ethernet kartı hiçbiryerde bulamıyorum
burada ladox varhttp://www.sistembilisim.com/detay.asp?kod=NE120LDX00&sayfa=detay pfsense için uygunmudur yada
tp linlk8189 yada inteli bulabileceğim bir yer önerebilirmisiniz

http://www.erenbilgiislem.com/index.php?menu=100&kategori=48

Intel ethernet kartları şu firmanın listesinde görünüyor hocam.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
12 yıl
Teğmen

N
12 yıl
Teğmen

Intel® PRO/1000 GT Desktop Adapter
Intel PWLA8391GT, PRO/1000 GT, desktop gigabit ethernet kartı, 32 bit pci
http://www.erenbilgiislem.com/index.php?menu=100&kategori=48
buradan siparriş ettim umarım bi sorun çıkmaz
101 tl tanesi .s.s 2 adet aldım
yolda bulsam driverını kim bulacak salla derim atarım ya .s.s. :)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nedense0101 -- 22 Mart 2012; 18:25:42 >

K
12 yıl
Yarbay

Kartlari server anakartinda kullanacaksiniz umarim , 32 bit ... ?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
N
12 yıl
Teğmen

ONU hiç söyleyen olmadı .s.s.s normal core 2 quad gigabyte ankartta çalışmaz mı ?

elimdeki anakartlar birisi
asus m4a88td-m evo /usb 3.0
diğeri
gigabyte intel 4 series yada 6 series olması lazım
çalışmazmı ?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nedense0101 -- 23 Mart 2012; 14:59:57 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
12 yıl
Teğmen

az önce sitelerden baktım özellikerlinde ikisndede 32 bit pci yazıyordu umarım çalışır





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nedense0101 -- 23 Mart 2012; 15:12:21 >

D
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Kumandan

Kartlari server anakartinda kullanacaksiniz umarim , 32 bit ... ?

Server anakartları PCI-X yani 64bit değil miydi hocam? Linkteki ürün 32bit PCI olması lazım, masaüstü anakartlarda sorunsuz çalışmalı.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
T
12 yıl
Yarbay

gümrük malı bir intel server board gördüm satışta. fiyatı 500 TL idi ve çok kalın geldiği için özelliklerine bakmak için modeli nedir almadım bile. kısaca 64 biti bile sorgulayamadım. bir de konu yanlış yerde. teknik yardım istendiği için konunun teknik destek bölümünde olması gerekirdi. son olarak p pfsense' nin önüne bir dual wan router koysak nasıl olur acaba ben de bunu merak ettim.


Bu mesaja 3 cevap geldi.
D
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: The souls migration

gümrük malı bir intel server board gördüm satışta. fiyatı 500 TL idi ve çok kalın geldiği için özelliklerine bakmak için modeli nedir almadım bile. kısaca 64 biti bile sorgulayamadım. bir de konu yanlış yerde. teknik yardım istendiği için konunun teknik destek bölümünde olması gerekirdi. son olarak p pfsense' nin önüne bir dual wan router koysak nasıl olur acaba ben de bunu merak ettim.

Şikayet edin yanlış yerdeyse taşısınlar o zaman. Engelleyen yok. Sırf laf olsun diye cümle kuruyorsunuz başka bişey değil.

Şirket içi ağ ile ilgili bir proje üzerinde tartışıyoruz burda, gidin geyiğinizi başka yerde yapın.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
12 yıl
Yarbay

bana pfsense' yi öğret desen sana bu saatden sonra zırnık koklatmam. mesajıma iyi bak, niye üzerine alınıyorsun. esas sen bu mesajınla geyik yapmış oluyorsun. bir delikanlı yönetici yok mu şuna bakın, teknik yardım istiyor konu network bölümünde. yalansa yalan de bari 13bin küsür posta böyle mesaj yakışıyor sana.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: The souls migration

bana pfsense' yi öğret desen sana bu saatden sonra zırnık koklatmam. mesajıma iyi bak, niye üzerine alınıyorsun. esas sen bu mesajınla geyik yapmış oluyorsun. bir delikanlı yönetici yok mu şuna bakın, teknik yardım istiyor konu network bölümünde. yalansa yalan de bari 13bin küsür posta böyle mesaj yakışıyor sana.

Sizden gelecek bilgi bana uzak olsun. Gidin başkalarıyla paylaşın bilginizi.
Sağolsun bilgili ve ilgili arkadaşlar elinden geldiğince yardım ettiler ve kararsızlığımı giderdiler.

Ayrıca, üzerime alınırım tabii konuyu açan benim. Gelip konuma bu konu kuraldışı-yanlış yerde dersiniz bana cevap hakkı doğar.

Lafımın arkasındayım, konuyu şikayet edin, ben müdahale etmiycem. Bakalım kuraldışı ise taşısınlar ben razıyım.

Pardon ama, sizin amacınız üzüm yemek falan değil, bağcıyı dövmek olduğu için, saldırdınız tabii dayanamadınız.

Üstelik saçmalıyorsunuz. Network bölümü varken teknik yardım bölümüne açmak mantıksızdır böyle bir konuyu.
Çünkü yeri yurdu burasıdır. Doğrudan network sistemleriyle ilgili, network alanı için özel yazılmış bir yazılım ve network donanımları ile ilgili birşeyler tartışıyoruz.

VLAN, PPPoE, Proxy, Qos, DHCP, Routing, Bridging, Firewall gibi kavramların yeri Network bölümüdür, teknik yardım değil.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

A
12 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: The souls migration

gümrük malı bir intel server board gördüm satışta. fiyatı 500 TL idi ve çok kalın geldiği için özelliklerine bakmak için modeli nedir almadım bile. kısaca 64 biti bile sorgulayamadım. bir de konu yanlış yerde. teknik yardım istendiği için konunun teknik destek bölümünde olması gerekirdi. son olarak p pfsense' nin önüne bir dual wan router koysak nasıl olur acaba ben de bunu merak ettim.

Router'in onune Router koymandaki amac nedir?
Pfsense zaten takabildigin kadar ethernet interface destekliyor.



A
12 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: The souls migration

gümrük malı bir intel server board gördüm satışta. fiyatı 500 TL idi ve çok kalın geldiği için özelliklerine bakmak için modeli nedir almadım bile. kısaca 64 biti bile sorgulayamadım. bir de konu yanlış yerde. teknik yardım istendiği için konunun teknik destek bölümünde olması gerekirdi. son olarak p pfsense' nin önüne bir dual wan router koysak nasıl olur acaba ben de bunu merak ettim.

Teknik bir yardım. Aynı zamanda Network ile ilgili. Böyle olunca bu tip bir konuyu 2 bölümden birine açmak kişinin insiyatifine kalır. Gören de Network bölümünde müzik konusu açtı sanır.



K
12 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Diablo

quote:

Orijinalden alıntı: Kumandan

Kartlari server anakartinda kullanacaksiniz umarim , 32 bit ... ?

Server anakartları PCI-X yani 64bit değil miydi hocam? Linkteki ürün 32bit PCI olması lazım, masaüstü anakartlarda sorunsuz çalışmalı.

o saatte uyur gezer şekilde bakınca 64 gibi görmüşüm falan

Dün dos-box ile 16 bit bir cnc uygulama ile boğuştum, bit pire birbirine karışmış





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kumandan -- 24 Mart 2012; 0:20:53 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.