Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
0
Cevap
223
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Arı ürünlerinin sporcular için önemini biliyor musunuz?
A
4 yıl
Er
Konu Sahibi

Ulusal ve uluslararası sportif yarışmalarda genetik yetenek ve antrenman seviyesi sporcular
arasında çok büyük benzerlikler olduğundan kazanmak ve kaybetmek artık saliseler ve santimetreler ile belirlenmektedir. Bu yüzden sporcular ve antrenörler yüksek bir performans elde edebilmek için daima bir arayış içindedirler. Genetik yetenek ve optimal antrenman yöntemleri sportif başarı için anahtar rol oynamasına rağmen, çoğu beslenmeye bağlı kimi bileşikler veya uygulamalar da performansı etkilemekte ve bunlar ergojenik yardımcı olarak isimlendirilmektedir. Ergojenik yardımcılar kas kasılması için gerekli kaynağı sağlar, dayanıklılığı geliştirir, kas kitlesini ve gücünü artırır, egzersiz sırasında oluşan yorgunluğu geciktirir, ayrıca antreman sonrası toparlanmayı hızlandırır. Sporcu beslenmesi son yıllarda önemi gittikçe artan bir bilim dalı olarak dikkat çekmektedir. Beslenme, sporcunun performansını etkilemenin yanında konsantrasyon ve dikkat düzeyini yükseltirken, hastalık ve sakatlanma riskini de azaltmaktadır. Diğer taraftan sporcuların en çok önem verdikleri konu kas kuvvetidir. Kasların doğru çalışması ve besinlerde ihtiyacı olan besin değerlerini alabilmesi aktif sporcular için son derce önemlidir. Sporcularda herhangi bir kimyasal doping etkisi yapmadan doğal olarak geliştirilmiş besinler ile enerji ve performans artırma çalışmaları son yılların en önemli konularından birisidir. Bu açıdan arı ürünleri, yapılan çeşitli bilimsel çalışmalarda oldukça umut verici sonuçlar ortaya koyabilmiştir. Dolayısıyla, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan arı ürünlerinin aynı zamanda bir ergojenik yardımcı olarak da kullanılabileceği bildirilmiştir. Buna karşılık, arı ürünlerinin kısa, orta ve uzun vadeli performans artırıcı ve genel vücut direncine etkileri konusunda halen yeterli çalışmaların yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Dikkat etmek gerekir ki her vücudun arı ürünlerine ihtiyacı ve tepkisi değişiklik gösterebilmektedir. Dolayısıyla, sporcu yaşı, cinsiyeti, beslenme alışkanlıkları, spor çeşidi ve performans düzeyi gibi faktörlere göre arı ürünleri kullanım dozu ve kombinasyonları da farklılık gösterecektir. Diğer taraftan; arı ürünlerinin standardizasyonu ve güvenli kullanımını sınırlayan en temel sorunlarından birisi de; çiçek kaynağı, beslenme stratejileri, mevsimsel ve çevresel koşullar, kalıntı ve kalite sorunları, işleme ve muhafaza yöntemleri gibi unsurlara bağlı olarak içeriklerinin oldukça değişkenlik göstermesidir. Dolayısıyla, özel amaçlı kullanılacak olan arı ürünlerinin içeriği ve kalitesi güvence altında olan bilinir yerlerden temin edilmesi beklenen fayda açısından son derece önemlidir.

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.