Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
84
Cevap
5975
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Harici Disk i Sogutma (Çözüldü-Resimli)
Y
13 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Merhaba,

XS marka bır NAS ozellıklı harici HDD satın aldım. Alet cok guzel falan fişman ama 7200rpm hdd olunca dısk kullanımı esnasında (ozellıkle yazma sırasında) asırı ısınıyor ve cıhaz kılıtlenıyor.

http://www.vatanbilgisayar.com/xilence-coo-xphd.2f.b-cift-fanli-hdd-sogutucu/productdetails.aspx?I_ID=39120

bu aparatı alsam, External HDD ye monte etsem fayda alır mıyım sızce? Veya daha efektıf bır tavsıyenız olabılır mı?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yako2k3 -- 30 Temmuz 2012; 19:52:27 >

F
13 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Yako2k3

Merhaba,

XS marka bır NAS ozellıklı harici HDD satın aldım. Alet cok guzel falan fişman ama 7200rpm hdd olunca dısk kullanımı esnasında (ozellıkle yazma sırasında) asırı ısınıyor ve cıhaz kılıtlenıyor.

http://www.vatanbilgisayar.com/xilence-coo-xphd.2f.b-cift-fanli-hdd-sogutucu/productdetails.aspx?I_ID=39120

bu aparatı alsam, External HDD ye monte etsem fayda alır mıyım sızce? Veya daha efektıf bır tavsıyenız olabılır mı?



external üzerine monte edilebiliyorsa işini görecektir yeterli gelir soğutmaya


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
13 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Fabrıkasyon oturmayacagı asıkar, bu zımbırtıyı alınca, buna gore montaj delıklerı acıcam externalhdd nın şasesınde. O yuzden dedım kı, hanı daha efektıfı daha saglam sogutanı var ıse, onu alayım, "hdd nın kutusunu bır kere deleyım".

Bu arada bu NAS parçası anormal ısınan bır ortamda duruyor. O yuzden "daha efektıf sogutanı var mıdır?" dıye soruyorum. Misal CPU sogutucusu gıbı hem alumınyum yapraklı govde hem de fanlı olursa mesela ısıyı daha kolay dagıtabılır.

Sence?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
12 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Neyse baya bi zaman geçti ama sonucu paylaşmadım. Bugün ozgur77 nickli arkadas PM atıp sonucu sorunca aklıma geldı paylasmak ıstedım.

Linkteki 2 fanlı hdd sogutuculardan 2 tane aldım. XS NAS ın sagına ve soluna JAPON la yapıstırdım boylece delık acma kulfetınden kurtuldum. Dikkat ederseniz sogutucu denen sey nas a tam yapıstıgı halde fanlar NASa yapısık degıl, arada cıddı bır hava akımı boslugu var 1-2 mm kadar. Buyuk fayda saglıyor o aralık.

Kablolarını ıyı olctum bıctım, canavar gıbı bırlestırdım bantladım (makaron yapacaktım ama edevat yoktu).

Besleme 12v oldugu ıcın NAS ın ıcındekı adaptor jakına lehımledım kabloların uclarını:)



Eskiden normal havada bıle el degmeyecek kadar ısınıyordu, sımdı asırı sıcakalrda dahi hısedılır derecede soguk (insan tenı sıcaklıgından daha dusuk sıcaklıkta)



< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yako2k3 -- 30 Temmuz 2012; 20:00:42 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
İ
12 yıl
Binbaşı

E
12 yıl
Binbaşı

Bu nas cihazından nereden alabilirim oldukça hesaplı bir cihaz ama temin edecek yer bulamadım.



U
12 yıl
Yarbay

güzel fikir. Gayette estetik olmuş.
E soğutmada iyiyse bundan iyisi şamda kayısı.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
12 yıl
Binbaşı

Yako2k3 projenin sonucunu paylaşmana vesile olduğuna sevindim.. ;)

Ben de iomega'nın 6 TB'lık NAS cihazını kullanıyorum ve 24 saat açık durduğu için aşırı ısınıyor. Aklıma ilk gelen seninki gibi bir soğutma sistemi yapmaktı ama internette araştırırken peltier soğutucuları gördüm. Örneğini burayı tıklayarak görebilirsiniz. Bu cihazlarla mini buzdolabı yapanlar bile var. Örnek projenin anlatımını ve videosunu da burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Araştırdığım kadarıyla bu levhaların bir yanı aşırı ısınırken öbür yanı eksi derecelere kadar soğuyor. Kullanımdaki sıkıntı ısınan tarafın soğutulmasından kaynaklanıyor. Ama bir işlemci fanıyla soğutulabileceğini öğrendim. Tabi burada asıl amaç levhanın öbür tarafında -20 dereceleri bulan soğukluğu harici diski soğutmak için kullanmak. Buzdolabı yapan elemanın projesindeki gibi bir fanla bu soğuk hava diske doğru verilebilir diye düşünüyorum. Fakat benim amacım buzdolabı yapmak ve belli bir alanı soğutmak olmadığına göre bu soğuk yüzeyi direk harici disk kutusuyla temas ettirsem fan ile yönlendirmekten daha iyi bir sonuç alabilir miyim merak ediyorum.. Bu şekilde kullanmanın sakıncası ya da riski olur mu o konuda da bir fikrim yok.. Bu projeyi gerçekleştirmek için bir sürü video, çalışma falan izledim.. Hatta ısı transferi hakkında bilimsel yazılar bile okudum.. İzlediklerimden ve okuduklarımdan sonra peltierin soğuk tarafına küçük bir bakır levha monte edip bu levhayı da iki tarafından bükerek diskin sağına ve soluna sıkıca bağlamak gibi bir fikir geldi aklıma, fakat henüz uygulamış değilim.. Ne dersiniz, böyle bir soğutma normal bir fandan daha etkili olabilir mi? Peltierin soğuyan yüzeyindeki havayı el yapımı buzdolabı örneğindeki gibi bir fanla diske yönlendirmek daha mı etkili olur? Yoksa Yako2k3 arkadaşımızınkinden daha etkili bir soğutma yapmayamacak mıdır bu proje?.. Eğer öyleyse uğraşmak istemiyorum. Fakat çok daha etkili olacağını düşünüyorsanız projeye girişeceğim, fikirleriniz benim için önemli..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
U
12 yıl
Yarbay

peltierli bir düzenekle tabiki arkadaşın yaptığından daha iyi soğutma sağlarsın.

arkadaşın yaptığında maksimum oda sıcaklığına inebilecekken peltierli bir düzenekle çok daha
düşük ısılara inersin.

lakin peltierle denemeler yapmış ve gına getirip bir daha eline almamış birisi olarak şunları belirteyim. (ttbt ye takviye yapmıştım.)

1- peltier in çalışma ömrü çok kısıtlı. kalitelisini bulamazsan benim gibi 10 gün çalışıp 11. gün çalışmadığı için sinir olursun.

2- peltier sürekli elektrik tüketir ve bu sana ekstra zarar yazar.

ayrıca nas gibi düzenekleri çok fazla soğutmanın sana bir faydası olmaz. uygun şartlarda yapılmış
klasik hava soğutmalı düzenekler gayet yeterli bence.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
12 yıl
Binbaşı

Utkan hızır gibi yetişmişsin yine.. ;) Projemle ilgili birçok kişiye sorular sormuş ama tatmin edici bir yanıt alamamıştım şimdiye kadar.. Aslında düşününce de senin bahsettiğin sakıncılardan dolayı vazgeçtim diyebilirim. Madem peltierin çalışma ömrü çok kısıtlı, benim projemde de 24 saat çalışır durumda olacağına göre muhtemelen seninki gibi bozulacak ve gına getirecek beni de. Ayrıca ofiste bu düzeneği açık bırakıp gitmeyi düşünüyordum, diyelimki ısınan yüzeyi soğutan fan bozuldu falan disk, hatta ofis yanabilir, sanırım düşükte olsa bu riski göze almamak daha doğru olur. Bu arada peltierler ne kadar elektrik tüketiyor? Ben 12V diye biliyorum, eğer bildiğim gibiyse oldukça az bir sarfiyat değil mi? Sonuçta fan da 12V tüketmiyor mu? Ve son olarak kafama eser de herşeye rağmen girişecek olursam GittiGidiyor'da satılanlar kalitesiz midir? Kalitelisi nerden bulunabilir?..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
U
12 yıl
Yarbay

elektrikli ürünün kaç voltla çalıştığından ziyade kaç amper çektiğine bakmak lazım.
senin ilanda gösterdiğin peltier 12 volt 6A çeken bir ürün buda 12x6 = 72 watt yapar.
220 volt 12 volt çevrim yapan adaptörününde gold sertifikalı bile olsa %80 verimle çalışacağını
düşünürsek 220 ac yani prizinden yaklaşık 90-95 watt çekileceği anlamına gelir saatte.
sen buna 100 watt de.

seninde düşündüğün gibi yangın v.s. sıkıntılar bir yana saatte 100 watt
24 saat te 2.4 kw x 30 = ayda 72 kw gibi bir tüketim çıkar ki hiçte az diil.

heleki amaç nas soğutmaksa çok gereksiz ve yazık olur.

ayrıca nekadar kalitelide olsa peltierlerin yapıları gereği çalışma saat ömürleri vardır
fakat kimse bu konu hakkında bilgi vermez.

ayrıca şu nasın resimlerini ve ölçülerini verde bizde bişeyler düşünelim soğutmayla ilgili.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi utkanizmit -- 3 Ağustos 2012; 0:58:54 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
12 yıl
Binbaşı

Bu faydalı ve kolay kolay bir yerde bulunmayan bilgilerden sonra peltierli soğutma projemden tamamen vazgeçtim. Bu önemli ayrıntılardan haberdar olmadan iyi ki başlamamışım..

Benim NAS Server Iomega StorCenter ix2-200, fotoğrafı aşağıdaki gibi ve ölçüleri; Genişlik 94mm, Uzunluk 203mm, Yükseklik 141mm

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

2 x 3 TB olmak üzere 6 TB kapasitesi olan NAS 7/24 çalışıyor. Kendi içinde fanı var fakat yeterli gelmiyor, hele ki bu sıcaklarda.. Elimle dokunduğumda oldukça yüksek bir ısı hissediyorum. Bu bir NAS olduğuna göre mutlaka uzun süre açık kalacağı düşünülerek tasarlanmıştır ve belki de ısınması normaldir. Kullanma kılavuzunda bile bu konuda bir uyarı ya da öneri yok. Fakat ben cihazın ısısını mümkün olduğu kadar düşük tutarak hem performansının düşmesini engellemek hem de disklerin ömrünü uzatmak istiyorum.

Aklın yolu bir sanırım, çünkü Yako2k3 disk soğutma projesini görmeden önce aynısını uygulamayı düşünüyordum. Benden başka birisinin de uygulamış ve olumlu sonuç aldığını görmek hoşuma gitti. Şu anda da aynen bu şekilde bir soğutma düşünüyorum, yani iki taraftan iki tane HDD fanı kullanılan bir düzenek. Fakat ben fanların gücünü cihazın güç girişinden değil adaptörle prizden beslemeyi düşünüyorum. Ayrıca fanları cihazın üstüne vidalamak ya da yapıştırmak yoluyla monte etmeyi değil, cihazın ölçülerinden birkaç milim daha fazla olan bir çerçeve yaparak fanları bu çerçeveye tutturmayı düşünüyorum. Çünkü fiyatı 1500 TL civarı olan cihazın olur da başına birşey gelirse kullanıcı hatası olarak değerlendirilip garanti kapsamı dışında işlem görmesini istemiyorum.

Fanları vidalamayı düşündüğüm cihazı çevreleyen düzeneği sadece köşeden köşeye çizgileri olan bir küp gibi düşünebilirsiniz. Yani bu düzenek cihazın etrafını kapatmasın ki cihaz soğuma için gerekli hava akımından mahrum kalmasın. Sanırım ince çitalarla ya da herhangi bir metalle yapabilirim bunu, zor olmasa gerek diye düşünüyorum. Sizce de akıllıca mı yoksa daha iyi ve etkili bir yolu olabilir mi bu dahili HDD'ler için satılan fanları harici HDD'de de kullanabilmenin?

Yako2k3 PM ile yaptığımız görüşmede cihazın altına ve üstüne koyacağım laptop soğutucularla hem daha zahmetsiz hem de daha etkili bir sonuç alabileceğimi düşündüğünü söyledi. Fakat ben aynı fikirde değilim. Çünkü laptop soğutucular çok büyük olduğundan çok fazla yer kaplayacak, bundan daha da önemlisi cihazın ısı kaynağı ve yoğunluğu yan taraflarda olduğundan yanlardan yapılacak bir soğutmanın daha etkili olacağına inanıyorum, yani tıpkı Yako2k3'ın yaptığı gibi. Sizin aklınıza gelen daha etkili bir yöntem önerisi varsa lütfen paylaşın benimle.

Fanları sipariş vermeden önce sizden öneri almak istiyorum. Daha sessiz ve kaliteli olduğunu bildiğiniz bir HDD fanı var mı? Yako2k3'ın kullandığı fanlar şekil olarak tamamen aynı olmak üzere bir çok marka ismiyle satılıyor. Bunların hepsi aynı mıdır yoksa aralarında kalite farkı var mıdır? Yako2k3'ın kullandığı Xilence marka olanı 12 TL iken, başka markalarla adlandırılarak aynısı GittiGidiyor'da 5-6 TL'ye satılıyor. Sizce Xilence ya da sizin önerebileceğiniz başka marka fanlar varsa onlardan birisini mi kullanmalıyım yoksa GittiGidiyor'da satılan birebir aynı görüntülü fakat farklı markalılardan birisini kullansam da olur mu? Yako2k3 bu fanlardan memnun olup olmadığını paylaşırsan çok sevinirim.

Tabi NAS soğutma için tamamen başka bir öneriniz varsa onları da bilmek isterim. Teşekkürler, hoşçakalın..



U
12 yıl
Yarbay

aslında aklıma 12 cm yada 14 cm kasa fanları ile yapılacak bir kutu geliyor ama iç ısıya nasıl faydası olur tam kestiremiyorum.
Şöyleki cihazın dışına bir kutu yapsak cihazı kutunun içine koysak kutunun önünden 12 cm fanla üflesek arkadan 14 cm fanla egzost yapsak.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
12 yıl
Binbaşı

Aslında hiç aklıma gelmemişti seninkisi gibi bir fikir. Ama Yako2k3'un yaptığın sağlı sollu soğutmadan daha etkili olur mu bilemiyorum. Kutu aleminyum levhadan, ahşaptan ya da camdan yapılarak tasarlanabilir. Önden üfleyen, arkadan egzost yapan fan, küçücük kutunun içinde yeller estirir walla.. Fakat dediğin gibi iç ısıya nasıl etkisi olur aceba?.. Cihazın kullanma kılavuzunda önünde ve arkasında en az 12 cm boşluk bırakılması gerektiği belirtiliyor, bu durumda hem önü hem arkası kapatılmış oluyor fakat boşluk bırakılması gereği hava akımı için olduğuna ve fanlar da bunu fazlasıyla sağlayacağına göre neden olmasın diyorum.. Ancak cihazın asıl ısınan yüzeyleri yan taraflar, Yako2k3'un yaptığı örnekte direk bu yüzeylere doğru bir üfleme varken, kutuyla yapılanda asıl etki önden ve arkadan olacak. Yalnız öndeki havalandırma deliklerinden de acayip güçlü bir hava alacak ve belki de cihazın içinde yeller estirmiş olacak. Tabi doğal olarak ortamdaki tozları da olduğu gibi çekecek cihazın içine, bu da bir dezavantaj. Bir dezavantajı da kutu içindeki cihazın düğmelerini, USB girişlerini falan kullanmanın zor olacak olması.. Bu arada neden üfleyen taraf için 12 cm, egzost taraf için 14 cm'lik bir fan önerdin?

Ne dersiniz, Yako2k3'un sağlı sollu projesi mi yoksa Utkan'ın içinde yeller esen kutu projesi mi daha etkili bir soğuma sağlar. Bir taraftan da her ikisinin de yapacağı şey oda ısısına düşürmek olmayacak mı diye düşünmüyor değilim. Çünkü her iki durumda da fanlar oda içindeki havayı kullanacak soğutma için..

Yako2k3'un projesini uygulayacak olursam NAS'ı çerçeveleyecek düzenek ve kullanmam gereken fanlarla ilgili soru sormuştum fakat yanıt alamadım. Bu konuda fikir ve önerilerinizi alabilirsem çok memnun olacağım..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
12 yıl
Binbaşı

Utkan ?.. Yako2k3 ?..



U
12 yıl
Yarbay

12 yada 14 u misal olarak verdim. İkiside 12 yada 14 olabilir.
Ayrıca sanırım direkt kasaya üfletmek yandan daha iyi olur gibi ama işte yandan 12 lik yada 14 lük fanlarla üfletsen daha sessiz olur.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
12 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

BEnce senın cıhazın aşırı ıısınmıyor, içerdeki aşırı ısıyı alumınyum şaseye transfer edıyor. Yanı HDD lerın sıcak degıl, şase sıcak (benım durumumumla alakası yok). Dahili fan ve kutu ıcınde sırkulasyon alanı var cunku. Bende bunların ıkısı de olmadıgı ıcın "leımı yakan" sıcaklık dogrudan HDD ın sıcaklıgı oluyor. O yuzden dıstan sogutma uyguladım. Bence sen bu kutuyu yan yatırıp notbuk standıyla sogut. (USB den calısacagı ıcın 5v dusuk devırde alumınyum uzeırndekı ısıyı super ve sessız dagıtır). Bir kere denesen ne demek ıstedıgımı anlayacaksın :D. Sonra ona gore bır cozum dusunebılırsın. Once "kutu sıcakken ıcerdekı HDD nın sıcaklıgı ne durumda" durumunu gozlemlemen daha faydalı olur kanaatımce.

Notbuk sogutucu buyuk olur dıyorsan NETBOOK Sogutucular satılıyor. Bu NAS ın oldugu yerde modem yok mu? NAS la modemı bırlıkte koy sogutucu standın uzerıne. Sonuc olarak dıyorum kı; sneın cıhazın ısınmıyor, içerideki ısıyı aluminyum şaseye verıyor. HDD lerın sıcak oldugunu dusunmuyorum. Yani senın herhangı bır modıfıkasyon yapmaya ıhtıyacın oldugunu sanmıyorum. İlla sogutmak ıstıyorsan bıseylerı delmeden mundar etmeden NETBUK STANDI ıle sogutabılırsın dıye dusunuyorum. Senın cıhazın aşırı ısınmadan kılıtlendı mı hıc? Benım cıhaz en az 10 kere kılıtlendıgı ıcın ben bu cozume gıttım.

Aşırı ısınma yangın riski konusunda fazla düşünme. Yangın cıkmaz çünkü şase alumınyum. Elektrikten ve ısınmadan cıkacak yangın, prize ulaşamaz. Sadece yaktıgı cıhazı bozar, hatta fanın asırı calısmadan bozulması durumunda da (eger kısa devre olursa kı genelde açık devre olurlar bozulduklarınd, bu da rısk yaratmaz) kısa devre durumunda da adaptor akım korumalıdır zaten kendını kapatır. NAS dahı bozulmaz (bırak yangını ;) )


peltier guzelmıs de efektıf degılmıs (piezzo krıstalıne benzıyor mantıgı). 6 Amper nedir yaw? benım 4 fanın toplamı peltıer den yuzlerce kat daha az elektrık sarfedıyor. (Benım NAS da 7/24 calısıyor) tek hatam, fanların guc kablosuna bır tane mınık anahtar takmamak oldu. Esasında bır hatam daha var. Bu fanlar bozulursa nasıl replace edecegıme daır yenı bır fıkır geldı aklıma. Bozulduklarında uygularım onu da.

Bu arada ben google da arastırırken Xilence karsıma cıktı, Vatan yakındı gıttım oradan aldım. Marka tercıhım olmadı ozel olarak. Belkide tesadufen "kalıtelı" urune denk gelmısımdır ama bılemem. Xilence markası kalıtelı mıdır onu da bılmıyorum. "Ulaşabılecegım tek urun" oydu, onu aldım. Oyle dıyım...


Bu NAS lardan arayan arkadaslar XS markasını tercih etmesinler. Ben aldım sız almayın:) Seagate ın BlackArmor u var sanırım, iOmega var. Guzel markalı cıhazlar var. onlardan alın. Benimki mesela 255.0.0.0 subnetınde calısmıyor. Sadece 255.255.255.0 sub ı olmak zournda. Modifiye etmeden calıstıramazsınız. 3.cu gun asırı ısınır kılıtlenır. Kilitlendikten sonra kendine gelmesı ıcın 5-10 kere restart etmenız gerekır (soguduktan sonra dahı). Ben ettim siz etmeyin :) (ben teknosa dan almıstım)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yako2k3 -- 8 Ağustos 2012; 13:44:21 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
S
12 yıl
Yarbay

bu kendınıze gore yaptıgınız sogutma cozumunun harıcı hdd nızı 1 derece bile sıcaklıgını dusureceğini sanmıyorum.
bosa 4 cm lık 2 fan gurultusu.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
O
12 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Yako2k3

BEnce senın cıhazın aşırı ıısınmıyor, içerdeki aşırı ısıyı alumınyum şaseye transfer edıyor. Yanı HDD lerın sıcak degıl, şase sıcak (benım durumumumla alakası yok). Dahili fan ve kutu ıcınde sırkulasyon alanı var cunku. Bende bunların ıkısı de olmadıgı ıcın "leımı yakan" sıcaklık dogrudan HDD ın sıcaklıgı oluyor. O yuzden dıstan sogutma uyguladım. Bence sen bu kutuyu yan yatırıp notbuk standıyla sogut. (USB den calısacagı ıcın 5v dusuk devırde alumınyum uzeırndekı ısıyı super ve sessız dagıtır). Bir kere denesen ne demek ıstedıgımı anlayacaksın :D. Sonra ona gore bır cozum dusunebılırsın. Once "kutu sıcakken ıcerdekı HDD nın sıcaklıgı ne durumda" durumunu gozlemlemen daha faydalı olur kanaatımce.

Notbuk sogutucu buyuk olur dıyorsan NETBOOK Sogutucular satılıyor. Bu NAS ın oldugu yerde modem yok mu? NAS la modemı bırlıkte koy sogutucu standın uzerıne. Sonuc olarak dıyorum kı; sneın cıhazın ısınmıyor, içerideki ısıyı aluminyum şaseye verıyor. HDD lerın sıcak oldugunu dusunmuyorum. Yani senın herhangı bır modıfıkasyon yapmaya ıhtıyacın oldugunu sanmıyorum. İlla sogutmak ıstıyorsan bıseylerı delmeden mundar etmeden NETBUK STANDI ıle sogutabılırsın dıye dusunuyorum. Senın cıhazın aşırı ısınmadan kılıtlendı mı hıc? Benım cıhaz en az 10 kere kılıtlendıgı ıcın ben bu cozume gıttım.

Aşırı ısınma yangın riski konusunda fazla düşünme. Yangın cıkmaz çünkü şase alumınyum. Elektrikten ve ısınmadan cıkacak yangın, prize ulaşamaz. Sadece yaktıgı cıhazı bozar, hatta fanın asırı calısmadan bozulması durumunda da (eger kısa devre olursa kı genelde açık devre olurlar bozulduklarınd, bu da rısk yaratmaz) kısa devre durumunda da adaptor akım korumalıdır zaten kendını kapatır. NAS dahı bozulmaz (bırak yangını ;) )


peltier guzelmıs de efektıf degılmıs (piezzo krıstalıne benzıyor mantıgı). 6 Amper nedir yaw? benım 4 fanın toplamı peltıer den yuzlerce kat daha az elektrık sarfedıyor. (Benım NAS da 7/24 calısıyor) tek hatam, fanların guc kablosuna bır tane mınık anahtar takmamak oldu. Esasında bır hatam daha var. Bu fanlar bozulursa nasıl replace edecegıme daır yenı bır fıkır geldı aklıma. Bozulduklarında uygularım onu da.

Bu arada ben google da arastırırken Xilence karsıma cıktı, Vatan yakındı gıttım oradan aldım. Marka tercıhım olmadı ozel olarak. Belkide tesadufen "kalıtelı" urune denk gelmısımdır ama bılemem. Xilence markası kalıtelı mıdır onu da bılmıyorum. "Ulaşabılecegım tek urun" oydu, onu aldım. Oyle dıyım...


Bu NAS lardan arayan arkadaslar XS markasını tercih etmesinler. Ben aldım sız almayın:) Seagate ın BlackArmor u var sanırım, iOmega var. Guzel markalı cıhazlar var. onlardan alın. Benimki mesela 255.0.0.0 subnetınde calısmıyor. Sadece 255.255.255.0 sub ı olmak zournda. Modifiye etmeden calıstıramazsınız. 3.cu gun asırı ısınır kılıtlenır. Kilitlendikten sonra kendine gelmesı ıcın 5-10 kere restart etmenız gerekır (soguduktan sonra dahı). Ben ettim siz etmeyin :) (ben teknosa dan almıstım)



Verdiğin bilgiler ve projemle ilgilendiğin için teşekkür ederim Yako2k3. Belki söylediğin doğru olabilir, içerdeki ısı aleminyum şaseye transfer ediyordur ve HDD'ler aşırı sıcak değildir. Fakat yine de sürekli çalışması durumunda el yakan şaseye dokunmak kuşkulandırıyor insanı. Dediğin gibi olsa bile şase üstündeki ısıyı havayla dağıtmış olacağım ve HDD'lerin soğumasına biraz da olsa katkısı olacağından eminim. Cihazı ilk açtığımda fanı bir süre çalışmıyor, ısındıktan sonra fan devreye giriyor ve sonrasında hiç kapanmıyor. Yani cihaz fanı ısı durumuna göre açılıyor ya da kapanıyor. Eğer kendi fanını çalıştırmasına ya da sürekli çalıştırmasına gerek kalmayacak kadar soğutabilirsem başarı olarak kabul edeceğim bunu. Senin cihaz gerçekten ilginçmiş, nasıl bir cihaz NAS olur da fanı falan olmaz, bu cihazın sürekli açık kalacağı belli birşey..

Notebook ya da netbook standıyla soğutmaya gelince bazı sıkıntılar var. Şu an notebook'umu bir stand ile kullanıyorum ve gerçekten çok faydası oluyor, fakat fanlar doğrudan notebook'un altına doğru üflüyor ve ayrıca notebook'un altı aleminyum stand ile temas ettiği için ısıyı transfer ediyor. Elimdeki NAS ile kullanmak isterim fakat birincisi NAS'ın altında küçük plastik ayaklar var ve bu notebook standı ile teması, dolayısıyla da ısı transferini engelleyecektir. NAS'ı yan yatırarak kullanmamı öneriyorsun fakat cihazın kullanma kılavuzunda düz posizyonda kullanılması gerektiği belirtiliyor. Nedenini bilmiyorum ama dikkat edilmesi gereken şeyler arasında belirtilmiş.. Notebook standlarını yan posizyonda cihaza monte etmek de oldukça güç olacak gibi görünüyor.. Bir diğer sıkıntı notebook/netbook soğutucuların USB'den çalışması, bense adaptörle çalıştırmak istiyorum. Son olarak, NAS ile birlikte modemi de notebook standının üstüne koymak güzel fikir fakat ikisi birbirinden oldukça uzakta konumlandırılmış durumda ofisimde. NAS'tan tam performans alabilmek için Gigabit ethernetli Switch'e bağladım ve öyle kullanıyorum.

Notebook standının USB'den çalışmasının ve 5V düşük devirde olmasının daha iyi soğutmasına nasıl bir katkısı var anlamış değilim. Daha önceki mesajımda da soğrmuştum fakat bir yanıt alamadım; neden böyle düşündüğünü açıklar mısın bana? Özellikle HDD soğutmak için tasarlanmış fanlardan neden daha iyi soğustun notebook standı? Ayrıca kutu sıcakken içerdeki HDD sıcaklığının ne durumda olduğunu nasıl gözlemleyebilirim? Buna imkan veren bir yöntem ya da yazılım var mı?

Aşırı ısınıp yangına sebebiyet vermesi konusundaki kaygım Peltier soğutucularla yapılacak bir düzenek düşünmem durumundaydı. Ancak Utkan'ın yazdıklarından sonra böyle bir soğutma projesinden vazgeçtim, sadece fan kullanacağım bir soğutma düzeneği planlıyorum seninkisi gibi. Kullanacağım fanları henüz belirlemedim, sen bilinçli bir şekilde olmasa da iyi bir marka tercih etmişsin. Yaptığım araştırmada da Xilence hem sessizlik hem de performans açısından oldukça tavsiye edilen bir modeldi. HDD fanı kullanacak olursam ben de bu modeli alacağım. Bulunduğum şehirde bu tür ürünleri satan bir mağaza yok, internetten sipariş verecektim fakat yarın İstanbul'a gidiyorum ve orda görerek, karşılaştırarak almanın daha uygun olacağını düşündüm. Bakarsın şekil olarak, tasarım olarak uygun notebook soğutucusu görür ondan alırım eğer vereceğin yanıtta notebook soğutucusunun daha etkili olacağına ikna olursam ;) Fakat notebook soğutucusu kullansam bile şundan eminim, alttan değil yandan soğutacak ve her iki yandan da uygulanacak. NAS cihazımdaki yan tarafların alt ve üste göre ne kadar çok ısındığını görseydin sen de bana hak verirdin.

Uygulamayı nasıl yapacağıma gelince, 1500 TL'den fazla olan cihazı delmeyeceğim ya da fanları üstüne yapıştırmayacağım kesin. Öncesinde NAS'ı saran bir çerçeve yapmayı düşünüyordum ama geçenlerde Tekzen'i gezerken çok daha pratik bir yol geldi aklıma. Sizin de fikirlerinizi almak isterim. Plastik kablo bağlarını bilirsiniz, genelde beyaz renk olurlar ve istediğin kadar sıkıştırma yapmak mümkündür. Küçüklerini biliyordum fakat 30-35 cm uzunluğunda olanlardan haberim yoktu. Ancak Tekzen'de görünce aklıma projede kullanmak geldi. HDD fanlarını tıpkı senin monte ettiğin posizyonda NAS'a kablo bağları ile bağlamayı düşünüyorum. Birer tane fanların sağından solundan bir tane de iki fanın ortasındaki boşluktan bağlarsam sıkıca tutunmuş olacaktır sanırım cihaza. 30-35 cm olan kablo bağları haliyle biraz da kalın, yani 0.5 cm falan kalınlığında. Ancak birazı fanın üstüne gelse sıkıntı olmaz sanırım. Yani fanların %95'inden fazlası açıkta olacak. Umarım canlandırabilmişimdir kafanızda nasıl bir bağlama yapabileceğimi. Tek kaygım plastik malzemelerin ısıyla genleşmesi ve cihazdan alacağı ısı sonucunda zamanla gevşemesi. Ancak oldukça pratik bir yöntem olduğundan denemekten birşey kaybetmem sanırım. Uygular uygulamaz sonucu ve fotoğraflarını paylaşacağım, görüşmek üzere..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
12 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: SaLVaToRe

bu kendınıze gore yaptıgınız sogutma cozumunun harıcı hdd nızı 1 derece bile sıcaklıgını dusureceğini sanmıyorum.
bosa 4 cm lık 2 fan gurultusu.

Yahu adam uygulamış ve elini yakan fanın el yakmayacak kadar ısıya düşmesini sağlamış işte. Herhalde bir derecelik ısı farkından fazladır bir ısının elimizi yakması ya da yakmaması. Ayrıca neden düşürmesin ki, mantıksal olarak da düşürmesi kaçınılmaz. Siz bile bir fanın karşısındayken ısınızın düştüğünü, serinlediğinizi farketmiyor musunuz?


Bu mesaja 1 cevap geldi.